Siirry suoraan sisältöön

Metsätalouden tutkinto-ohjelma

Tutkinto:
Luonnonvara-alan ammattikorkeakoulututkinto

Tutkintonimike:
Metsätalousinsinööri (AMK)

Laajuus:
240 op

Tutkintonimike ja tutkinnon taso

Metsätalousinsinööri (AMK), NQF 6

Yhteystiedot

Timo Parkkinen, Osaamispäällikkö +358 40 548 0036
Ari Vanamo, Tutkintovastaava + 358 40 561 6873

Hakukelpoisuus ja hakeminen

Ammattikorkeakoulun yleiset pääsyvaatimukset, ks. TAMKin www-sivut.

Aiemmin hankitun osaamisen tunnustaminen

Opiskelijan on mahdollista saada tunnustusta aiemmin hankitusta osaamisestaan.
Katso TAMKin yleiset AHOT-ohjeet

Tutkintovaatimukset ja niitä koskevat säännöt

Opetussuunnitelman mukaisten opintojen suorittaminen ja niitä vastaavan osaamistavoitteiden saavuttaminen.
Lisätietoja: TAMKin tutkintosääntö ja ammattikorkeakoululaki.
TAMKin tutkintosääntö
Ammattikorkeakoululaki ja asetus ammattikorkeakouluista

Tutkinnon profiili

Tutkinto on ammatillisesti suuntautunut Bachelor-tason korkeakoulututkinto.
Tutkinto vastaa Suomen kansallisen tutkintojärjestelmän ammattikorkeakoulututkinnolle asettamia kriteereitä sekä tutkintojen ja muun osaamisen eurooppalaisen viitekehystä.
Ammattikorkeakoululaki ja asetus ammattikorkeakouluista

Tutkinnon keskeiset osaamistavoitteet ja vuositeemat

Koulutuksen keskeiset osaamistavoitteet ovat: metsän ymmärtäminen ekosysteeminä, puustotietojen mittaaminen ja arviointi, paikkatiedon hyödyntäminen,metsänhoitoon ja puunhankintaan liittyvien suunnitelmien ja ratkaisujen tekeminen, metsänomistuksen kokonaisuuden hahmottaminen ja metsänomistajien kanssa toimiminen. Metsätalouden yritystoiminnan tunteminen ja projektiosaaminen.
Ensimmäisen vuoden opinnoissa saadaan kuva metsästä ekosysteeminä ja opitaan metsänhoidon periaatteet. Samalla tutustutaan puunkorjuun perusasioihin ja opitaan mihin kaikkeen puuta käytetään ja millaisia vaatimuksia puuraaka-aineelle eri tilanteissa asetetaan. Toisen vuoden aikana perehdytään tarkemmin puunkorjuuseen ja puunkorjuun suunnitteluun. Myös metsäbioenergia-asiat tulevat tutuksi. Lisäksi tutustutaan metsän merkitykseen yhteiskunnassa ja opitaan käyttämään paikkatietoa. Toisena vuonna perehdytään lisäksi metsänhoidon taloudellisiin näkökulmiin ja vaihtoehtoisiin ratkaisutapoihin ja opitaan laatimaan ja päivittämään tilakohtainen metsäsuunnitelma.
Kolmannen vuoden sisältö painottuu liiketoimintaosaamiseen ja metsänomistajien kanssa toimimiseen. Opitaan projektitoiminnan periaatteet ja tehdään yhdessä muutaman muun opiskelijan kanssa työelämälähtöinen projekti osana opintoja.. Kolmannen ja neljännen lukuvuoden välillä siihen asti opittuja asioita sovelletaan harjoittelujaksolla. Neljännen vuoden aikana syvennetään osaamista puunhankinnan, metsänhoidon ja metsätietojärjestelmien osalta. Neljäntenä vuonna tehdään myös opinnäytetyö.

Sijoittuminen työelämään

Metsätalousinsinöörit toimivat esimerkiksi metsien hoidon suunnittelijana ja toteuttajana, metsävaratiedon kerääjänä, suunnittelu- ja esimiestehtävissä puun ostossa, korjuussa ja kaukokuljetuksessa sekä metsänomistajien neuvonnassa.
Vastavalmistuneet työllistyt usein aluksi projektiluonteisiin tehtäviin. Työpaikkoja on niin julkisella kuin yksityisellä sektorilla esimerkiksi metsäteollisuusyrityksissä, metsänhoitoyhdistyksissä, Suomen metsäkeskuksessa ja Metsähallituksessa. Osa metsätalousinsinööreistä voi toimia myös itsenäisinä metsäpalveluyrittäjinä. Tyypillisiä metsätalousinsinöörin tehtävänimikkeitä ovat metsäneuvoja, metsäasiantuntija, metsäpalveluasiantuntija, kenttäesimies, operaatioesimies, hankintaesimies, metsäasiakasvastaava, operaattori, suunnittelija, projektiassistentt

Jatko-opintomahdollisuudet

Metsätalousinsinöörin tutkinnon suorittaneet voivat hakea luonnonvara-alan ylempään ammattikorkeakoulututkintoon tai yliopistoon metsäalan maisteritutkintoon. Ylempään AMK-tutkintoon voi hakeutua, kun on ollut vähintään kolme vuotta työelämässä valmistumisen jälkeen

Opintosuoritukset ja niiden arviointi

Suoritusten arvioinnissa käytetään pohjana TAMKin yleisiä arviointikriteereitä.
Linkki
Tarkemmat kriteerit löytyvät opintojen toteutussuunnitelmista.

Valmistuminen

Opintojen suorittaminen ja osaamistavoitteiden saavuttaminen opetussuunnitelman mukaisessa laajuudessa.Tutkinnon laajuus on 240 opintopistettä, josta perus-ja ammattiopintoja 180, vapaasti valittavia opintoja 15, harjoittelua 30 ja opinnäytetyö 15 opintopistettä.

Opintojen toteuttaminen

4- vuotinen koulutus, 240 opintopistettä.

Tutkinnon kehittäminen

Opetussuunnitelman laatimisprosessin aikana on saatu kehittämisehdotuksia metsätalouden koulutuksen neuvottelukunnalta, jossa on jäseninä työelämän edustajia. Myös äskettäin valmistuneita alumneja on hyödynnetty opetussuunnitelman valmisteluvaiheessa.

Metsätalouden tutkinto-ohjelma
Tunnus
(24IM)
Metsätalouden tutkinto-ohjelma
Tunnus
(24IM)
Metsätalouden tutkinto-ohjelma
Tunnus
(19IM)
Metsätalouden tutkinto-ohjelma
Tunnus
(19IM)

Studies for Exchange Students, Forestry
Tunnus
(22KVIM)
Metsätalouden tutkinto-ohjelma
Tunnus
(19IM)

Studies for Exchange Students, Forestry
Tunnus
(21KVIM)
Metsätalouden tutkinto-ohjelma
Tunnus
(19IM)

Studies for Exchange Students, Forestry
Tunnus
(20KVIM)
Ilmoittautumisaika

20.04.2024 - 23.09.2024

Ajoitus

01.09.2024 - 17.12.2024

Laajuus

3 op

Toteutustapa

Lähiopetus

Yksikkö

Metsätalous

Toimipiste

TAMK Pääkampus

Opetuskielet
  • Suomi
Koulutus
  • Metsätalouden tutkinto-ohjelma
Opettaja
  • Jukka Tohu
Vastuuhenkilö

Ari Vanamo

Ryhmät
  • 22IM
    Metsätalous 2022

Tavoitteet (OJ)

Opiskelija:
- osaa käytännössä opastaa ja johtaa työryhmän työtä
- tietää mitä ammatillista osaamista eri organisaatioiden tarjoamissa työtehtävissä metsätalousinsinööriltä vaaditaan
-osaa analysoida omaa osaamistaan ja kasvuaan metsätoimihenkilöksi
-tuntee työelämän yleiset eettiset periaatteet ja oman alansa erityiset eettiset säännöt.

Sisältö (OJ)

1. vuosikurssin opiskelijoiden opastaminen erilaisissa harjoituksissa, metsätalousinsinöörin toimenkuviin ja tehtäviin tutustuminen, oman osaamisen ja oppimisen arviointi, työelämän eettisiin periaatteisiin tutustuminen

Arviointikriteerit, tyydyttävä (1-2) (OJ)

Opiskelija pystyy opastamaan ja johtamaan työryhmän työtä, joskin rajoitetusti. Hän tuntee vain osittain millaisissa tehtävissä metsätalousinsinööri voi eri organisaatioissa, ja millaista osaamista niissä tehtävissä tarvitaan. Opiskelijalla on puutteita taidoissa analysoida omaa osaamistaan ja kehittymistään metsätoimihenkilöksi. Hän tuntee työelämän yleiset periaatteet ja oman alan erityiset eettiset säännöt vain osittain.

Arviointikriteerit, hyvä (3-4) (OJ)

Opiskelija osaa opastaa ja johtaa työryhmän työtä. Hän tietää millaista ammatillista osaamista eri organisaatioiden tarjoamissa työtehtävissä metsätalousinsinööriltä vaaditaan. Opiskelija osaa analysoida omaa osaamistaan ja kasvuaan metsätoimihenkilöksi. Hän tuntee työelämän yleiset eettiset periaatteet ja oman alansa erityiset eettiset säännöt.

Arviointikriteerit, kiitettävä (5) (OJ)

Opiskelija osaa opastaa ja johtaa työryhmän työtä joustavasti ja luontevasti. Hän on hyvin perillä siitä, millaista ammatillista osaamista eri organisaatioiden tarjoamissa työtehtävissä metsätalousinsinööriltä edellytetään. Opiskelija osaa analysoida omaa osaamistaan ja kasvuaan metsätoimihenkilöksi sekä suunnitella ja seurata opiskeluaan tältä pohjalta. Opiskelija on hyvin perillä sekä työelämän yleisistä että oman alansa erityisistä eettisistä säännöistä ja ymmärtää eettisten sääntöjen merkityksen toiminnan ohjaajana.

Aika ja paikka

Opintojakso pidetään syyslukukauden 2024 aikana

Tenttien ja uusintatenttien ajankohdat

Ei tenttiä, vaan opintojakso suoritetaan tekemällä oppimistehtäviä sekä osallistumalla keskusteluihin.
Oppimistehtävät ovat pakollisia, joten uusiminen tarkoittaa tehtävien tekemistä tarvittaessa uudelleen (jos tehtävän kannalta mahdollista, niin myöhässä palauttamalla, ja jos ei ole, niin tekemällä uudelleen, esim. seuraavan toteutuksen yhteydessä). Tehtävien palautus annetussa aikataulussa huomioidaan opintojakson arvioinnissa.

Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet

Arviointi ja hyväksytty suorittaminen perustuu opiskelijan tekemiin tehtäviin ja tunneille osallistumisiin. Opintojakson tapahtumiin osallistumisen ja tehtävien tekemisen avulla hän pystyy tuomaan esille käsityksensä metsäalan toimihenkilön osaamistarpeista ja pystyy osoittamaan ammatillista kasvuaan reflektoimalla oman osaamisen kehittymistä.
Pakollisten tehtävien lisäksi on bonustehtäviä, joilla voi parantaa arvosanaansa.
Arviointi tapahtuu seuraavasti
Opiskelija ei osallistu opintojakson tapahtumiin (alle 50 %) tai ei ei palauta riittävää määrää (minimi 70 %) annettuista tehtävistä - hylätty
Opiskelija osallistuu yli 50 % opintojakson tapahtumiin ja palauttaa yli 70 % opintojakson tehtävistä ja osoittaa tehtävien vastauksissa tutustuneensa tehtävien aihepiireihin - arvosana 1-2
Opiskelija osallistuu yli 70 % opintojakson tapahtumiin ja palauttaa yli 80 % opintojakson tehtävistä pääsääntöisesti annetussa aikataulussa ja osoittaa tehtävien vastauksissa paneutumista tehtävien aihepiireihin - arvosana 3-4
Opiskelija osallistuu yli 90 % opintojakson tapahtumiin ja palauttaa yli 90 % opintojakson tehtävistä annetussa aikataulussa ja osoittaa tehtävien vastauksissa syvällistä paneutumista tehtävien aihepiireihin - arvosana 5

Arviointiasteikko

0-5

Opiskelumuodot ja opetusmenetelmät

Opetus- ja ryhmäkeskusteluja, erilaisiin materiaaleihin tutustumista, vierailijoita/vierailuja, ryhmä- ja yksilötehtäviä
Osa opetustunneista pidetään mahdollisesti verkossa

Oppimateriaalit

Opintojaksolla käytetään mm. seuraavia materiaaleja:
Työtehoseuran julkaisut metsäkoulutuksen tutkimuksesta (https://www.tts.fi/tutkimus_ja_kehitys/metsatalous/metsakoulutuksen_tutkimus)
Kohti työelämää Metsätehon opas (saatavissa http://puuhuolto.fi/kohti-tyoelamaa/)
Metsähyvinvointisivusta (saatavissa https://metsahyvinvointi.fi/)

Opiskelijan ajankäyttö ja kuormitus

Kontaktitunteja lukujärjestyksen mukaan
Lisäksi harjoitteluseminaarit, harjoitteluun liittyviä vierailijoita, mahdollisesti verkkokeskusteluja
Kontaktitunteja n. 30 h, harjoituksia ja lukemista noin 50 h.

Sisällön jaksotus

Asiat on ryhmitelty kolmeen pääteemaan: MTI ammattiosaamiseen, harjoitteluun ja yleisiin työelämätaitoihin.

Toteutuksen valinnaiset suoritustavat

Ei ole

Harjoittelu- ja työelämäyhteistyö

Vierailijoita ja vierailuja metsäalan organisaatioissa
Tutustuminen eri metsäorganisaatioiden "pelisääntöihin"

Lisätietoja opiskelijoille

Muutokset edellisiin vuosiin:
- Harjoitteluasioiden käsittelyä on aikaistettu
- Oppimistehtäviä on hiukan muutettu ja aikataulutusta on pyritty selkeyttämään

Ilmoittautumisaika

01.12.2024 - 30.05.2025

Ajoitus

01.01.2025 - 31.12.2025

Laajuus

10 op

Toteutustapa

Lähiopetus

Yksikkö

Metsätalous

Toimipiste

TAMK Pääkampus

Opetuskielet
  • Suomi
Koulutus
  • Metsätalouden tutkinto-ohjelma
Opettaja
  • Manne Viljamaa
  • Perttu Arminen
Vastuuhenkilö

Perttu Arminen

Ryhmät
  • 23IM
    Metsätalous 2023

Tavoitteet (OJ)

Opiskelija
- osaa toimia metsäalan työyhteisön jäsenenä ja huolehtia omasta työhyvinvoinnistaan
- osaa hyödyntää tieto- ja viestintätekniikkaa tehtävissään
- osaa toimia asiantuntijana tai työryhmän toiminnasta vastaavana ja hyödyntää tehtävässään TAMKissa opittuja taitoja
- osaa luoda henkilökohtaisia työelämäyhteyksiä ja toimia verkostoissa
- osaa analysoida omaa ja organisaation toimintaa ja löytää niistä kehittämiskohteita sekä raportoida niistä

Sisältö (OJ)

Organisaatiossa toimiminen, oman työn suunnittelu, seuranta ja raportointi, asiantuntija- ja esimiestyön harjoittelu, tieto- ja viestintätekniikan hyödyntäminen työssä, työelämäyhteyksien kehittäminen. Harjoittelun raportointi ja esityksen pito harjoitteluseminaarissa.

Arviointikriteerit, hyväksytty/hylätty (OJ)

Opiskelija
-toimittaa harjoittelusopimuksen metsätalouden koulutusohjelman harjoitteluvastaavalle ennen harjoittelun alkua
-suorittaa opintopisteitä vastaavan tuntimäärän harjoittelua työpaikassa
-tekee vaaditut harjoittelun oppimistehtävät
-toimittaa vaaditut todistukset harjoittelun päätyttyä

Arviointiasteikko

0-5

Ilmoittautumisaika

01.12.2024 - 06.06.2025

Ajoitus

01.01.2025 - 31.12.2025

Laajuus

10 op

Toteutustapa

Lähiopetus

Yksikkö

Metsätalous

Toimipiste

TAMK Pääkampus

Opetuskielet
  • Suomi
Koulutus
  • Metsätalouden tutkinto-ohjelma
Opettaja
  • Jukka Tohu
  • Manne Viljamaa
  • Perttu Arminen
  • Lari-Pekka Välitalo
  • Ari Vanamo
Vastuuhenkilö

Perttu Arminen

Ryhmät
  • 22IM
    Metsätalous 2022

Tavoitteet (OJ)

Opiskelija
- osaa toimia metsäalan työyhteisön jäsenenä ja huolehtia omasta työhyvinvoinnistaan
- osaa hyödyntää tieto- ja viestintätekniikkaa tehtävissään
- osaa toimia asiantuntijana tai työryhmän toiminnasta vastaavana ja hyödyntää tehtävässään TAMKissa opittuja taitoja
- osaa luoda henkilökohtaisia työelämäyhteyksiä ja toimia verkostoissa
- osaa analysoida omaa ja organisaation toimintaa ja löytää niistä kehittämiskohteita sekä raportoida niistä

Sisältö (OJ)

Organisaatiossa toimiminen, oman työn suunnittelu, seuranta ja raportointi, asiantuntija- ja esimiestyön harjoittelu, tieto- ja viestintätekniikan hyödyntäminen työssä, työelämäyhteyksien kehittäminen. Harjoittelun raportointi ja esityksen pito harjoitteluseminaarissa.

Arviointikriteerit, hyväksytty/hylätty (OJ)

Opiskelija
-toimittaa harjoittelusopimuksen metsätalouden koulutusohjelman harjoitteluvastaavalle ennen harjoittelun alkua
-suorittaa opintopisteitä vastaavan tuntimäärän harjoittelua työpaikassa
-tekee vaaditut harjoittelun oppimistehtävät
-toimittaa vaaditut todistukset harjoittelun päätyttyä

Arviointiasteikko

0-5

Ilmoittautumisaika

01.12.2024 - 05.03.2025

Ajoitus

06.03.2025 - 29.04.2025

Laajuus

5 op

Toteutustapa

Lähiopetus

Yksikkö

Metsätalous

Toimipiste

TAMK Pääkampus

Opetuskielet
  • Suomi
Koulutus
  • Metsätalouden tutkinto-ohjelma
Opettaja
  • Manne Viljamaa
  • Lari-Pekka Välitalo
Vastuuhenkilö

Ari Vanamo

Ryhmät
  • 22IM
    Metsätalous 2022

Tavoitteet (OJ)

Opintojaksolla perehdytään laserkeilaukseen ja laserkeilauksella tuotettuihin aineistoihin sekä droonien hyödyntämiseen.

Opintojakson suoritettuaan opiskelija:
• tietää avoimen paikkatietoaineiston lähteet ja ilmalaserkeilausaineiston tuottamisen periaatteet
• osaa yhdistää avointa paikkatietoaineistoa itsetuotetun aineiston kanssa
• osaa droonin lennättämisen ja droonikuva-aineiston keräämisen perusteet
• osaa tuottaa fotogrammetriaohjelmistolla aineistoa droonilla kerätyistä lähi-ilmakuvista
• tietää maalaserkeilaimen toimintaperiaatteet ja sillä kerätyn pistepilviaineiston käyttömahdollisuudet
• osaa hyödyntää pistepilviä avoimen lähdekoodin paikkatieto-ohjelmistoissa
• osaa soveltaa edellä mainittuja valmiuksia metsätalouden käyttökohteissa

Sisältö (OJ)

Metsätaloudessa hyödynnettävät keskeiset avoimet aineistot, pistepilvien ja kolmiulotteisen paikkatiedon keruumenetelmät ja aineiston käsittely, droonit ja lähi-ilmakuvaus, ilma- ja maalaserkeilaus, kaupalliset ja avoimen lähdekoodin ohjelmistot aineiston käsittelyssä, aineiston käyttö ja soveltaminen metsätaloudessa, Traficomin avoimen kategorian A1/A3-luokkien drone-kauko-ohjaajan verkkoteoriakoe

Esitietovaatimukset (OJ)

Paikkatiedon perusosaaminen

Arviointikriteerit, tyydyttävä (1-2) (OJ)

Opiskelija:
- tietää avoimen paikkatietoaineiston lähteet
- osaa auttavasti yhdistää avointa paikkatietoaineistoa itsetuotetun aineiston kanssa
- osaa droonin lennättämisen perusteet ja läpäisee drone-kauko-ohjaajan verkkoteoriakokeen
- osaa ohjatusti kerätä kuva-aineistoa droonilla ja tuottaa fotogrammetriaohjelmistolla aineistoa
- tietää maalaserkeilaimen toimintaperiaatteista ja pistepilviaineiston käyttömahdollisuuksista
- osaa ohjatusti käyttää pistepilviä avoimen lähdekoodin paikkatieto-ohjelmistoissa

Arviointikriteerit, hyvä (3-4) (OJ)

Edellä mainittujen lisäksi opiskelija
- tietää ilmalaserkeilausaineiston tuottamisen periaatteet
- osaa itsenäisesti yhdistää avointa paikkatietoaineistoa itsetuotetun aineiston kanssa
- osaa melko itsenäisesti laatia suunnitelman, lennättää droonia ja kerätä kuva-aineistoa
- osaa tuottaa fotogrammetriaohjelmistolla aineistoa droonilla kerätyistä lähi-ilmakuvista
- tietää maalaserkeilaimen toimintaperiaatteet ja käyttömahdollisuudet
- osaa käyttää itsenäisesti pistepilviä avoimen lähdekoodin paikkatieto-ohjelmistoissa
- osaa nimetä metsätalouden käyttökohteita opintojakson aikana hankitulle osaamiselle

Arviointikriteerit, kiitettävä (5) (OJ)

Edellä mainittujen lisäksi opiskelija
- osaa laatia itsenäisesti suunnitelman, lennättää droonia ja kerätä kuva-aineistoa
- osaa hyödyntää laajasti pistepilviä avoimen lähdekoodin paikkatieto-ohjelmistoissa
- osaa soveltaa monipuolisesti opintojakson aikana hankittuja valmiuksia metsätalouden työtehtävissä

Arviointiasteikko

0-5

Ilmoittautumisaika

02.12.2024 - 13.01.2025

Ajoitus

01.01.2025 - 31.07.2025

Laajuus

5 op

Toteutustapa

Lähiopetus

Yksikkö

TAMK Kielet ja viestintä

Toimipiste

TAMK Pääkampus

Opetuskielet
  • Suomi
Koulutus
  • Metsätalouden tutkinto-ohjelma
Opettaja
  • Anne Kopperoinen
Vastuuhenkilö

Anne Kopperoinen

Ryhmät
  • 22IM
    Metsätalous 2022

Tavoitteet (OJ)

Opiskelija:
- osaa toimia tarkoituksenmukaisesti työelämään liittyvissä viestintätilanteissa (esimerkiksi puhelin- ja sähköpostiviestintä)
- osaa metsäalan keskeistä termistöä englannin kielellä
- osaa kirjoittaa työnhakuun liittyviä dokumentteja ja selviytyy työhaastattelusta
- osaa esiintyä englanniksi ja pystyy kertomaan metsätalouden toimenpiteistä ja tavoitteista englanniksi

Sisältö (OJ)

Työelämän viestintätilanteita, metsäalan terminologiaa, työnhaku, esiintyminen englanniksi, kielioppia tarpeen mukaan

Arviointikriteerit, tyydyttävä (1-2) (OJ)

Opiskelija
-osaa keskustella tutuista aiheista.
-osaa kirjoittaa ymmärrettävää tekstiä, kun saa valmistella sitä riittävän kauan ja apua käyttäen.
-ymmärtää pääasiat normaalitempoisesta puheesta tutussa asiayhteydessä, kun viesti toistetaan tarvittaessa.
-ääntää useimmiten ymmärrettävästi.
-löytää etsimänsä tiedon teksteistä, jotka käsittelevät tuttuja aiheita.
-käyttää alan perussanastoa niin, että olennainen viesti välittyy.
-käyttää yksinkertaisia kieliopin perusrakenteita.
-käyttää helpoimmin saatavilla olevia apuvälineitä, kuten ilmaiset sanakirjat.
-selviytyy lyhyestä suullisesta esityksestä.

Arviointikriteerit, hyvä (3-4) (OJ)

Opiskelija
-keskustelee erilaisista aiheista melko sujuvasti.
-viestii useimmiten tilanteen edellyttämällä tyylillä.
-kirjoittaa melko sujuvaa ja helposti ymmärrettävää tekstiä.
-ääntää melko luontevasti ja selkeästi.
-ymmärtää lukemansa tekstin pääasiat ja useimmat yksityiskohdat.
-osaa tarvittaessa ilmaista asian toisin sanoin.
-ymmärtää ja käyttää alan perussanastoa melko täsmällisesti.
-osaa käyttää apuna eri lähteitä ja sanakirjoja.
-käyttää rakenteita pääosin oikein ja korjaa itse kielenkäytön virheitä, jos ne ovat johtaneet väärinkäsityksiin.
-osaa pitää lyhyen suullisen esityksen ymmärrettävästi ja selkeästi.

Arviointikriteerit, kiitettävä (5) (OJ)

Opiskelija
-keskustelee luontevasti erilaisista aiheista.
-viestii tilanteen edellyttämällä tyylillä.
-kirjoittaa selkeää ja hyvin jäsenneltyä tekstiä lähes ilman kielivirheitä.
-ääntää luontevasti ja selkeästi.
-ymmärtää sekä pääasiat että yksityiskohdat teksteistä ja pystyy soveltamaan lukemaansa.
-selittää toisin sanoin ja korvaa sanaston puutteet huomaamattomasti.
-ymmärtää ja käyttää täsmällisesti alan perussanastoa.
-löytää erilaisia lähteitä käyttämällä asianmukaiset termit.
-käyttää monipuolisia kielioppirakenteita ja hallitsee ne lähes virheettömästi.
-osaa pitää lyhyen suullisen esityksen jäsentyneesti ja vakuuttavasti asianmukaisella tyylillä.

Aika ja paikka

Lähitunnit TAMKilla viikoittain, ks. tarkempi aikataulu Moodlesta.

Tenttien ja uusintatenttien ajankohdat

Tentti Exam-tiloissa.

Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet

Arvointi perustuu osasuorituksiin:
- Video CV 25 %
- Exam-tentti 50%
- Esitelmä 25 %

Lisäksi pakollisena kurssisuorituksena on artikkeliprojekti, josta pitää saada hyväksytty.

Arviointiasteikko

0-5

Opiskelumuodot ja opetusmenetelmät

Suullisia ja kirjallisia harjoituksia. Itsenäinen opiskelu.

Oppimateriaalit

Materiaali jaetaan Moodlen kautta.

Opiskelijan ajankäyttö ja kuormitus

Oppitunnit TAMKilla (2 h /viikko)
Viikoittaiset kotitehtävät + itsenäinen opiskelu / esitelmän valmistelu

Sisällön jaksotus

Kaksi lähituntia viikossa ja lisäksi suoritettavia tehtäviä. Ks. tarkempi aikataulu Moodlesta.

Toteutuksen valinnaiset suoritustavat

Mikäli englannin kielitaitosi on vahva (4-5), voit hakea toteutukselle: N-00CY46-3022 A Fast Track to Professional English

Aiemmin suoritettu vastaava korkeakoulukurssi tai aiemmin hankitun osaamisen todentaminen (AHOT):
https://www.tuni.fi/opiskelijanopas/kasikirja/tamk?page=3126#hyvaksiluku
Hyväksilukua haettassa opiskelija ottaa opettajaan yhteyttä hyvissä ajoin ennen opintojakson alkua.

Lisätietoja opiskelijoille

Toteutuksen linjaus tekoälyn käytöstä opiskelussa

Mikäli opiskelija käyttää sallitusti oppimistehtävissään tekoälytyökalu(j)a apunaan, on hänen viitattava käyttämiinsä tekoälyihin ja toimitettava käyttämänsä syötteet (promptit) tehtävävastauksiensa yhteydessä. Mikäli opiskelija esittää tekoälyn tuottamat tulokset ominaan ilman viitteitä, lähteitä ja/tai syötteitä, opettaja voi olla hyväksymättä tuotosta tai vaatia sen tekemistä uudelleen. Opettajalla on oikeus kysyä opiskelijalta, onko hän mahdollisesti käyttänyt tekoälyä oppimistehtävässään.

Ilmoittautumisaika

01.12.2024 - 31.12.2024

Ajoitus

01.01.2025 - 31.07.2025

Laajuus

4 op

Toteutustapa

Lähiopetus

Yksikkö

Metsätalous

Toimipiste

TAMK Pääkampus

Opetuskielet
  • Suomi
Koulutus
  • Metsätalouden tutkinto-ohjelma
Opettaja
  • Petri Keto-Tokoi
  • Manne Viljamaa
  • Lari-Pekka Välitalo
Vastuuhenkilö

Ari Vanamo

Ryhmät
  • 23IM
    Metsätalous 2023

Tavoitteet (OJ)

Opiskelija:
- tietää metsänomistajien erilaisten tavoitteiden sekä ekologisen, taloudellisen ja sosiaalisen kestävyyden merkityksen metsänhoidon ratkaisujen ohjaajana
-tuntee puulajien puuntuotosmahdollisuudet eri kasvupaikoilla
-tuntee erilaiset metsien kasvatuksen ja uudistamisen vaihtoehtoiset menetelmät ja niiden perustelut ja osaa soveltaa niitä erilaisiin tilanteisiin
- tietää miten metsänkäsittelymenetelmän valinta vaikuttaa puunkorjuuseen

Sisältö (OJ)

Metsien hoidon tavoitelähtöisyys, kotimaisten puulajien puuntuotosmahdollisuudet eri kasvupaikoilla, metsien kasvatus ja uudistaminen erikoistilanteissa (esim. erirakenteiskasvatus, 2- jaksoiset metsät, sekametsät),

Arviointikriteerit, tyydyttävä (1-2) (OJ)

Opiskelijalla on tiedollisia puutteita metsänkasittelyä koskevissa käsitteissä ja menetelmissä. Hän tuntee sekametsiä, kaksijaksoisia sekä erirakenteisia metsiä koskevat metsänhoitosuositukset, mutta ei ole kovin hyvin perillä suositusten perusteista. Opiskelija tuntee useimmat keskeiset metsien kasvatukseen ja uudistamiseen vaikuttavat riskit ja tuhonaiheuttajat.

Arviointikriteerit, hyvä (3-4) (OJ)

Opiskelija hallitsee sekametsien, kaksijaksoisten sekä erirakenteisten metsien kasvatuksen menetelmät ja osaa arvioida näiden menetelmien soveltuvuutta ja kannattavuutta erilaisissa metsiköissä ja kasvupaikoilla. Hän osaa tehdä metsänkäsittelyratkasiun valinnan itsenäisesti käyttäen apuna erilaisia kirjallisia lähteitä. Opiskelija on hyvin perillä erilaisista metsätuholaisista ja -taudeista sekä muista metsänkasvatuksen riskeistä.

Arviointikriteerit, kiitettävä (5) (OJ)

Opiskelija hallitsee sekametsien, kaksijaksoisten sekä erirakenteisten metsien kasvatuksen menetelmät ja osaa arvioida näiden menetelmien soveltuvuutta ja kannattavuutta erilaisissa metsiköissä ja kasvupaikoilla. Hän osaa kuvata useita kohteelle mahdollisia vaihtoehtoisia metsänkäsittelyratkaisuja ja kuvata metsänomistajalle niiden hyviä ja huonoja puolia sekä niihin liittyviä riskejä. Opiskelija hallitsee metsänhoitosuositukset ja on perehtynyt syvällisesti niiden taustalla olevaan tutkimustietoon. Hän on myös perehtynyt hyvin uusimpaan erirakenteiskasvatusta koskevaan tutkimustietoon. Opiskelija osaa käyttää em. tietoja metsänkäsittelymenetelmän valinnassa ja sen perustelemisessa. Opiskelija tuntee tärkeimmät metsien kasvatukseen ja uudistamiseen vaikuttavat riskit ja tuhonaiheuttajat ja osaa arvioida ja kuvata niiden merkitystä metsänkasvatusmenetelmän valinnassa

Arviointiasteikko

0-5

Ilmoittautumisaika

20.04.2024 - 31.05.2024

Ajoitus

14.09.2024 - 17.12.2024

Laajuus

5 op

Virtuaaliosuus

1 op

TKI-osuus

1 op

Toteutustapa

80 % Lähiopetus, 20 % Verkossa tapahtuva opiskelu

Yksikkö

Metsätalous

Toimipiste

TAMK Pääkampus

Opetuskielet
  • Suomi
Koulutus
  • Metsätalouden tutkinto-ohjelma
Opettaja
  • Manne Viljamaa
  • Päivi Tiiva
  • Metsätalous Virtuaalihenkilö
Vastuuhenkilö

Ari Vanamo

Ryhmät
  • 22IM
    Metsätalous 2022

Tavoitteet (OJ)

Opiskelija:
- tuntee erityiskohteita koskevat metsänkäytön rajoitukset sekä niitä koskevat tiedon lähteet ja toimintakäytännöt
- osaa suunnitella metsänhoidon, luonnonhoidon ja puunkorjuun ratkaisut erityiskohteella sen olosuhteisiin soveltuvalla ja sen erityisarvoja vahvistavalla tavalla
- osaa hyödyntää erilaisia digitaalisia aineistoja ja selvityksiä erityiskohteiden metsien hoidon suunnittelussa

Sisältö (OJ)

Metsänhoidon, luonnonhoidon ja puunkorjuun suunnittelu ja toteutus erityiskohteilla, kuten kaava- ja taajama-alueilla, virkistysmetsissä, arvokkailla maisema-alueilla, muinaismuistokohteilla, suojelualueilla, arvokkailla luontokohteilla ja lajistonsuojelun erityiskohteilla. Luonnonhoidon ja ennallistamisen menetelmät eri luontotyypeillä. Maiseman ja riistan hoito metsänkäsittelyssä. Puunkorjuun suunnittelu korjuuteknisissä erityiskohteissa, esim. saarissa ja myrskytuhoalueilla. Digitaalisten aineistojen ja muiden tietolähteiden hyödyntäminen.

Arviointikriteerit, tyydyttävä (1-2) (OJ)

Opiskelijalla on hajanaista perustason tietoa erityiskohteista ja niihin liittyvistä käytön rajoituksista ja toimintakäytännöistä. Opiskelija tuntee erityiskohteille soveltuvia metsänkäsittelyvaihtoehtoja, mutta hänen kykynsä arvioida ja perustella niiden etuja, haittoja ja rajoituksia sekä soveltuvuutta kohteelle on pinnallista ja puutteellista. Opiskelija osaa valita ohjeiden avulla kohteelle suositellun käsittelytavan, mutta hänen kykynsä soveltaa ohjeita ja perustella valintoja on puutteellinen

Arviointikriteerit, hyvä (3-4) (OJ)

Opiskelija tuntee erityiskohteisiin liittyvät käytön rajoitukset, suositukset, toimintakäytännöt ja tiedon lähteet hyvin. Opiskelija tuntee erityiskohteille soveltuvia metsänkäsittelyvaihtoehtoja ja osaa arvioida ja perustella niiden ekologisia, metsänhoidollisia ja puunkorjuuteknisiä etuja, haittoja ja rajoituksia. Opiskelija osaa valita kohteelle sille asetettuja tavoitteita hvyin toteuttavan käsittelytavan ja perustella valintansa.

Arviointikriteerit, kiitettävä (5) (OJ)

Opiskelija tuntee erityiskohteisiin liittyvät käytön rajoitukset, suositukset, toimintakäytännöt ja tiedon lähteet erittäin hyvin. Opiskelija tuntee monipuolisesti erityiskohteille soveltuvat metsänkäsittelyvaihtoehdot ja osaa arvioida niiden ekologisia, metsänhoidollisia ja puunkorjuuteknisiä etuja, haittoja ja rajoituksia erittäin hyvin ja perusteellisesti. Opiskelija osaa esittää kohteelle eri käsittelyvaihtoehtoja, valita niistä parhaiten asetettuja tavoitteita toteuttavan käsittelytavan ja perustella valintansa monipuolisesti

Aika ja paikka

Aloitustutoriaalit 24.9.
Loppututoriaalit 31.10.

Tenttien ja uusintatenttien ajankohdat

Tentti 6.11.2024
1. uusintatentti 4 viikkoa 1. tentin jälkeen
2. uusintatentti 4 viikkoa 2. uusinnan jälkeen

Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet

Arvosanaan vaikuttavat osasuoritukset ja niiden osuus arvosanasta
Tentti 50%
Maastoharjoitus 30%
Tutoriaalit 20 %
Itseopiskelutehtävien suorittamista seurataan ja niiden tekemättä jättäminen alentaa arvosanaa yhdellä arvosanayksiköllä per tekemättä jätetty tehtävä.

Arviointiasteikko

0-5

Opiskelumuodot ja opetusmenetelmät

lähiopetus
harjoitukset
tentti
raportti/työselostus leimikonsuunnitteluharjoituksesta
retkeilyt ja niillä tehtävät harjoitukset
itsenäinen verkko-opiskelu ja itseopiskelutehtävät (4kpl)

Oppimateriaalit

Toteutuksen TUNIMoodle -pohjalle tallennetut aineistot ja linkit
Kurssilla jaettu aineisto
Metsähallitus. Metsätalouden ympäristöopas. Metsähallitus.

Opiskelijan ajankäyttö ja kuormitus

Tutoriaalit 5 h
Teorialuennot 15 h
Maastoretkeilyt 4 x 8 h = 32 h
Maastoharjoituksen teko 8 h ja purku 8 h = 16 h
Yhteensä lähiopetusta 71 h
Itsenäistä tiedon hankintaa ja itseopiskelutehtävät 80 h

Sisällön jaksotus

Itseopiskelutehtävä 1: Luonnonsuojelualueet ja luonnonsuojeluohjelmat, palautus 1.10.2024
Itseopiskelutehtävä 2: Maisemanhoidon suositukset, palautus 7.10.2024
Itseopiskelutehtävä 3: Maisemalliset ja kulttuuriperinnön erityiskohteet, palautus 23.10.2024
Itseopiskelutehtävä 4: Lajiesiintymien suojelu, palautus 23.10.2024, kommentonti 29.10.2024.

Seuraavissa läsnäolovelvollisuus:
Aloitustutoriaalit 24.9.2024
1. maasto-opetuspäivä 26.9.2024 Pälkäne ja Valkeakoski
2. maasto-opetuspäivä 1.10.2024 Kangasala
3. maasto-opetuspäivä 8.10.2024 Kauppi
4. maasto-opetuspäivä 10.10.2024 Lempäälä, Vesilahti
Leimikonsuunnitteluharjoituksen ohjeistus
Leimikonsuunnitteluharjoituksen teko 22.10.
Leimikonsuunnitteluharjoituksen purku, poissaolo purusta alentaa arvosanaa yhden numeron ryhmän numerosta 30.10.
Purkututoriaali 31.10.2024

Toteutuksen valinnaiset suoritustavat

Kurssilla tehdään 4 itseopiskelutehtävää osoitettuun aineistoon perehtymällä ja vastaamalla asetettuihin kysymyksiin.
Luennoilla käsiteltäviin aineistoihin voi perehtyä itsenäisesti moodlen kautta.
Maastoretkeilyille ja leimikonsuunnitteluharjoitukselle ei korvaavaa toteutustapaa ole, vaan niissä on läsnäolovelvollisuus.

Harjoittelu- ja työelämäyhteistyö

Vieraileva luennoitsija Metsäkeskukselta.
Suunnitteluharjoituksen kohteita metsäyhtiöiltä ja Tampereen kaupungilta

Kansainvälisyys

Ei ole.

Lisätietoja opiskelijoille

Opiskelijoiden on osallistuttava opintojakson lähiopetuspäiviin ja maastoharjoituksen tekoon ja purkuun. Opiskelijoiden on suoritettava itseopiskelutehtävät, mutta niitä ei arvioida. Niiden tekemättä jättäminen alentaa arvosanaa yhdellä arvosanayksiköllä per tekemättä jätetty tehtävä.

Ilmoittautumisaika

01.12.2024 - 12.01.2025

Ajoitus

01.01.2025 - 04.05.2025

Laajuus

3 op

Toteutustapa

Lähiopetus

Yksikkö

TAMK Kielet ja viestintä

Toimipiste

TAMK Pääkampus

Opetuskielet
  • Suomi
Koulutus
  • Metsätalouden tutkinto-ohjelma
Opettaja
  • Lotta Markkula
Vastuuhenkilö

Lotta Markkula

Ryhmät
  • 24IM
    Metsätalous 2024

Tavoitteet (OJ)

Opintojakson tavoitteena on kehittää opiskelijan kirjallisen viestinnän taitoja ja antaa valmiuksia raporttien kirjoittamiseen.
Opintojakson suoritettuaan opiskelija:
• hallitsee työelämän ja opiskelun kannalta keskeiset tekstilajit.
• osaa laatia rakenteeltaan selkeän raportin TAMKin raportointiohjeita noudattaen ja osaa soveltaa ohjeita oman alansa käytänteiden mukaisesti.

Sisältö (OJ)

TAMKin raportointiohje, referointi, lähteisiin viittaaminen, havainnollistaminen ja oikeakielisyys

Arviointikriteerit, hyväksytty/hylätty (OJ)

Hyväksytty: opiskelija osaa laatia raportin TAMKin raportointiohjeita noudattaen. Opiskelija osaa soveltaa ohjeita oman alansa käytänteiden mukaisesti

Arviointiasteikko

0-5

Ilmoittautumisaika

05.08.2024 - 06.09.2024

Ajoitus

19.08.2024 - 11.10.2024

Laajuus

8 op

Toteutustapa

Lähiopetus

Yksikkö

Metsätalous

Toimipiste

TAMK Pääkampus

Opetuskielet
  • Suomi
Koulutus
  • Metsätalouden tutkinto-ohjelma
Opettaja
  • Manne Viljamaa
  • Päivi Tiiva
  • Perttu Arminen
  • Lari-Pekka Välitalo
  • Ari Vanamo
Vastuuhenkilö

Ari Vanamo

Ryhmät
  • 24IM
    Metsätalous 2024

Tavoitteet (OJ)

Opintojakson tavoitteena on antaa opiskelijalle valmiudet luokitella erilaisia metsäkasvupaikkoja, tunnistaa puulajit ja yleisimpiä metsän kasvilajeja, tunnistaa maalajit ja ymmärtää erilaisten kasvupaikkatekijöiden vaikutus kasvillisuuden rakenteeseen ja metsän kasvuun.

Opintojakson suoritettuaan opiskelija:
• tunnistaa metsätyypit, pääsuotyypit sekä maalajit maastossa
• tunnistaa metsä- ja pääsuotyyppejä indikoivat tyypillisimmät kasvilajit
• tuntee kotimaiset puulajit sekä niiden kasvupaikkavaatimukset ja luontaisen levinneisyysalueen Suomessa
• tietää Suomen ilmaston, maa- ja kallioperän keskeiset piirteet, sekä pienilmastoon ja kasvukauteen vaikuttavat tekijät
• tuntee metsien ja maaperän vesi-, ravinne ja lämpötalouden perusteet ja niiden merkityksen metsien kasvun kannalta.
• osaa tulkita visuaalisesti ilmakuvaa sekä käyttää maastokarttaa ja suunnistaa niiden avulla
• tuntee metsikkökuvioinnin perusteet

Sisältö (OJ)

Metsätyyppien ja pääsuotyyppien tunnistaminen, metsäkasvit, indikaattorikasvit, maalajit ja niiden määrittäminen maastossa, maalajien vesi-, ravinnetaloudelliset ominaisuudet, maannostuminen ja maannokset, metsän vesi-, ravinne- ja lämpötalous, kasvua rajoittavat maaperätekijät, hajotustoiminta ja maaperäeliöstö, puulajien tunnistaminen, puulajien kasvupaikkavaatimukset ja levinneisyys, suur- ja pienilmasto, kasvukausi. Ilmakuvan tulkitseminen ja metsikön kuviointi, kartanluku ja suunnistus.

Arviointikriteerit, tyydyttävä (1-2) (OJ)

Opiskelija tunnistaa yleisimmät puulajit ja perusmetsätyypit maastossa ja tuntee maalajien luokittelun perusteet.
Hän osaa tehdä puustoon littyviä havaintoja ilmakuvalta ja käyttää maastokarttaa metsässä liikkumiseen.
Opiskelija tuntee olennaiset metsän kasvuun vaikuttavat kasvupaikkaolosuhteet.

Arviointikriteerit, hyvä (3-4) (OJ)

Opiskelija tunnistaa yleisimmät puulajit sekä tuntee niiden olennaiset kasvupaikkavaatimukset.
Hän osaa määrittää metsätyypit maastossa ja käyttää kasvillisuutta monipuolisesti apuna metsätyyppien määrittämisessä
Opiskelija tuntee maalajien luokittelun perusteet ja osaa määrittää maalajit maastossa .
Hän osaa tehdä puustoon littyviä havaintoja ilmakuvalta ja käyttää maastokarttaa metsässä liikkumiseen.
Opiskelija tietää miten kasvupaikan olosuhteet vaikuttavat puiden kasvuun.

Arviointikriteerit, kiitettävä (5) (OJ)

Opiskelija tunnistaa yleisimmät puulajit kaikkina vuodenaikoina sekä tuntee niiden olennaiset kasvupaikkavaatimukset.
Hän osaa määrittää metsätyypit maastossa ja käyttää kasvillisuutta monipuolisesti apuna metsätyyppien määrittämisessä.
Opiskelija tuntee maalajien luokittelun perusteet ja osaa määrittää maalajit maastossa. Hän osaa perustella metsä- ja suotyyppimäärityksen ja kuviointiratkaisut kasvillisuuden, puuston ja maalajin avulla.
Hän osaa tehdä puustoon littyviä havaintoja ilmakuvalta ja käyttää maastokarttaa metsässä liikkumiseen.
Opiskelija tietää miten kasvupaikan olosuhteet vaikuttavat puiden kasvuun ja osaa käyttää maastohavaintoja ja teoriatietoa puiden kasvuolosuhteiden analysoimiseen ja metsänhoidollisten ratkaisuiden perustelemiseen.

Aika ja paikka

Ajoitus: Opintojakso toteutuu aikavälillä 26.8.- 27.9. Tarkempi ohjelma näkyy Lukkarikoneessa

Paikka: TAMK ja metsäkohteet Tampereella, pääosin Kauppi-Niihaman alueella
Maasto-opetusta myös Jämijärvellä ja Orivedellä

Tenttien ja uusintatenttien ajankohdat

-Maastotentti on 10.9. Maastotentiin lähtöaika on klo 8.30 -12.30 Lähtöjärjestys ilmoitetaan Moodlessa.
-Opintojakson lopputentti on 27.9.
Uusinnat
Teoriatentin 1. uusintatilaisuus 10.10., 2. uusinta 22.11.
Maastotentin uusinta sovitaan erikseen, syyskuun aikana pidetään

Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet

Maastotentti 40%
Lopputentti 40%
OMAmetsä raportti 20%
Maasto-opetuksessa vaaditaan vähintään 70 % läsnäoloa.
Kurssin hyväksytty suorittaminen edellyttää tutoriaalitoimintaan osallistumista ja annettujen tehtävien suorittamista.
Erinomainen tutoriaalityöskentely sekä erinomainen parityö voivat nostaa opintojakson arvosanaa yhdellä numerolla

Arviointiasteikko

0-5

Opiskelumuodot ja opetusmenetelmät

Ongelmaperustainen oppiminen (PBL) sisältäen luennot, parityön, maasto-opetuksen, maasto-/luokkaharjoitukset sekä itsenäisen opiskelun.

Oppimateriaalit

Hotanen, J. 2008 Metsätyypit, -opas kasvupaikkojen luokitteluun. Metsäkustannus
Laine,J. 2012 Suotyypit ja turvekankaat, opas kasvupaikkojen tunnistamiseen. Metsäkustannus
Keto-Tokoi, P. Elävä metsämaa (moniste)
Mälkönen, E. (toim.) 2003. Metsämaa ja sen hoito. Metsälehti Kustannus.
Opintojakson Moodlessa olevat materiaalit

Opiskelijan ajankäyttö ja kuormitus

Maasto-opetus n. 30 h
Luennot ym. teoriaopetus (sis. paritöiden purku) 35 h
Maastoharjoitukset ja -harjoitusten purku n. 20 h
Tutoriaalit 10 h
Tentit 6 h
Omatoiminen opiskelu, valmistautuminen tutoriaaleihin ja tentteihin n. 100 h

Sisällön jaksotus

PBL- syklejä on kaksi: Metsämaa ja kasvupaikat sekä Kartat ja ilmakuvat
Muu ajoitus kts. lukujärjestys ja moodle

Toteutuksen valinnaiset suoritustavat

Ei ole

Lisätietoja opiskelijoille

Opintojakso sisältää pakollisia maasto-opetus osioita.
Tutoriaalityöskentelyyn osallistuminen on 100% pakollista
Maasto-opetuksessa ei ole säävarausta, joten kunnollinen sadevarustus mukaan tarvittaessa.

Ilmoittautumisaika

20.04.2024 - 14.06.2024

Ajoitus

01.11.2024 - 19.12.2024

Laajuus

5 op

Toteutustapa

Lähiopetus

Yksikkö

Metsätalous

Toimipiste

TAMK Pääkampus

Opetuskielet
  • Suomi
Koulutus
  • Metsätalouden tutkinto-ohjelma
  • Tampereen korkeakouluyhteisön ristiinopiskelu
Opettaja
  • Ari Vanamo
Vastuuhenkilö

Ari Vanamo

Ryhmät
  • 23IM
    Metsätalous 2023

Tavoitteet (OJ)

Opiskelija:
-ymmärtää metsäsektorin taloudellisen, sosiaalisen ja ekologisen merkityksen alue- ja kansantaloudessa
-tietää metsäsektorin ja metsien käytön historian ja tulevaisuuteen vaikuttavat toimintaympäristön muutokset Suomessa
-ymmärtää metsien käyttöä ohjaavien instituutioiden, ohjauskeinojen ja lainsäädännön taustan ja vaikutuksen metsien käyttöön
-tietää miten metsävaratietoa tuotetaan ja osaa hyödyntää metsäalan tilastoja
-tietää millaisia mahdollisuuksia Suomen metsät tarjoavat eri käyttömuodoille
-tuntee yleisellä tasolla metsien yhteiskunnallista merkitystä eri maantieteellisillä alueilla.

Sisältö (OJ)

Perehtyminen metsien ja metsäinstituutioiden historiaan sekä metsäsektorin kulttuuriseen, alue- ja kansantaloudellisen merkitykseen ja metsävaratiedon tuottamiseen tilastojen, kirjallisuuden ja luentojen avulla. Metsäsektorin tulevaisuuskuvien ja metsän eri käyttömuotoihin liittyvien mahdollisuuksien hahmottelu. Metsätilastojen ja metsäsektoriin liittyvien aineistojen käyttö.

Arviointikriteerit, tyydyttävä (1-2) (OJ)

Opiskelija tietää yleisellä tasolla metsätalouden merkityksen suomalaisessa kansantaloudessa, yhteiskunnassa, alueeellisessa kehityksessä. Hän tietää tärkeimmät suomalaisen metsätalouden instituutiot ja tuntee niiden kehityksen pääpiirteissään. Opiskelija osaa esittää näkemyksiä metsäalan tulevaisuudesta. Opiskelijan käsitykset edellä mainitusta asioista ovat kuitenkin suppeita tai perustuvat yksipuoliseen tietoon.

Arviointikriteerit, hyvä (3-4) (OJ)

Opiskelija osaa esittää perusteltuja tulkintoja metsien yhteiskunnallisesta ja kulttuurisesta merkityksestä Suomessa ja aluetaloudessa sekä metsäpolitiikan ja metsien käytön suhteesta ja sen kehityksestä. Hän tuntee metsätaloutta ohjaavat instituutiot, niiden tehtävät ja instituutioiden väliset suhteet. Opiskelija osaa esittää perusteltuja arvioita metsäalan tulevaisuuskuvista.

Arviointikriteerit, kiitettävä (5) (OJ)

Opiskelija ymmärtää metsien yhteiskunnnallisen ja kulttuurisen merkityksen ja metsäpolitiikan muotoutumisen monitahoisuuden. Hän osaa hahmottaa metsäpolitiikan ja suurempien kehityskulkujen yhteyksiä - yhdistää käsitteellistä, kokemuksellista, yleistä ja paikallista tietoa, Opiskelija osoittaa avoimuutta erilaisia tulkintoja kohtaan ja osaa hahmottaa luovasti metsäalan tulevaisuuskuvia.

Aika ja paikka

19.11.2024-13.12.2024

Tenttien ja uusintatenttien ajankohdat

Opintojakson tentti on perjantaina 13.12. klo 9.15-12
Uusinnat tammikuussa ja helmikuussa 2025

Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet

Paikkakuntaryhmätyö 40 %
Organisaatioryhmätyö 30 %
Lopputentti 30 %
Ajankohtaisen metsäkeskustelun seuranta - suoritettava hyväksytysti (ohjeistus Moodlessa)
Lukupiiri - osallistuminen pakollista
Vanhojen dokumenttien (radio-ohjelmat, filmit) kommentointi -suoritettava hyväksytysti (ohjeistus Moodlessa)
Retkeilypäivään 28.11. on osallistuttava, samoin ryhmätöiden esityspäivinä on oltava mukana

Arviointiasteikko

0-5

Opiskelumuodot ja opetusmenetelmät

Metsiin, metsätalouteen ja metsien muuhun merkitykseen liittyvään kirjallisuuteen perehtyminen ja siitä keskustelu lukupiirissä, ryhmätyö metsien merkityksestä paikallistaloudessa, ryhmätyö metsän ja yhteiskunnan suhteista eri aikoina, ajankohtaisen metsäkeskustelun seuranta, lopputentti

Oppimateriaalit

Opintojakson lukupiireihin on julkaistu ohjeellinen lista kirjallisuudesta
Moodlessa olevat materiaalit ja niiden sisältämät linkit

Opiskelijan ajankäyttö ja kuormitus

Teemaluennot 15 h
Metsäteollisuuspaikkakuntavierailu 8 h
Lukupiiri ja siihen valmistautuminen 20 h
Opiskelijoiden ryhmäesitykset ja niiden valmistelu 30 h
Itsenäinen opiskelu n. 50 h (sisältäen ajankohtaisen metsäkeskustelun seurannan, vanhoihin (elokuva)dokumentteihin tutustumisen ja tenttiin valmistautumisen)

Sisällön jaksotus

Aloitusluento 19.11., muut lähiopetustunnit näkyvät lukujärjetyksestä
Metsäteollisuuspaikkakuntavierailu 28.11. (Mänttä tai joku muu)
Lukupiiri
Paikkakuntaryhmätyöesitykset
Metsäalan organisaatiot (ryhmätöinä)
Lopputentti 13.12. klo 9.15-12

Harjoittelu- ja työelämäyhteistyö

Opintojaksolla tutustutaan metsien käytön ja metsäteollisuuden historiaan retkeilyllä 28.11. Seutu-/paikkakunta tarkentuu marraskuun alussa.

Ilmoittautumisaika

20.04.2024 - 14.06.2024

Ajoitus

09.10.2024 - 08.11.2024

Laajuus

5 op

Toteutustapa

Lähiopetus

Yksikkö

Metsätalous

Toimipiste

TAMK Pääkampus

Opetuskielet
  • Suomi
Koulutus
  • Metsätalouden tutkinto-ohjelma
Opettaja
  • Päivi Tiiva
  • Perttu Arminen
Vastuuhenkilö

Perttu Arminen

Ryhmät
  • 23IM
    Metsätalous 2023

Tavoitteet (OJ)

Opiskelija
-tietää puuperäisten polttoaineiden eri muodot, niiden yleisimmät hankintaketjut ja niiden kustannusrakenteet
-osaa suunnitella ja ohjeistaa energiapuuhakkuiden toteutuksen
-tietää vaatimukset energiapuun varastopaikoille ja varastoinnin vaikutuksen lopputuotteen laatuun
-tietää erilaisten käyttökohteiden (polttolaitosten) asettamat vaatimukset polttoaineen laadulle
-on selvillä metsäenergian hankinnan ympäristövaikutuksista ja toimintaa koskevista suosituksista
-tuntee energiapuutavaralajien mittausmenetelmät

Sisältö (OJ)

Tavoitteet uusiutuvien energiamuotojen käytölle. Energiapuutavaralajit, niiden hankinta ja energiapuun tuet. Suositukset energiapuun korjuuseen. Energiapuun mittaus. Metsäenergian korjuun ekologiset vaikutukset metsämaan ravinnetalouteen, puuntuotokseen ja biodiversiteettiin

Arviointikriteerit, tyydyttävä (1-2) (OJ)

Opiskelija tuntee metsäenergian hankintaprosessin perusteet ja metsäenergian hankintaa ohjaavat suositukset. Hän osaa ohjattuna suunnitella energiapuuhakkuun ottaen huomioon polttoaineen laadun.

Arviointikriteerit, hyvä (3-4) (OJ)

Opiskelija tuntee tavoitteet uusiutuvien energiamuotojen käytölle ja tietää puuperäisten polttoaineiden hankintaketjut. Opiskelija osaa suunnitella energiapuuhakkuun ottaen huomioon polttoaineen laadun. Opiskelija tietää erilaisten käyttökohteiden asettamat vaatimukset polttoaineen laadulle.

Arviointikriteerit, kiitettävä (5) (OJ)

Opiskelija ymmärtää uusiutuvien energiamuotojen käytön osana ilmastonmuutoksen torjuntaa.
Opiskelija osaa suunnitella energiapuun hankinnan huomioiden ympäristövaikutukset ja toiminnan kannattavuus. Opiskelija ymmärtää erilaisten käyttökohteiden asettamat vaatimukset polttoaineen laadulle tietää polttoainejakeiden laatuun vaikuttavat tekijät.

Arviointiasteikko

0-5

Ilmoittautumisaika

02.12.2024 - 31.12.2024

Ajoitus

01.04.2025 - 31.12.2025

Laajuus

2 op

Toteutustapa

Lähiopetus

Yksikkö

Metsätalous

Toimipiste

TAMK Pääkampus

Opetuskielet
  • Suomi
Koulutus
  • Metsätalouden tutkinto-ohjelma
Opettaja
  • Päivi Tiiva
Vastuuhenkilö

Ari Vanamo

Ryhmät
  • 24IM
    Metsätalous 2024

Tavoitteet (OJ)

Opintojakson tavoitteena on varmistaa opiskelijan metsäkasvilajien tuntemusta.

Opintojakson suoritettuaan opiskelija:
• osaa tunnistaa metsä -ja suotyyppien kannalta tärkeimmät kasvilajit niiden luontaisissa elinympäristöissä.

Sisältö (OJ)

Oman kasvion (80 lajia annetusta listasta) koostaminen valokuvaamalla.

Arviointikriteerit, hyväksytty/hylätty (OJ)

Opintojakson hyväksytty suorittaminen edellyttää vähintään 80 metsä- ja suokasvin valokuvaamista ja kasvion koostamista kuvista. Vaihtoehtoisesti kasvit voi myös kerätä ja niistä voi koostaa perinteisen kasvion.

Arviointiasteikko

0-5

Ilmoittautumisaika

01.12.2024 - 31.12.2024

Ajoitus

01.01.2025 - 14.02.2025

Laajuus

5 op

Toteutustapa

Lähiopetus

Yksikkö

Metsätalous

Toimipiste

TAMK Pääkampus

Opetuskielet
  • Suomi
Koulutus
  • Metsätalouden tutkinto-ohjelma
Opettaja
  • Petri Keto-Tokoi
  • Päivi Tiiva
Vastuuhenkilö

Ari Vanamo

Ryhmät
  • 24IM
    Metsätalous 2024

Tavoitteet (OJ)

Opintojakson tavoitteena on antaa opiskelijalle perustiedot luonnon monimuotoisuudesta ja erityisesti metsäluonnon monimuotoisuudesta ja siihen vaikuttavista tekijöistä. Opintojakson tavoitteena on myös antaa perustiedot metsäluonnon monimuotoisuuden turvaamisen keinoista.

Opintojakson suoritettuaan opiskelija:
• tuntee luonnon monimuotoisuuden käsitteen sisällön ja merkitykset
• tuntee metsäekosysteemien toiminnan pääpiirteet
• tuntee ekosysteemien tuottamat hyödyt eli ekosysteemipalvelut
• tuntee eri puulajien elävien ja kuolleiden puuyksilöiden merkityksen metsälajistolle
• tuntee pääpiirtein Suomen luontotyyppien luokittelun periaatteet ja erilaisten luontotyyppien merkityksen luonnon monimuotoisuudelle
• tuntee populaatiobiologian perusteet ja lajien säilymisen edellytykset
• tuntee metsätalouden aiheuttamat vaikutukset metsien rakenteeseen sekä Suomen lajiston ja luontotyyppien uhanalaistumiseen
• tuntee metsätalouden vaikutukset vesiekosysteemeihin ja niiden eliöyhteisöihin
• tuntee uhanalaisia metsälajeja ja lajiryhmiä, niiden elinympäristövaatimuksia ja niiden uhanalaistumisen syitä
• tuntee metsäluonnon monimuotoisuuden turvaamisen nykytilanteen, tavoitteet, haasteet ja keinot

Sisältö (OJ)

Metsäekosysteemien monimuotoisuus ja sitä ylläpitävät tekijät. Metsäekosysteemien lajisto, rakenne ja toiminta. Elävät ja kuolleet puut metsälajien elinympäristöinä. Erilaiset luontotyypit ja niiden merkitys monimuotoisuudelle. Metsien käytön aiheuttamat muutokset metsien rakenteeseen ja metsäluontoon. Metsätalouden vaikutukset vesiekosysteemeihin. Lajiston ja luontotyyppien uhanalaisuus ja siihen vaikuttavat tekijät. Uhanalaisten metsälajien elinympäristövaatimukset ja uhanalaistumisen syyt. Metsäluonnon monimuotoisuuden turvaamisen nykytilanne, tavoitteet haasteet ja keinovalikoima.

Arviointikriteerit, tyydyttävä (1-2) (OJ)

Opiskelijan perehtyneisyys osoitettuihin materiaaleihin on puutteellista ja hän hallitsee opintosisältöjen peruskäsitteitä vain ylimalkaisesti

Arviointikriteerit, hyvä (3-4) (OJ)

Opiskelija hallitsee metsäluonnon monimuotoisuuden peruskäsitteet sekä niidet väliset keskenäiset yhteydet hyvin.

Arviointikriteerit, kiitettävä (5) (OJ)

Opiskelija hallitsee metsäluonnon monimuotoisuuden peruskäsitteet hyvin ja osaa selittää monipuolisesti niiden välisiä yhteyksiä . Hän osaa käyttää erilaisia tietolähteitä ja aineistoja luovasti, analyyttisesti ja kriittisesti sekä arvioida niiden pätevyyttä perustellusti.

Aika ja paikka

Tamk
Pienryhmien ryhmäjako: Moodle
Aikataulut ja luokat: Pakki
Luennot: Pakki
Luontotyyppiryhmätöiden esitykset: 21.1. ja 23.1.2025 (Pakki)

Tenttien ja uusintatenttien ajankohdat

1. Suullinen tentti pienryhmissä 14.1.: Luonnon monimuotoisuus ja metsälajit (ryhmäjako ja ryhmien ajat moodlessa)
2. Suullinen tentti pienryhmissä 24.1.: Ihmisen vaikutus metsäluontoon, soihin ja vesistöihin (ryhmäjako ja ryhmien ajat moodlessa)
3. Suullinen tentti pienryhmissä 4.2.: Metsäluonnon monimuotoisuuden turvaamisen haasteet ja keinot (ryhmäjako ja ryhmien ajat moodlessa)

Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet

Osallistumalla pienryhmätapaamisiin (3 kpl) ja osaamalla vastata kysymyksiin ryhmäkeskusteluissa saat arvosanan
tyydyttävä (1)- erinomainen (5). Mikäli osaamisessa puutteita (arvosanan hylätty).

Ennakkotehtävä tulee olla tehtynä annetun aikataulun puitteissa.

Ryhmätyö ja sen esitys voivat vaikuttaa arvosanaa korottavasti/laskevasti yhdellä numerolla.

Arviointiasteikko

0-5

Opiskelumuodot ja opetusmenetelmät

Opintojakson opetus koostuu:
a) Pienryhmätyöskentely - itsenäinen tiedon hankinta
b) Ryhmätöiden teko, osallistuminen ja esitys
c) Luennot
d) Ennakkotehtävä


Pienryhmätyöskentelyssä ja ryhmätöiden teossa/esityksissä läsnäolovaatimus on 100%.

Oppimateriaalit

Keto-Tokoi, P. ja Kuuluvainen, T. 2010. Suomalainen aarniometsä. Maahenki.

Kuuluvainen, T., Saaristo, L., Keto-Tokoi, P., Kostamo, J., Kuusinen, M., Ollikainen, M., & Salpakivi-Salomaa, P. (toim.) 2004. Metsän kätköissä -Suomen metsäluonnon monimuotoisuus. Edita. Helsinki.

Keto-Tokoi, P. & Siitonen, J. 2021. Puiden asukkaat - Suomen puiden seuralaislajit. Gaudeamus.

Moodleen tallennetut aineistot ja linkit

Opiskelijan ajankäyttö ja kuormitus

Lähiopetus noin 35 h, itsenäinen opiskelu ja etätehtävät n. 100 h

Sisällön jaksotus

Opintojakso koostuu neljästä eri teemasta:

1. Luonnon monimuotoisuus ja metsälajit
2. Luontotyypit (ryhmätyö ja esitykset)
3. Ihmisen vaikutus metsäluontoon, soihin ja vesistöihin
4. Metsäluonnon monimuotoisuuden turvaamisen haasteet ja keinot

Lisätietoja opiskelijoille

Pienryhmätyöskentelyssä ja ryhmätöiden teossa/esityksissä läsnäolovaatimus on 100%. Ennakkotehtävä annetaan tehtäväksi jouluaikana. Ennakkotehtävää ei arvioida, mutta sen tekeminen on pakollinen osa kurssin suoritusta.

Ilmoittautumisaika

16.04.2024 - 24.05.2024

Ajoitus

02.09.2024 - 20.12.2024

Laajuus

10 op

Toteutustapa

Lähiopetus

Yksikkö

Metsätalous

Toimipiste

TAMK Pääkampus

Opetuskielet
  • Suomi
Koulutus
  • Metsätalouden tutkinto-ohjelma
Opettaja
  • Petri Keto-Tokoi
  • Lari-Pekka Välitalo
Vastuuhenkilö

Petri Keto-Tokoi

Ryhmät
  • 21IM
    Metsätalous 2021

Tavoitteet (OJ)

Opintojaksolla perehdytään laaja-alaisesti erilaisiin metsien käyttömuotoihin ja erilaisten käyttötavoitteiden yhdistämiseen sekä metsien käytön monitavoitteiseen suunnitteluun

Opintojakson suoritettuaan opiskelija:
- tuntee menetelmät, joiden avulla metsien kestävän käytön tavoitteita voidaan määritellä ja yhteensovittaa monitavoitteisessa metsien käytön suunnittelussa
- osaa käyttää näitä menetelmiä metsän eri käyttömuotojen yhteensovittamiseen liittyvien ongelmien ratkaisemiseksi

Sisältö (OJ)

Ekosysteemipalvelut ja ekosysteemilähestymistapa. Metsien tuottamat hyödyt ja niiden arvottaminen. Metsien käytön tavoitteiden määritteleminen suunnitteluprosessissa. Osallistavat menetelmät. Paikkatietoanalyysit metsien käytön suunnittelussa. Mukautuva suunnittelu. Monitavoitteinen metsäsuunnittelu. Erityissuunnitelmat. Metsähallituksen luonnonvarasuunnittelu. Monitavoitteinen metsänhoito. Maisemasuunnittelu ja visualisointi. Tuet, korvaukset ja sopimukset yhteensovittamisen keinoina. Vapaaehtoinen metsiensuojelu. Keskeiset kansainväliset metsäsertifiointijärjestelmät ja niiden merkitys metsien käytön ohjaajina

Esitietovaatimukset (OJ)

Opintojaksolle pääsy edellyttää, että opiskelijalla on opintojakson alkaessa vähintään 150 opintopistettä suoritettuna perus- ja ammattiopintoja ja vapaasti valittavia opintoja. Harjoittelun opintopisteitä ei oteta huomioon.

Lisätiedot (OJ)

Jompikumpi opintojaksoista puunhankinnan suunnittelu ja logistiikka tai metsän eri käyttömuotojen yhteensovittaminen on suoritettava osana metsätalouden erityisosaaminen -opintokokonaisuutta

Arviointikriteerit, tyydyttävä (1-2) (OJ)

Opiskelija suorittaa annetut tehtävät mekaanisesti tai tarvitsee niistä suoritumisessa paljon apua

Arviointikriteerit, hyvä (3-4) (OJ)

Opiskelija soveltaa oppimiaan käyttömuotojen yhteensovittamisen ja osallistamisen välineitä asianmukaisesti, mutta jossain määrin kaavamaisesti

Arviointikriteerit, kiitettävä (5) (OJ)

Opiskelija soveltaa ja yhdistelee oppimiaan käyttömuotojen yhteensovittamisen ja osallistamisen välineitä luovasti, kriittisesti ja tilanteeseen sopivasti.

Aika ja paikka

2.9.-4.12.2023 TAMKin pääkampus, Kuntokatu 3. Opettajina Petri Keto-Tokoi (vastuuopettaja), Päivi Tiiva ja Lari Välitalo. Loppuseminaari 3.ja 4.12.2024.

Tenttien ja uusintatenttien ajankohdat

Tenttiä ei ole

Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet

Arvioitavat suoritukset: kirjallisuuskatsaus (30 %), monitavoitteisen metsäsuunnitelman tekeminen (40 %), monitavoitteisen metsänhoidon kirjallinen etätehtävä (30 %).

Arviointiasteikko

0-5

Opiskelumuodot ja opetusmenetelmät

Luennot, retkeilyt ja harjoitukset, monitavoitteisen metsäsuunnitelman tekeminen, monitavooitteisen metsänhoidon etätehtävä, kirjallisuuskatsaus ja sen esittäminen

Oppimateriaalit

Kangas, J & Kokko, A. 2001. Metsän eri käyttömuotojen arvottaminen ja yhteensovittaminen. Metsäntutkimuslaitoksen tiedonantoja 800.

Päivinen, J., Björkqvist, N., Karvonen, L., Kaukonen, M., Korhonen, K-M., Kuokkanen, P., Lehtonen, H. & Tolonen, A. (toim.): Metsähallituksen metsätalouden ympäristöopas. Metsähallituksen metsätalouden julkaisuja 67. 162 s.
https://julkaisut.metsa.fi/assets/pdf/mt/ymparistoopas2011.pdf

Metsänhoidon suositukset -etätehtävään:

Päivinen, J., Björkqvist, N., Karvonen, L., Kaukonen, M., Korhonen, K-M., Kuokkanen, P., Lehtonen, H. & Tolonen, A. (toim.): Metsähallituksen metsätalouden ympäristöopas. Metsähallituksen metsätalouden julkaisuja 67. 162 s.
https://julkaisut.metsa.fi/assets/pdf/mt/ymparistoopas2011.pdf

Äijälä, O., Koistinen, A., Sved, J., Vanhatalo, K. & Väisänen, P. (toim.) 2014. Metsänhoidon suositukset. Metsätalouden kehittämiskeskus Tapion julkaisuja.
http://www.metsanhoitosuositukset.fi/suositukset/metsanhoidon-suositukset/

Lindén, M., Lilja-Rothsten, S, Saaristo. L. & Keto-Tokoi, P. 2014. (toim.) Metsänhoidon suositukset riistametsänhoitoon, työopas. Metsätalouden kehittämiskeskus Tapion julkaisuja.
http://www.metsanhoitosuositukset.fi/wp-content/uploads/2016/08/Metsanhoidon_suositukset_riistametsanhoitoon_Tapio_2014.pdf

Miettinen, J., Rantala, M. & Svensberg, M. Riistametsänhoidon opas. Suomen Riistakeskus ja Metsäkeskus. SEKÄ Suomen Riistakeskus. Riistametsänhoidon maasto-ohjeet. https://riista.fi/riistatalous/riistakannat/hoitosuunnitelmien-toimeenpano/riistametsanhoito/

Suomen Riistakeskus.2014. kohti riistarikkaita reunoja. vaihettumisvyöhykkeiden hoito. https://riista.fi/wp-content/uploads/2013/03/vaihettumisvyohykkeiden_hoito_maastul.pdf

Joensuu, S., Kauppila, M., Lindén, M. & Tenhola, T. 2012. Hyvän metsänhoidon suositukset - Vesiensuojelu. Metsätalouden kehittämiskeskus Tapion julkaisuja. https://tapio.fi/wp-content/uploads/2015/06/Vesiensuojeluopas-nettiin1.pdf

Keto-Tokoi, P., Saaristo, L. & Valkeapää, A. 2016. WWF:n metsänhoito-opas. Metsänhoitoa sinun ja luonnon ehdoilla. WWF Suomi. https://wwf.fi/mediabank/8468.pdf

Monimetsähankkeen tarkistuslista ja neuvontatyökalut: https://www.metsakeskus.fi/luonnonhoitotoimenpiteiden-tarkistuslista-ja-neuvontatyokalu

Muu moodleen tallennettu tai linkitetty materiaali.

Opiskelijan ajankäyttö ja kuormitus

Retkeilyt 56 h, monitavoitteisen metsänhoidon ja metsäsuunnittelun teoriaopetus (Petri) 20 h, paikkatietolähiopetus (Lari V.) 12 h, itsenäinen työskentely 60 h, loppuseminaari 16 h

Sisällön jaksotus

2.9.-.2.10.2024, Monitavoitteisen metsänhoidon ja metsäsuunnittelun perusteet. Luentoja ja maastoretkeilyjä. Monitavoitteisen metsänhoidon suosituksiin liittyvän etätehtävän tekeminen, palautus 13.10. mennessä. Tehtävänvänanto kirjallisuuskatsauksen tekemisestä itse valitusta metsän eri käyttömuotoihin ja niiden yhteensovittamiseen liittyvästä aiheesta (PK-T).
viikot 40-43 Monitavoitteisen metsäsuunnittelun tekeminen ja siihen liittyvä opetus (Lari Välitalo) Monitavoitteisen metsäsuunnittelun maastotyöt ja suunnitelman koostaminen
28.10..-4.12. Monitavoitteinen metsänhoito ja metsäsuunnittelu yhteensovittamisen keinonina jatkuu. Luentoja ja maastoretkeilyjä. Kirjallisuuskatsauksen tekemistä. Loppuseminaarit 3. ja 4.12.2024 jossa opiskelijat esittelevät kirjallisuuskatsaustensa päätulokset ja keskustellaan niistä.

Toteutuksen valinnaiset suoritustavat

Maastoretkeilyissä läsnäolovelvollisuus.
Luennoilla ei ole läsnäolovelvollisuutta. Opiskelija voi opiskella asiat opintomateriaaleista itsenäisesti.

Harjoittelu- ja työelämäyhteistyö

Vierailijaluennot ja retkeilyt. Metsähallitus Luontopalvelut, Metsätalous Oy.

Kansainvälisyys

Ei ole.

Lisätietoja opiskelijoille

• Vierailijaluennot ja retkeilyt
* Monitavoitteinen metsien käytön suunnittelu ja metsänhoito 3 op (Petri), mukaanlukien monitavoitteisen metsänhoidon suositusten etätehtävä. Etätehtävän palautus viimeistään 13.10.2024.
Kirjallisuuskatsaus 3 op (n. 10 sivua) ja sen tärkeimmät asiat esittellään loppuseminaareissa 3. ja 4.12.2024 Jokainen myös lukee kaksi toisen tekemää kirjallisuuskatsauksen ja valmistautuu esittämään kysymyksiä niistä, kun ko. katsauksesta pidetään esitys.
Kirjallisuuskatsauksen otsikko ja alustava sisällysluettelo palautetaan Moodleen viimeistään 13.10.
Kirjallisuuskatsauksen lopullinen versio palautetaan Moodleen viimeistään 1.12.
• Monitavoitteisen metsäsuunnitelman tekeminen 4 op (Lari V.)
• Loppuseminaari 3. ja 4.12.2024 (kaikille pakollinen)

Ilmoittautumisaika

30.10.2024 - 31.12.2024

Ajoitus

01.01.2025 - 31.07.2025

Laajuus

10 op

Toteutustapa

Lähiopetus

Yksikkö

Metsätalous

Toimipiste

TAMK Pääkampus

Opetuskielet
  • Suomi
Koulutus
  • Metsätalouden tutkinto-ohjelma
Opettaja
  • Petri Keto-Tokoi
  • Päivi Tiiva
  • Lari-Pekka Välitalo
Vastuuhenkilö

Ari Vanamo

Ryhmät
  • 22AIM
    Metsätalous 2022, monimuoto, Virrat

Tavoitteet (OJ)

Opintojaksolla perehdytään laaja-alaisesti erilaisiin metsien käyttömuotoihin ja erilaisten käyttötavoitteiden yhdistämiseen sekä metsien käytön monitavoitteiseen suunnitteluun

Opintojakson suoritettuaan opiskelija:
- tuntee menetelmät, joiden avulla metsien kestävän käytön tavoitteita voidaan määritellä ja yhteensovittaa monitavoitteisessa metsien käytön suunnittelussa
- osaa käyttää näitä menetelmiä metsän eri käyttömuotojen yhteensovittamiseen liittyvien ongelmien ratkaisemiseksi

Sisältö (OJ)

Ekosysteemipalvelut ja ekosysteemilähestymistapa. Metsien tuottamat hyödyt ja niiden arvottaminen. Metsien käytön tavoitteiden määritteleminen suunnitteluprosessissa. Osallistavat menetelmät. Paikkatietoanalyysit metsien käytön suunnittelussa. Mukautuva suunnittelu. Monitavoitteinen metsäsuunnittelu. Erityissuunnitelmat. Metsähallituksen luonnonvarasuunnittelu. Monitavoitteinen metsänhoito. Maisemasuunnittelu ja visualisointi. Tuet, korvaukset ja sopimukset yhteensovittamisen keinoina. Vapaaehtoinen metsiensuojelu. Keskeiset kansainväliset metsäsertifiointijärjestelmät ja niiden merkitys metsien käytön ohjaajina

Esitietovaatimukset (OJ)

Opintojaksolle pääsy edellyttää, että opiskelijalla on opintojakson alkaessa vähintään 150 opintopistettä suoritettuna perus- ja ammattiopintoja ja vapaasti valittavia opintoja. Harjoittelun opintopisteitä ei oteta huomioon.

Lisätiedot (OJ)

Jompikumpi opintojaksoista puunhankinnan suunnittelu ja logistiikka tai metsän eri käyttömuotojen yhteensovittaminen on suoritettava osana metsätalouden erityisosaaminen -opintokokonaisuutta

Arviointikriteerit, tyydyttävä (1-2) (OJ)

Opiskelija suorittaa annetut tehtävät mekaanisesti tai tarvitsee niistä suoritumisessa paljon apua

Arviointikriteerit, hyvä (3-4) (OJ)

Opiskelija soveltaa oppimiaan käyttömuotojen yhteensovittamisen ja osallistamisen välineitä asianmukaisesti, mutta jossain määrin kaavamaisesti

Arviointikriteerit, kiitettävä (5) (OJ)

Opiskelija soveltaa ja yhdistelee oppimiaan käyttömuotojen yhteensovittamisen ja osallistamisen välineitä luovasti, kriittisesti ja tilanteeseen sopivasti.

Arviointiasteikko

0-5

Ilmoittautumisaika

21.05.2024 - 06.09.2024

Ajoitus

23.09.2024 - 22.11.2024

Laajuus

5 op

Toteutustapa

Lähiopetus

Yksikkö

Metsätalous

Toimipiste

TAMK Pääkampus

Opetuskielet
  • Suomi
Koulutus
  • Metsätalouden tutkinto-ohjelma
  • Tampereen korkeakouluyhteisön ristiinopiskelu
Opettaja
  • Manne Viljamaa
  • Lari-Pekka Välitalo
Vastuuhenkilö

Ari Vanamo

Ryhmät
  • 24IM
    Metsätalous 2024

Tavoitteet (OJ)

Opintojaksolla opitaan puiden mittaamisen ja metsien puustotunnusten arvioinnin perustaidot.

Opintojakson suoritettuaan opiskelija:
• osaa mitata yksittäisten puiden tunnukset ja laskea puun tilavuuden
• osaa mitata metsikön keskeiset puustotunnukset maastossa
• osaa laskea puustotunnuksiin liittyvät tilastolliset summa- ja keskitunnukset
• osaa arvioida metsikön tulevan kasvun
• osaa laskea metsikön kasvun erotusmenetelmällä
• osaa määrittää metsikkökuvion pinta-alan avoimissa karttapalveluissa

Sisältö (OJ)

Metsänmittauksen mittavälineet ja niiden käyttö. Yksittäisten puiden ja metsikön tunnusten mittaus maastossa ja niistä johdettavien tunnusten laskenta.

Arviointikriteerit, tyydyttävä (1-2) (OJ)

Opiskelija osaa ohjatusti mitata puita ja arvioida puustotunnuksia.

Arviointikriteerit, hyvä (3-4) (OJ)

Opiskelija osaa itsenäisesti mitata puita ja arvioida puustotunnuksia sekä mitata pinta-aloja

Arviointikriteerit, kiitettävä (5) (OJ)

Opiskelija osaa itsenäisesti mitata puita ja arvioida puustotunnuksia sekä mitata pinta-aloja ja soveltaa erilaisia puuston arvointitapoja eri tilanteissa.

Arviointiasteikko

0-5

Ilmoittautumisaika

01.12.2024 - 31.12.2024

Ajoitus

01.01.2025 - 31.07.2025

Laajuus

5 op

Toteutustapa

Lähiopetus

Yksikkö

Metsätalous

Toimipiste

TAMK Pääkampus

Opetuskielet
  • Suomi
Koulutus
  • Metsätalouden tutkinto-ohjelma
Opettaja
  • Päivi Tiiva
  • Ari Vanamo
Vastuuhenkilö

Ari Vanamo

Ryhmät
  • 22IM
    Metsätalous 2022

Tavoitteet (OJ)

Opiskelija:
- osaa selvittää metsänomistajan tavoitteet ja sovittaa ne yhteen lainsäädännön, suositusten ja edustamansa organisaation tavoitteiden kanssa sekä neuvoa metsäomistajaa metsäomaisuuden hoitoon liittyvissä kysymyksissä
-osaa ohjata metsänomistajaa tekemään metsänhoitoa koskevia päätöksiä ottaen huomioon sosiaalisen, ekologisen ja taloudellisen kestävyyden
-osaa suunnitella ja toteuttaa metsäneuvontatapahtumia erilaisille kohderyhmille
-osaa käyttää sähköisiä viestintäkanavia ja sosiaalista mediaa metsäneuvonnassa
-osaa argumentoida, perustella ja puolustaa omia näkökantojaan

Sisältö (OJ)

Metsätalouteen liittyvän lainsäädännön ja suositusten soveltaminen, neuvontatilanteen suunnittelu ja toteuttaminen sekä siihen liittyvä pedagoginen osaaminen, metsänomistajan arvojen ja tavoitteiden selvittäminen, henkilökohtainen neuvonta ja siihen liittyvät vuorovaikutustaidot.

Arviointikriteerit, tyydyttävä (1-2) (OJ)

Opiskelija tuntee aiheeseen liittyvää lainsäädäntöä ja suosituksia. Niiden käyttö neuvonnan tai omien näkemysten esittelyn perusteena on kaavamaista, eikä osoita metsänomistajan tarpeiden huomioimista. Opiskelija havainnoi vuorovaikutustilannetta vain vähän eikä juuri muuta toimintaansa vuorovaikutustilanteen mukaan. Hän tarvitsee ohjausta ja tukea neuvontatilaisuuden järjestelyissä ja ryhmäneuvontatilanteen läpiviemisessä.

Arviointikriteerit, hyvä (3-4) (OJ)

Opiskelija osaa käyttää aiheeseen liittyvää lainsäädäntöä, suosituksia ja laskentamalleja näkemystensä ja tavallisten hoitoratkaisuiden perustelemiseen. Hän osoittaa kykyä ottaa huomioon metsänomistajan tavoitteita ja tarpeita. Opiskelija havainnoi vuorovaikutustilannetta ja osaa muuttaa toimintaansa tilanteen mukaan. Hän osaa järjestää tilauksen mukaisen neuvontatilanteen ja viedä ryhmäneuvontatilanteen läpi niin, että olennaiset oppimistavoitteet saavutetaan.

Arviointikriteerit, kiitettävä (5) (OJ)

Opiskelija osaa vuorovaikutustilanteessa yhdistää luontevasti ja kokonaisvaltaisesti metsänomistamiseen liittyvää lainsäädäntöä, suosituksia, laskentamalleja, markkinointiosaamista, ymmärrystä erilaisten ihmistyyppien välisestä vuorovaikutuksesta onnistuneen, metsänomistajan tavoitteet täyttävän vuorovaikutustilanteen rakentamiseen. Neuvontatilaisuuden järjestämisessä ja läpiviennissä hän osoittaa omatoimisuutta ja luovuutta, jotka mahdollistavat syvällisen oppimisen ryhmän tilanteen huomioiden.

Arviointiasteikko

0-5

Ilmoittautumisaika

01.12.2024 - 31.12.2024

Ajoitus

31.03.2025 - 16.05.2025

Laajuus

10 op

Toteutustapa

Lähiopetus

Yksikkö

Metsätalous

Toimipiste

TAMK Pääkampus

Opetuskielet
  • Suomi
Koulutus
  • Metsätalouden tutkinto-ohjelma
Opettaja
  • Petri Keto-Tokoi
  • Perttu Arminen
  • Ari Vanamo
Vastuuhenkilö

Ari Vanamo

Ryhmät
  • 24IM
    Metsätalous 2024

Tavoitteet (OJ)

Opintojakson tavoitteena on perehdyttää opiskelija monipuolisesti erilaisiin metsänhoidon menetelmiin ja niiden soveltamiseen sekä menetelmien etuihin ja haasteisiin.

Opintojakson suoritettuaan opiskelija:
• tietää metsänomistajien erilaisten tavoitteiden sekä ekologisen, taloudellisen ja sosiaalisen kestävyyden merkityksen metsänhoidon ratkaisujen ohjaajana
• tietää jaksollisen ja jatkuvan kasvatuksen periaatteet ja menetelmät ja osaa ehdottaa vaihtoehtoisia käsittelyratkaisuja metsikölle tai metsäalueelle
• tietää sekametsien kasvattamisen periaatteet, edut ja haasteet
• tuntee metsälain säädökset ja metsänhoidon suositukset ja ja osaa ottaa ne huomioon toimenpiteiden suunnittelussa ja toteutuksessa
• osaa suunnitella ja toteuttaa metsänhoidon toimenpiteitä ja arvioida toteutettujen toimenpiteiden onnistumista
• tuntee metsien kasvuun ja kehitykseen sekä uudistumisekologiaan vaikuttavat tekijät ja prosessit ja osaa soveltaa tätä tietoa metsänhoidollisia ratkaisuja tehdessään
• on selvillä ilmastonmuutoksen vaikutuksista metsien kasvatukseen
• tuntee metsikön uudistamiskypsyyteen vaikuttavat tekijät ja osaa maastossa määrittää metsikön uudistamiskypsyyden
• tuntee metsänjalostuksen periaatteet sekä siemen- ja taimituotannon menetelmät
• tuntee keskeiset metsätuhojen aiheuttajat ja keinot ennalta ehkäistä tai torjua tuhonaiheuttajia

Sisältö (OJ)

Metsien hoidon tavoitelähtöisyys
Jaksollisen ja jatkuvan kasvatuksen periaatteet ja menetelmät sekä niiden historiallinen tausta
Kiertoajan käsite
Tavallisimpien toimenpiteiden suunnittelu ja laadun arviointi (taimikonhoito, harvennushakkuut, metsänlannoitus, poiminta- ja pienaukkohakkuut, erilaiset luontaisen uudistamisen hakkuut, metsänviljelyyn liittyvät toimenpiteet)
Metsänjalostus sekä siemen- ja taimituotanto
Ilmastonmuutos ja sen vaikutukset metsien kasvatukseen ja puulajivalintaan
Talousmetsien keskeiset tuhot ja taudit, niiden ennalta ehkäisy ja torjunta
Metsälaki ja metsänhoitosuositukset

Arviointikriteerit, tyydyttävä (1-2) (OJ)

Opiskelija tuntee pääpiirteissään keskeiset metsänhoidon menetelmät, mutta osaa valita kohteelle sopivan kasvatus - tai uudistamismenetelmän käytännön kohteelle vain hyvin selkeissä tapauksissa tai avustettuna. Valintojen perustelut ovat puutteelliset. Opiskelijan tiedot metsätuhoista ja niiden ennaltaehkäisystä ja torjunnasta ovat puutteelliset. Opiskelija on perehtynyt metsälain ja metsänhoitosuositusten sisältöön melko pinnallisesti.

Arviointikriteerit, hyvä (3-4) (OJ)

Opiskelija tuntee erilaiset metsänhoidon menetelmät ja osaa useimmissa tapauksissa valita kohteelle yhden tai useamman vaihtoehtoisen kasvatus - tai uudistamismenetelmän. Hän osaa myös selkeästi perustella valintansa kohteen ominaisuuksiin perustuen. Opiskelija tuntee yleisimmät metsätuhot ja niiden aiheuttajat sekä keinot, joilla voi ennalta ehkäistä tai torjua näitä. Opiskelija tuntee metsälain rajoitteet metsänhoitoratkaisuissa ja on selvillä metsänhoitosuositusten keskeisistä sisällöistä.

Arviointikriteerit, kiitettävä (5) (OJ)

Opiskelija tuntee kattavasti erilaiset metsänhoidon menetelmät ja osaa valita kohteelle sopivan kasvatus- tai uudistamismenetelmän haastavissakin tapauksissa. Hän osaa myös soveltaa erilaisia menetelmiä samallakin metsikkökohteella. Opiskelijalla on kattavat tiedot erilaisista metsätuhoista, niiden ennaltaehkäisystä ja torjunnasta. Hän tunnistaa yleiset metsätuhot maastossa ja osaa metsänkäsittelyehdotusta laatiessaan ottaa huomioon tuholaisen tai taudin esiintymisen kohdealueella. Opiskelija on erittäin hyvin selvillä metsälain vaatimuksista ja metsänhoitosuositusen sisällöstä.

Arviointiasteikko

0-5

Ilmoittautumisaika

05.08.2024 - 06.09.2024

Ajoitus

02.09.2024 - 29.11.2024

Laajuus

4 op

Toteutustapa

Lähiopetus

Yksikkö

Metsätalous

Toimipiste

TAMK Pääkampus

Opetuskielet
  • Suomi
Koulutus
  • Metsätalouden tutkinto-ohjelma
Opettaja
  • Seija Haapamäki
  • Manne Viljamaa
  • Riikka Lehtinen
  • Perttu Arminen
Vastuuhenkilö

Ari Vanamo

Ryhmät
  • 24IM
    Metsätalous 2024

Tavoitteet (OJ)

Opintojakson tavoitteena on antaa opiskelijalle valmiudet tehdä keskeisimpiä metsänhoitotöitä turvallisesti

Opintojakson suoritettuaan opiskelija:
• tuntee metsänviljelyn ja taimikonhoidon perusteet
• osaa käyttää raivaussahaa metsänhoitotöissä turvallisesti ja tehokkaasti ja osaa huoltaa sahan
• osaa tehdä metsänviljelytöitä ja huoltaa käytetyt välineet
• osaa antaa perusensiavun työmaalla ja tuntee turvallisen työskentelyn perusteet metsätaloudessa

Sisältö (OJ)

Metsänviljelyn, taimikon perkauksen ja taimikonharvennuksen perusteet
Raivaussahatyöt, metsänviljelytyöt
Ensiapukoulutus
Työturvallisuuskorttikoulutus

Arviointikriteerit, hyväksytty/hylätty (OJ)

Opintojakso on hyväksytty, kun opiskelija on sovitusti mukana raivaussahan käytön koulutuksessa ja harjoittelussa sekä metsänviljelytöissä, Nämä suoritukset on myös mahdollisuus hakea hyväksilukuina aiemman työkokemuksen tai toisen asteen metsäkoulutuksen perusteella
Opintojakson hyväksytty suorittaminen edellyttää myös ensiapukoulutukseen ja työturvallisuuskorttikoulutukseen osallistumista. Nämä koulutukset on mahdollisuus saada hyväksilukuina voimassa olevan EA1 -kortin ja työturvallisuuskortin perusteella.

Arviointiasteikko

Hyväksytty/hylätty

Ilmoittautumisaika

01.12.2024 - 31.12.2024

Ajoitus

01.01.2025 - 31.07.2025

Laajuus

5 op

Toteutustapa

Lähiopetus

Yksikkö

Metsätalous

Toimipiste

TAMK Pääkampus

Opetuskielet
  • Suomi
Koulutus
  • Metsätalouden tutkinto-ohjelma
Opettaja
  • Ari Vanamo
Vastuuhenkilö

Ari Vanamo

Ryhmät
  • 23IM
    Metsätalous 2023

Tavoitteet (OJ)

Opiskelija tietää miten metsänhoidollisten ratkaisujen kannattavuutta voidaan vertailla erilaisilla laskelmilla ja osaa soveltaa näitä laskelmia. Opiskelija osaa simuloida erilaisia metsien käsittelyratkaisuja. Hän tuntee metsien kasvatukseen liittyvär riskit ja niiden hallintakeinot. Opiskelija tuntee keskeiset metsän kasvuun ja uudistumiseen vaikuttavat tuhot ja taudit ja sekä keinot torjua ja välttää niitä.

Sisältö (OJ)

Kannattavuuslaskelmat, nykyarvolaskenta ja diskonttaus, sisäinen korko, Motti -metsänkasvatussimulattorin käyttö. Tasarakenteiskasvatuksen erilaiset vaihtoehdot ja niihin liittyvät riskit. Metsätuhot ja -taudit sekä niiden torjunta.

Arviointikriteerit, tyydyttävä (1-2) (OJ)

Opiskelija osaa ohjatusti tehdä kannattavuusvertailuja tavanomaisten metsänhoidollisten ratkaisujen välillä

Arviointikriteerit, hyvä (3-4) (OJ)

Opiskelija osaa itsenäisesti tehdä nykyarvolaskentaa hyödyntäen kannattavuusvertailuja erilaisten metsänkasvatusvaihtoehtojen välillä.

Arviointikriteerit, kiitettävä (5) (OJ)

Opiskelija osaa tehdä erilaisia kannattavuusvertailuja metsänhoidollisten vaihtoehtojen välillä, tulkita tutkimuksissa esitettyjä kannattavuuslaskelmia ja kertoa myös laskelmiin liittyvät riskit ja epävarmuustekijät.

Arviointiasteikko

0-5

Ilmoittautumisaika

01.12.2024 - 31.12.2024

Ajoitus

01.01.2025 - 31.07.2025

Laajuus

5 op

Toteutustapa

Lähiopetus

Yksikkö

Metsätalous

Toimipiste

TAMK Pääkampus

Opetuskielet
  • Suomi
Koulutus
  • Metsätalouden tutkinto-ohjelma
Opettaja
  • Manne Viljamaa
  • Päivi Tiiva
  • Perttu Arminen
Vastuuhenkilö

Ari Vanamo

Ryhmät
  • 22IM
    Metsätalous 2022

Tavoitteet (OJ)

Opiskelija:
- tuntee metsänomistajarakenteen, metsänomistajan oikeudet ja velvollisuudet sekä metsänomistamisen eri muodot
- tuntee kiinteistön muodostuksen, kiinteistön arvon määrittämisen ja kiinteistön omistajanvaihdokseen liittyvät keskeiset käsitteet ja veroseuraamukset
- tietää metsänomistamiseen liittyvien organisaatioiden palvelut sekä tiedostaa metsänhoidon merkityksen metsäomaisuuden hoidossa.

Sisältö (OJ)

Metsänomistajarakenne, metsänomistajien arvot ja tavoitteet, metsänomistusmuodot, metsäverotus, metsänomistajan oikeudet ja velvollisuudet, jokamiehen oikeudet, kiinteistöt, kiinteistön arvon määrittäminen, kiinteistöihin liittyvät sähköiset palvelut, kiinteistön omistajanvaihdostavat

Arviointikriteerit, tyydyttävä (1-2) (OJ)

Opiskelija tietää, että metsäomaisuuden hallintaan liittyviä palveluita on saatavilla, Hän osaa määrittää metsäkiinteistön käyvän arvon summa-arvomenetelmällä, mutta laskelmissa on epätarkkuuksia ja tulosta ei perustella mitenkään. Opiskelija tietää, että eri metsänomistusmuodoilla on vaikutusta metsäomaisuuden hallinnassa, mutta ei osaa hyödyntää tietoa. Hän tuntee erilaisia metsäkiinteistön omistajanvaihdosmahdollisuuksia ja osaa laskea edellisiin liittyviä keskeisiä veroseuraamuksia, mutta laskelmissa voi olla virheitä eikä tuloksia perustella mitenkään. Metsävero- ja kausiveroilmoituksen laadinnassa ilmenee virheitä, asioita ei perustella. Opiskelija osaa kertoa yleisellä tasolla metsänomistajarakenteesta ja tietää pääosin metsänomistamiseen liittyvät oikeudet ja velvollisuudet. Hän
tietää metsänomistajatutkimuksessa käytettäviä tutkimusmenetelmiä. Opiskelija ei osaa selittää mo-rakenteen tai oikeuksien ja velvollisuuksien taustoja.

Arviointikriteerit, hyvä (3-4) (OJ)

Opiskelija tietää mitä metsäomaisuuden hallintaan liittyviä palveluita on saatavilla ja mitkä organisaatiot niitä tarjoavat. Hän osaa määrittää metsäkiinteistön käyvän arvon summa-arvomenetelmällä oikein, mutta tulosta ei perustella. Opiskelija tietää että eri metsänomistusmuodoilla ja metsävähennyksellä on vaikutusta metsäomaisuuden hallinnassa mutta tiedon soveltaminen on melko vähäistä tai puutteellista. Opiskelija
tuntee metsäkiinteistön omistajanvaihdosmahdollisuudet ja osaa laskea eri sukupolvenvaihdostapoihin liittyviä keskeisiä veroseuraamuksia, mutta tuloksiin kantaa ottamisen on vähäistä. Opiskelija osaa laatia metsävero- ja kausiveroilmoituksen oikein tai lähes oikein, mutta toimenpiteiden perustelut puuttuvat. Opiskelija osaa selittää metsänomistusrakenteen syitä ja erilaisten metsänomistaryhmien käyttäytymistä. Hän osaa laatia käyttökelpoisen kyselylomakkeen ja selittää metsänomistajan oikeuksien ja velvollisuuksien lainsäädännöllistä taustaa ja soveltaa tietoa yleisiin tapauksiin

Arviointikriteerit, kiitettävä (5) (OJ)

Opiskelija tietää mitä metsäomaisuuden hallintaan liittyviä palveluita on saatavilla, osaa etsiä niitä ja tietää, mitkä organisaatiot niitä tarjoavat. Hän osaa määrittää ja perustella metsäkiinteistön käyvän arvon summa-arvomenetelmällä. Opiskelija tietää mitä vaikutusta eri metsänomistusmuodoilla ja metsävähennyksellä on metsäomaisuuden hallinnassa ja osaa tehdä sen perusteella johtopäätöksiä metsäomaisuuden hallintaan liittyvissä tilanteissa. Opiskelija tuntee metsäkiinteistön omistajanvaihdosmahdollisuudet ja osaa laskea ja analysoida eri sukupolvenavaihdostapoihin liittyviä keskeisiä veroseuraamuksia. Hän osaa laatia metsävero- ja kausiveroilmoituksen ja perustella niihin kirjatut asiat. Edellisten lisäksi opiskelija osaa arvioida metsänomistajarakenteen ja metsänomistajien asenteiden tulevaisuutta. Opiskelija osaa arvioida metsänomistajatutkimusten luotettavuutta ja ymmärtää syvällisesti metsänomistajan oikeuksien ja velvollisuuksien taustan ja osaa soveltaa tietoa oikeuksista ja velvollisuuksista hankaliin tilanteisiin

Arviointiasteikko

0-5

Ilmoittautumisaika

20.04.2024 - 14.06.2024

Ajoitus

01.09.2024 - 18.12.2024

Laajuus

5 op

Toteutustapa

Lähiopetus

Yksikkö

Metsätalous

Toimipiste

TAMK Pääkampus

Opetuskielet
  • Suomi
Koulutus
  • Metsätalouden tutkinto-ohjelma
Opettaja
  • Perttu Arminen
  • Lari-Pekka Välitalo
Vastuuhenkilö

Ari Vanamo

Ryhmät
  • 23IM
    Metsätalous 2023

Tavoitteet (OJ)

Opiskelija:
- osaa tulkita metsävaratietojen sisältöä
- tuntee tämänhetkiset verkko- ja mobiilimetsäsuunnitelmasovellukset
- osaa kerätä puustotietoa metsikkökuvioittain ja ja ehdottaa metsiköille toimenpiteitä huomioiden ekologinen, taloudellinen ja sosiaalinen kestävyys
- osaa päivittää puustotiedot ja karttakohteet metsäsuunnittelujärjestelmään
- osaa hyödyntää mobiili- ja pilvipalveluita metsävaratietojen keräämisessä ja päivittämisessä
- osaa laatia metsänomistajan tavoitteita vastaavan metsäsuunnitelman päivitettyjen tietojen pohjalta
-tuntee metsävaratiedon keruuprosessin ja tunnistaa sen tuottaman numeerisen metsävaratiedon
-osaa hyödyntää metsätietostandardin mukaista tietoa metsäsuunnittelussa kulloinkin käytettävissä olevilla työkaluilla

Sisältö (OJ)

Metsäsuunnitelma, verkkometsäsuunnitelma, metsäsuunnitteluohjelmiston käyttö, kuviotietojen keruu pienryhmittäin maastossa manuaalisesti sekä hyödyntämällä maastotallentimia ja mobiililaitteita, kuviotietojen ja kartan päivittäminen metsäsuunnittelujärjestelmässä, laskentapuuston ja käsittelyvaihtoehtojen laskenta, hakkuusuunnitteen määrittäminen, metsäsuunnitelman koostaminen metsäsuunnitteluohjelmistolla, kaukokartoituspohjainen metsävaratieto

Arviointikriteerit, tyydyttävä (1-2) (OJ)

Opiskelija osaa tulkita metsäsuunnitelman sisältöä, opastetusti kerätä puustotietoa metsikkökuvioittain ja käyttää maastotallenninta tiedon keruussa. Hän osaa opastetusti määrittää kuvion rajauksen maastossa ja päivittää sen metsäsuunnitteluohjelmistoon
Opiskelija osaa siirtää puustotunnukset metsäsuunnitteluohjelmistoon, tarkistaa käsittelyehdotukset, laskea kasvun ja tulostaa metsäsuunnitelman. Hän tuntee oleelliset metsäsuunnitelman päivittämisen vaiheet

Arviointikriteerit, hyvä (3-4) (OJ)

Opiskelija osaa tulkita metsäsuunnitelman sisältöä ja ymmärtää, mistä sen sisältämät asiat koostuvat. Hän osaa itsenäisesti kerätä puustotietoa metsikkökuvioittain metsikön puustoa edustavista kohdista, pohtii tunnusten oikeellisuutta ja käyttää itsenäisesti maastotallenninta tiedon keruussa. Opiskelija osaa itsenäisesti määrittää kuvion rajauksen maastossa ja päivittää sen metsäsuunnitteluohjelmistoon, siirtää puustotunnukset metsäsuunnitteluohjelmistoon , muokata käsittelyehdotuksia ja valita tarpeelliset toimenpiteet metsikölle. Hän osaa laskea kasvun ja tulostaa metsäsuunnitelman. Opiskelija ymmärtää toimenpiteiden merkityksen metsälön puuston kehityksen kannalta ja tuntee oleelliset metsäsuunnitelman päivittämisen vaiheet, Hän osaa suunnitella ja toteuttaa päivittämisen.

Arviointikriteerit, kiitettävä (5) (OJ)

Opiskelija osaa tulkita metsäsuunnitelman sisältöä ja ymmärtää, mistä sen sisältämät asiat koostuvat. Hän osaa selvittää, miten toimenpide-ehdotukset vaikuttavat suunnitelman lopputulokseen. Opiskelija osaa itsenäisesti kerätä puustotietoa metsikkökuvioittain metsikön puustoa edustavista kohdista, perustella ratkaisunsa ja käyttää itsenäisesti maastotallenninta tiedon keruussa ja ymmärtää maastossa kerättävien puustotietojen merkityksen puuston kasvun laskennassa ja metsikön puuston kehitysennusteen määräytymisessä. Hän osaa itsenäisesti ja perustellen määrittää kuvion rajauksen maastossa ja päivittää toimenpiteet metsäsuunnitteluohjelmistoon. Opiskelija osaa siirtää puustotunnukset metsäsuunnitteluohjelmistoon, valita metsikölle kokonaisuuden ja metsänomistajan tavoitteiden näkökulmasta parhaan käsittelyvaihtoehdon ja muut toimenpiteet sekä laskea kasvun ja tulostaa metsäsuunnitelman
- ymmärtää toimenpiteiden merkityksen metsälön puuston kehityksen kannalta
tuntee oleelliset metsäsuunnitelman päivittämisen vaiheet, osaa suunnitella ja toteuttaa tietojen päivittämisen, ymmärtää suunnitelman laatimisen eri vaiheiden merkityksen metsäsuunnitelman lopputuloksessa

Arviointiasteikko

0-5

Ilmoittautumisaika

20.04.2024 - 31.05.2024

Ajoitus

15.10.2024 - 17.12.2024

Laajuus

5 op

Toteutustapa

Lähiopetus

Yksikkö

Metsätalous

Toimipiste

TAMK Pääkampus

Opetuskielet
  • Suomi
Koulutus
  • Metsätalouden tutkinto-ohjelma
Opettaja
  • Manne Viljamaa
  • Riitta Vihuri
Vastuuhenkilö

Manne Viljamaa

Ryhmät
  • 22IM
    Metsätalous 2022

Tavoitteet (OJ)

Opiskelija:
- tietää millaisia yrityksiä toimii metsäalalla ja mitkä ovat niiden pääasialliset työtehtävät
- osaa tulkita yrityksen laskentatoimen keskeisiä tunnuslukuja ja laatia konekustannuslaskelmia
- ymmärtää liiketoimintasuunnitelman merkityksen yrityksen toiminnan tukena
- tuntee yrityksen perustamiseen, työllistämiseen ja yrityksen muuhun toimintaan liittyvän, keskeisen lainsäädännön sekä Suomen yrittäjäpolitiikan perusteet ja pienyritysten tärkeimmät rahoitus- ja tukimuodot

Sisältö (OJ)

Metsäalan yritykset ja niiden erityispiirteet, yrityksen talouden suunnittelu, talouden seurannan tunnusluvut ja niiden tulkinta, toiminnan vaikutus yrityksen talouteen, konekustannuslaskenta, yrityksen toiminnan suunnittelu, strateginen suunnittelu, liiketoimintasuunnitelma, sen sisältö ja rooli yritystoiminnassa, yrityslainsäädäntö, työoikeus, yrityksen perustaminen, yrittäjäpolitiikka ja sen merkitys toiminnan ohjauksessa.

Arviointikriteerit, tyydyttävä (1-2) (OJ)

Opiskelija tuntee liiketoimintasuunnitelmaprosessin tavoitteet pintapuolisesti. Hän tunnistaa, osaa määritellä ja käyttää liiketoimintasuunnitelman aihepiirin käsitteitä ja malleja.

Arviointikriteerit, hyvä (3-4) (OJ)

Opiskelija osaa määritellä hyvin liiketoimintasuunnitelmaan liittyviä käsitteitä ja malleja ja pystyy tekemään perusteltua analyysiä yritystoiminnasta. Opiskelijalla on valmiuksia soveltaa oppimaansa.

Arviointikriteerit, kiitettävä (5) (OJ)

Opiskelija hallitsee kiitettävästi liiketoimintasuunnitelman aihepiirin käsitteet ja mallit. Opiskelija osaa analysoida yritystoimintaa sujuvasti ja perustellusti ja osaa kiteyttää olennaiset asiat yritystoiminnasta Busines Model Canvas -taulun avulla. Opiskelijalla on hyvät valmiudet soveltaa oppimaansa.

Aika ja paikka

Aloitus tiistaina 5.11. tutoriaaleilla. Samat ryhmät kuin aiemmin syksyllä.

Tenttien ja uusintatenttien ajankohdat

Yritysidean esittely lukujärjestyksen mukaan
Verkkotentti yritystoiminnan perusteista avautuu 2.12. (auki 2 vrk)
Uusinta sovitaan tapauskohtaisesti.

Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet

Tutoriaalit 30 %
Yritysidean kehittämistehtävä 50%
Yritystoiminnan perusteet -verkkotentti 20%
Kustannuslaskelmat (yristysideakohtainen ja konekustannuslaskelma) (S)

Arviointiasteikko

0-5

Opiskelumuodot ja opetusmenetelmät

PBL, pienryhmätyöskentely, luennot, vierailijaesitelmät, laskentaharjoitukset,

Oppimateriaalit

Riitta Viitala ja Eila Jylhä, Liiketoimintaosaaminen, menestyvän yrityksen perusta, 2011.
Pienyrityksen työympäristö tuloksen tekijänä 2011.
Metsäyrittäjyyden monet ulottuvuudet (www.metla.fi/julkaisut/workingpapers/2008/mwp095.pdf)
Metsäalan yrittämisen liiketoimintaympäristö - alan toimijat ja markkinalähtöisen kehittämisen haasteet (www.helsinki.fi/taloustiede/Abs/Selv37.pdf)
Kasvun eväät metsä- ja puualan pienyrityksille (www.tts.fi/kasvunevaat/files/tj_406.pdf)
Pertti Hourunranta, Ari Nieminen, Simo Jaakkola, Ville Manner ja Timo Makkonen
OSAAVA YRITTÄJÄ METSÄKONEALALLA

Opiskelijan ajankäyttö ja kuormitus

Luentoja tai ohjaustunteja n 60 h.
Itsenäinen opiskelu ja harjoitusten teko n 70 h.

Kurssi toteutetaan neljän viikon aikana josta aktiivista opetusaikaa on n. 3 viikkoa.

Sisällön jaksotus

PBL-syklejä on yksi, jossa käsitellään aiheita
yrittäjyys metsäalalla, yritystoiminnan kehittäminen, talous ja riskit

Toteutuksen valinnaiset suoritustavat

Ahot, jos on kokemusta metsäalan yrittämisestä

Harjoittelu- ja työelämäyhteistyö

Vierailijaluennoitsijat mm. metsäpalvelu- ja/tai -metsäkoneyrityksestä.

Lisätietoja opiskelijoille

Pakollisia ovat erikseen osoitetut tehtävät mm.
- Konekustannuslaskelma, ja yritysidea -tehtävän yrityksen kassavirtalaskelma
- vierailijaluento sekä
- yritysideatehtävän esittäminen

Ilmoittautumisaika

20.04.2024 - 07.06.2024

Ajoitus

09.08.2024 - 14.12.2024

Laajuus

5 op

Virtuaaliosuus

1 op

TKI-osuus

1 op

Toteutustapa

80 % Lähiopetus, 20 % Verkossa tapahtuva opiskelu

Yksikkö

Metsätalous

Toimipiste

TAMK Pääkampus

Opetuskielet
  • Suomi
Koulutus
  • Metsätalouden tutkinto-ohjelma
Opettaja
  • Manne Viljamaa
  • Riitta Vihuri
Vastuuhenkilö

Manne Viljamaa

Ryhmät
  • 22AIM
    Metsätalous 2022, monimuoto, Virrat

Tavoitteet (OJ)

Opiskelija:
- tietää millaisia yrityksiä toimii metsäalalla ja mitkä ovat niiden pääasialliset työtehtävät
- osaa tulkita yrityksen laskentatoimen keskeisiä tunnuslukuja ja laatia konekustannuslaskelmia
- ymmärtää liiketoimintasuunnitelman merkityksen yrityksen toiminnan tukena
- tuntee yrityksen perustamiseen, työllistämiseen ja yrityksen muuhun toimintaan liittyvän, keskeisen lainsäädännön sekä Suomen yrittäjäpolitiikan perusteet ja pienyritysten tärkeimmät rahoitus- ja tukimuodot

Sisältö (OJ)

Metsäalan yritykset ja niiden erityispiirteet, yrityksen talouden suunnittelu, talouden seurannan tunnusluvut ja niiden tulkinta, toiminnan vaikutus yrityksen talouteen, konekustannuslaskenta, yrityksen toiminnan suunnittelu, strateginen suunnittelu, liiketoimintasuunnitelma, sen sisältö ja rooli yritystoiminnassa, yrityslainsäädäntö, työoikeus, yrityksen perustaminen, yrittäjäpolitiikka ja sen merkitys toiminnan ohjauksessa.

Arviointikriteerit, tyydyttävä (1-2) (OJ)

Opiskelija tuntee liiketoimintasuunnitelmaprosessin tavoitteet pintapuolisesti. Hän tunnistaa, osaa määritellä ja käyttää liiketoimintasuunnitelman aihepiirin käsitteitä ja malleja.

Arviointikriteerit, hyvä (3-4) (OJ)

Opiskelija osaa määritellä hyvin liiketoimintasuunnitelmaan liittyviä käsitteitä ja malleja ja pystyy tekemään perusteltua analyysiä yritystoiminnasta. Opiskelijalla on valmiuksia soveltaa oppimaansa.

Arviointikriteerit, kiitettävä (5) (OJ)

Opiskelija hallitsee kiitettävästi liiketoimintasuunnitelman aihepiirin käsitteet ja mallit. Opiskelija osaa analysoida yritystoimintaa sujuvasti ja perustellusti ja osaa kiteyttää olennaiset asiat yritystoiminnasta Busines Model Canvas -taulun avulla. Opiskelijalla on hyvät valmiudet soveltaa oppimaansa.

Aika ja paikka

Aloitus perjantaina 13.9. klo 10 TAMKissa
Muut lähikerrat lauantaina 28.9. 8.15-16 ja perjantaina 11.10 10.00-14 ja lauantaina 26.10 8.15-16

Tenttien ja uusintatenttien ajankohdat

Verkkotentti pidetään avoimena yhden viikon ajan alkaen 27.10.

Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet

Konekustannuslaskelma 30 %
Liiketoimintasuunnittelun ryhmätyö 50%
Verkkotentti 20 %

Tehtävien myöhästynyt palautus vaikuttaa arviointiin alentavasti. Palauttamaton osatehtävä vaikuttaa kurssin kokonaisarvosanaan alentavasti.

Arviointiasteikko

0-5

Opiskelumuodot ja opetusmenetelmät

Lähiopetus
Laskentaharjoitukset
Itsenäinen tiedonhankinta
Ryhmätyö

Oppimateriaalit

Riitta Viitala ja Eila Jylhä, Liiketoimintaosaaminen, menestyvän yrityksen perusta, 2013.
Pienyrityksen työympäristö tuloksen tekijänä 2011.
Metsäyrittäjyyden monet ulottuvuudet (www.metla.fi/julkaisut/workingpapers/2008/mwp095.pdf)
Metsäalan yrittämisen liiketoimintaympäristö - alan toimijat ja markkinalähtöisen kehittämisen haasteet (www.helsinki.fi/taloustiede/Abs/Selv37.pdf)
Kasvun eväät metsä- ja puualan pienyrityksille (www.tts.fi/kasvunevaat/files/tj_406.pdf)


Hourunranta, Pentti; Nieminen, Ari; Jaakkola, Simo; Manner, Ville; Makkonen, Timo 2018. Osaava yrittäjä metsäkonealalla

Opiskelijan ajankäyttö ja kuormitus

Lähiopetusta neljänä lähikertana yht. 24 h
Itseopiskelu: etätehtävät ja tiedonhankinta 110 h

Sisällön jaksotus

Tutustuminen metsäalan yritystoimintaan
Korjuuyrittäminen ja konekustannuslaskelmat
Liiketoimintasuunnitelma ja laskentatoimi
Yrittäjäpolitiikka ja lainsäädäntö

Toteutuksen valinnaiset suoritustavat

AHOT -menettelyllä.

Ilmoittautumisaika

20.04.2024 - 07.06.2024

Ajoitus

13.09.2024 - 30.11.2024

Laajuus

5 op

Virtuaaliosuus

2 op

TKI-osuus

1 op

Toteutustapa

60 % Lähiopetus, 40 % Verkossa tapahtuva opiskelu

Yksikkö

Metsätalous

Toimipiste

TAMK Pääkampus

Opetuskielet
  • Suomi
Koulutus
  • Metsätalouden tutkinto-ohjelma
Opettaja
  • Manne Viljamaa
  • Mari Stenvall
Vastuuhenkilö

Ari Vanamo

Ryhmät
  • 22AIM
    Metsätalous 2022, monimuoto, Virrat

Tavoitteet (OJ)

Opiskelija
- tuntee markkinoinnin keskeiset käsitteet ja periaatteet
- tuntee asiakassuhde- ja palveluiden markkinoinnin keinot
- tuntee asiakaspalvelujärjestelmän ja palvelujen laadun merkityksen yrityksen kilpailukeinona
- tuntee metsänomistajarakenteen, ja ymmärtää eri asiakasryhmien vaatimat markkinointikeinot ja palvelujen tuotteistamisen mahdollisuudet
- ymmärtää, millainen on ketju metsänomistajasta valmiin tuotteen loppukäyttäjään ja sen markkinoinnille asettamat vaatimukset
- ymmärtää pitkäaikaisen asiakassuhteen merkityksen yrityksen menestykselle
- osaa soveltaa markkinointiosaamistaan metsäalan työtehtävissä

Sisältö (OJ)

Markkinoinnin ja myyntityön periaatteet, asiakassuhde- ja palvelujen markkinointi, asiakasrekisterit ja niiden tietosuoja, asiakkaiden ryhmittely (segmentointi), palvelujen erityispiirteet markkinoinnin kannalta, metsänomistajapalvelujen tuotteistaminen ja markkinointi, asiakassuhteen ylläpito ja kehittäminen, laadun merkitys asiakastyytyväisyydessä, asiakasuskollisuuden merkitys kannattavuudelle, metsätoimihenkilön työkuvaa (ostaja, metsäpalveluiden myyjä) vastaava markkinointiosaaminen, metsänomistajarakenteen haasteet metsäalan organisaatioille, metsäteollisuustuotteiden vihreä markkinointi ja vihreät asiakkaat, metsäsertifiointi markkinoinnin näkökulmasta

Arviointikriteerit, tyydyttävä (1-2) (OJ)

Opiskelija tuntee markkinoinnin keskeiset käsitteet ja tietää miten markkinointia toteutetaan metsäalalla. Opiskelija tietää markkinoinnin keinoista, asiakkuuksien merkityksestä ja ylläpidosta sekä palvelujen laadun merkityksestä. Opiskelija ymmärtää perusteet eri asiakasryhmien vaatimista markkinointikeinoista ja palveluiden tuotteistamisesta. Opiskelija ymmärtää puupohjaisen tuotteen ketjun metsänomistajalta loppukäyttäjälle ja sen markkinoille asettamat vaatimukset.

Arviointikriteerit, hyvä (3-4) (OJ)

Opiskelija tuntee markkinoinnin käsitteet ja tietää miten markkinointia toteutetaan metsäalalla.
Opiskelija tietää markkinoinnin keinot ja tavoitteet, asiakkuuksien merkityksen ja hallinnan sekä palvelujen laadun merkityksen.
Opiskelija ymmärtää eri asiakasryhmien vaatimat markkinointikeinot ja palvelujen tuotteistamisen. Opiskelija ymmärtää puupohjaisen tuotteen ketjun metsänomistajalta loppukäyttäjälle ja sen markkinoille asettamat vaatimukset. Opiskelijalla on hyvät valmiudet soveltaa kaikkea oppimaansa metsäalan työtehtävissä.

Arviointikriteerit, kiitettävä (5) (OJ)

Opiskelija tuntee markkinoinnin käsitteet ja miten markkinointia toteutetaan metsäalalla. Hän tuntee kiitettävästi markkinoinnin keinot ja tavoitteet, asiakkuuksien merkityksen ja hallinnan sekä palveluiden laadun merkityksen. Opiskelija ymmärtää eri asiakasryhmien vaatimat markkinointikeinot ja palvelujen tuotteistamisen yleisesti ja metsäalalla. Opiskelija tuntee puupohjaisen tuotteen ketjun metsänomistajalta loppukäyttäjälle ja sen markkinoille asettamat vaatimukset. Opiskelijalla on kiitettävät valmiudet soveltaa oppimaansa.

Aika ja paikka

Katso tiedot kalenterista, jossa myös päivitykset on tehty.

Arviointiasteikko

0-5

Opiskelumuodot ja opetusmenetelmät

Itsenäistä opiskelua
Parityöskentelyä
Vuorovaikutteisia luentoja

Oppimateriaalit

Kirjasuositus
Oivaltava myyntityö - asiakkaana organisaatio. Hänti, S., Kairisto-Mertanen, L. & Kock, H. 2016.

Halutessasi voit perehtyä myös seuraaviin materiaaleihin:
Menestys syntyy asiakaskokemuksesta: B2B-johtajan opas. Holma, L., Laasio, K., Ruusuvuori, M., Seppä, S. & Tanner, R. 2021.
Saatavana e-kirjana: https://www.ellibslibrary.com/book/9789521443152
Strategiana asiakaskokemus. Saarijärvi, H. & Puustinen, P. 2020.

Toteutuksen valinnaiset suoritustavat

Voit hakea toteutuksen hyväksilukemista aiemmin hankitun osaamisen tai opintojen perusteella. Lähetä HyväHot-hakemus viimeistään perjantaina viikkoa ennen kurssin alkamista (6.9.2024) ja valitse sen käsittelijäksi opintojakson vastuuopettaja.

Hyväksiluvun hakeminen osaamisella:
- Hyväksilukua haetaan HyväHot-hakemuksella, joka löytyy PAKKI-opiskelijan työpöydän tehtäväpalkista. Vastuuopettaja ilmoittaa HyväHot-päätöksessään osaamisen osoittamistavan (näyttö) ja muut lisätiedot. Näyttö arvioidaan asteikolla suoritus hyväksytty/hylätty.

Hyväksiluvun hakeminen opintojen perusteella:
- Hyväksilukua haetaan HyväHot-hakemuksella, joka löytyy PAKKI-opiskelijan työpöydän tehtäväpalkista. Valitse HyväHot-hakemuksen käsittelijäksii opintojakson vastuuopettaja.

Ilmoittautumisaika

21.07.2024 - 19.08.2024

Ajoitus

20.08.2024 - 31.07.2025

Laajuus

60 op

Toteutustapa

Lähiopetus

Toimipiste

TAMK Pääkampus

Opetuskielet
  • Suomi
Paikat

0 - 2

Koulutus
  • Metsätalouden tutkinto-ohjelma
Ryhmät
  • AVOINAMK
    Avoin amk

Sisältö (OJ)

Opinnot koostuvat tutkinto-ohjelman ensimmäisen vuoden opinnoista. Löydät opintosuunnitelmat TAMKin opinto-oppaasta, https://opinto-opas-ops.tamk.fi/.

Opiskelu on kokopäiväopiskelua tutkinto-opiskelijoiden ryhmässä. Paikkoja avoimen AMKin opiskelijoille on 2.

Ilmoittautuminen alkaa 1.8.2024 klo 9.00 ja päättyy 2.8.2024 klo 23.59. Mikäli paikkoja on tämän jälkeen vapaana, ilmoittautumisaikaa voidaan pidentää. Ilmoittautumislomake julkaistaan tällä sivulla ja paikat täytetään ilmoittautumisjärjestyksessä. Ilmoittautuminen on verkkokauppailmoittautuminen ja opintomaksu 300 € maksetaan ilmoittautumisen yhteydessä.

Opinnoissa menestyminen edellyttää hyvää suullista ja kirjallista suomen kielen taitoa.

Haku ja valinta tutkinto-opiskelijaksi
Polkuopintojen perusteella voit hakeutua tutkinto-opiskelijaksi. Haku tutkinto-opiskelijaksi tapahtuu avoimen väylän erillishaussa toukokuun alussa 2025 opintopolku.fi -palvelussa.

Tutkinto-opiskelijaksi valintaan vaikuttavat avoimessa suoritettu opintopistemäärä, opintomenestys, opintojen vastaavuus TAMKin opetussuunnitelmaan sekä mahdollinen haastattelu. Hakijat asetetaan tarvittaessa paremmuusjärjestykseen keskiarvon perusteella. Valintaan vaadittu opintopistemäärä TAMKin AMK-tutkinnoissa on 50 opintopistettä ja se pitää olla suoritettuna 31.7.2025 mennessä.

Opintososiaaliset edut
Avoimen AMKin opintoihin ei saa opintotukea, eikä muita opintososiaalisia etuuksia. Mikäli olet TE-toimiston asiakas, varmista alustava osallistumisoikeutesi opintoihin TE-toimistosta ennen ilmoittautumista polkuopiskelijaksi.

Arviointiasteikko

0-5

Ilmoittautumisaika

20.04.2024 - 22.09.2024

Ajoitus

01.08.2024 - 31.12.2024

Laajuus

5 op

Toteutustapa

Lähiopetus

Yksikkö

Metsätalous

Toimipiste

TAMK Pääkampus

Opetuskielet
  • Suomi
Koulutus
  • Metsätalouden tutkinto-ohjelma
Opettaja
  • Jukka Tohu
  • Lari-Pekka Välitalo
Vastuuhenkilö

Ari Vanamo

Ryhmät
  • 22AIM
    Metsätalous 2022, monimuoto, Virrat

Tavoitteet (OJ)

Opiskelija:
- ymmärtää toiminnan ja tietojärjestelmien välisen yhteyden ja organisaation toiminnan tietojärjestelmille asettamat vaatimukset
- on selvillä metsäsektorin yleisestä tietojärjestelmäkehityksestä (mm. Forest Big Data)
- ymmärtää relaatiotietokantojen rakenteen ja paikkatiedon roolin tietojärjestelmäkokonaisuudessa
- omaa perusvalmiudet kyetäkseen osallistumaan tietojärjestelmien suunnittelu- ja kehittämishankkeisiin

Sisältö (OJ)

Tietojärjestelmän rakenne, tietokannat ja tietojärjestelmien kehittäminen, paikkatiedon merkitys metsäalan tietojärjestelmissä, esimerkkejä organisaatioiden tietojärjestelmistä. Harjoitustyönä laaditaan tietojärjestelmäsovellus, joka sisältää paikkatietoa.

Arviointikriteerit, tyydyttävä (1-2) (OJ)

Opiskelija ymmärtää toiminnan ja tietojärjestelmien välisen yhteyden ja ymmärtää miten organisaation toiminta vaikuttaa tietojärjestelmille asetettaviin vaatimuksiin
Hän osaa laatia paikkatietoa hyödyntävän tietojärjestelmäsovelluksen

Arviointikriteerit, hyvä (3-4) (OJ)

Opiskelija ymmärtää relaatiotietokantojen rakenteen ja osoittaa sen laatimassaan tietojärjestelmäsovelluksessa.
Hän on selvillä metsäsektorin yleisestä tietojärjestelmäkehityksestä.

Arviointikriteerit, kiitettävä (5) (OJ)

Opiskelija pystyy omalla toiminnallaan osoittamaan, että pystyy hyödyntämään metsäsektorin yleistä tietojärjestelmäkehitystä. Hän on hankkinut valmiuksia pystyäkseen hyödyntämään tehokkaasti metsäalan tietojärjestelmiä ja kykenee osallistumaan tietojärjestelmien suunnittelu- ja kehittämishankkeisiin

Aika ja paikka

Opintojakso alkaa 23.10. verkkoluennoilla
Lähijaksot ja etäluennot lukkarissa.
Viimeiset luennot 13.12.

Tenttien ja uusintatenttien ajankohdat

Tentti 14.12.
Uusintatentit 17.1. ja 31.1.

Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet

Arviointi asteikolla 0-5
Tietojärjestelmän laatimisharjoitus 40%
Tentti 30 %
Etätehtävät 30 %
Kontakiopetukseen on osallistuttava. Opintojakson harjoitus ja etätehtävät on palautettava annetussa aikataulussa. Harjoituksen palautus myöhässä laskee harjoituksen arvosanaa (viikko myöhässä arvosana laskee yhdellä, kaksi viikkoa kahdella, kuukausi kolmella, yli kuukausi maksimiarvosana on 1 koko opintojaksosta).

Arviointiasteikko

0-5

Opiskelumuodot ja opetusmenetelmät

Monimuotototeutus, jossa osa lähitunteja ja osa etätunteja
Lisäksi itsenäistä opiskelua ja tehtäviä

Oppimateriaalit

Annetaan moodlessa

Opiskelijan ajankäyttö ja kuormitus

Kontaktiopetusta ja verkkotapaamisia n. 40 h
Harjoituksia ja etätehtäviä n. 90 h

Sisällön jaksotus

Tunneilla teemaluentoja ja keskustelua tietojärjestelmistä.
Lisäksi etätehtäviä ja tietojärjestelmän laatimisharjoitus omatoimisesti

Toteutuksen valinnaiset suoritustavat

ei ole

Harjoittelu- ja työelämäyhteistyö

Vierailijoita metsäalan organisaatioista

Ilmoittautumisaika

01.12.2024 - 31.12.2024

Ajoitus

01.01.2025 - 31.07.2025

Laajuus

5 op

Toteutustapa

Lähiopetus

Yksikkö

Metsätalous

Toimipiste

TAMK Pääkampus

Opetuskielet
  • Suomi
Koulutus
  • Metsätalouden tutkinto-ohjelma
Opettaja
  • Jukka Tohu
  • Lari-Pekka Välitalo
Vastuuhenkilö

Ari Vanamo

Ryhmät
  • 21IM
    Metsätalous 2021

Tavoitteet (OJ)

Opiskelija:
- ymmärtää toiminnan ja tietojärjestelmien välisen yhteyden ja organisaation toiminnan tietojärjestelmille asettamat vaatimukset
- on selvillä metsäsektorin yleisestä tietojärjestelmäkehityksestä (mm. Forest Big Data)
- ymmärtää relaatiotietokantojen rakenteen ja paikkatiedon roolin tietojärjestelmäkokonaisuudessa
- omaa perusvalmiudet kyetäkseen osallistumaan tietojärjestelmien suunnittelu- ja kehittämishankkeisiin

Sisältö (OJ)

Tietojärjestelmän rakenne, tietokannat ja tietojärjestelmien kehittäminen, paikkatiedon merkitys metsäalan tietojärjestelmissä, esimerkkejä organisaatioiden tietojärjestelmistä. Harjoitustyönä laaditaan tietojärjestelmäsovellus, joka sisältää paikkatietoa.

Arviointikriteerit, tyydyttävä (1-2) (OJ)

Opiskelija ymmärtää toiminnan ja tietojärjestelmien välisen yhteyden ja ymmärtää miten organisaation toiminta vaikuttaa tietojärjestelmille asetettaviin vaatimuksiin
Hän osaa laatia paikkatietoa hyödyntävän tietojärjestelmäsovelluksen

Arviointikriteerit, hyvä (3-4) (OJ)

Opiskelija ymmärtää relaatiotietokantojen rakenteen ja osoittaa sen laatimassaan tietojärjestelmäsovelluksessa.
Hän on selvillä metsäsektorin yleisestä tietojärjestelmäkehityksestä.

Arviointikriteerit, kiitettävä (5) (OJ)

Opiskelija pystyy omalla toiminnallaan osoittamaan, että pystyy hyödyntämään metsäsektorin yleistä tietojärjestelmäkehitystä. Hän on hankkinut valmiuksia pystyäkseen hyödyntämään tehokkaasti metsäalan tietojärjestelmiä ja kykenee osallistumaan tietojärjestelmien suunnittelu- ja kehittämishankkeisiin

Aika ja paikka

Päivätoteutus
Tunnit pääsääntöisesti yhtenä päivänä viikossa viikoilla 2-10 (joku poikkeusta vakioaikoihin)
Vierailijat vielä sopimatta

Tenttien ja uusintatenttien ajankohdat

Tentti 7.3.
Uusintatentit 4.4. ja 22.4. ilmoittautuminen Jukalle s-postilla viimeistään viikko ennen uusintaa

Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet

Tietojärjestelmän laatimisharjoitus yhteensä 30 % (tai opinnollistaen laadittava järjestelmäkuvaus)
Luentotentti 40 %
Tutoriaalit ja aktiivisuus 30 %
Erityisesti pakollisiin osuuksiin osallistuminen vaikuttaa aktiivisuuden osuuteen arvioinnissa (yli 90 % osallistuminen korottaa osion arvosanaa, alle 60 % osallistuminen alentaa sitä). Pakollisia ovat vierailut/vierailijat, sekä tietokantaharjoitus.

Opintojakson harjoitukset on palautettava annetussa aikataulussa. Harjoituksen palautus myöhässä laskee harjoituksen arvosanaa (viikko myöhässä arvosana laskee yhdellä, kaksi viikkoa kahdella, kuukausi kolmella, yli kuukausi maksimiarvosana on 1 koko opintojaksosta).

Arviointiasteikko

0-5

Opiskelumuodot ja opetusmenetelmät

Päivätoteutus - Pbl, jossa mukana luentoja, vierialijoita/vierailuja, harjoituksia, itsenäistä opiskelua
Tunnit pääsääntöisesti yhtenä päivänä viikossa viikoilla 2-10

Oppimateriaalit

Forest Big Datan tulosseminaari 8.3.2016 Heurekassa aineistot, saatavissa http://www.metsateho.fi/forest-big-datan-tulosseminaari-8-3-2016-heurekassa/
Muu kirjallisuus osoitetaan opintojaksolla

Opiskelijan ajankäyttö ja kuormitus

Luennot ~20 h
Harjoitukset ~25 h
Vierailijat ~ 5 h
Itsenäinen opiskelu 80 h

Sisällön jaksotus

Yksi Pbl-sykli
Luennot tietojärjestelmistä ja tietokantaharjoitus Jukka
Tietojärjestelmän laatimisharjoitus (QGIS) Lari (opinnollistamisessa Jukka)

Toteutuksen valinnaiset suoritustavat

Tietojärjestelmäharjoituksen voi suorittaa opinnollistaen. Tehtävässä laaditaan kuvaus työpaikan tietojärjestelmän kokonaisuudesta ja sen rajapinnoista. Opinnollistamisesta on sovittava opintojakson toteutuksen alkuviikoilla Jukan kanssa. Työnantajan on annettava lupa opinnollistamisen tekemiseen.

Harjoittelu- ja työelämäyhteistyö

Vierailijoita/vierailuja

Lisätietoja opiskelijoille

Kontaktiopetusta viikoilla 2-10
Muutokset edelliseen toteutukseen:
- opintojakson laajuus pieneni joku vuosi sitten (toimintajärjestelmä osuus siirtyi toiseen opintojaksoon)
- tietojärjestelmäharjoituksen vaihtoehtoinen suoritustapa (opinnollistaminen) otettu mukaan toteutussuunnitelmaan

Ilmoittautumisaika

16.04.2024 - 24.05.2024

Ajoitus

02.09.2024 - 10.11.2024

Laajuus

5 op

Toteutustapa

Lähiopetus

Yksikkö

Metsätalous

Toimipiste

TAMK Pääkampus

Opetuskielet
  • Suomi
Koulutus
  • Metsätalouden tutkinto-ohjelma
Opettaja
  • Jukka Tohu
  • Perttu Arminen
Vastuuhenkilö

Jukka Tohu

Ryhmät
  • 21IM
    Metsätalous 2021

Tavoitteet (OJ)

Opiskelija:
-tuntee tieto- ja prosessijohtamisen perusteet.
-tietää toiminta- ja ympäristöjärjestelmien standardit, järjestelmien yleisen rakenteen ja ymmärtää näiden merkityksen organisaation toiminnan ohjauksessa
-tietää tavat, joilla metsäorganisaatiot ohjaavat toimintojaan

Sisältö (OJ)

Tieto- ja prosessijohtamisen perusteet, SFS standardit, laatujärjestelmien ja laatujohtamisen perusteet, laatu-ja ympäristöjärjestelmät metsäalalla, metsäorganisaatioiden toiminnanohjauskäytänteet

Arviointikriteerit, tyydyttävä (1-2) (OJ)

Opiskelija tietää toiminta- ja ympäristöjärjestelmien yleisen rakenteen sekä niihin liittyvät standardit

Arviointikriteerit, hyvä (3-4) (OJ)

Opiskelija tietää toiminta- ja ympäristöjärjestelmien yleisen rakenteen sekä ymmärtää näiden merkityksen metsäalan organisaatioiden toiminnassa
Opiskelija tietää tieto- ja prosessijohtamisteorioiden perusteet.

Arviointikriteerit, kiitettävä (5) (OJ)

Opiskelija osoittaa tietävänsä metsäorganisaatioiden toiminnanohjauksen tavat ja ymmärtää mistä erot eri organisaatioiden toiminnassa johtuvat.

Aika ja paikka

Alkaa 6.9. ja päättyy 8.11.

Tenttien ja uusintatenttien ajankohdat

Opintojaksolla ei ole perinteistä tenttiä, vaan arvointi tapahtuu arvioimalla opintojakson tehtävät ja harjoitukset, sekä aktiivisuudella, joka tulee osallistumisestä opintojakson tunneilla pidettäviin keskustuihin

Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet

Arviointi perustuu opintojakson tehtävien arviointiin, lukupiiriin ja aktiivisuuteen.
Tehtäviä on kolmesta teemasta 1) Laatu- ja ympäristöjärjestelmät (20 % painoarvo) 2) työlainsäädäntö (20 % painoarvo) ja 3) työturvallisuus (10 % painoarvo).

Lisäksi pidetään lukupiirit johtamiseen liittyen. Lukupiirin painoarvo arvioinnissa on 30 %.

Lisäksi arviointiin vaikuttaa aktiivisuus (painoarvo 20 % - osallistuminen tunneille ja niillä pidettyihin keskusteluihin)
(Osallistuu >50% 1, osallistuu > 70 % 3 ja osallistuu >90 % 5)

Tehtävien palautus myöhässä laskee tehtävän arvosanaa (palautus myöhässä -1, palautus yli viikon myöhässä -2, palautus enemmän myöhässä maksimiarvosana tehtävästä 1).

Arviointiasteikko

0-5

Opiskelumuodot ja opetusmenetelmät

Päiväopetuksen toteutus lähiopetusta, ryhmäkeskusteluja, vierailijoita, mahdollisesti etäsessioita ja harjoitustehtäviä

Oppimateriaalit

Metsäsertifiointijärjestelmät (http://pefc.fi/ ja https://fi.fsc.org/fi-fi)
SFS-EN ISO 9000 Laadunhallintajärjestelmät. Perusteet ja sanasto, saatavissa TAMK kirjaston kautta
SFS-EN ISO 14001 Ympäristöjärjestelmät. Vaatimukset ja niiden soveltamisohjeita, saatavissa TAMK kirjaston kautta
SFS-EN ISO 14004:2016 Ympäristöjärjestelmät. Yleisiä toteuttamisohjeita, saatavissa TAMK kirjaston kautta
Metsähyvinvointisivusto - saatavissa http://metsahyvinvointi.fi/
Työlainsäädäntö (mm. Hyttinen Mikko, Korte Atte 2019, Työoikeuden perusteet)

Muu kirjallisuus osoitetaan opintojaksolla

Opiskelijan ajankäyttö ja kuormitus

Luennot ja harjoitukset n. 25 h
Vierailijat n. 15 h
Itsenäinen opiskelu 90 h

Sisällön jaksotus

Sisältö on jaksotettu seuraavasti:
Ensin aiheena on laatu- ja ympäristöjärjestelmät, sekä laatujohtaminen.
Toisena aiheena on prosessijohtaminen, tietojohtaminen ja työlainsäädäntö
ja kolmantena aiheena on hyvinvointi

Toteutuksen valinnaiset suoritustavat

ei ole

Harjoittelu- ja työelämäyhteistyö

Vierailijoita eri organisaatioista

Lisätietoja opiskelijoille

Toteutetaan osittain yhdessä monimuotoryhmän kanssa (vierailijat)

Ilmoittautumisaika

20.04.2024 - 17.05.2024

Ajoitus

01.08.2024 - 17.11.2024

Laajuus

5 op

Toteutustapa

Lähiopetus

Yksikkö

Metsätalous

Toimipiste

TAMK Pääkampus

Opetuskielet
  • Suomi
Koulutus
  • Metsätalouden tutkinto-ohjelma
Opettaja
  • Jukka Tohu
  • Perttu Arminen
Vastuuhenkilö

Ari Vanamo

Ryhmät
  • 22AIM
    Metsätalous 2022, monimuoto, Virrat

Tavoitteet (OJ)

Opiskelija:
-tuntee tieto- ja prosessijohtamisen perusteet.
-tietää toiminta- ja ympäristöjärjestelmien standardit, järjestelmien yleisen rakenteen ja ymmärtää näiden merkityksen organisaation toiminnan ohjauksessa
-tietää tavat, joilla metsäorganisaatiot ohjaavat toimintojaan

Sisältö (OJ)

Tieto- ja prosessijohtamisen perusteet, SFS standardit, laatujärjestelmien ja laatujohtamisen perusteet, laatu-ja ympäristöjärjestelmät metsäalalla, metsäorganisaatioiden toiminnanohjauskäytänteet

Arviointikriteerit, tyydyttävä (1-2) (OJ)

Opiskelija tietää toiminta- ja ympäristöjärjestelmien yleisen rakenteen sekä niihin liittyvät standardit

Arviointikriteerit, hyvä (3-4) (OJ)

Opiskelija tietää toiminta- ja ympäristöjärjestelmien yleisen rakenteen sekä ymmärtää näiden merkityksen metsäalan organisaatioiden toiminnassa
Opiskelija tietää tieto- ja prosessijohtamisteorioiden perusteet.

Arviointikriteerit, kiitettävä (5) (OJ)

Opiskelija osoittaa tietävänsä metsäorganisaatioiden toiminnanohjauksen tavat ja ymmärtää mistä erot eri organisaatioiden toiminnassa johtuvat.

Aika ja paikka

Alkaa 31.8. ja päättyy 6.11.

Tenttien ja uusintatenttien ajankohdat

Opintojaksolla ei ole perinteistä tenttiä, vaan arvointi tapahtuu arvioimalla opintojakson tehtävät sekä aktiivisella osallistumisella

Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet

Arviointi perustuu opintojakson tehtävien arviointiin.
Etätehtäviä on kolmesta aiheesta (1. laatu- ja ympäristöjärjestelmät 20% 2. työlainsäädäntö 20 % sekä 3. hyvinvointi 10 %).
Lukupiiriin painoarvo arvioinnissa on 30 %.
20% tulee aktiivisesta osallistumisesta luennoille ja niillä käytäviin keskusteluihin

Etätehtävien palautus myöhässä laskee etätehtävän arvosanaa. (myöhässä -2, yli kuukauden myöhässä, maksimiarvosana 1)
Aktiivisuus tulee seuraavasti osallistuu luennoille ja keskusteluihin > 50 % 1, > 70 % 3 ja yli 90% 5

Arviointiasteikko

0-5

Opiskelumuodot ja opetusmenetelmät

Monimuotototeutus, lähiopetusta, etäopetusta ja harjoitustehtäviä

Oppimateriaalit

Metsäsertifiointijärjestelmät (http://pefc.fi/ ja https://fi.fsc.org/fi-fi)
SFS-EN ISO 9000 Laadunhallintajärjestelmät. Perusteet ja sanasto, saatavissa TAMK kirjaston kautta
SFS-EN ISO 14001 Ympäristöjärjestelmät. Vaatimukset ja niiden soveltamisohjeita, saatavissa TAMK kirjaston kautta
SFS-EN ISO 14004:2016 Ympäristöjärjestelmät. Yleisiä toteuttamisohjeita, saatavissa TAMK kirjaston kautta
Metsähyvinvointisivusto - saatavissa http://metsahyvinvointi.fi/
Muu kirjallisuus osoitetaan opintojaksolla

Opiskelijan ajankäyttö ja kuormitus

Luennot 30 h
Itsenäinen opiskelu 100 h

Sisällön jaksotus

Sisältö on seuraavasti:
Ensin aiheena on laatu- ja ympäristöjärjestelmät, sekä laatujohtaminen
Toisena aiheena on prosessijohtaminen, tietojohtaminen ja työlainsäädäntö
ja kolmantena aiheena on hyvinvointi

Toteutuksen valinnaiset suoritustavat

ei ole

Harjoittelu- ja työelämäyhteistyö

Vierailijoita eri organisaatioista

Lisätietoja opiskelijoille

Opintojakson kolmas monimuotototeutus. Toteutetaan osittain yhdessä päivätoteutuksen kanssa (vierailijat Tampereella)

Ilmoittautumisaika

13.08.2024 - 15.09.2024

Ajoitus

01.09.2024 - 16.12.2024

Laajuus

5 op

Toteutustapa

Lähiopetus

Yksikkö

Metsätalous

Toimipiste

TAMK Pääkampus

Opetuskielet
  • Suomi
Koulutus
  • Metsätalouden tutkinto-ohjelma
Opettaja
  • Jukka Tohu
Vastuuhenkilö

Ari Vanamo

Ryhmät
  • 22AIM
    Metsätalous 2022, monimuoto, Virrat

Tavoitteet (OJ)

Opiskelija
- osaa käyttää kansallisia ja kansainvälisiä tietolähteitä oman opinnäytetyönsä suunnittelussa,
- osaa käyttää sovellettavissa olevaa tietoa kriittisesti,
- tuntee tekijänoikeudet ja osaa kunnioittaa niitä,
- osaa ottaa huomioon sekä tutkimuseettiset että oman alansa eettiset periaatteet,
- osaa valita ja rajata omaa oppimista tukevan ja työelämälähtöisen opinnäytetyöaiheen,
- osaa tehdä TAMKin opinnäytetyöohjeiden mukaisen opinnäytetyösuunnitelman ja perustella tekemänsä valinnat,
- tuntee erilaisia omalle koulutusalalle soveltuvia tutkimuksellisia opinnäytetyön tekemisen tapoja
- osaa valita opinnäytetyöhönsä sopivat aineistonkeruu- ja analysointimenetelmät
- tietää näyttöön perustuvan toiminnan merkityksen oman koulutusalansa kannalta

Sisältö (OJ)

Hyväksytty opinnäytetyösuunnitelma ja opinnäytetyösopimus tai -lupa ovat edellytyksenä opintojakson suorittamiselle tutkinto-ohjelmakohtaisten suoritusten lisäksi.

Arviointikriteerit, tyydyttävä (1-2) (OJ)

Opinnäytetyön arviointikriteerit löytyvät opinnäytetyöohjeiden yhteydestä. Ks. https://intra.tuni.fi/handbook?page=3104
Numeerinen arviointi annetaan opinnäytetyön valmistuttua.

Arviointikriteerit, hyvä (3-4) (OJ)

Opinnäytetyön arviointikriteerit löytyvät opinnäytetyöohjeiden yhteydestä. Ks. https://intra.tuni.fi/handbook?page=3104
Numeerinen arviointi annetaan opinnäytetyön valmistuttua.

Arviointikriteerit, kiitettävä (5) (OJ)

Opinnäytetyön arviointikriteerit löytyvät opinnäytetyöohjeiden yhteydestä. Ks. https://intra.tuni.fi/handbook?page=3104
Numeerinen arviointi annetaan opinnäytetyön valmistuttua.

Aika ja paikka

Syksyn 2024 aikana. Lähijaksojen yhteydessä ja verkossa

Tenttien ja uusintatenttien ajankohdat

Verkkotentti opintojakson aiheista aukeaa tehtäväksi syksyllä (tehtävä ennen viimeistä opetuskertaa)

Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet

Arvioidaan osana opinnäytetyötä (eli tästä ei tule erillistä arvosanaa, eikä opintopisteitä)

Arviointiasteikko

0-5

Opiskelumuodot ja opetusmenetelmät

Valmentavia luentoja ja harjoituksia opinnäytetyöprosessiin

Oppimateriaalit

Ilmoitetaan moodlessa

Opiskelijan ajankäyttö ja kuormitus

Luentoja 6*2 h
Lisäksi harjoituksia ja opinnäytetöiden kuunteluja n 10 h
Sisältyy opinnäytetyöprosessiin (vaihe 1 opinnäytetyön suunnittelu)

Ilmoittautumisaika

02.12.2024 - 31.12.2024

Ajoitus

07.01.2025 - 30.04.2025

Laajuus

5 op

Toteutustapa

Lähiopetus

Yksikkö

Metsätalous

Toimipiste

TAMK Pääkampus

Opetuskielet
  • Suomi
Koulutus
  • Metsätalouden tutkinto-ohjelma
Opettaja
  • Jukka Tohu
Vastuuhenkilö

Timo Parkkinen

Ryhmät
  • 22IM
    Metsätalous 2022

Tavoitteet (OJ)

Opiskelija
- osaa käyttää kansallisia ja kansainvälisiä tietolähteitä oman opinnäytetyönsä suunnittelussa,
- osaa käyttää sovellettavissa olevaa tietoa kriittisesti,
- tuntee tekijänoikeudet ja osaa kunnioittaa niitä,
- osaa ottaa huomioon sekä tutkimuseettiset että oman alansa eettiset periaatteet,
- osaa valita ja rajata omaa oppimista tukevan ja työelämälähtöisen opinnäytetyöaiheen,
- osaa tehdä TAMKin opinnäytetyöohjeiden mukaisen opinnäytetyösuunnitelman ja perustella tekemänsä valinnat,
- tuntee erilaisia omalle koulutusalalle soveltuvia tutkimuksellisia opinnäytetyön tekemisen tapoja
- osaa valita opinnäytetyöhönsä sopivat aineistonkeruu- ja analysointimenetelmät
- tietää näyttöön perustuvan toiminnan merkityksen oman koulutusalansa kannalta

Sisältö (OJ)

Hyväksytty opinnäytetyösuunnitelma ja opinnäytetyösopimus tai -lupa ovat edellytyksenä opintojakson suorittamiselle tutkinto-ohjelmakohtaisten suoritusten lisäksi.

Arviointikriteerit, tyydyttävä (1-2) (OJ)

Opinnäytetyön arviointikriteerit löytyvät opinnäytetyöohjeiden yhteydestä. Ks. https://intra.tuni.fi/handbook?page=3104
Numeerinen arviointi annetaan opinnäytetyön valmistuttua.

Arviointikriteerit, hyvä (3-4) (OJ)

Opinnäytetyön arviointikriteerit löytyvät opinnäytetyöohjeiden yhteydestä. Ks. https://intra.tuni.fi/handbook?page=3104
Numeerinen arviointi annetaan opinnäytetyön valmistuttua.

Arviointikriteerit, kiitettävä (5) (OJ)

Opinnäytetyön arviointikriteerit löytyvät opinnäytetyöohjeiden yhteydestä. Ks. https://intra.tuni.fi/handbook?page=3104
Numeerinen arviointi annetaan opinnäytetyön valmistuttua.

Aika ja paikka

Aloitus 18.2. ja viimeinen luento 14.4.

Tenttien ja uusintatenttien ajankohdat

Verkkotentti opintojakson aiheista aukeaa maaliskuussa (tehtävä viimeistään pari viikkoa ennen viimeistä kertaa) - verkkotentti on osa aineistoon tutustumista ja valmentavien opintojen palautteen antamista

Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet

Arvioidaan osana opinnäytetyöprosessia (eli tästä ei tule erillistä arvosanaa, eikä opintopisteitä)

Arviointiasteikko

Hyväksytty/hylätty

Opiskelumuodot ja opetusmenetelmät

Valmentavia luentoja ja harjoituksia opinnäytetyöprosessiin

Oppimateriaalit

TAMKin ohjeet opinnäytetyön laadintaan
Muu materiaali ilmoitetaan moodlessa

Opiskelijan ajankäyttö ja kuormitus

Luentoja 6*2 h, joista yksi kerta on tiedonhankintaa
Lisäksi harjoituksia (mm opinnäytetöiden kuunteluja, tehtyjen töiden lukemista ym) n 10 h
Sisältyy opinnäytetyöprosessiin (vaihe 1 opinnäytetyön suunnittelu, eli tästä ei tule erikseen opintopisteitä)

Toteutuksen valinnaiset suoritustavat

Jos opinnäytetyönprosessin tekee poikkeavaan aikaan, niin moodlen avulla voi suorittaa valmennuksen omatoimisesti. Tällöin tosin jää mm. tiedonhankinta suorittamatta, ja silloin ei voi osallistua kirjaston pitämille "opinnäytetyön tiedonhaun jatkovalmennuksille"

Ilmoittautumisaika

03.08.2024 - 01.09.2024

Ajoitus

02.09.2024 - 16.05.2025

Laajuus

5 op

Toteutustapa

Lähiopetus

Yksikkö

Metsätalous

Toimipiste

TAMK Pääkampus

Opetuskielet
  • Suomi
Koulutus
  • Metsätalouden tutkinto-ohjelma
Opettaja
  • Jukka Tohu
  • Petri Keto-Tokoi
  • Anne Kopperoinen
  • Lotta Markkula
  • Manne Viljamaa
  • Päivi Tiiva
  • Metsätalous Virtuaalihenkilö
  • Perttu Arminen
  • Lari-Pekka Välitalo
  • Ari Vanamo
Vastuuhenkilö

Jukka Tohu

Ryhmät
  • 21IM
    Metsätalous 2021

Tavoitteet (OJ)

Opiskelija
- osaa soveltaa opinnäytetyössään asianmukaista tutkimuksellista lähestymistapaa,
- osaa toteuttaa oman opinnäytetyönsä suunnitelman mukaisesti,
- osaa hyödyntää ohjausta oman opinnäytetyönsä tekemisessä,
- osaa toimia opinnäytetyötä tehdessään eettisten periaatteiden mukaisesti.

Sisältö (OJ)

Opintojakso on hyväksytty kun opinnäytetyön empiirinen, teoreettinen ja / tai toiminnallinen osuus on toteutettu.

Arviointikriteerit, tyydyttävä (1-2) (OJ)

Opinnäytetyön arviointikriteerit löytyvät opinnäytetyöohjeiden yhteydestä. Ks. https://intra.tuni.fi/handbook?page=3104
Numeerinen arviointi annetaan opinnäytetyön valmistuttua.

Arviointikriteerit, hyvä (3-4) (OJ)

Opinnäytetyön arviointikriteerit löytyvät opinnäytetyöohjeiden yhteydestä. Ks. https://intra.tuni.fi/handbook?page=3104
Numeerinen arviointi annetaan opinnäytetyön valmistuttua.

Arviointikriteerit, kiitettävä (5) (OJ)

Opinnäytetyön arviointikriteerit löytyvät opinnäytetyöohjeiden yhteydestä. Ks. https://intra.tuni.fi/handbook?page=3104
Numeerinen arviointi annetaan opinnäytetyön valmistuttua.

Arviointiasteikko

0-5

Ilmoittautumisaika

22.09.2024 - 21.10.2024

Ajoitus

22.10.2024 - 05.12.2025

Laajuus

5 op

Toteutustapa

Lähiopetus

Yksikkö

Metsätalous

Toimipiste

TAMK Pääkampus

Opetuskielet
  • Suomi
Koulutus
  • Metsätalouden tutkinto-ohjelma
Opettaja
  • Jukka Tohu
  • Petri Keto-Tokoi
  • Anne Kopperoinen
  • Lotta Markkula
  • Manne Viljamaa
  • Päivi Tiiva
  • Perttu Arminen
  • Lari-Pekka Välitalo
  • Ari Vanamo
Vastuuhenkilö

Timo Parkkinen

Ryhmät
  • 22AIM
    Metsätalous 2022, monimuoto, Virrat

Tavoitteet (OJ)

Opiskelija
- osaa soveltaa opinnäytetyössään asianmukaista tutkimuksellista lähestymistapaa,
- osaa toteuttaa oman opinnäytetyönsä suunnitelman mukaisesti,
- osaa hyödyntää ohjausta oman opinnäytetyönsä tekemisessä,
- osaa toimia opinnäytetyötä tehdessään eettisten periaatteiden mukaisesti.

Sisältö (OJ)

Opintojakso on hyväksytty kun opinnäytetyön empiirinen, teoreettinen ja / tai toiminnallinen osuus on toteutettu.

Arviointikriteerit, tyydyttävä (1-2) (OJ)

Opinnäytetyön arviointikriteerit löytyvät opinnäytetyöohjeiden yhteydestä. Ks. https://intra.tuni.fi/handbook?page=3104
Numeerinen arviointi annetaan opinnäytetyön valmistuttua.

Arviointikriteerit, hyvä (3-4) (OJ)

Opinnäytetyön arviointikriteerit löytyvät opinnäytetyöohjeiden yhteydestä. Ks. https://intra.tuni.fi/handbook?page=3104
Numeerinen arviointi annetaan opinnäytetyön valmistuttua.

Arviointikriteerit, kiitettävä (5) (OJ)

Opinnäytetyön arviointikriteerit löytyvät opinnäytetyöohjeiden yhteydestä. Ks. https://intra.tuni.fi/handbook?page=3104
Numeerinen arviointi annetaan opinnäytetyön valmistuttua.

Arviointiasteikko

0-5

Ilmoittautumisaika

20.07.2024 - 25.08.2024

Ajoitus

19.08.2024 - 30.04.2025

Laajuus

1 op

Toteutustapa

Lähiopetus

Yksikkö

Metsätalous

Toimipiste

TAMK Pääkampus

Opetuskielet
  • Suomi
Koulutus
  • Metsätalouden tutkinto-ohjelma
Opettaja
  • Jukka Tohu
Vastuuhenkilö

Jukka Tohu

Ryhmät
  • 24IM
    Metsätalous 2024

Tavoitteet (OJ)

Tällä opintojaksolla opit opiskelun käytäntöjä ja pääset osaksi opiskeluyhteisöä.

Opintojakson suoritettuaan opiskelija
• kokee kuuluvansa osaksi korkeakoulua, tutkinto-ohjelmaa ja opiskelijaryhmää
• saa ohjausta opintoihinsa ja osaa suunnitella opintonsa
• tuntee TAMKin käytänteet ja palvelut
• tuntee TAMKin oppimista- ja hyvinvointia tukevat palvelut
• tuntee keskeisten sidosryhmien oppimista ja hyvinvointia tukevat palvelut

Sisältö (OJ)

• Kiinnittyminen korkeakouluopintoihin
• Orientaatio TAMKiin ja tutkinto-ohjelmaan
• Tutkinto-ohjelman opetussuunnitelma ja HOPSin laatiminen
• Opintotarjonta ja ristiinopiskelu
• Harjoittelu osana ammattikorkeakoulututkintoa
• TAMKin tarjoamat palvelut
• Opintojen edistymisen seuranta
• Orientoituminen seuraavaan lukuvuoteen

Arviointikriteerit, hyväksytty/hylätty (OJ)

Opintojakso on hyväksytty, kun opiskelija
- todentaa osaavansa suunnitella opintojaan TAMKissa ja tuntevansa tutkinto-ohjelmansa opetussuunnitelman
- tietää, mitä tukea opintoihin on saatavissa
- ymmärtää ryhmän merkityksen osana opiskeluympäristöä.

Opintojakso on hylätty, jos opiskelijalla ei ole näyttöä opintojakson tavoitteisiin pääsemisestä.

Aika ja paikka

Toteutetaan koko luvuvuoden 2024-25 aikana
Aloitus orientoivalla viikolla
Ohjauskeskustelu alkuvuonna 2025

Tenttien ja uusintatenttien ajankohdat

Opintojaksolla ei ole tenttiä. Suoritus tehdään tekemällä annetut harjoitukset, osallistumalla opetukseen ja ohjaustapahtumiin.
Jos poissaoloja tulee liikaa, niin opettajatuutorin kanssa sovitaan korvaavat tehtävät

Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet

Opintojakson suoritus edellyttää osallistumista opetustapahtumiin (vähintään 70 %) ja ohjauskeskusteluun (pakollinen)

Arviointiasteikko

Hyväksytty/hylätty

Opiskelumuodot ja opetusmenetelmät

Opetuskeskusteluja opettaja- ja opiskelijatuutoreiden kanssa.
Harjoituksia ja vierailijoita aiheeseen liittyen.
Ohjauskeskustelu on osa opintojakson suorittamista

Oppimateriaalit

Opintomateriaali on opintojakson moodlessa

Opiskelijan ajankäyttö ja kuormitus

Opetustunnit noin 17
Itsenäistä opiskelua n 10 h

Sisällön jaksotus

Aloitetaan yleisillä TAMKin opetukseen liittyvillä asioilla.
Vuoden vaihteen jälkeen HOPS ja opintojen edistyminen

Harjoittelu- ja työelämäyhteistyö

Vierailijoita metsäorganisaatioista

Ilmoittautumisaika

20.04.2024 - 14.06.2024

Ajoitus

16.09.2024 - 17.12.2024

Laajuus

7 op

Toteutustapa

Lähiopetus

Yksikkö

Metsätalous

Toimipiste

TAMK Pääkampus

Opetuskielet
  • Suomi
Koulutus
  • Metsätalouden tutkinto-ohjelma
Opettaja
  • Lari-Pekka Välitalo
Vastuuhenkilö

Ari Vanamo

Ryhmät
  • 23IM
    Metsätalous 2023

Tavoitteet (OJ)

Opiskelija:
- tietää, mitä sijaintiin liittyvällä tiedolla tarkoitetaan
- osaa kerätä tietoa gps-laitteella ja siirtää sitä paikkatietojärjestelmään
- osaa etsiä ja ladata numeerisia paikkatietoaineistoja
- osaa esittää, muokata ja hyödyntää numeerisia paikkatietoaineistoja
- osaa tuottaa uutta paikkatietoa ja tuntee muutamia perusanalyysejä
-osaa suunnitella kerättävän paikkatiedon tietorakenteen
-osaa kerätä ja siirtää keräämäänsä paikkaan sidottua tietoa paikkatietojärjestelmään
- osaa käyttää paikkatieto-ohjelmistoja ja hyödyntää paikkatietojärjestelmiin tallennettua tietoa ja omaa perusvalmiudet paikkatietotekniikan kehityksen suomien mahdollisuuksien hyödyntämiseen

Sisältö (OJ)

Koordinaattijärjestelmät, numeeriset paikkatietoaineistot, paikkatiedon hallinta ja sen hyödyntämisen perusteet, paikkatiedon perusanalyysit, satelliittipaikannus, paikkatiedon keruu ja siirtäminen paikkatietojärjestelmään

Arviointikriteerit, tyydyttävä (1-2) (OJ)

Opiskelija osaa ladata ja lisätä paikkatietoaineistoa paikkatieto-ohjelmaan. Hän osaa tehdä koordinaatistomääritykset ja hallitsee aineistoja sekä erottaa vektori- ja rastaeriaineistot toisistaan. Opiskelija osaa muokata kohteiden ulkoasua ja tehdä teemakarttoja, - etsiä kohteita kartta-aineistoista ja tallentaa haun tulokset omiksi karttatasoikseen. Hän osaa tallentaa sijaintitietoa gps-laitteeseen ja siirtää aineistoa paikkatietojärjestelmään.

Arviointikriteerit, hyvä (3-4) (OJ)

Edellisten lisäksi opiskelija osaa muokata ja piirtää karttakohteita sekä päivittää ominaisuustietoa, tuottaa vektorimuotoista paikkatietoaineistoa, oikaista rasteriaineistoa koordinaatistoon, luoda pistemäisiä kohteita koordinaattiarvojen perusteella sekä laatia keskeiset elementit sisältävän karttatulosteen

Arviointikriteerit, kiitettävä (5) (OJ)

Edellisten lisäksi opiskelija osaa hallita eri koordinaatistoissa olevaa aineistoa, yhdistellä vektoriaineistoja ja siirtää kohteita karttatasosta toiseen sekä hyödyntää leikkaus- ja vyöhykeanalyysiä helppoihin analyysitarkoituksiin.

Arviointiasteikko

0-5

Ilmoittautumisaika

20.04.2024 - 31.05.2024

Ajoitus

15.10.2024 - 15.12.2024

Laajuus

5 op

Toteutustapa

Lähiopetus

Yksikkö

Metsätalous

Toimipiste

TAMK Pääkampus

Opetuskielet
  • Suomi
Koulutus
  • Metsätalouden tutkinto-ohjelma
Opettaja
  • Mari Stenvall
Vastuuhenkilö

Ari Vanamo

Ryhmät
  • 22IM
    Metsätalous 2022

Tavoitteet (OJ)

Opiskelija osaa:
-määritellä metsäalan palveluliiketoiminnan muodot ja palveluliiketoimintamallit
-suunnitella metsäalan palveluita ja käyttää apunaan palvelumuotoilua
-tuntee myynnin vaiheet valmistautumisesta kaupan päättämiseen ja jälkihoitoon
-vahvistaa vuorovaikutustaitojaan asiakkaan kohtaamiseen liittyvissä tilanteissa erityisesti luottamuksen rakentamisen, vakuuttavan esiintymisen ja argumentointitaitojen näkökulmasta
-valmistautua ja toteuttaa myyntikohtaamisen aidossa asiakastilanteessa.

Sisältö (OJ)

Palveluliiketoiminnan mallit, palveluiden suunnittelu, palveluprosessin toiminta, palveluiden muotoilu, tuotteistaminen, asiakastapaamisen vaiheet ja myyjän toiminta eri vaiheissa, myyjänä kehittyminen, arvon luominen asiakkaalle myynnin avulla.

Arviointikriteerit, tyydyttävä (1-2) (OJ)

Opiskelija tunnistaa palveluliiketoimintaan ja myyntityöhön liittyvät osa-alueet ja osaa nimetä myynnin eri vaiheet. Hän tuntee palvelumuotoiluun ja arvomyyntiin liittyviä menetelmiä.

Arviointikriteerit, hyvä (3-4) (OJ)

Opiskelija ymmärtää palveluliiketoimintaan ja myyntityöhön liittyvien osa-alueiden perusteet. Hän osaa toimia ohjatusti myyntityöhön liittyvissä tilanteissa, sekä osaa ohjatusti suunnitella palveluita. Hän ymmärtää luottamuksen rakentamisen, vakuuttavan esiintymisen ja argumentointitaitojen merkityksen myyntityössä.

Arviointikriteerit, kiitettävä (5) (OJ)

Opiskelija ymmärtää palveluliiketoimintaan ja myyntityöhön liittyvät osa-alueet ja osaa soveltaa niitä käytännön työssä. Hän osaa jäsentää myynnin eri vaiheet valmistautumisesta asiakassuhteen jälkihoitoon ja soveltaa niitä käytännössä. Opiskelija pystyy palveluliiketoiminnan ja myyntitaitojen avulla kehittämään asiakkaalle tuotettua arvoa ja vahvistamaan myyjän ja asiakkaan välistä luottamusta.

Arviointiasteikko

0-5

Ilmoittautumisaika

25.11.2024 - 30.08.2025

Ajoitus

01.01.2025 - 26.09.2025

Laajuus

10 op

Toteutustapa

Lähiopetus

Yksikkö

Metsätalous

Toimipiste

TAMK Pääkampus

Opetuskielet
  • Suomi
Koulutus
  • Metsätalouden tutkinto-ohjelma
Opettaja
  • Perttu Arminen
Vastuuhenkilö

Perttu Arminen

Ryhmät
  • 24IM
    Metsätalous 2024

Tavoitteet (OJ)

Perusharjoittelun yleistavoitteena on perehdyttää opiskelija metsätalouden keskeisiin työtehtäviin ja asiakaspalvelutehtäviin sekä antaa mahdollisuuksia opittujen tietojen ja taitojen soveltamiseen käytännössä.

Perusharjoittelun suoritettuaan opiskelija osaa:
• toimia työyhteisön jäsenenä
• suunnitella ja johtaa oman työnsä ja toimia organisaatiossa
• itsenäisesti tehdä suorittavan tason tehtäviä kuten metsänhoitotöitä, puuston arviointia, puutavaran mittausta tai leimikon suunnittelua tai metsäteollisuuden tuotannon tehtäviä
• analysoida omaa työsuoritustaan ja parantaa sitä

Sisältö (OJ)

Organisaatiossa toimiminen, oman työn suunnittelu, seuranta ja raportointi, metsätalouden töiden suorittaminen

Lisätiedot (OJ)

Perusharjoittelu voi olla suppeampi kuin 10 op, jos asiantuntijatehtävien harjoittelu on vastaavasti laajempi. Kaikkiaan harjoittelua tulee olla 30 op.

Asiakaspalvelutehtäviä metsäalan ulkopuolelta voidaan hyväksyä harjoitteluun 5 op.

Arviointikriteerit, hyväksytty/hylätty (OJ)

Hyväksytyn suorituksen edellytyksenä on, että opiskelija:
-toimittaa harjoittelusopimuksen metsätalouden koulutusohjelman harjoitteluvastaavalle ennen harjoittelun alkua
-suorittaa opintopisteitä vastaavan tuntimäärän harjoittelua työpaikassa
-tekee vaaditut harjoittelun oppimistehtävät
-toimittaa vaaditut todistukset harjoittelun päätyttyä

Tenttien ja uusintatenttien ajankohdat

Harjoittelusta ei järjestetä tenttiä.

Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet

Harjoittelu arvioidaan suoritetuksi palutettujen tehtävien ja todistusten perusteella.

Arviointiasteikko

Hyväksytty/hylätty

Opiskelumuodot ja opetusmenetelmät

Ennakkotehtävät, harjoittelun tehtävät ja raportointi.

Opiskelijan ajankäyttö ja kuormitus

Harjoittelun laajuus määräytyy harjoittelun keston perusteella.
3,3 työpäivää vastaa yhtä (1) opintopistettä.
Yksi opintopiste vastaa opiskelijalle noin 27 tuntia työtä.

Ilmoittautumisaika

01.12.2024 - 31.12.2024

Ajoitus

01.01.2025 - 31.07.2025

Laajuus

3 op

Toteutustapa

Lähiopetus

Yksikkö

Metsätalous

Toimipiste

TAMK Pääkampus

Opetuskielet
  • Suomi
Koulutus
  • Metsätalouden tutkinto-ohjelma
Opettaja
  • Päivi Tiiva
Vastuuhenkilö

Ari Vanamo

Ryhmät
  • 23IM
    Metsätalous 2023

Tavoitteet (OJ)

Opiskelija
- tuntee projektin hallinnan käsitteistön ja yleiset toimintatavat
- osaa analysoida erilaisia toteutettuja projekteja
- osaa suunnitella ja laatia projektisuunnitelman, joka liittyy työelämäprojektiin
- osaa käyttää yhteistyö- ja viestintäosaamistaan ja hyödyntää niitä kehittämisprosessissa ja päätöksenteossa.

Sisältö (OJ)

- projektinhallinnan viitekehys ja käsitteistö
- projektin valmistelu ja organisointi
- työnositus, projektisuunnittelu- ja budjetointi
- projektin resurssien, kustannusten ja aikataulujen hallinta, riskienhallinta
- projektin toteuttaminen ja ohjaus
- projektiraportointi, projektiviestintä, projektin päättäminen

Arviointikriteerit, tyydyttävä (1-2) (OJ)

Opiskelija tuntee projektitoiminnan tärkeimmät periaatteet, peruskäsitteistön ja työkalut.

Arviointikriteerit, hyvä (3-4) (OJ)

Opiskelija tuntee hyvin projektitoiminnan tärkeimmät periaatteet, peruskäsitteistön ja työkalut, sekä kykenee perustelemaan ja soveltamaan oppimaansa.

Arviointikriteerit, kiitettävä (5) (OJ)

Opiskelija tietää ja ymmärtää laaja-alaisesti projektitoiminnan tärkeimmät periaatteet, peruskäsitteistön ja työkalut. Opiskelija osaa paitsi perustella ja soveltaa oppimaansa, myös kriittisesti arvioida omia ratkaisujaan.

Arviointiasteikko

0-5

Ilmoittautumisaika

05.08.2024 - 06.09.2024

Ajoitus

19.11.2024 - 13.12.2024

Laajuus

5 op

Toteutustapa

Lähiopetus

Yksikkö

Metsätalous

Toimipiste

TAMK Pääkampus

Opetuskielet
  • Suomi
Koulutus
  • Metsätalouden tutkinto-ohjelma
Opettaja
  • Petri Keto-Tokoi
  • Ari Vanamo
Vastuuhenkilö

Ari Vanamo

Ryhmät
  • 24IM
    Metsätalous 2024

Tavoitteet (OJ)

Opintojakson tavoitteena on antaa opiskelijalle kokonaiskuva metsäekosysteemin keskeisistä alkuainekierroista ja niihin vaikuttavista tekijöistä, puiden rakenteesta ja elintoiminnoista sekä puiden kasvun ja kehityksen prosesseista.

Opintojakson suoritettuaan opiskelija:
• tuntee pääravinteiden ja hiilen kierron periaatteet metsäekosysteemeissä
• tuntee luonnonmetsien häiriö- ja sukkessiodynamiikan pääpiirteet
• tuntee puiden rakenteen ja elintoimintojen pääpiirteet
• osaa tunnistaa lehtipuulajit myös lehdettöminä
• tuntee puiden ja metsiköiden kasvuprosessin ja siihen vaikuttavat tekijät, sekä puiden ja metsiköiden elinkaaren
• tuntee kasvu- ja tuotoskäsitteet sekä eri puulajien kasvupotentiaalin ja puuntuotosmahdollisuudet eri kasvupaikoilla
• tuntee latvuskerros- ja puuluokituskäsitteet ja erilaiset metsikkörakenteet
• tuntee puulajien lisääntymisbiologian ja erilaiset luontaiset uudistumisprosessit
• tietää miten puiden ja puulajien välinen kilpailu vaikuttaa kasvuun ja kehitykseen
• tietää miten puut reagoivat harventamiseen ja alikasvosasemasta vapauttamiseen

Sisältö (OJ)

Hiilen ja pääravinteiden kierto metsäekosysteemissä
Luonnontilaisten metsien häiriöt, sukkessiot ja vaihtelevat puustorakenteet
Puiden rakenne ja elintoiminnot, lehdet, runko ja oksisto, juuristo
Puulajien kasvu ja puuntuotos sekä kasvua rajoittavat tekijät
Puulajien lisääntymisbiologia ja uudistumisen prosessit
Yleisimmät kasvuun ja uudistumiseen vaikuttavat häiriöt
Puiden ja puulajien kilpailu metsiköissä, latvuskerrokset, puuluokitus
Erilaiset metsikkörakenteet
Puiden reagointi harventamiseen sekä alikasvoasemassa ja alemmissa latvuskerroksissa olevien puiden reagointi vapauttamiseen (toipuminen ja elpyminen)
Puulajien elinkaari, vanheneminen ja kuoleminen
Puulajien tunnistaminen kasvukauden ulkopuolella

Arviointikriteerit, tyydyttävä (1-2) (OJ)

Opiskelijalla on hajanaista tietoa metsien ja puiden ekologiasta ja hän ymmärtää asioiden keskinäiset riippuvuussuhteet puutteellisesti

Arviointikriteerit, hyvä (3-4) (OJ)

Opiskelija tuntee pääosin metsäekologiaan, puiden kasvuun ja kehitykseen vaikuttavat peruskäsitteet ja osaa yhdistellä tietoja jonkin verran. Hän ymmärtää erilaisten tekijöiden vaikutukset metsän kasvuun, kehitykseen ja uudistumiseen.

Arviointikriteerit, kiitettävä (5) (OJ)

Opiskelijalla on kattavat tiedot metsäpuiden ekologiasta, kasvusta ja kehityksestä sekä metsäekosysteemin prosesseista. Hän osaa monipuolisesti analysoida erilaisten tekijöiden vaikutusta metsän kasvuun, kehitykseen ja uudistumiseen.

Aika ja paikka

19.11.-13.12. Tampere ja Ylöjärvi (maastoretkistä 1 Seitsemiseen, 2 muuta Tampereen alueella)

Tenttien ja uusintatenttien ajankohdat

Lopputentti 13.12. Uusinnat tammi -hellmikuussa 2025

Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet

Tentti 70 %
Ryhmätyö 30 %
Maasto-opetukseen osallistuminen pakollista

Arviointiasteikko

0-5

Opiskelumuodot ja opetusmenetelmät

Luennot, maastoretkeilyt, ryhmäesitykset

Oppimateriaalit

Moodlessa oleva materiaali
Kuuluvainen, T.,Wallenius, T. & Pennanen, J. 2004. Metsän luontainen rakenne, dynamiikka ja monimuotoisuus. Teoksessa Kuuluvainen, T., Saaristo, L., Keto-Tokoi, P. , Kostamo, J., Kuuluvainen, J., Kuusinen, M., Ollikainen, M. & Salpakivi-Salomaa, P. (toim.), Metsän kätköissä -Suomen metsäluonnon monimuotoisuus, s. 49-s. 69. Edita Publishing Oy, Helsinki.
Nygren, M. 2020. Metsäpuiden uudistumisbiologia. Metsäkustannus (painos loppu)
Nygren, M. 2002. Metsäpuiden siemenopas. https://jukuri.luke.fi/handle/10024/521516

Opiskelijan ajankäyttö ja kuormitus

Yhteiset luennot ja maastoretkeilyt n. 60 tuntia. Itsenäinen opiskelu n. 70 tuntia

Ilmoittautumisaika

01.12.2024 - 31.12.2024

Ajoitus

01.01.2025 - 31.03.2025

Laajuus

10 op

Toteutustapa

Lähiopetus

Yksikkö

Metsätalous

Toimipiste

TAMK Pääkampus

Opetuskielet
  • Suomi
Koulutus
  • Metsätalouden tutkinto-ohjelma
Opettaja
  • Jukka Tohu
  • Reijo Manninen
  • Arto Nikkilä
  • Marja-Liisa Timperi
  • Manne Viljamaa
  • Perttu Arminen
Vastuuhenkilö

Ari Vanamo

Ryhmät
  • 24IM
    Metsätalous 2024

Tavoitteet (OJ)

Opintojaksolla perehdytään puun raaka-aineominaisuuksiin ja keskeisiin teollisiin prosesseihin, joissa puuta käytetään.

Opintojakson suoritettuaan opiskelija:
• tietää puuraaka-aineen käytön mahdollisuudet erilaisissa tuotteissa
• tietää tärkeimmät puun jalostusprosessit, niissä käytettävät puutavaralajit, käytön hyötysuhteet ja prosessien sekä niiden lopputuotteiden asettamat vaatimukset puuraaka-aineelle
• tuntee puutavaran mittaus koskevan lainsäädännön ja osaa ottaa sen asettamat vaatimukset huomioon omassa toiminnassaan
• tuntee keskeiset puutavaran mittausmenetelmät
• osaa hankkia ammatillisesta aiheesta tarvitsemaansa tietoa ja laatia raportin ammattialaltaan

Sisältö (OJ)

Puun käyttö metsäteollisuudessa. Puuraaka-aineen tärkeimmät teolliset jalostusprosessit (puutuoteteollisuus, kemiallinen metsäteollisuus, puun energiakäyttö) ja niissä syntyvät tuotteet ja sivutuotteet. Suomalainen puu uusiutuvana raaka-aineena ja eri jalostusprosessien asettamat vaatimukset puuraaka-aineelle. Puun käyttö energiantuotannossa. Puun rakenne ja ominaisuudet. Puun ominaisuuksiin liittyvää fysiikkaa (mm. kosteus, lämpöarvo, kimmoisuus, lujuus). Puutavaran mitta- ja laatuvaatimukset. Puun katkonta puutavaralajeihin. Puutavaran mittauslainsäädäntö ja mittausmenetelmät ja tienvarressa tapahtuva mittaus käytännössä. Tiedonhankinnan opetus. Raportin laatiminen

Lisätiedot (OJ)

Opintojakso on integroitu kirjoitusviestintä -opintojaksoon.

Arviointikriteerit, tyydyttävä (1-2) (OJ)

Opiskelija;
-tietää metsäteollisuuden tärkeimmät jalostusprosessit sekä niissä syntyvät päätuoteryhmät.
-tietää eri puutavaralajien käytön mahdollisuudet eri jalostusaloilla.
-tietää Suomessa käytettävät tärkeimmät puutavaralajit ja eri jalostusprosessien asettamat laatutekijät puutavaralajeille.
-tuntee mittauslainsäädännön määräykset puutavaran mittaamiseen.
-tuntee keskeiset puutavaran mittausmenetelmät
-osaa hakea ammattialansa tietoa.

Arviointikriteerit, hyvä (3-4) (OJ)

Tyydyttävän osaamisen lisäksi
Opiskelija :
-tietää tärkeimmät puun teolliset jalostusprosessit sekä niissä syntyvät tuotteet ja sivutuotteet.
-tietää tärkeimpien puunjalostusprosessien vaatimukset puuraaka-aineille.
-tietää eri mittausmenetelmien käytön puunhankinnan eri vaiheissa.
-osaa hyödyntää hakemaansa ammattialan tietoa laatiessaan raportteja.

Arviointikriteerit, kiitettävä (5) (OJ)

Edellisten lisäksi

Opiskelija:
-osaa laskea puuraaka-aineen käytön hyötysuhteet tärkeimpien jalostusprosessien osalta, tuotteiden ja sivutuotteiden osalta.
-tuntee puuraaka-aineen olennaisimmat fysikaaliset ominaisuudet ja tunnistaa miten nämä vaikuttavat puun teolliseen käyttöön, ja ymmärtää miten eri tekijät vaikuttavat puutavaran käyttöön eri jalostusprosesseissa.
-tietää eri puuraaka-aineen ominaisuuksien vaikutukset lopputuotteisiin tärkeimpien jalostusprosessien osalta.
-tietää puutavaran mittauksen kehittämistarpeet
-osaa hyödyntää hakemaansa ammattialansa tietoa laatiessaan raportteja huomioiden lähdekritiikin ja osaa tehdä lähdeviittaukset ja lähdeluettelon.

Arviointiasteikko

0-5

Ilmoittautumisaika

01.12.2024 - 31.12.2024

Ajoitus

01.01.2025 - 31.07.2025

Laajuus

4 op

Toteutustapa

Lähiopetus

Yksikkö

Metsätalous

Toimipiste

TAMK Pääkampus

Opetuskielet
  • Suomi
Koulutus
  • Metsätalouden tutkinto-ohjelma
Opettaja
  • Jukka Tohu
  • Manne Viljamaa
Vastuuhenkilö

Ari Vanamo

Ryhmät
  • 23IM
    Metsätalous 2023

Tavoitteet (OJ)

Opiskelija:
-tuntee puukauppatavat, mukaanlukien sähköinen puukauppa, sekä puumarkkinoiden olosuhteet Suomessa ja niiden merkityksen puunhankinnassa
-tuntee puukaupan markkinointimenetelmiä ja asiakkuuden hallinnan perusteet
-osaa hyödyntää puustotietoja, hinnoitella leimikoita ja tehdä puukauppaan liittyvät asiakirjat
-tuntee puunhankinnan osalta talousmetsien käyttöä ohjaavat lait , metsäsertifioinnin vaatimukset sekä erilaiset suositukset ja osaa soveltaa tätä tietoa puunhankinnan eri vaiheissa

Sisältö (OJ)

Puukaupan suunnittelu- ja hinnoitteluharjoitus, Puuvirtaharjoitukset, Ostotoimihenkilön työtehtäviin tutustuminen, markkinointikeinot metsänomistajille, puukaupan lainsäädäntö ja puukaupan sopimukset.

Arviointikriteerit, tyydyttävä (1-2) (OJ)

Opiskelija tietää pääpiirteissään puukauppatavat, ymmärtää puumarkkinoiden olosuhteet Suomessa sekä niiden merkityksen puunhankinnassa. Hän tietää, miten puukaupan tarjouslaskenta, leimikon hinnoittelu ja puukaupan asiakirjat tehdään ja osaa osin avustettuna laatia kyseiset asiakirjat. Hän tuntee puun ostajan metsänomistajille kohdennettuja markkinointimenetelmiä ja tietää metsäsertifioinnin merkityksen puukaupassa.

Arviointikriteerit, hyvä (3-4) (OJ)

Opiskelija tuntee puukauppatavat, puumarkkinoiden olosuhteet Suomessa sekä niiden merkityksen puunhankinnassa. Hän osaa hyödyntää puustotietoja ja avoimia lähtöaineistoja tarjouslaskennassa, hinnoitella leimikoita ja tehdä puukauppaan liittyvät asiakirjat. Hän tuntee puun ostajan metsänomistajille kohdennettuja markkinointimenetelmiä sekä asiakkuuden hallinnan perusteita sekä tuntee metsäsertifioinnin merkityksen puukaupassa.

Arviointikriteerit, kiitettävä (5) (OJ)

Opiskelija tuntee puukauppatavat, puumarkkinoiden olosuhteet Suomessa sekä niiden merkityksen puunhankinnassa ja osaa hyödyntää mahdollisuuksia monipuolisesti puukaupassa. Hän osaa hyödyntää puustotietoja ja monipuolisia avoimia lähtöaineistoja tarjouslaskennassa, hinnoitella erilaisia leimikoita ja tehdä puukauppaan liittyvät asiakirjat omatoimisesti. Hän tuntee puun ostajan metsänomistajille kohdennettuja markkinointimenetelmiä sekä asiakkuuden hallinnan perusteita sekä tuntee metsäsertifioinnin merkityksen puukaupassa ja osaa kertoa ja perustella niistä puukauppatilanteissa.

Arviointikriteerit, hyväksytty/hylätty (OJ)

Opiskelija ei saavuta tyydyttävän osaamisen tasoa eikä palauta opintojaksoon sisältyviä tehtäviä.

Arviointiasteikko

0-5

Ilmoittautumisaika

05.08.2024 - 06.09.2024

Ajoitus

21.10.2024 - 20.12.2024

Laajuus

5 op

Toteutustapa

Lähiopetus

Yksikkö

Metsätalous

Toimipiste

TAMK Pääkampus

Opetuskielet
  • Suomi
Koulutus
  • Metsätalouden tutkinto-ohjelma
Opettaja
  • Manne Viljamaa
  • Perttu Arminen
Vastuuhenkilö

Ari Vanamo

Ryhmät
  • 24IM
    Metsätalous 2024

Tavoitteet (OJ)

Opintojakson tavoitteena on antaa opiskelijalle perustiedot puunhankinnan kokonaisprosessista ja sen eri vaiheista.

Opintojakson suoritettuaan opiskelija:
• tuntee puunhankinnan kokonaisprosessin eri vaiheet ja niiden peruskustannustekijät
• tuntee puutavaralajimenetelmän, puunkorjuun menetelmät ja tienvarsivarastoinnin
• osaa mitata puutavaraerän tienvarressa (kuitupuun pinomittaus ja tukkien kappaleittain mittaus)
• osaa tulkita leimikkosuunnitelmaa ja tuntee poistettavien puiden valintaperusteet harvennushakkuilla ja ymmärtää puustokertymään vaikuttavat tekijät eri hakkuutavoilla.

Sisältö (OJ)

Puunhankinnan toimijat ja puunhankinnan vaiheet, korjuumenetelmät, puutavaralajien mitta- ja laatuvaatimukset, apteeraus, tienvarsivarastointi, puun tienvarsihinta, turvallinen työskentely hakkuutyömaalla, puustokertymät eri hakkuutavoilla, puunhankinnan terminologia, kuitupuun pinomittaus, tukkien tienvarsimittaus

Arviointikriteerit, tyydyttävä (1-2) (OJ)

Opiskelija tuntee puunhankinnan vaiheet pääpiirteittäin. Hän tietää leimikkosuunnitelman. Opiskelija osaa ohjattuna mitata kuitupuupinon ja tukkierän tienvarsivarastossa.

Arviointikriteerit, hyvä (3-4) (OJ)

Opiskelija tuntee puunhankinnan prosessin vaiheineen ja ymmärtää kuinka puunhankinnan kustannukset muodostuvat. Opiskelija tietää kuinka leimikkosuunnitelmaa käytetään puunhankinnan työvälineenä. Opiskelija osaa itsenäisesti mitata kuitupuupinon ja tukkierän tienvarsivarastossa.

Arviointikriteerit, kiitettävä (5) (OJ)

Opiskelija hallitsee hyvin puunhankinnan kokonaisprosessin vaiheineen ja tietää kuinka kustannukset hankintaketjussa muodostuvat. Opiskelija osaa tehdä leimikkosuunnitelman hakkuutyömaalle. Opiskelija osaa itsenäisesti mitata kuitupuupinon ja tukkierän tienvarsivarastossa ja arvioida tulosten oikeellisuutta.

Aika ja paikka

Opintojakso 28.10.- 19.11. Tarkempi ohjelma Lukkarikoneessa
TAMK ja maastokohteet Tampereella ja lähikunnissa

Tenttien ja uusintatenttien ajankohdat

Opintojakson lopputentti on 19.11.
Uusinnat
1. Uusintatentti 3.12., 2. uusinta 11.12.

Arviointiasteikko

0-5

Opiskelumuodot ja opetusmenetelmät

Ongelmaperustainen oppiminen (PBL) sisältäen luennot, vierailut puunkorjuutyömailla, maasto-/luokkaharjoitukset sekä itsenäisen opiskelun.

Oppimateriaalit

Metsäteknologian perusteet / Jori Uusitalo ja Veli-Pekka Kivinen, 2023, Tapio
Metsäkoulu / Juha Ruuska ja Heli Virtanen (toim.) 2022. Tapio

Verkkoaineistot:
Metsätehon puuhuolto-opaat
Työturvallisuus http://puuhuolto.fi/tyoturvallisuusopas/
Koneellinen puunkorjuu http://puuhuolto.fi/koneellinen-puunkorjuu/ kurssilla osoitetut osat

Hyvän metsänhoidon suositukset, kurssilla osoitetut osat
https://metsanhoidonsuositukset.fi/fi

Opiskelijan ajankäyttö ja kuormitus

Luennot ym. teoriaopetus ja harjoitukset 20 h
Maasto-opetus n. 16 h
Tutoriaalit 4 h
Tentti 2 h
Omatoiminen opiskelu, valmistautuminen tutoriaaleihin ja tentteihin n. 93 h

Toteutuksen valinnaiset suoritustavat

ei ole

Harjoittelu- ja työelämäyhteistyö

Vierailut korjuutyömaille

Kansainvälisyys

ei ole

Lisätietoja opiskelijoille

Tutoriaalityöskentelyyn osallistuminen on 100% pakollista, samoin puuvirtaharjoitus ja osallistuminen purkutilaisuuksiin.
Opintojakso sisältää pakollisia maasto-opetus osioita.
Puunkorjuutyömaaretkeilyillä ja maastoharjoituksissa ei ole säävarausta, joten niille varustauduttava pukeutumalla lämpimästi.

Ops tavoite: Osaa mitata puutavaraerän tienvarressa (kuitupuun pinomittaus ja tukkien kappaleittain mittaus), toistuu opintojaksolla Puu raaka-aineena ja puunjalostus. Tällä opintojaksolla tutustutaan mittukseen.

Ilmoittautumisaika

16.04.2024 - 24.05.2024

Ajoitus

02.09.2024 - 20.12.2024

Laajuus

10 op

Toteutustapa

Lähiopetus

Yksikkö

Metsätalous

Toimipiste

TAMK Pääkampus

Opetuskielet
  • Suomi
Koulutus
  • Metsätalouden tutkinto-ohjelma
Opettaja
  • Jukka Tohu
  • Perttu Arminen
Vastuuhenkilö

Jukka Tohu

Ryhmät
  • 21IM
    Metsätalous 2021

Tavoitteet (OJ)

Opiskelija:
- tuntee puunhankinnan operatiiviset vaiheet, niiden vaikutukset toisiinsa, sekä eri vaiheiden viimeaikaisen kehittymisen ja kehittämistyön myötä tulleet uudet painotukset toimintaan
- osaa laatia puunhankinnan operatiivisia suunnitelmia ja hyödyntää muiden suunnitelmatason tietoja näitä laatiessaan
- osaa laatia katkonnanohjaustiedoston ja testata sen toimivuuden
- tietää puunhankinnan hankintalähteet, hankinnansuunnittelun eri tasot ja ymmärtää eritasoisten suunnitelmien merkityksen puunhankinnan ohjauksessa
- ymmärtää toiminnan seurannan ja mittaamisen merkitykset puunhankintaketjussa ja osaa soveltaa mittareita toiminnan ohjauksessa ja muutoshallinnassa
- ymmärtää digitalisaation mahdollisuudet puunhankinnassa

Sisältö (OJ)

Puunhankinnan operatiiviset vaiheet ja niiden toiminta. Puunhankinnan eri vaiheiden kehittyminen viimevuosina ja käyttöön tulleet uutuudet. Sähköiset palvelut metsäsektorilla (mm. puukauppaympäristö (puukauppa.fi, LogForce, WoodForce). Puunhankinnan operatiiviset suunnitelmat. Katkonnanohjaustiedoston teko ja testaus.
Hankintalähteet ja niiden ominaispiirteet, puunhankinnan suunnittelun eri tasot, puunhankinnan tavoitteiden muodostuminen, toiminnan mittarit ja niiden periaatteet.

Esitietovaatimukset (OJ)

Opintojaksolle pääsy edellyttää, että opiskelijalla on opintojakson alkaessa vähintään 150 opintopistettä suoritettuna perus- ja ammattiopintoja ja vapaasti valittavia opintoja. Harjoittelun opintopisteitä ei oteta huomioon.

Lisätiedot (OJ)

Jompikumpi opintojaksoista puunhankinnan suunnittelu ja logistiikka tai metsän eri käyttömuotojen yhteensovittaminen on suoritettava osana metsätalouden erityisosaaminen -opintokokonaisuutta

Arviointikriteerit, tyydyttävä (1-2) (OJ)

Opiskelija tietää suomalaisen puunhankinnan vaiheet ja niiden oleellisimmat ominaispiirteet.
Hän osaa tehdä puunhankinnan eri vaiheiden suunnitelmia.
Hän tietää miten puunhankinnan tavoitteet muodostuvat

Arviointikriteerit, hyvä (3-4) (OJ)

Opiskelija tietää suomalaisen puunhankinnan vaiheet ja niiden ominaispiirteet sekä ohjaustarvetta aiheuttavat haasteet.
Hän osaa tehdä puunhankinnan eri vaiheiden suunnitelmia ja arvioida mittareiden avulla suunnitelmien käyttökelpoisuutta.
Hän tietää miten puunhankinnan tavoitteet muodostuvat ja mistä hankintalähteistä puuta hankintaan.

Arviointikriteerit, kiitettävä (5) (OJ)

Opiskelija tietää suomalaisen puunhankinnan vaiheet ja niiden ominaispiirteet, ohjaustarvetta aiheuttavat haasteet ja kehittämiskohteet sekä viimeaikoina tehdyt kehittysratkaisut.
Hän osaa tehdä puunhankinnan eri vaiheiden suunnitelmia, arvioida mittareiden avulla suunnitelmien käyttökelpoisuutta ja muokata suunnitelmia muutostilanteissa.
Hän tietää eri hankintalähteiden roolin osana puunhankinnan kokonaisuutta ja miten eri hankintalähteet otetaan huomioon tavoitteiden muodostamisessa.
Tuntee digitalisaation mahdollisuudet kehittämisessä ja tietää tämän merkityksen toiminnan kehittämisessä.

Aika ja paikka

Aloitus 2.9. ja viimeinen opetuskerta (tentti) 11.12.

Tenttien ja uusintatenttien ajankohdat

Välitentti 23.10. (uusinnat 20.11. ja 12.12.)
Lopputentti 11.12. (uusinnat 17.1. ja 31.1.)
Ilmoittautumiset uusintoihin s-postilla Jukalle viimeistään viikkoa ennen tenttiä

Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet

Opintojakson suorittaminen vaatii hyväksytyn arvosanan jokaisesta osasuorituksesta. Eri osasuorituksien painoarvot ovat seuraavat:
- tentit 30 % (välitentti 10 %, lopputentti 20 %)
- harjoitukset 40 % (kirjallisuuskatsaus 20 %, vuosisuunnitelma kuukausiksi excelharjoitus 10 %, katkonnanohjaus 10 % ja Puuvirta harjoitukset S (voivat korottaa harjoitusten arvosanaa)
- tutoriaalit ja aktiivisuus 30 %
Pakollisia osuuksia ovat vierailut, vierailijaluennot, harjoitustyöt, esitykset. Pakollisissa on oltava läsnä vähintään 70 %. Kaikki harjoitustyöt on palautettava.
Jos pakollisia harjoituksia ei tee ilmoitetussa aikataulussa, niin tämä laskee harjoitusten arvosanaa.

Arviointiasteikko

0-5

Opiskelumuodot ja opetusmenetelmät

Päivätoteutus
Luennot, keskustelut, harjoitukset, tehtävät, vierailut/vierailijat ym

Oppimateriaalit

Oppimateriaalit ja kirjallisuus kerrotaan opintojakson Moodle työtilassa

Opiskelijan ajankäyttö ja kuormitus

Luentoja n. 50 h
harjoituksia itsenäisesti ja ohjatusti n. 50 h
Vierailuja/vierailijoita n. 30 h
Itsenäistä opiskelua n. 140 h

Sisällön jaksotus

Jakaantuu kahteen osiin
1.Puunhankinnan operaatiot ja niiden johtaminen vko 36~43
2.Puunhankinnan suunnittelu vko 43~50
Kummassakin syklissä harjoituksia mm. Puuvirta oppimisympäristössä. Harjoitusten palautus tulee tehdä annetussa aikataulussa

Harjoittelu- ja työelämäyhteistyö

Vierailuja/vierailijoita puunhankinnan eri organisaatiosta

Lisätietoja opiskelijoille

1. osion harjoitukset ovat seuraavat:
- Puuvirta harjoitukset (puukauppa, korjuu, kaukokuljetus, puunhankinnan ketju), muita harjoituksia (Excel)
- Katkonnanohjausharjoitus Ponssen OptiOffice ohjelmalla (ja mahdollisesti TimberOffice ohjelmalla)

2. osion harjoitukset ovat seuraavat:
- Puutase ja vuosisuunnittelu harjoitukset (Puuvirta)
- Vuosisuunnitelma kuukausiksi harjoitus (Excel)

Lisäksi opintojakson aikana tehdään kirjallisuuskatsaus

Ilmoittautumisaika

30.10.2024 - 31.12.2024

Ajoitus

01.01.2025 - 31.07.2025

Laajuus

10 op

Toteutustapa

Lähiopetus

Yksikkö

Metsätalous

Toimipiste

TAMK Pääkampus

Opetuskielet
  • Suomi
Koulutus
  • Metsätalouden tutkinto-ohjelma
Opettaja
  • Jukka Tohu
  • Perttu Arminen
Vastuuhenkilö

Ari Vanamo

Ryhmät
  • 22AIM
    Metsätalous 2022, monimuoto, Virrat

Tavoitteet (OJ)

Opiskelija:
- tuntee puunhankinnan operatiiviset vaiheet, niiden vaikutukset toisiinsa, sekä eri vaiheiden viimeaikaisen kehittymisen ja kehittämistyön myötä tulleet uudet painotukset toimintaan
- osaa laatia puunhankinnan operatiivisia suunnitelmia ja hyödyntää muiden suunnitelmatason tietoja näitä laatiessaan
- osaa laatia katkonnanohjaustiedoston ja testata sen toimivuuden
- tietää puunhankinnan hankintalähteet, hankinnansuunnittelun eri tasot ja ymmärtää eritasoisten suunnitelmien merkityksen puunhankinnan ohjauksessa
- ymmärtää toiminnan seurannan ja mittaamisen merkitykset puunhankintaketjussa ja osaa soveltaa mittareita toiminnan ohjauksessa ja muutoshallinnassa
- ymmärtää digitalisaation mahdollisuudet puunhankinnassa

Sisältö (OJ)

Puunhankinnan operatiiviset vaiheet ja niiden toiminta. Puunhankinnan eri vaiheiden kehittyminen viimevuosina ja käyttöön tulleet uutuudet. Sähköiset palvelut metsäsektorilla (mm. puukauppaympäristö (puukauppa.fi, LogForce, WoodForce). Puunhankinnan operatiiviset suunnitelmat. Katkonnanohjaustiedoston teko ja testaus.
Hankintalähteet ja niiden ominaispiirteet, puunhankinnan suunnittelun eri tasot, puunhankinnan tavoitteiden muodostuminen, toiminnan mittarit ja niiden periaatteet.

Esitietovaatimukset (OJ)

Opintojaksolle pääsy edellyttää, että opiskelijalla on opintojakson alkaessa vähintään 150 opintopistettä suoritettuna perus- ja ammattiopintoja ja vapaasti valittavia opintoja. Harjoittelun opintopisteitä ei oteta huomioon.

Lisätiedot (OJ)

Jompikumpi opintojaksoista puunhankinnan suunnittelu ja logistiikka tai metsän eri käyttömuotojen yhteensovittaminen on suoritettava osana metsätalouden erityisosaaminen -opintokokonaisuutta

Arviointikriteerit, tyydyttävä (1-2) (OJ)

Opiskelija tietää suomalaisen puunhankinnan vaiheet ja niiden oleellisimmat ominaispiirteet.
Hän osaa tehdä puunhankinnan eri vaiheiden suunnitelmia.
Hän tietää miten puunhankinnan tavoitteet muodostuvat

Arviointikriteerit, hyvä (3-4) (OJ)

Opiskelija tietää suomalaisen puunhankinnan vaiheet ja niiden ominaispiirteet sekä ohjaustarvetta aiheuttavat haasteet.
Hän osaa tehdä puunhankinnan eri vaiheiden suunnitelmia ja arvioida mittareiden avulla suunnitelmien käyttökelpoisuutta.
Hän tietää miten puunhankinnan tavoitteet muodostuvat ja mistä hankintalähteistä puuta hankintaan.

Arviointikriteerit, kiitettävä (5) (OJ)

Opiskelija tietää suomalaisen puunhankinnan vaiheet ja niiden ominaispiirteet, ohjaustarvetta aiheuttavat haasteet ja kehittämiskohteet sekä viimeaikoina tehdyt kehittysratkaisut.
Hän osaa tehdä puunhankinnan eri vaiheiden suunnitelmia, arvioida mittareiden avulla suunnitelmien käyttökelpoisuutta ja muokata suunnitelmia muutostilanteissa.
Hän tietää eri hankintalähteiden roolin osana puunhankinnan kokonaisuutta ja miten eri hankintalähteet otetaan huomioon tavoitteiden muodostamisessa.
Tuntee digitalisaation mahdollisuudet kehittämisessä ja tietää tämän merkityksen toiminnan kehittämisessä.

Arviointiasteikko

0-5

Ilmoittautumisaika

01.12.2024 - 31.12.2024

Ajoitus

01.01.2025 - 31.07.2025

Laajuus

6 op

Toteutustapa

Lähiopetus

Yksikkö

Metsätalous

Toimipiste

TAMK Pääkampus

Opetuskielet
  • Suomi
Koulutus
  • Metsätalouden tutkinto-ohjelma
Opettaja
  • Jukka Tohu
  • Manne Viljamaa
  • Perttu Arminen
Vastuuhenkilö

Ari Vanamo

Ryhmät
  • 23IM
    Metsätalous 2023

Tavoitteet (OJ)

Opiskelija:
-osaa tehdä puunkorjuun työohjelmia
-osaa hyödyntää paikkatietoa puunkorjuussa ja kaukokuljetuksessa
-tuntee keskeiset puun varastointitavat ja niiden vaikutukset raaka-aineen laatuun ja ympäristöön
-tuntee puutavaran korjuussa ja kuljetuksessa käytettävän kaluston ja sen soveltuvuuden eri kohteisiin
-tuntee katkonnanohjauksen periaatteet ja osaa tulkita ohjaustiedostoja
-tietää kuljetusmuodot ja kuljetusväylät sekä niiden käytettävyyden metsäsektorin kuljetuksessa
-tietää kuljetusten ohjausjärjestelmien perusteet ja osaa tehdä kuljetusmääräyksiä
-osaa tehdä resurssilaskelmia.

Sisältö (OJ)

Puunkorjuun työohjelman laatiminen, puunkorjuu- ja kuljetuskalusto, hakkukoneiden tietojärjestelmät ja apteeraustiedostojen laatiminen, paikkatiedon soveltaminen, puutavaran varastointitavat, tietojärjestelmät korjuun ja kuljetusten ohjauksessa, kuljetusväylät, metsäteiden merkitys ja kunnossapito, resurssisuunnittelu. Metsäkonesimulaattoriharjoitukset.

Arviointikriteerit, tyydyttävä (1-2) (OJ)

Opiskelija tietää perusasiat kuljetusmuodoista ja kuljetusväylistä sekä puun varastointitavoista. Hän tietää pääpiirtein puutavaran korjuussa ja kuljetuksessa käytettävän kaluston. Opiskelija on selvillä hakkuukonemittauksen ja katkonnanohjauksen periaatteista.

Arviointikriteerit, hyvä (3-4) (OJ)

Opiskelija tuntee puunkorjuun ja kuljetuksen ohjauksen periaatteet ja tietojärjestelmät . Hän tietää kuljetusmuodot ja kuljetusväylät sekä puun varastointitavat ja niiden vaikutukset raaka-aineen laatuun ja ympäristöön . Opiskelija tuntee puutavaran korjuussa ja kuljetuksessa käytettävän kaluston ja niiden soveltuvuuden eri tilanteissa. Hän tuntee hakkuukonemittauksen ja katkonnanohjauksen periaatteet sekä osaa tulkita ohjaustiedostoja. Opiskelija osaa tehdä resurssilaskelmia ja hyödyntää paikkatietoa puunkorjuussa ja kaukokuljetuksessa

Arviointikriteerit, kiitettävä (5) (OJ)

Opiskelija tietää kattavasti puunkorjuun ja kuljetuksen ohjauksen periaatteet ja tietojärjestelmät, kuljetusmuodot ja kuljetusväylät sekä puun varastointitavat. Hän ymmärtää, millainen vaikutus varastointiajalla on eri puutavaralajeihin ja osaa ottaa tämän tiedon huomioon suunnittelussa. Opiskelija osaa valita sopivimman korjuu- ja kaukokuljetuskaluston erilaisissa tilanteissa. Opiskelija osaa itsenäisesti tehdä resurssilaskelmia ja hyödyntää paikkatietoa puunkorjuun ja kaukokuljetuksen suunnittelussa ohjaustiedostoja.

Arviointiasteikko

0-5

Ilmoittautumisaika

01.12.2024 - 31.12.2024

Ajoitus

01.01.2025 - 31.07.2025

Laajuus

6 op

Toteutustapa

Lähiopetus

Yksikkö

Metsätalous

Toimipiste

TAMK Pääkampus

Opetuskielet
  • Suomi
Koulutus
  • Metsätalouden tutkinto-ohjelma
Opettaja
  • Jukka Tohu
  • Manne Viljamaa
  • Perttu Arminen
Vastuuhenkilö

Ari Vanamo

Ryhmät
  • 23IM
    Metsätalous 2023

Tavoitteet (OJ)

Opiskelija:
-osaa arvioida korjuukohteen puuston määrän ja puutavaralajikohtaisen hakkuukertymän eri hakkuutavoille
- osaa huomioida talousmetsien käyttöä ohjaavat lait , metsäsertifioinnin vaatimukset sekä erilaiset suositukset puunkorjuun suunnittelussa ja toteutuksessa
-osaa suunnitella puun korjuun erilaisille hakkuukohteille, laatia korjuutyön ohjeet ja ymmärtää, miten puunkorjuun operaatioita johdetaan
- tuntee korjuun suunnittelun ja ohjauksen tietojärjestelmiä, ja hän osaa arvioida toteutettujen toimenpiteiden onnistumista.
-osaa arvioida toteutettujen toimenpiteiden onnistumista

Sisältö (OJ)

Puunkorjuun leimikkotason suunnitteluharjoitukset, paikkatietolaitteiden ja -järjestelmien hyödyntäminen, leimikoiden ketjuttaminen ja resurssisuunnitelman teko, turvemaiden erityispiirteiden huomioiminen, puuvirtaharjoitukset, korjuujäljen arviointiharjoitus.

Arviointikriteerit, tyydyttävä (1-2) (OJ)

Opiskelija osaa osin avustettuna arvioida korjuukohteen puuston määrän ja ja tietää miten puutavaralajikohtaiset hakkuukertymät lasketaan. Hän tietää pääosin talousmetsien käyttöä ohjaavat lait, metsäsertifioinnin vaatimukset sekä erilaiset suositukset puunkorjuussa. Hän osaa avustettuna suunnitella puunkorjuun erilaisille hakkuukohteille ja laatia korjuutyön ohjeet. Hän osaa arvioida toteutettujen toimenpiteiden onnistumista.

Arviointikriteerit, hyvä (3-4) (OJ)

Opiskelija osaa arvioida korjuukohteen puuston määrän ja puutavaralajikohtaiset hakkuukertymät eri hakkuutavoille. Hän osaa huomioida talousmetsien käyttöä ohjaavat lait, metsäsertifioinnin vaatimukset sekä erilaiset suositukset puunkorjuun suunnittelussa ja toteutuksessa. Hän osaa suunnitella puunkorjuun erilaisille hakkuukohteille, laatia korjuutyön ohjeet ja ymmärtää, miten puunkorjuun operaatioita johdetaan. Hän tuntee korjuun suunnittelun ja ohjauksen tietojärjestelmiä, ja hän osaa arvioida toteutettujen toimenpiteiden onnistumista.

Arviointikriteerit, kiitettävä (5) (OJ)

Opiskelija osaa arvioida korjuukohteen puuston määrän ja puutavaralajikohtaiset hakkuukertymät eri hakkuutavoille. Hän osaa huomioida talousmetsien käyttöä ohjaavat lait, metsäsertifioinnin vaatimukset sekä erilaiset suositukset puunkorjuun suunnittelussa ja toteutuksessa. Hän osaa kertoa ja perustella niistä monipuolisesti metsänmoistajille ja korjuun toteuttajille. Hän osaa suunnitella puunkorjuun erilaisille hakkuukohteille, laatia korjuutyön ohjeet ja ymmärtää, miten puunkorjuun operaatioita johdetaan. Hän osaa käyttää korjuun suunnittelun ja ohjauksen tietojärjestelmiä, ja hän osaa arvioida toteutettujen toimenpiteiden onnistumista.

Arviointikriteerit, hyväksytty/hylätty (OJ)

Opiskelija ei saavuta tyydyttävän osaamisen tasoa eikä palauta opintojaksoon sisältyviä tehtäviä.

Arviointiasteikko

0-5

Ilmoittautumisaika

20.04.2024 - 31.05.2024

Ajoitus

25.08.2024 - 25.09.2024

Laajuus

5 op

Toteutustapa

Lähiopetus

Yksikkö

Metsätalous

Toimipiste

TAMK Pääkampus

Opetuskielet
  • Suomi
Koulutus
  • Metsätalouden tutkinto-ohjelma
Opettaja
  • Päivi Tiiva
  • Ari Vanamo
Vastuuhenkilö

Ari Vanamo

Ryhmät
  • 22IM
    Metsätalous 2022

Tavoitteet (OJ)

Opiskelija:
- tuntee suometsien ekologisia erityispiirteitä ja niiden vaikutuksia suometsien hoitoon
-tuntee perusteet luonnontilaisten ja metsätalouden ojitettujen soiden kasvupaikkatyypeistä ja osaa luokitella kasvupaikkoja maastossa
-osaa suunnitella turvemaiden metsänhoitotoimenpiteitä ja tuntee suometsien erityispiirteet vesitalouden ja puunkorjuun kannalta
- tietää suometsien merkityksen metsätalouden hiilitaseelle ja metsäluonnon monimuotoisuudelle, suometsien käytön vesistövaikutukset ja keinot haitallisten vesistövaikutuksien vähentämiseksi

Sisältö (OJ)

Suokasvupaikkojen luokittelu, soiden ekologia, turvemaiden metsänhoito, turvemaiden puunkorjuu, ojituksen vesistövaikutukset

Arviointikriteerit, tyydyttävä (1-2) (OJ)

Opiskelija osaa pääpiirteittäin soiden ja turvemaiden kasvupaikkaluokittelun ja osaa käyttää kasvilajistoa apuna niiden tunnistuksessa. Hän osaa tehdä joitakin päätelmiä metsänhoidollisista toimenpiteistä ja ympäristöön metsänhoidon ja puunkorjuun yhteydessä tulevista ympäristövaikutuksista.

Arviointikriteerit, hyvä (3-4) (OJ)

Opiskelija osaa soiden ja turvemaiden kasvupaikkaluokittelun ja osaa käyttää kasvilajistoa monipuolisesti apuna niiden tunnistuksessa.Hän osaa tehdä ratkaisuja metsänhoidollisita toimenpiteistä ja puunkorjuusta sekä huomio niiden ympäristövaikutukset.

Arviointikriteerit, kiitettävä (5) (OJ)

Opiskelija osaa luokitella sekä luonnontilaisia suotyyppejä että ojitettuja soita. Hän tuntee monipuolisesti erilaista suokasvilajistoa. Hän osaa tehdä perusteltuja ratkaisuja metsähoidossa ja puunkorjuussa huomioiden analyyttisesti niiden ympäristövaikutukset.

Aika ja paikka

26.8. -23.9. Tampere, Kangasala, Orivesi, Juupajoki

Tenttien ja uusintatenttien ajankohdat

Ma 23.9. klo 14-17
Ensimmäinen uusinta ma 21.10.
Toinen uusinta pe 22.11.

Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet

Arviointimenetelmät:
Tentin painoarvo 60 %
Oma suometsä -raportin painoarvo 40 %

Arviointiasteikko

0-5

Opiskelumuodot ja opetusmenetelmät

Luento-opetus, maasto-opetus, OMAsuometsä-raportin teko
Opetus koostuu pääosin maastoretkeilyistä, maastoharjoituksista, luennoista ja itsenäisestä opiskelusta
Maasto-opetuksessa läsnäolovaatimus on 80 %

Oppimateriaalit

Materiaalia koottuna moodlessa.
https://metsanhoidonsuositukset.fi/fi/kategoriat/suometsien-hoito
Suometsäosaaja -verkkosivusto https://suometsaosaaja.fi/
Jukka Laine et al. Suotyypit ja turvekankaat. Metsäkustannus 2012
Henry Väre & Jukka Laine. Suokasvio. Metsäkustannus 2014

Opiskelijan ajankäyttö ja kuormitus

Luentoja n. 15 h
Yhteisiä maastoretkeilyjä 48 h
Pienryhmäharjoitus maastossa 8 h
Itsenäistä opiskelua ja oma suometsä -raportin laadinta n. 60 h

Sisällön jaksotus

Opintojakson alussa perehdytään luonnontilaisiin soihin, niiden kasvillisuuteen ja yleiseen ekologiaan
Myöhemmin keskitytään ojitettujen soiden puuntuotantoon sekä turvemaiden hiilensidonnan ja vesiensuojelun kysymyksiin.

Harjoittelu- ja työelämäyhteistyö

Vieraileva luennoitsija kahdella maastoretkeilyllä, käytännön kohteita eri toimijoiden metsissä

Arviointikriteerit - hylätty (0) (Ei käytössä, kts Opintojakson Arviointikriteerit ylempänä)

i.

Ilmoittautumisaika

20.04.2024 - 17.05.2024

Ajoitus

09.08.2024 - 21.09.2024

Laajuus

5 op

Toteutustapa

Lähiopetus

Yksikkö

Metsätalous

Toimipiste

TAMK Pääkampus

Opetuskielet
  • Suomi
Koulutus
  • Metsätalouden tutkinto-ohjelma
Opettaja
  • Päivi Tiiva
  • Ari Vanamo
Vastuuhenkilö

Ari Vanamo

Ryhmät
  • 22AIM
    Metsätalous 2022, monimuoto, Virrat

Tavoitteet (OJ)

Opiskelija:
- tuntee suometsien ekologisia erityispiirteitä ja niiden vaikutuksia suometsien hoitoon
-tuntee perusteet luonnontilaisten ja metsätalouden ojitettujen soiden kasvupaikkatyypeistä ja osaa luokitella kasvupaikkoja maastossa
-osaa suunnitella turvemaiden metsänhoitotoimenpiteitä ja tuntee suometsien erityispiirteet vesitalouden ja puunkorjuun kannalta
- tietää suometsien merkityksen metsätalouden hiilitaseelle ja metsäluonnon monimuotoisuudelle, suometsien käytön vesistövaikutukset ja keinot haitallisten vesistövaikutuksien vähentämiseksi

Sisältö (OJ)

Suokasvupaikkojen luokittelu, soiden ekologia, turvemaiden metsänhoito, turvemaiden puunkorjuu, ojituksen vesistövaikutukset

Arviointikriteerit, tyydyttävä (1-2) (OJ)

Opiskelija osaa pääpiirteittäin soiden ja turvemaiden kasvupaikkaluokittelun ja osaa käyttää kasvilajistoa apuna niiden tunnistuksessa. Hän osaa tehdä joitakin päätelmiä metsänhoidollisista toimenpiteistä ja ympäristöön metsänhoidon ja puunkorjuun yhteydessä tulevista ympäristövaikutuksista.

Arviointikriteerit, hyvä (3-4) (OJ)

Opiskelija osaa soiden ja turvemaiden kasvupaikkaluokittelun ja osaa käyttää kasvilajistoa monipuolisesti apuna niiden tunnistuksessa.Hän osaa tehdä ratkaisuja metsänhoidollisita toimenpiteistä ja puunkorjuusta sekä huomio niiden ympäristövaikutukset.

Arviointikriteerit, kiitettävä (5) (OJ)

Opiskelija osaa luokitella sekä luonnontilaisia suotyyppejä että ojitettuja soita. Hän tuntee monipuolisesti erilaista suokasvilajistoa. Hän osaa tehdä perusteltuja ratkaisuja metsähoidossa ja puunkorjuussa huomioiden analyyttisesti niiden ympäristövaikutukset.

Aika ja paikka

-Ennakkotehtävä Moodlessa kesäajaksi
-Kurssin aloitusluento ja info on etänä keskiviikkona 14.8.2023 klo 18-20.
-Lähiopetukset ovat pe 16.8.2024 , la 17.8., pe 30.8. sekä la 14.9. (Maastossa ollaan Oriveden, Juupajoen ja Tampereen alueella)
-Verkkotentti

Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet

Arviointi perustuu verkkotenttiin 100%.
Ennakkotehtävä tulee olla suoritettuna ennen kurssia ja maasto-opetuksissa tulee olla läsnä.

Arviointiasteikko

0-5

Opiskelumuodot ja opetusmenetelmät

Ennakkotehtävä, maasto-opetus, luento-opetus etänä.
Opetus koostuu pääosin maasto-opetuksesta.
Maasto-opetuksessa läsnäolovaatimus on 100%.

Oppimateriaalit

Materiaalia koottuna moodlessa.

Suositeltavaa kirjallisuutta:
-Juhani Päivinen: Suot ja suometsät - järkevän käytön perusteet. Metsäkustannus 2007
-Henry Väre & Jukka Laine. Suokasvio. Metsäkustannus 2014
-Jukka Laine et al. Suotyypit ja turvekankaat. Metsäkustannus 2012
-Korhonen R, Korpela L, Sarkkola, S (toim.) 2008: Suomi - Suomaa : soiden ja turpeen tutkimus sekä kestävä käyttö. Maahenki.
-Vanhatalo, K., Väisänen, P., Joensuu, S., Sved, J., Koistinen, A. & Äijälä, O. (toim.) 2019. Metsänhoidon suositukset suometsien hoitoon, työopas. Tapion julkaisuja

Opiskelijan ajankäyttö ja kuormitus

Maasto-opetus ja etäluennot 30 h
Itsenäinen opiskelu n 100 h

Sisällön jaksotus

Opintojakson pääteemat ovat luonnontilaiset suot, turvemaiden metsänhoito ja vesiensuojelu.

Harjoittelu- ja työelämäyhteistyö

Mahdollinen vieraileva luennoitsija.

Ilmoittautumisaika

20.04.2024 - 08.09.2024

Ajoitus

02.09.2024 - 06.12.2024

Laajuus

2 op

Toteutustapa

Lähiopetus

Yksikkö

TAMK Kielet ja viestintä

Toimipiste

TAMK Pääkampus

Opetuskielet
  • Suomi
Koulutus
  • Metsätalouden tutkinto-ohjelma
Opettaja
  • Katri Kallinen
Vastuuhenkilö

Katri Kallinen

Ryhmät
  • 23IM
    Metsätalous 2023

Tavoitteet (OJ)

Opiskelija osaa kertoa suullisesti koulutuksestaan, työkokemuksestaan ja -tehtävistään esim. työnhakutilanteessa.
Opiskelija osaa esitellä suullisesti yritysten ja organisaatioiden toimintaa, tuotteita, prosesseja ja palveluita sekä keskustella näistä aiheista.
Opiskelija selviytyy oman alansa työelämäkontakteista, esim. puhelintilanteista ja presentaatioista.
Opiskelija osaa antaa suullisesti oman alansa teknisiä ohjeita.

Sisältö (OJ)

• Työelämän suullisia viestintätilanteita
• Yrityselämän ruotsia
• Oman opiskelualan termistöä
• Keskeistä kielioppia

Esitietovaatimukset (OJ)

Lukion ruotsin oppimäärä: keskipitkässä ruotsissa yo-arvosana magna, B1-tason kielitaito tai opintojakso: ”Grundkurs i svenska för teknikbranschen”.

Lisätiedot (OJ)

Riittävä suomen kielen taito; vaihtoehtoinen suoritustapa: näyttökoe.

Arviointikriteerit, tyydyttävä (1-2) (OJ)

Opiskelija osaa kertoa pääosin ymmärrettävästi mutta lyhyesti ja yksipuolisesti koulutuksestaan, työkokemuksestaan ja -tehtävistään esim. työnhakutilanteessa. Opiskelija osaa hankkia ja ymmärtää oman alansa tietoa helppolukuisista lähteistä.
Opiskelija osaa esitellä yksinkertaisesti keskeisimmät asiat yritysten ja organisaatioiden toiminnasta, tuotteista, prosesseista ja palveluista sekä selviytyy pääosin ymmärrettävästi tavallisimmista keskusteluista.
Opiskelija osaa toimia ennakoitavissa toimenkuvansa vaatimissa työelämäkontakteissa, esim. sähköisessä viestinnässä, puhelinviestinnässä, neuvontatilanteissa, palavereissa ja raportoinneissa.
Opiskelija osaa tulkita oman alansa yksinkertaisia ohjeistuksia ja laatia niitä pääosin ymmärrettävästi.

Arviointikriteerit, hyvä (3-4) (OJ)

Opiskelija osaa kertoa keskeiset asiat koulutuksestaan, työkokemuksestaan ja -tehtävistään eheänä kokonaisuutena esim. työnhakutilanteessa.
Opiskelija osaa hankkia, käsitellä ja soveltaa oman alansa tietoa keskeisimmistä lähteistä ja seurata oman alansa kehitystä yleisellä tasolla.
Opiskelija osaa esitellä keskeisimmät asiat yritysten ja organisaatioiden toiminnasta, tuotteista, prosesseista ja palveluista sekä keskustella näistä aiheista.
Opiskelija osaa hoitaa keskeisimpiä toimenkuvansa vaatimia työelämäkontakteja, esim. sähköistä viestintää, puhelinviestintää, neuvontatilanteita, palavereja ja raportointia.
Opiskelija osaa laatia ja ymmärtää oman alansa ohjeistuksia melko hyvin.

Arviointikriteerit, kiitettävä (5) (OJ)

Opiskelija osaa kertoa monipuolisesti ja tarkoituksenmukaisesti koulutuksestaan, työkokemuksestaan ja -tehtävistään esim. työnhakutilanteessa.
Opiskelija osaa itsenäisesti ja monipuolisesti hankkia, käsitellä ja soveltaa oman alansa tietoa ja seurata alansa ammatillista kehitystä laaja-alaisesti.
Opiskelija osaa esitellä sujuvasti yritysten ja organisaatioiden toimintaa, tuotteita, prosesseja ja palveluita sekä keskustella aloitteellisesti näistä aiheista. Opiskelija osaa hoitaa vaivattomasti ja asianmukaisesti toimenkuvansa vaatimia työelämäkontakteja, esim. sähköistä viestintää, puhelinviestintää, neuvontatilanteita, palavereja ja raportointia.
Opiskelija osaa ymmärtää vaikeuksitta ja laatia selkeitä oman alansa ohjeistuksia.

Arviointiasteikko

0-5

Ilmoittautumisaika

20.04.2024 - 08.09.2024

Ajoitus

02.09.2024 - 06.12.2024

Laajuus

2 op

Toteutustapa

Lähiopetus

Yksikkö

TAMK Kielet ja viestintä

Toimipiste

TAMK Pääkampus

Opetuskielet
  • Suomi
Koulutus
  • Metsätalouden tutkinto-ohjelma
Opettaja
  • Katri Kallinen
Vastuuhenkilö

Katri Kallinen

Ryhmät
  • 23IM
    Metsätalous 2023

Tavoitteet (OJ)

Opiskelija osaa kertoa kirjallisesti koulutuksestaan, työkokemuksestaan ja -tehtävistään esim. työnhakutilanteessa.
Opiskelija osaa esitellä kirjallisesti yritysten ja organisaatioiden toimintaa, tuotteita, prosesseja ja palveluita.
Opiskelija selviytyy oman alansa kirjallista taitoa vaativista työelämäkontakteista, esim. sähköpostiviesteistä, reklamaatioista ja raportoinnista.
Opiskelija pystyy hakemaan ja jäsentämään oman alansa tietoa eri lähteistä ja seuraamaan metsäalan kehitystä ammatillisista lähteistä. Opiskelija ymmärtää ja osaa laatia teknisiä ohjeistuksia omalla alallaan.

Sisältö (OJ)

• Työelämän kirjallisia viestintätilanteita
• Yrityselämän ruotsia
• Oman opiskelualan termistöä
• Keskeistä kielioppia

Esitietovaatimukset (OJ)

Lukion ruotsin oppimäärä: keskipitkässä ruotsissa yo-arvosana magna, B1-tason kielitaito tai opintojakso: ”Grundkurs i svenska för teknikbranschen”.

Lisätiedot (OJ)

Riittävä suomen kielen taito; vaihtoehtoinen suoritustapa: näyttökoe.

Arviointikriteerit, tyydyttävä (1-2) (OJ)

Opiskelija osaa kertoa pääosin ymmärrettävästi mutta lyhyesti ja yksipuolisesti koulutuksestaan, työkokemuksestaan ja -tehtävistään esim. työnhakutilanteessa. Opiskelija osaa hankkia ja ymmärtää oman alansa tietoa helppolukuisista lähteistä.
Opiskelija osaa esitellä yksinkertaisesti keskeisimmät asiat yritysten ja organisaatioiden toiminnasta, tuotteista, prosesseista ja palveluista sekä selviytyy pääosin ymmärrettävästi tavallisimmista keskusteluista.
Opiskelija osaa toimia ennakoitavissa toimenkuvansa vaatimissa työelämäkontakteissa, esim. sähköisessä viestinnässä, puhelinviestinnässä, neuvontatilanteissa, palavereissa ja raportoinneissa.
Opiskelija osaa tulkita oman alansa yksinkertaisia ohjeistuksia ja laatia niitä pääosin ymmärrettävästi.

Arviointikriteerit, hyvä (3-4) (OJ)

Opiskelija osaa kertoa keskeiset asiat koulutuksestaan, työkokemuksestaan ja -tehtävistään eheänä kokonaisuutena esim. työnhakutilanteessa.
Opiskelija osaa hankkia, käsitellä ja soveltaa oman alansa tietoa keskeisimmistä lähteistä ja seurata oman alansa kehitystä yleisellä tasolla.
Opiskelija osaa esitellä keskeisimmät asiat yritysten ja organisaatioiden toiminnasta, tuotteista, prosesseista ja palveluista sekä keskustella näistä aiheista.
Opiskelija osaa hoitaa keskeisimpiä toimenkuvansa vaatimia työelämäkontakteja, esim. sähköistä viestintää, puhelinviestintää, neuvontatilanteita, palavereja ja raportointia.
Opiskelija osaa laatia ja ymmärtää oman alansa ohjeistuksia melko hyvin.

Arviointikriteerit, kiitettävä (5) (OJ)

Opiskelija osaa kertoa monipuolisesti ja tarkoituksenmukaisesti koulutuksestaan, työkokemuksestaan ja -tehtävistään esim. työnhakutilanteessa.
Opiskelija osaa itsenäisesti ja monipuolisesti hankkia, käsitellä ja soveltaa oman alansa tietoa ja seurata alansa ammatillista kehitystä laaja-alaisesti.
Opiskelija osaa esitellä sujuvasti yritysten ja organisaatioiden toimintaa, tuotteita, prosesseja ja palveluita sekä keskustella aloitteellisesti näistä aiheista. Opiskelija osaa hoitaa vaivattomasti ja asianmukaisesti toimenkuvansa vaatimia työelämäkontakteja, esim. sähköistä viestintää, puhelinviestintää, neuvontatilanteita, palavereja ja raportointia.
Opiskelija osaa ymmärtää vaikeuksitta ja laatia selkeitä oman alansa ohjeistuksia.

Aika ja paikka

Lähiopetus lukujärjestyksen mukaan.

Tenttien ja uusintatenttien ajankohdat

Kirjallinen koe: xx.xx.2024
Suullinen koe (videotallenne): palautus 30.11.2024 mennessä.
Kirjallisen 1. uusinta/korotus: xx.xx.2024
Kirjallisen 2. uusinta: xx.xx.xxxx

Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet

Asteikko 0-5.

Kirjallinen ja suullinen koe. Opetuksen läsnäolovaatimus: 80 %.
Moodleen palautettavat tehtävät tulee olla palautettuina, jotta saa kurssista arvosanan.

Arviointiasteikko

0-5

Opiskelumuodot ja opetusmenetelmät

Lähiopetus, harjoitukset, tentti, video, itsenäinen verkko-opiskelu.

Oppimateriaalit

Kurssimateriaali Moodlessa.

Opiskelijan ajankäyttö ja kuormitus

4 op = 108 tunnin työskentely (kirjallinen ja suullinen opetetaan yhtenä kurssina)

Toteutuksen valinnaiset suoritustavat

Näyttökoe (Katri Kallinen)

Arviointikriteerit - hylätty (0) (Ei käytössä, kts Opintojakson Arviointikriteerit ylempänä)

Opiskelija ei selviydy tavallisimmista työelämän kirjallisista ja suullisista tilanteista.

Arviointikriteerit - tyydyttävä (1-2) (Ei käytössä, kts Opintojakson Arviointikriteerit ylempänä)

Opiskelija osaa kertoa pääosin ymmärrettävästi mutta lyhyesti ja yksipuolisesti koulutuksestaan, työkokemuksestaan ja -tehtävistään esim. työnhakutilanteessa. Opiskelija osaa hankkia ja ymmärtää oman alansa tietoa helppolukuisista lähteistä.
Opiskelija osaa esitellä yksinkertaisesti keskeisimmät asiat yritysten ja organisaatioiden toiminnasta, tuotteista, prosesseista ja palveluista sekä selviytyy pääosin ymmärrettävästi tavallisimmista keskusteluista.
Opiskelija osaa toimia ennakoitavissa toimenkuvansa vaatimissa työelämäkontakteissa, esim. sähköisessä viestinnässä, puhelinviestinnässä, neuvontatilanteissa, palavereissa ja raportoinneissa.
Opiskelija osaa tulkita oman alansa yksinkertaisia ohjeistuksia ja laatia niitä pääosin ymmärrettävästi.

Arviointikriteerit - hyvä (3-4) (Ei käytössä, kts Opintojakson Arviointikriteerit ylempänä)

Opiskelija osaa kertoa keskeiset asiat koulutuksestaan, työkokemuksestaan ja -tehtävistään eheänä kokonaisuutena esim. työnhakutilanteessa.
Opiskelija osaa hankkia, käsitellä ja soveltaa oman alansa tietoa keskeisimmistä lähteistä ja seurata oman alansa kehitystä yleisellä tasolla.
Opiskelija osaa esitellä keskeisimmät asiat yritysten ja organisaatioiden toiminnasta, tuotteista, prosesseista ja palveluista sekä keskustella näistä aiheista.
Opiskelija osaa hoitaa keskeisimpiä toimenkuvansa vaatimia työelämäkontakteja, esim. sähköistä viestintää, puhelinviestintää, neuvontatilanteita, palavereja ja raportointia.
Opiskelija osaa laatia ja ymmärtää oman alansa ohjeistuksia melko hyvin.

Arviointikriteerit - kiitettävä (5) (Ei käytössä, kts Opintojakson Arviointikriteerit ylempänä)

Opiskelija osaa kertoa monipuolisesti ja tarkoituksenmukaisesti koulutuksestaan, työkokemuksestaan ja -tehtävistään esim. työnhakutilanteessa.
Opiskelija osaa itsenäisesti ja monipuolisesti hankkia, käsitellä ja soveltaa oman alansa tietoa ja seurata alansa ammatillista kehitystä laaja-alaisesti.
Opiskelija osaa esitellä sujuvasti yritysten ja organisaatioiden toimintaa, tuotteita, prosesseja ja palveluita sekä keskustella aloitteellisesti näistä aiheista. Opiskelija osaa hoitaa vaivattomasti ja asianmukaisesti toimenkuvansa vaatimia työelämäkontakteja, esim. sähköistä viestintää, puhelinviestintää, neuvontatilanteita, palavereja ja raportointia.
Opiskelija osaa ymmärtää vaikeuksitta ja laatia selkeitä oman alansa ohjeistuksia.

Ilmoittautumisaika

20.04.2024 - 14.06.2024

Ajoitus

10.08.2024 - 15.09.2024

Laajuus

5 op

Virtuaaliosuus

1 op

Toteutustapa

80 % Lähiopetus, 20 % Verkossa tapahtuva opiskelu

Yksikkö

Metsätalous

Toimipiste

TAMK Pääkampus

Opetuskielet
  • Suomi
Koulutus
  • Metsätalouden tutkinto-ohjelma
  • Tampereen korkeakouluyhteisön ristiinopiskelu
Opettaja
  • Manne Viljamaa
  • Päivi Tiiva
  • Metsätalous Virtuaalihenkilö
Vastuuhenkilö

Manne Viljamaa

Ryhmät
  • 23IM
    Metsätalous 2023

Tavoitteet (OJ)

Opiskelija:
-tunnistaa käytännössä erilaiset metsäluonnon arvokkaat elinympäristöt ja osaa rajata ne kartalla ja maastossa
-tuntee talousmetsien luonnonhoitosuositukset ja vesiensuojelusuositukset ja osaa soveltaa niitä käytännön kohteilla

Sisältö (OJ)

Metsälain erityisen tärkeiden elinympäristöjen tunnistaminen ja rajaus, metsäsertifioinnin mukaisten arvokkaiden elinympäristöjen tunnistaminen ja rajaus, vesistöjen ja pienvesien suojavyöhykkeet, säästöpuut

Arviointikriteerit, tyydyttävä (1-2) (OJ)

Opiskelija tunnistaa useimmat metsäluonnon arvokkaat elinympäristöt maastossa ja osaa ohjattuna rajata ne metsätalouden toimenpiteiden yhteydessä. Hän tuntee pääpiirteissään metsätalouden luonnonhoitosuositukset ja vesiensuojelusuositukset, mutta käytännön toimenpiteiden suunnittelussa ja toteutuksessa hänellä on vielä puutteita suositusten soveltamisessa.

Arviointikriteerit, hyvä (3-4) (OJ)

Opiskelija tunnistaa metsäluonnon arvokkaat elinympäristöt maastossa ja osaa rajata ne metsätalouden toimenpiteiden yhteydessä. Hän tuntee metsätalouden luonnonhoitosuositukset ja vesiensuojelusuositukset ja osaa soveltaa niitä käytännön toimenpiteiden suunnittelussa ja toteutuksessa. Hän osaa perustella arvokkaiden elinympäristöjen säästämisen ja luonnonhoidon toimenpiteet metsänomistajalle.

Arviointikriteerit, kiitettävä (5) (OJ)

Opiskelija tuntee kattavasti erilaiset metsäluonnon arvokkaat elinympäristöt ja niiden ominaispiirteet. Hän ymmärtää myös miksi kyseiset kohteet ovat erityiskohteita ja osaa perustella kattavasti metsänomistajalle niiden säästämisen syyt. Opiskelija osaa itsenäisesti rajata elinympäristökohteet sekä kartalle että maastossa. Hän osaa soveltaa myös muita luonnonhoidon suosituksia monipuolisesti käytännön tilanteissa ja perustella metsänomistajalle kattavasti niiden merkityksen.

Aika ja paikka

TAMK, keskuskampus. Maasto-opetus Tampereella ja lähikunnissa.

Tenttien ja uusintatenttien ajankohdat

Tentti 5.9.2024 klo 8.15 luokassa
Uusintatentti 1 3.10. klo 8.15-11.00
Uusintatentti 2 sopimuksen mukaan n. 3 viikkoa 1. uusinnan jälkeen.

Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet

Opintojakson arviointiin vaikutta tentin arvosana 80 % painoarvolla ja
kasvion arvosana 20 % painoarvolla.
Itseopiskelutehtävien oltava tehty palautuspäivään mennessä. Puuttuvat tehtävät alentavat arvosanaa yhdellä numerolla per puuttuva tehtävä.

Arviointiasteikko

0-5

Opiskelumuodot ja opetusmenetelmät

Etätehtävät, itseopiskelu, etäluennot, maastoretkeilyt, maastoharjoitukset.
Luennot toteutetaan lähiopetuksena. maasto-opetus lähiopetuksena maastokohteilla.
Opintojaksoon sisältyy neljä itseopiskelutehtävää.

Oppimateriaalit

Saaristo, L. & Vanhatalo, K. (toim.) 2019. Metsänhoidon suositukset talousmetsien luonnonhoitoon, työopas. Tapion julkaisuja. https://tapio.fi/wp-content/uploads/2020/09/Metsanhoidon_suositukset_talousmetsien_luonnonhoitoon_TAPIO_2019.pdf

Monimetsä -hankkeen luonnonhoitotoimenpiteiden tarkistuslista ja neuvontatyökalu.
https://www.metsakeskus.fi/luonnonhoitotoimenpiteiden-tarkistuslista-ja-neuvontatyokalu

Soininen, T. & Meriluoto, M. 1998. Metsäluonnon arvokkaat elinympäristöt. Metsälehti Kustannus.

Lindén, M., Lilja-Rothsten, S, Saaristo. L. & Keto-Tokoi, P. 2019. (toim.) Metsänhoidon suositukset riistametsänhoitoon, työopas. Tapion julkaisuja. https://tapio.fi/wp-content/uploads/2020/09/Metsanhoidon_suositukset_riistanhoitoon_Tapio-2019.pdf

Joensuu, S., Kauppila, M., Lindén, M. & Tenhola, T. 2019. Metsänhoidon suositukset vesiensuojeluun, työopas. Tapion julkaisuja. https://tapio.fi/wp-content/uploads/2020/09/Metsanhoidon-suositukset-vesiensuojeluun-TAPIO-2019.pdf

Miettinen, J., Rantala, M. & Svensberg, M. 2019. Riistametsänhoidon opas. Suomen Riistakeskus. https://riista.fi/wp-content/uploads/2019/02/riistametsanhoidonopas_WEB_pakattu.pdf

Suomen Riistakeskus. Kohti riistarikkaita reunoja. Opas vaihettumisvyöhykkeiden hoitoon. https://riista.fi/wp-content/uploads/2013/03/Vaihettumisvyohykkeiden-hoito-fi.pdf

Suomen Riistakeskus. 2019. Riistametsänhoidon maasto-ohjeet. https://riista.fi/wp-content/uploads/2019/02/riistametsanhoito_2019_sivut.pdf

PEFC- ja FSC -metsäsertifiointistandardien luonnonhoitoa ja vesiensuojelua koskevat krteerit:
https://pefc.fi/standardit/pefc-koulutussivusto
https://fi.fsc.org/fi-fi/metsanhoidon-fsc-standardin-nettiopas/luonnonhoito



Tuni-moodeen tallennetut aineistot

Opiskelijan ajankäyttö ja kuormitus

Luennot 20 h
Maastoretkeilyt 48 h
Itseopiskelua 50 h
Tentti 2,5 h
Yhteensä 120,5 h

Sisällön jaksotus

Kurssin aloitus ja 1. luento ti 13.8. kl 9.15 läsnäolovelvollisuus

Luennot ja maastoretkeilyt lukujärjestyksen mukaan.

Maastoretkeilyt: Tampereen lähiseudulla ja ympäristökunnissa.

Toteutuksen valinnaiset suoritustavat

Ei ole.
Poissaolot maastoretkeilyiltä korvataan käymällä omalla ajalla tekemässä samat määrittelyt samoista maastokohteista kuin kurssilla on tehty ja raportoimalla ne valokuvien kera Mannelle.

Harjoittelu- ja työelämäyhteistyö

Maastoretkeilyt käytännön metsätaloustoimijoiden kohteille.

Kansainvälisyys

Ei ole.

Lisätietoja opiskelijoille

Opiskeltavat sisällöt:
Arvokkaat elinympäristöt (luontotyypit), niitä koskeva lainsäädäntö, sertifiointikriteerit ja suositukset, tunnistaminen ja rajaaminen.
Talousmetsien luonnonhoitosuositukset
Metsätalouden vesiensuojelusuositukset
Talousmetsien riistanhoitosuositukset
PEFC- ja FSC- metsäsertifiointistandardien luonnonhoitoon- ja vesiensuojeluun liittyvät kriteerit.
Itseopiskelutehtävät oltavat tehty = vastaukset esitettyihin kysymyksiin. Itseopiskelutehtäviä ei arvioida, mutta ne täytyy olla tehtyinä ja palautettuina, että kurssista voi saada suoritusmerkinnän.
Läsnäolovelvollisuus maasto-opetuspäivinä.

Ilmoittautumisaika

01.09.2024 - 31.10.2024

Ajoitus

01.10.2024 - 02.06.2028

Laajuus

1 - 5

Toteutustapa

Lähiopetus

Yksikkö

Metsätalous

Toimipiste

TAMK Pääkampus

Opetuskielet
  • Suomi
Koulutus
  • Metsätalouden tutkinto-ohjelma
Opettaja
  • Perttu Arminen
Vastuuhenkilö

Ari Vanamo

Ryhmät
  • 24IM
    Metsätalous 2024

Tavoitteet (OJ)

Opiskelija osaa toimia vastuullisesti ja turvallisuusseikat huomioivasti avustajana ja autonkuljettajana metsätalouden maastoharjoituksissa ja muilla opintomatkoilla.

Sisältö (OJ)

Toiminta harjoitusten järjestelyissä opettajan tukena. Harjoitukseen osallistuneiden kirjaaminen ja opettajan avustaminen tarvittavien varusteiden siirrossa autoille ja varastoon. Turvallinen toiminta maastossa ja tieliikenteessä. Opintojaksoon sisältyy valmentavana koulutuksena TAMKin ajoneuvojen käyttöön perehdyttäminen sekä ennakoivan ajon kurssi

Lisätiedot (OJ)

Opintojaksoa suorittava sitoutuu toimimaan tarvittaessa autonkuljettajana metsätalouden tutkinto-ohjelman maastoharjoituksissa vähintään yhden lukuvuoden ajan. Opintopisteitä kertyy käytetyn ajan suhteessa.

Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet

Hyväksytty suoritus edellyttää sitoutumista vähintään 1 lukuvuoden aikana olemaan tarvittaessa käytettävissä autonkuljettajaksi metsän opintojaksojen maastoretkeilyillä.
Lisäksi opiskelijan tulee pitää ajopäiväkirjaa ja koosta selvitys kaikista kerroista, jolloin hän on toiminut autonkuljettajana.

Arviointiasteikko

Hyväksytty/hylätty

Ilmoittautumisaika

01.12.2024 - 31.12.2024

Ajoitus

01.01.2025 - 31.07.2025

Laajuus

3 op

Toteutustapa

Lähiopetus

Yksikkö

TAMK Kielet ja viestintä

Toimipiste

TAMK Pääkampus

Opetuskielet
  • Suomi
Koulutus
  • Metsätalouden tutkinto-ohjelma
Opettaja
  • Mari Touronen
Vastuuhenkilö

Mari Touronen

Ryhmät
  • 22IM
    Metsätalous 2022

Tavoitteet (OJ)

Opiskelija:
- ymmärtää viestintä- ja vuorovaikutustaitojen merkityksen osana ammattitaitoa
-osaa arvioida omaa viestintä- ja vuorovaikutusosaamistaan
- osaa havainnoida ja arvioida muiden viestintää sekä sopeuttaa omaa viestintäänsä tilanteeseen sopivaksi
-osaa viestiä asiantuntijana jäsentyneesti, ymmärrettävästi ja vakuuttavasti
-osaa valmistella ja pitää kohdeyleisölle suullisen esityksen, jota osaa tarvittaessa havainnollistaa
- tietää, miten erilaiset viestintä- ja vuorovaikutustilanteet (asiakaspalvelu- ja neuvontatilanteet, palaverit, neuvottelut, kokoukset) tyypillisesti etenevät, ja osaa toimia niissä vastuullisesti ja vakiintuneiden toimintatapojen mukaisesti
- osaa hyödyntää saamaansa palautetta.

Sisältö (OJ)

Asiakaspalvelu- ja neuvontatilanteet metsäalalla. Vuorovaikutuksen tasot. Viestintätyylit. Sanaton viestintä. Puhe-esityksen sisällön suunnittelu. Havainnollistaminen. Esityksen pitäminen. Kokous- ja neuvottelutaidon teoria ja tapakulttuuri. Ryhmädynamiikka.

Arviointikriteerit, tyydyttävä (1-2) (OJ)

Opiskelija viestii asiatyylisesti ja ymmärrettävästi.

Arviointikriteerit, hyvä (3-4) (OJ)

Edellä mainitun lisäksi:
Vuorovaikutus- ja esiintymistilanteet ovat vastaanottajan ja tilanteen huomioivia ja rakenteeltaan toimivia. Esiintyessään opiskelija pitää katsekontaktin yleisöön ja puhuu omin sanoin.

Arviointikriteerit, kiitettävä (5) (OJ)

Edellä mainitun lisäksi: Opiskelija viestii vakuuttavasti, innostuneesti ja vuorovaikutteisesti. Hän esiintyy luontevasti ja asiallisesti onnistuen ylläpitämään yleisön mielenkiinnon koko esityksen ajan.

Arviointiasteikko

0-5