Siirry suoraan sisältöön

Metsäneuvonta- ja esiintymistaidotLaajuus (4 op)

Tunnus: 6M00GE59

Laajuus

4 op

Osaamistavoitteet

Opintojakson tavoitteena on antaa opiskelijalle valmiudet toteuttaa metsäneuvontatilaisuus sekä kehittää suullisen esiintymisen osaamista.

Opintojakson suoritettuaan opiskelija:

• osaa suunnitella ja toteuttaa metsäneuvontatapahtuman valitulle kohderyhmälle ottaen huomioon kohderyhmän tavoitteet ja tarpeet
• osaa valmistella ja pitää kohdeyleisölle suullisen esityksen, jota osaa tarvittaessa havainnollistaa
• tuntee metsätaloustoimintaa säätelevär lait ja asetukset sekä metsän- ja luonnonhoidon suositukset
• osaa viestiä asiantuntijana jäsentyneesti, ymmärrettävästi ja vakuuttavasti

Sisältö

Metsätalouteen liittyvän lainsäädännön ja suositusten soveltaminen, neuvontatilanteen suunnittelu ja toteuttaminen sekä siihen liittyvä pedagoginen osaaminen, metsänomistajan arvojen ja tavoitteiden selvittäminen. Puhe-esityksen sisällön suunnittelu. Havainnollistaminen. Esityksen pitäminen.

Arviointikriteerit, tyydyttävä (1-2)

Opiskelija tuntee metsätalouteen liittyvää lainsäädäntöä ja suosituksia. Niiden käyttö neuvonnan tai omien näkemysten esittelyn perusteena on kaavamaista, eikä osoita metsänomistajan tarpeiden huomioimista. Opiskelija tarvitsee ohjausta ja tukea neuvontatilaisuuden järjestelyissä ja ryhmäneuvontatilanteen läpiviemisessä. Opiskelija osaa valmistella ja toteuttaa suullisen esityksen kohderyhmän tarpeet huomioiden.

Arviointikriteerit, hyvä (3-4)

Opiskelija osaa hyödyntää metsätalouteen liittyvää lainsäädäntöä, suosituksia ja laskentamalleja näkemystensä ja tavallisten hoitoratkaisuiden perustelemiseen. Hän osaa järjestää tilauksen mukaisen neuvontatilanteen ja viedä ryhmäneuvontatilanteen läpi niin, että olennaiset oppimistavoitteet saavutetaan.
Opiskelija osaa valmistella ja toteuttaa suullisen esityksen kohderyhmän tarpeet huomioiden.

Arviointikriteerit, kiitettävä (5)

Opiskelija osaa ryhmäneuvontatilanteessa yhdistää luontevasti ja kokonaisvaltaisesti metsänomistamiseen liittyvää lainsäädäntöä, suosituksia, laskentamalleja, markkinointiosaamista, ymmärrystä erilaisten ihmistyyppien välisestä vuorovaikutuksesta onnistuneen, metsänomistajien tavoitteet täyttävän neuvontatilanteen rakentamiseen. Neuvontatilaisuuden järjestämisessä ja läpiviennissä hän osoittaa omatoimisuutta ja luovuutta, jotka mahdollistavat syvällisen oppimisen ryhmän tilanteen huomioiden.
Opiskelija osaa valmistella ja toteuttaa suullisen esityksen kohderyhmän tarpeet huomioiden.