Siirry suoraan sisältöön

Talotekniikan tutkinto-ohjelma, sähköinen talotekniikka: 19I254

Tunnus: 19I254

Tutkinto:
Tekniikan ammattikorkeakoulututkinto

Tutkintonimike:
Insinööri (AMK)

Laajuus:
240 op

Kesto:
4 vuotta (240 op)

Aloituslukukausi:
Syksy 2019

Kuvaus

Talotekniikka on keskeinen tekijä rakennetun ympäristön toimivuudelle, terveellisyydelle ja turvallisuudelle. Sen avulla tiloihin tehdään ja ylläpidetään käyttötarkoitukseensa sopivia olosuhteita, kuten lämpötila, puhdas ilma ja keinovalo. Talotekniikka huolehtii toiminnan tarvitseman veden ja sähköenergian turvallisesta siirrosta ja käytöstä. Yhä suurempi rooli talotekniikassa on tilojen käyttötarpeeseen liittyvien erilaisten tietojen kerääminen, välittäminen ja hyödyntäminen sekä automaation lisääntyminen.
Sähköisen talotekniikan koulutuksessa opitaan hallitsemaan laaja-alaisesti kiinteistöjen sähköteknisiä järjestelmiä, joita ovat mm. sähköasennukset, valaistus, sähkölämmitys, viestintä- ja tiedonsiirtojärjestelmät, rakennusautomaatio ja hälytysjärjestelmät. Erityisenä painopisteenä on kiinteistöjen modernit ohjaus- ja valvontaratkaisut.

Talotekniikan alan työtehtäviin liittyy useita, säädöksiin perustuvia vastuutehtäviä ja pätevyysvaatimuksia. Järjestelmille asetetaan turvallisuuteen, toimivuuteen ja energiankäyttöön liittyviä vaatimuksia useissa eri laeissa ja viranomaissäädöksissä. Yhä useammat vaatimukset perustuvat EU-direktiiveihin ja kansainvälisiin standardeihin. Säädösten keskeisten vaatimusten tunteminen, noudattaminen ja soveltaminen sekä jatkuva alan muutosten seuraaminen on talotekniikan alan työskentelyn perusta.

Talotekniikka on olennainen osatekijä rakennusten energian käytölle ja uusien energiaratkaisujen hyödyntämiselle. Energian viisas käyttö ja kiinteistöjen ympäristövaikutukset ovatkin alan keskeisiä teemoja. Talotekniikassa tulee hahmottaa kiinteistöjen käyttäjien nykyiset ja tulevat tarpeet ja löytää niihin tarkoituksenmukaiset ja toimivat ratkaisut.
Talotekniikassa digitalisaatio ilmenee erityisesti suunnittelukäytänteiden muuttumisena tietomallien avulla sekä automaation ja ohjaustekniikoiden lisääntymisenä.

VALMISTUNEIDEN TYÖELÄMÄÄN SIJOITTUMINEN
Talotekniikan asiantuntemusta tarvitaan niin uudis- kuin korjausrakentamishankkeissa. Yhä suurempana työalueena ovat kiinteistöjen käytön ja ylläpidon tehtävät. Koulutuksesta valmistuneet työskentelevät talotekniikan suunnittelijoina, urakoinnissa esimies- tai asiantuntijatehtävissä, laitevalmistuksessa ja -myynnissä, valvonta- ja viranomaistehtävissä sekä kiinteistöjen ylläpitotehtävissä. Alalla voi joko syventyä yhteen osa-alueeseen tai kehittyä laaja-alaiseksi asiantuntijaksi. Talotekniikan osaaja voi löytää työpaikan joko pienestä tai suuresta yrityksestä tai ryhtyä yrittäjäksi.

KOULUTUKSEN RAKENNE JA SEN TOTEUTTAMA OSAAMINEN
Sähköisen talotekniikan koulutuksessa opitaan hallitsemaan laaja-alaisesti kiinteistöjen sähköteknisiä järjestelmiä, joita ovat mm. sähköasennukset, valaistus, sähkölämmitys, viestintä- ja tiedonsiirtojärjestelmät, kiinteistöautomaatio ja hälytysjärjestelmät. Opinnot täyttävät sähköpätevyydelle asetetut koulutusvaatimukset.
Yhteisissä opinnoissa LVI-talotekniikan koulutuksen kanssa opitaan tekemään taloteknisiä kokonaisratkaisuja, jotka ovat energiatehokkaita, turvallisia, terveellisiä ja toimivia.

OPETUKSEN TOTEUTTAMINEN
Opinnot jakautuvat vuositeemoihin, jotka ovat yhteisiä LVI-talotekniikan koulutuksen kanssa. Kukin opintovuosi jakaantuu neljään opintokokonaisuuteen. Kaikkina opintovuosina LVI-talotekniikan ja sähköisen talotekniikan opinnot liittyvät toisiinsa kiinteästi yhteistoimintaa ja kokonaisratkaisuja tukien. Työelämävalmiuksia kehittävissä projektiopinnoissa tehdään yhteistyötä muiden koulutuksien, kuten rakennusarkkitehtikoulutuksen ja rakennustekniikan opiskelijoiden kanssa.
Kolmanteen ja neljänteen opintovuoteen on varattuna molempiin yksi opintokokonaisuus, jolla opiskelija suuntaa tai täydentää omaa opintopolkuaan. Osa näistä opintokokonaisuuksista on yhteisiä muiden koulutuskokonaisuuksien kanssa. Niihin voidaan valita opintoja myös kv-vaihdossa tai työskentelyä yritysprojekteissa.
1. vuositeema ”Tarve”
Ensimmäisen opintovuoden teemana on talotekniikka toimialaan tutustuminen, oman osaamistarpeidensa selvittäminen ja opintojen tavoitteiden tarkentaminen. Tavoitteina on, että opiskelija tunnistaa talotekniikan toimialan ja sen tehtäviä rakennetuissa ympäristöissä. Hän osaa kuvailla keskeisimpien talotekniikanjärjestelmien toimintaperiaatteita ja merkitystä sekä havainnoida olosuhteita, ratkaisuja ja asennuksia omassa toimintaympäristössään. Hän osaa käyttää matemaattis-luonnontieteellistä osaamista talotekniikan alan yleisten teoreettisten perusteiden ratkaisuissa ja tietoteknisiä työkaluja teknisten dokumenttien tuottamiseen. Hän osaa viestittää suullisesti ja kirjallisesti ammatillisissa tilanteissa sekä tulkita alan dokumentteja. Opiskelija osaa nimetä alan keskeiset säädökset sekä pätevyys- ja turvallisuusvaatimukset ja määrittää itsensä alan toimijana. Hänellä on valmiuksia toimia asennus- ja työmaatehtävissä. Työtehtävien vaativuuteen vaikuttaa opiskelijan aiempi työkokemus.
2. vuositeema ”Luonnos”
Toisena opintovuonna opintojen fokuksena on energiatehokas talotekniikka asuinkiinteistöissä ja toimiminen projektiryhmän jäsenenä. Tavoitteina on, että opiskelija osaa määrittää taloteknisten ratkaisujen lähtökohtia ja tavoitteita, tehdä tavanomaisia oman alansa järjestelmien mitoituksia, laite- ja järjestelmävalintoja sekä dokumentoida niitä sekä uudis- että korjauskohteisiin. Hän osaa kuvailla laitteiden ja järjestelmien toimintaa luonnontieteisiin perustuen ja matemaattisia malleja hyödyntäen. Hän osaa hinnoitella laitteita ja asennuksia. Hän osaa määritellä eri osa-alueiden rajapintoja ja tehdä omia ratkaisujaan yhteistoiminnallisesti projektiryhmän jäsenenä. Hänellä on valmiudet toimia avustavana työntekijänä alan asennusliikkeessä tai suunnittelutoimistossa.
3. vuositeema ”Toteutus”
Kolmannen opintovuoden opinnot liittyvät energiatehokkaisiin toimitiloihin, selville ottamisen –oppimisperiaatteen syventäminen ja vastuullinen toiminta erilaisissa ryhmissä. Tavoitteena on, että opiskelija osaa tehdä laajempia järjestelmäratkaisuja ja niiden vertailuja sekä hankkia ratkaisuissa tarvittavia tietoja. Hän osaa käyttää laajasti alan suunnittelu- ja mitoitustyökaluja. Hän osaa tehdä ratkaisujen kokonaiskustannustarkasteluja. Opiskelija osaa havainnoida yhteiskunnassa alaan liittyviä ilmiöitä ja osallistua alan keskusteluun. Opiskelija osaa toimia vastuullisesti ryhmän jäsenenä ja tunnistaa tiedonvaihdon pisteitä sekä niiden merkityksen kokonaisratkaisuille. Opiskelija kykenee itsenäisesti suunnittelemaan yksinkertaisia kohteita ja hänellä on valmiuksia toimia harjoittelijana suunnittelu- ja projektinhoitotehtävissä.
4. vuositeema ”Käyttö- ja ylläpito”
Neljäntenä opintovuonna opinnot liittyvät talotekniikan käyttöön ja ylläpitoon sekä kokonaisuuksien hallintaan. Tavoitteena on, että opiskelija osaa tuottaa kestäviä ja käyttäjän tarpeisiin pitkällä tähtäimellä soveltuvia ratkaisuja. Hän osaa muodostaa kiinteistöissä taloteknisten ratkaisujen kokonaisnäkemyksen ja selvittää oman osuutensa merkityksen siinä toiminnallisesti, taloudellisesti ja energian käyttäjänä. Hän osaa itsenäisesti hankkia ja soveltaa alan erilaisia tietolähteitä käytännön ratkaisuissa. Hän osaa tehdä itsenäisen, laajan oman alansa kehitys-, selvitys- tai suunnittelutehtävän ja raportoida työnsä. Opiskelija osaa toimia monialaisessa ryhmässä oman ammattialansa edustajana.

Opetussuunnitelman kehittäminen ja työelämäyhteistyö

Opetussuunnitelman lähtökohtana pitkäaikainen sähköisen talotekniikan koulutuksen kehitystyö ja v. 2009 aloitettu talotekniikan uusi koulutusohjelma, jonka opetussuunnitelma tehtiin laajassa yhteistyössä alan yritysten ja muiden toimijoiden kanssa. Koulutuksen tavoitteena on tulevaisuuden haasteisiin vastaava osaaminen, jossa keskeistä on kokonaisuuksien hallinta, yhteistyö ja ratkaisujen vaikutukset ympäristöönsä.
Talotekniikan alalla on odotettavissa uusia liiketoimintamahdollisuuksia alan merkityksen lisääntyessä rakentamisessa. Yhteiskunta asettaa kestävän kehityksen tavoitteisiin pyrkiessään ja rakennusten energiatehokkuutta säädellessään lisätehtäviä alan ammattilaisille. Talotekniikan koulutuskokonaisuus liittyykin keskeisesti TAMK:n "Energiatehokas ja terveellinen rakennettu ympäristö" -painoalueeseen.
Asuin- ja toimintaympäristöjä tulee väestön ikääntymisen myötä rakentaa, perusparantaa ja kehittää niin, että ne luovat turvallisia ja terveellisiä olosuhteita kaikille käyttäjilleen.

Uudistetussa opetussuunnitelmassa on saatujen kokemusten perusteella lisätty projektimuotoista, monialaista työskentelyä. Opintovuosille on myös valittu selvät teemat. Opintojaksojen ja kokonaisuuksien teemat ja toteutusmuodot mahdollistavat joustavasti tarkennukset opintojen sisältöihin ja toteutusmuotoihin.

Lisätiedot

Sähköisen talotekniikan koulutus on sähkö- ja automaatiotekniikan koulutusvastuun alla oleva talotekniikan koulutuksen osa.

Näytä opintojen ajoitukset lukuvuosittain, lukukausittain tai periodeittain

Tunnus Opinnon nimi Laajuus (op) 2019-2020 2020-2021 2021-2022 2022-2023 Syksy 2019 Kevät 2020 Syksy 2020 Kevät 2021 Syksy 2021 Kevät 2022 Syksy 2022 Kevät 2023 1. / 2019 2. / 2019 3. / 2020 4. / 2020 1. / 2020 2. / 2020 3. / 2021 4. / 2021 1. / 2021 2. / 2021 3. / 2022 4. / 2022 1. / 2022 2. / 2022 3. / 2023 4. / 2023
19I254-1001
Tekniikan perusosaaminen

(Valitaan kaikki )

9
5N00EG72 Geometria ja vektorilaskenta 3 3 3 1.5 1.5
5N00EG73 Funktiot ja matriisit 3 3 3 1.5 1.5
5N00EI68 Lämpö- ja virtausoppi 3 3 3 1.5 1.5
19I254-1003
Talotekniikan työkalut

(Valitaan kaikki )

10
5T00EE81 Viestintä ja opiskelutaidot 5 5 5 2.5 2.5
5T00EE85 Talotekniikan ja teknisen dokumentoinnin perusteet 5 5 5 2.5 2.5
19I254-1004
Insinöörin perusosaaminen

(Valitaan kaikki )

16
5N00EG74 Differentiaalilaskenta 3 3 3 1.5 1.5
5N00EG75 Integraalilaskenta 3 3 3 1.5 1.5
5N00EI69 Sähköstatiikka ja virtapiirit, magnetismi 3 3 3 1.5 1.5
5N00EI71 Mittaamisen ja raportoinnin perusteet 3 3 3 1.5 1.5
5N00EK77 Svenska för teknikbranschen - skriftlig färdighet 2 2 2 1 1
5N00EK78 Svenska för teknikbranschen - muntlig färdighet 2 2 2 1 1
19I254-1005
Sähkötekniikan perusosaaminen

(Valitaan kaikki )

20
5T00EE99 Sähkötekninen dokumentointi, peruskytkennät ja sähkötyöturvallisuus 5 5 5 2.5 2.5
5T00EF01 Virtapiirit 1 5 5 5 2.5 2.5
5T00EF03 Elektroniikan ja digitaalitekniikan perusteet 5 5 5 2.5 2.5
5T00EH60 Harjoittelun valmennus ja orientaatio 5 5 5 2.5 2.5
19I254-1006
Sähköinsinööriosaaminen 1

(Valitaan kaikki )

22
5T00EF09 Virtapiirit 2 5 5 5 2.5 2.5
5N00EI72 Fysiikan laboratoriotyöt 3 3 3 1.5 1.5
5N00EW01 Lämpötekniikka, värähdys- ja aaltoliike 3 3 3 1.5 1.5
5N00EG76 Integraalimuunnokset 3 3 3 1.5 1.5
5T00EF17 Harjoittelu 1 8 8 8 4 4
19I254-1007
Talotekniikan ratkaisut asuinrakennuksessa

(Valitaan kaikki )

13
5T00EF21 Asuinrakennuksen suunnitteluprojekti 5 5 5 2.5 2.5
5T00EF23 Talotekniikka asuinrakennuksessa 5 5 5 2.5 2.5
5N00EK81 Working English for Engineers 3 3 3 1.5 1.5
19I254-1009
Sähköinen talotekniikka asuinkiinteistössä

(Valitaan kaikki )

10
5T00EF27 Kiinteistön sähköinen talotekniikka 5 5 5 2.5 2.5
5T00EF29 Tietomallipohjainen suunnitteluprojekti 5 5 5 2.5 2.5
19I254-1010
Sähköinsinööriosaaminen 2

(Valitaan kaikki )

15
5T00EF33 Sähkövoimatekniikka 5 5 5 2.5 2.5
5T00EH88 Rakennustekniikka 5 5 5 2.5 2.5
5T00EQ02 Tietoverkkotekniikan perusteet 5 5 5 2.5 2.5
19I254-1011
Insinööri työelämässä 1

(Valitaan kaikki )

16
5T00EF39 Yritystalous 5 5 5 2.5 2.5
5T00EF55 Harjoittelu 2 8 8 8 4 4
5T00EI32 Talotekniikan toteuttamisprosessi 3 3 3 1.5 1.5
19I254-1012
Sähköinen talotekniikka toimitiloissa

(Valitaan kaikki )

19
5T00EF43 Kiinteistön sähköenergiajärjestelmät 5 5 5 2.5 2.5
5T00EF45 Valaistussuunnittelu ja ohjaukset 5 5 5 2.5 2.5
5T00EF47 Tietotekniset järjestelmät 4 4 4 2 2
5T00EH98 Rakennusautomaatiojärjestelmät ja väylätekniikka 5 5 5 2.5 2.5
19I254-1013
Kiinteistöjen säätö ja ohjaus

(Valitaan kaikki )

15
5T00EI12 Rakennusautomaatio osana talotekniikkaa 5 5 5 2.5 2.5
5T00EF53 Sähköisen talotekniikan sovellusprojekti 5 5 5 2.5 2.5
19I254-1028
Projekti

(Valitaan kaikki )

5 5 5 2.5 2.5
5T00EI58 Talotekniikan projektityöt 5 5 5 2.5 2.5
19I254-1015
Sähköisen talotekniikan käyttöönotto ja käyttö

(Valitaan kaikki )

15
5T00EF57 Sähköjärjestelmien käyttö ja kunnossapito 5 5 5 2.5 2.5
5T00EF59 Sähköjärjestelmien käyttöönotto, mittaukset ja sähköturvallisuusjohtaminen 5 5 5 2.5 2.5
5T00EF61 Sähkömoottorikäytöt 5 5 5 2.5 2.5
19I254-1016
Talotekniikan insinööri työelämässä

(Valitaan kaikki )

20
5N00EK80 Technical English for Professionals 3 3 3 1.5 1.5
5T00EI22 Esimiestaidot ja johtaminen 3 3 3 1.5 1.5
3T00EF83 Harjoittelu 3 9 9 9 4.5 4.5
5T00EF93 Älykkäät energiaratkaisut ja elinkaaritalous 5 5 5 2.5 2.5
19I254-1017
Täydentävät tai syventävät opinnot 1

(Valitaan yksi )

5
5T00EI26 Yrittäjyysopinnot 5 5 5 2.5 2.5
5T00EF79 Talotekniikan korjausrakentaminen 5 5 5 2.5 2.5
5T00EI30 Talotekniikkaurakointi 5 5 5 2.5 2.5
5T00EP99 Projektiopintojakso 1 5 5 5 2.5 2.5
19I254-1018
Sähkövoimatekniikan opinnot

(Valitaan opintopisteitä: 5)

0 - 5 10 10 5 5
5S00EF69 Sähkönjakeluverkot 5 5 5 2.5 2.5
19I254-1023
Täydentävä/syventävät opinnot 2

(Valitaan yksi )

5
5T00EF87 Kiinteistöautomaatioprojekti 5 5 5 2.5 2.5
5T00EF91 Talotekniikan ajankohtaiskysymykset 5 5 5 2.5 2.5
5T00EQ00 Projektiopintojakso 2 5 5 5 2.5 2.5
5T00EF67 Sähköverkkojen laboratoriotyöt 5 5 5 2.5 2.5
19I254-1031
MAB.ENSS-M20 Kestävä energiajärjestelmä ja yhteiskunta

(Valitaan opintopisteitä: 5)

5 5 5 2.5 2.5
19I254-1026
Talotekniikan opinnäytetyö

(Valitaan kaikki )

15
5T00EF97 Opinnäytetyö 15 15 15 7.5 7.5
19I254-1027
Vapaasti valittavat opinnot

(Valitaan opintopisteitä: 15)

15 15 15 7.5 7.5
5T00HH08 MagiCAD for Revit-ohjelmiston perusteet 2
19I254-1002
Tekniikan valmentavat opinnot

(Valitaan erillisten kriteerien mukaan: 12)

0 - 12 12 12 6 6
5N00EG71 Insinöörimatematiikan valmentavat opinnot 3 3 3 1.5 1.5
5N00EI67 Mekaniikka 3 3 3 1.5 1.5
5N00EK79 Grundkurs i svenska för teknikbranschen 3 3 3 1.5 1.5
5T00EE79 Talotekniikan työkurssi 3 3 3 1.5 1.5
5S00EV44 Sähkötekniikan perusteet 5 5 5 2.5 2.5
5T00EF99 Vapaasti valittavat opinnot 15 15 15 7.5 7.5
Yhteensä 240 72 60 80 80 36 36 35 25 35 45 50 30 18 18 18 18 17.5 17.5 12.5 12.5 17.5 17.5 22.5 22.5 25 25 15 15

Lukukausi- ja lukuvuosikohtaiset opintopistekertymät vaihtelevat valinnaisten ja vapaasti valittavien opintojen ajoituksesta johtuen.

Talotekniikan jäsentelyt

LVI-suunnittelijapatevyys
Talotekniikka asuinrakennuksessa
Sähköpätevyys
Talotekniikan ja teknisen dokumentoinnin perusteet
Sähkötekninen dokumentointi, peruskytkennät ja sähkötyöturvallisuus
Virtapiirit 1
Virtapiirit 2
Asuinrakennuksen suunnitteluprojekti
Talotekniikka asuinrakennuksessa
Kiinteistön sähköinen talotekniikka
Tietomallipohjainen suunnitteluprojekti
Sähkövoimatekniikka
Kiinteistön sähköenergiajärjestelmät
Valaistussuunnittelu ja ohjaukset
Sähköisen talotekniikan sovellusprojekti
Sähköjärjestelmien käyttö ja kunnossapito
Sähköjärjestelmien käyttöönotto, mittaukset ja sähköturvallisuusjohtaminen
Sähkömoottorikäytöt
Sähkönjakeluverkot
Sähköverkkojen laboratoriotyöt
Luokittelemattomat
Geometria ja vektorilaskenta
Funktiot ja matriisit
Lämpö- ja virtausoppi
Viestintä ja opiskelutaidot
Differentiaalilaskenta
Integraalilaskenta
Sähköstatiikka ja virtapiirit, magnetismi
Mittaamisen ja raportoinnin perusteet
Svenska för teknikbranschen - skriftlig färdighet
Svenska för teknikbranschen - muntlig färdighet
Elektroniikan ja digitaalitekniikan perusteet
Harjoittelun valmennus ja orientaatio
Fysiikan laboratoriotyöt
Lämpötekniikka, värähdys- ja aaltoliike
Integraalimuunnokset
Harjoittelu 1
Working English for Engineers
Rakennustekniikka
Tietoverkkotekniikan perusteet
Yritystalous
Harjoittelu 2
Talotekniikan toteuttamisprosessi
Tietotekniset järjestelmät
Rakennusautomaatiojärjestelmät ja väylätekniikka
Rakennusautomaatio osana talotekniikkaa
Talotekniikan projektityöt
Technical English for Professionals
Esimiestaidot ja johtaminen
Harjoittelu 3
Älykkäät energiaratkaisut ja elinkaaritalous
Yrittäjyysopinnot
Talotekniikan korjausrakentaminen
Talotekniikkaurakointi
Projektiopintojakso 1
Kiinteistöautomaatioprojekti
Talotekniikan ajankohtaiskysymykset
Projektiopintojakso 2
Opinnäytetyö
MagiCAD for Revit-ohjelmiston perusteet
Insinöörimatematiikan valmentavat opinnot
Mekaniikka
Grundkurs i svenska för teknikbranschen
Talotekniikan työkurssi
Sähkötekniikan perusteet
Vapaasti valittavat opinnot

Todistusjäsentely - amk-tutkinto (EQF 6)

Jäsentely, jossa voidaan tuoda näkyväksi opintojaksojen jakautuminen asetuksen mukaisesti perus- tai ammattiopintoihin, harjoitteluun, opinnäytetyöhön tai vapaasti valittaviin opintoihin.

Harjoittelu
Harjoittelun valmennus ja orientaatio
Harjoittelu 1
Harjoittelu 2
Harjoittelu 3
Opinnäytetyö
Opinnäytetyö
Perus- ja ammattiopinnot
Geometria ja vektorilaskenta
Funktiot ja matriisit
Lämpö- ja virtausoppi
Viestintä ja opiskelutaidot
Talotekniikan ja teknisen dokumentoinnin perusteet
Differentiaalilaskenta
Integraalilaskenta
Sähköstatiikka ja virtapiirit, magnetismi
Mittaamisen ja raportoinnin perusteet
Svenska för teknikbranschen - skriftlig färdighet
Svenska för teknikbranschen - muntlig färdighet
Sähkötekninen dokumentointi, peruskytkennät ja sähkötyöturvallisuus
Virtapiirit 1
Elektroniikan ja digitaalitekniikan perusteet
Virtapiirit 2
Fysiikan laboratoriotyöt
Lämpötekniikka, värähdys- ja aaltoliike
Integraalimuunnokset
Asuinrakennuksen suunnitteluprojekti
Talotekniikka asuinrakennuksessa
Working English for Engineers
Kiinteistön sähköinen talotekniikka
Tietomallipohjainen suunnitteluprojekti
Sähkövoimatekniikka
Rakennustekniikka
Tietoverkkotekniikan perusteet
Yritystalous
Talotekniikan toteuttamisprosessi
Kiinteistön sähköenergiajärjestelmät
Valaistussuunnittelu ja ohjaukset
Tietotekniset järjestelmät
Rakennusautomaatiojärjestelmät ja väylätekniikka
Rakennusautomaatio osana talotekniikkaa
Sähköisen talotekniikan sovellusprojekti
Talotekniikan projektityöt
Sähköjärjestelmien käyttö ja kunnossapito
Sähköjärjestelmien käyttöönotto, mittaukset ja sähköturvallisuusjohtaminen
Sähkömoottorikäytöt
Technical English for Professionals
Esimiestaidot ja johtaminen
Älykkäät energiaratkaisut ja elinkaaritalous
Yrittäjyysopinnot
Talotekniikan korjausrakentaminen
Talotekniikkaurakointi
Projektiopintojakso 1
Sähkönjakeluverkot
Kiinteistöautomaatioprojekti
Talotekniikan ajankohtaiskysymykset
Projektiopintojakso 2
Sähköverkkojen laboratoriotyöt
Vapaasti valittavat opinnot
Insinöörimatematiikan valmentavat opinnot
Mekaniikka
Grundkurs i svenska för teknikbranschen
Talotekniikan työkurssi
Sähkötekniikan perusteet
Vapaasti valittavat opinnot
Luokittelemattomat
MagiCAD for Revit-ohjelmiston perusteet

Talotekniikan ohjelman kompetenssit

Talotekniikan kompetenssimatriisi

Energia- ja ympäristöosaaminen

Opiskelija
- osaa arvioida ratkaisujen ympäristökuormittavuutta ja -vaikutusta
- osaa ottaa ratkaisuissa huomioon elinkaarinäkökulman.
- osaa hahmottaa talotekniikka-alan tulevaisuuden mahdollisuuksia ympäristövaikuttavuuden kannalta
- tunnistaa keskeisten energiamuotojen käytön ympäristövaikutukset
- osaa selvittää energiatehokkuuteen liittyvät keskeiset vaatimukset
- osaa arvioida koko rakennushankkeen energiatehokkuutta
- osaa arvioida oman alansa järjestelmien energiankulutustaja taloteknisten järjestelmien ja niiden komponenttien vaikutusta rakennuksen tai toimilaitteiden energiatehokkuuteen
- osaa hyödyntää uusiututuvia energialähteitä ja hajautettua energiantuotantoa taloteknisissä ratkaisuissa

Talotekniikan ja teknisen dokumentoinnin perusteet
Virtapiirit 1
Virtapiirit 2
Talotekniikka asuinrakennuksessa
Kiinteistön sähköinen talotekniikka
Sähkövoimatekniikka
Kiinteistön sähköenergiajärjestelmät
Sähkömoottorikäytöt
Älykkäät energiaratkaisut ja elinkaaritalous
Sähkönjakeluverkot
Kiinteistöautomaatioprojekti
Talotekniikan ajankohtaiskysymykset
Sähköverkkojen laboratoriotyöt
Opinnäytetyö
Insinööriosaaminen

* Osaa mallintaa oman alansa käytännön ilmiöitä matemaattis-luonnontieteellisesti
* Tunnistaa ilmiöiden ja teoreettisten mallien liittymisen toisiinsa
* Osaa mitata alan suureita ja analysoida mittaustuloksia
* tunnistaa tekniikan eri osa-alueita ja ja rajapintoja
LVI
Opiskelija
- osaa mallintaa, optimoida ja laskea LVI-järjestelmiä termodynamiikan sekä virtaus-, ääni- ja lämmönsiirtotekniikan avulla
- tuntee korroosiomekanismeja ja niiden vaikutuksia materiaalivalintoihin.

Sähköinen talotekniikka
Opiskelija
- osaa mallintaa sähköverkkoja teoreettisen sähkötekniikan avulla ja laskea niiden sähköteknisiä arvoja
- tunnistaa elektroniikan peruskomponentit, niiden toiminnan ja käytön alan laitteissa
- tunnistaa ohjelmoinnin peruskäsitteet ja osaa hyödyntää ohjelmointitekniikkaa käytännön ongelmanratkaisussa

Viestintä ja opiskelutaidot
Talotekniikan ja teknisen dokumentoinnin perusteet
Virtapiirit 1
Elektroniikan ja digitaalitekniikan perusteet
Virtapiirit 2
Harjoittelu 1
Sähkövoimatekniikka
Sähköjärjestelmien käyttöönotto, mittaukset ja sähköturvallisuusjohtaminen
Sähkömoottorikäytöt
Sähkönjakeluverkot
Talotekniikan ajankohtaiskysymykset
Sähköverkkojen laboratoriotyöt
Opinnäytetyö
Talotekniikan työkurssi
Järjestelmäosaaminen

Opiskelija
- tunnistaa eri taloteknisten järjestelmien pääperiaatteet, toiminnan, rajapinnat ja ammattisanaston.
- osaa lukea kaikkia taloteknisiä dokumentteja.
- osaa antaa ja hankkia tietoa järjestelmistä oikea-aikaisesti eri toimijoille ja toimia heidän kanssaan yhteistyössä.
- osaa ottaa huomioon integraatiomahdollisuudet.
-osaa määrittää omien järjestelmiensä ohjaustarpeet sekä liittymisen kiinteistön hallintajärjestelmiin

LVI-talotekniikan syventävät opinnot
Opiskelija
- ymmärtää kiinteistöjen LVI-järjestelmät taustoineen ja toimintaperiaatteet lainalaisuuksineen.
- osaa mitoittaa ja valita teknistaloudellisten, mutta myös muilla perusteilla LVI-järjestelmiä ja –laitteita optimiratkaisun löytämiseksi.
- osaa kuvata LVI-järjestelmät ja –laitteet mitattavina, ohjattavina ja säädettävinä järjestelminä

Sähköisen talotekniikan syventävä opinnot
Opiskelija
- osaa selvittää kiinteistön keskeisten sähköjärjestelmien ja tietoteknisten - osaa kuvailla keskeiset kiinteistöjen hallintajärjestelmiin liittyvät ratkaisut ja niiden käyttösovellukset
- tunnistaa sähkönjakeluverkon ja teollisuussähköverkon perurakenteet
- osaa mitoittaa ja valita sähköteknisten järjestelmät sekä tunnistaa niiden taustana olevat teknistaloudelliset lähtökohdat
- osaa selvittää taloteknisten järjestelmien sähkömoottorikäyttöjen toimintaperiaatteet sekä niiden keskeiset suojaus- ja ohjausmenetelmät

Talotekniikan ja teknisen dokumentoinnin perusteet
Sähkötekninen dokumentointi, peruskytkennät ja sähkötyöturvallisuus
Virtapiirit 2
Asuinrakennuksen suunnitteluprojekti
Talotekniikka asuinrakennuksessa
Kiinteistön sähköinen talotekniikka
Kiinteistön sähköenergiajärjestelmät
Valaistussuunnittelu ja ohjaukset
Tietotekniset järjestelmät
Sähkömoottorikäytöt
Sähkönjakeluverkot
Kiinteistöautomaatioprojekti
Talotekniikan ajankohtaiskysymykset
Sähköverkkojen laboratoriotyöt
Opinnäytetyö
Käyttö- ja ylläpito-osaaminen

Opiskelija
- osaa ottaa huomioon niin suunnittelu- kuin toteutusvaiheessa taloteknisten järjestelmien ylläpitonäkökohtia
- osaa selvittää kiinteistöhoitoon liittyvät sopimuskäytäntöjä
- osaa määrittää ylläpidon ja huollon vaikutuksia rakennuksen elinkaaren aikaisiin kustannuksiin
osaa kuvailla huolto-ohjeiden ja huoltokirjan laatimisperiaatteita ja tuntee kiinteistönhoitoon liittyvät sopimuskäytäntöjä
* osaa selvittää taloteknisten järjestelmien ja laitteiden käyttäjille ja ylläpitäjille asetetut pätevyysvaatimuksia sekä ylläpitoon liittyvät työturvallisuusvaatimuksia
* Osaa analysoida oman alansa järjestelmiä silmämääräisesti ja mittaamalla

Kiinteistön sähköenergiajärjestelmät
Valaistussuunnittelu ja ohjaukset
Tietotekniset järjestelmät
Sähköjärjestelmien käyttö ja kunnossapito
Sähköjärjestelmien käyttöönotto, mittaukset ja sähköturvallisuusjohtaminen
Kiinteistöautomaatioprojekti
Talotekniikan ajankohtaiskysymykset
Opinnäytetyö
Liiketoiminta- ja johtamisosaaminen

Opiskelija
- tuntee liiketoiminnan perusmekanismit ja toiminnanohjausjärjestelmien perusteet
- osaa toimia projektimuotoisessa työskentelyssä sekä johtaa motivoivasti ihmisiä, prosesseja ja projekteja
- osaa kannattavuuslaskennan perusteet
- tietää työmaan työnjohtotehtävien, työsopimusten ja sopimusehtojen perusteet
- tunnistaa erilaisia oman alansa tarjouslaskentatapoja ja tarjous/sopimusprosesseja
- tuntee ajatusten ja tuotteiden myynnin ja markkinoinnin perusteet

Yritystalous
Harjoittelu 3
Talotekniikan ajankohtaiskysymykset
Opinnäytetyö
Rakennushankkeen kokonaisuusosaaminen

Opiskelija
- tunnistaa koko talonrakennusprosessin aikatauluineen ja rajapintoineen hankevaiheesta toteutukseen ja käyttöönottoon sekä osaa kuvata siinä oman alansa roolin mm. tiedonsiirron ja tilatarpeiden osalta
- osaa kuvailla koko rakennushankkeen suunnitteluprosessin hankevaiheesta luovutukseen sekä sijoittaa talotekniikkasuunnitteluprosessit hankkeen kokonaisprosessiin.
- osaa kuvailla suunnittelun merkityksen koko hankkeen investointi- ja käyttökustannusten muodostumiseen ja elinkaareen
- osaa määrittää koko rakennusalan sopimusmenettelyt ja vastuut
- osaa selvittää rakentamisen alan keskeiset säädökset
- tunnistaa tyypilliset talonrakennuksessa käytetyt rakenteet ja niiden asettamat reunaehdot sekä osaa lukea rakennusteknisiä kuvia
- osaa selvittää työmaiden yleiset käytännöt ja työturvallisuusasiat
- osaa nimetä rakennuhankkeen vastuuhenkilöt ja tuntee keskeiset pätevyysvaatimukset

Harjoittelu 2
Sähköisen talotekniikan sovellusprojekti
Älykkäät energiaratkaisut ja elinkaaritalous
Talotekniikan ajankohtaiskysymykset
Opinnäytetyö
Suunnitteluosaaminen

Opintojen sisällön ja laajuuden tavoittena on vastata voimassa olevia suunnittelupätevyysvaatimuksia koulutuksen osalta.
Opiskelija osaa
- käyttää suunnitteluohjelmistoja ja muita suunnittelutyökaluja
- soveltaa lähdeaineistoja kuten standardeja, mitoitusohjeita ja laite/järjestelmävalmistajien suosituksia.
- mitoittaa ja valita laitteita ja komponentteja teknistaloudellisilla periaatteilla
- määrittää tilatarpeita, hahmottaa omien ratkaisujen vaikutuksia sekä yhteensovittaa niitä kokonaissuunnitteluun
- antaa oman alansa suunnitteludokumenttien perusteella toteutuksen budjettihinnan
- kuvata taloteknisiin järjestelmiin liittyvät tietoturva- ja työturvallisuusvaatimuksia
- etsiä ja soveltaa suunnittelua ohjaavia määräyksiä sekä muut ohjeita ja suosituksia
- osaa laatia oman alansa suunnitteludokumentteja alansa käytäntöjen mukaisesti

Sähkötekninen dokumentointi, peruskytkennät ja sähkötyöturvallisuus
Virtapiirit 2
Asuinrakennuksen suunnitteluprojekti
Talotekniikka asuinrakennuksessa
Kiinteistön sähköinen talotekniikka
Tietomallipohjainen suunnitteluprojekti
Kiinteistön sähköenergiajärjestelmät
Valaistussuunnittelu ja ohjaukset
Tietotekniset järjestelmät
Sähköisen talotekniikan sovellusprojekti
Sähköjärjestelmien käyttö ja kunnossapito
Sähkömoottorikäytöt
Harjoittelu 3
Älykkäät energiaratkaisut ja elinkaaritalous
Sähkönjakeluverkot
Kiinteistöautomaatioprojekti
Talotekniikan ajankohtaiskysymykset
Sähköverkkojen laboratoriotyöt
Opinnäytetyö
Tarveosaaminen. Tilojen turvallisuuden, ominaisuuksien ja mahdollisuuksien hallinta

Opiskelija
- Tunnistaa rakennukseen, ihmisen hyvinvointiin ja turvallisuuteen liittyvät sekä rakennuksessa tapahtuvan toiminnan olosuhdetarpeet ja vaateet
- tiedostaa toimintaympäristöjen laadukkaan sisäympäristön merkityksen.
- ymmärtää tilaajan ja käyttäjän vaatimukset tilojen/toimintojen ominaisuuksille ja tarpeille.
- osaa selvittää käyttäjän/ rakennuttajan/asiakkaan todelliset tarpeet, toiminnot ja tavoitteet oikea-aikaisesti.
- osaa analysoida talotekniikan vanhoja, tämän hetkisiä ja tulevaisuuden mahdollisuuksia ja eri ratkaisujen vaikutuksia niihin
-tunnistaa oman alansa järjestelmien käyttäjälle keskeisiä ominaisuuksia ja kykenee kuvaamaan niitä asiakaslähtöisesti
-tunnistaa oman työnsä osuuden rakennuksen kokonaisvaltaisesta suunnittelusta
-osaa arvioida ja mitata olosuhteita. Tunnistaa olosuhteiden todentamisen merkityksen mittaamalla ja havainnoimmalla.

Asuinrakennuksen suunnitteluprojekti
Talotekniikka asuinrakennuksessa
Kiinteistön sähköenergiajärjestelmät
Valaistussuunnittelu ja ohjaukset
Tietotekniset järjestelmät
Sähköisen talotekniikan sovellusprojekti
Sähköjärjestelmien käyttö ja kunnossapito
Harjoittelu 3
Älykkäät energiaratkaisut ja elinkaaritalous
Kiinteistöautomaatioprojekti
Talotekniikan ajankohtaiskysymykset
Opinnäytetyö
Toteutusosaaminen

Opiskelija
- tunnistaa taloteknisten järjestelmien toteutuksessa vaaditut pätevyydet ja ammattitaitovaatimukset
- osaa keskeisiä taloteknisen toteutuksen teknisiä asoita
- tunnistaa rajapinnat eri urakoitsijoiden välillä
- osaa kuvailla talotekniikan toteutusprosessin ja sen liittymisen talonrakennusprosessiin.
- osaa selvittää talotekniikan valvonta-, käyttöönotto- ja vastaanottomenettelyjä

LVI-talotekniikan syventävä opinnot
Opiskelija
- osaa etsiä ja selvittää LVI-urakointia ohjaavat viranomaissäädökset sekä muut ohjeet ja suositukset.
- omaa perusvalmiudet työmaiden LVI-työnjohtotehtäviin
- tehdä reikäkuvat LVI-asenuksista

Sähköisen talotekniikan syventävät opinnot
Opiskelija
- osaa suunnitelma opintosa täyttämään voimassaolevat sähköpätevyyden koulutusvaatimukset
- on suorittanut sähkötyöturvallisuuskoulutuksen
- osaa määrittää ja tehdä keskeiset sähköjärjestelmien asennuksiin liittyvät tarkastukset ja - mittaukset

Harjoittelu 1
Asuinrakennuksen suunnitteluprojekti
Talotekniikka asuinrakennuksessa
Kiinteistön sähköinen talotekniikka
Harjoittelu 2
Kiinteistön sähköenergiajärjestelmät
Valaistussuunnittelu ja ohjaukset
Tietotekniset järjestelmät
Sähköisen talotekniikan sovellusprojekti
Sähköjärjestelmien käyttö ja kunnossapito
Kiinteistöautomaatioprojekti
Talotekniikan ajankohtaiskysymykset
Opinnäytetyö
Luokittelemattomat
Geometria ja vektorilaskenta
Funktiot ja matriisit
Lämpö- ja virtausoppi
Differentiaalilaskenta
Integraalilaskenta
Sähköstatiikka ja virtapiirit, magnetismi
Mittaamisen ja raportoinnin perusteet
Svenska för teknikbranschen - skriftlig färdighet
Svenska för teknikbranschen - muntlig färdighet
Harjoittelun valmennus ja orientaatio
Fysiikan laboratoriotyöt
Lämpötekniikka, värähdys- ja aaltoliike
Integraalimuunnokset
Working English for Engineers
Rakennustekniikka
Tietoverkkotekniikan perusteet
Talotekniikan toteuttamisprosessi
Rakennusautomaatiojärjestelmät ja väylätekniikka
Rakennusautomaatio osana talotekniikkaa
Talotekniikan projektityöt
Technical English for Professionals
Esimiestaidot ja johtaminen
Yrittäjyysopinnot
Talotekniikan korjausrakentaminen
Talotekniikkaurakointi
Projektiopintojakso 1
Projektiopintojakso 2
MagiCAD for Revit-ohjelmiston perusteet
Insinöörimatematiikan valmentavat opinnot
Mekaniikka
Grundkurs i svenska för teknikbranschen
Sähkötekniikan perusteet
Vapaasti valittavat opinnot

Rakennekuva: Alakohtainen opintotarjonta eri kohderyhmille

Kunkin ohjelma- ja alakohtaisen opintotarjonnan kuvaus eri kohderyhmille opintopisteittäin. Käytetään suunnittelussa ja hallinnoinnissa.

Alan vaihtokelpoiset opinnot

Alan tai koulutusvastuun yhteiset vaihtokelpoiset opinnot

Sähkötekninen dokumentointi, peruskytkennät ja sähkötyöturvallisuus
Virtapiirit 1
Virtapiirit 2
Harjoittelu 1
Sähkövoimatekniikka
Sähkönjakeluverkot
Sähköverkkojen laboratoriotyöt
Alan yht. pakolliset opinnot

Alan yhteiset pakolliset opinnot. Alalla tarkoitetaan koko alaa, esimerkiksi liiketalous tai hoitoala.

Geometria ja vektorilaskenta
Funktiot ja matriisit
Lämpö- ja virtausoppi
Viestintä ja opiskelutaidot
Talotekniikan ja teknisen dokumentoinnin perusteet
Differentiaalilaskenta
Integraalilaskenta
Sähköstatiikka ja virtapiirit, magnetismi
Mittaamisen ja raportoinnin perusteet
Svenska för teknikbranschen - skriftlig färdighet
Svenska för teknikbranschen - muntlig färdighet
Harjoittelun valmennus ja orientaatio
Fysiikan laboratoriotyöt
Lämpötekniikka, värähdys- ja aaltoliike
Asuinrakennuksen suunnitteluprojekti
Talotekniikka asuinrakennuksessa
Working English for Engineers
Rakennustekniikka
Yritystalous
Talotekniikan toteuttamisprosessi
Rakennusautomaatiojärjestelmät ja väylätekniikka
Rakennusautomaatio osana talotekniikkaa
Talotekniikan projektityöt
Technical English for Professionals
Esimiestaidot ja johtaminen
Älykkäät energiaratkaisut ja elinkaaritalous
Kaikille tarjolla olevat opinnot

Ei liitettyjä opintojaksoja

Ko. ohjelman opinnot
Kiinteistöautomaatioprojekti
Talotekniikan ajankohtaiskysymykset
Talotekniikan työkurssi
Ko. opintopolun opinnot
Elektroniikan ja digitaalitekniikan perusteet
Kiinteistön sähköinen talotekniikka
Tietomallipohjainen suunnitteluprojekti
Harjoittelu 2
Kiinteistön sähköenergiajärjestelmät
Valaistussuunnittelu ja ohjaukset
Tietotekniset järjestelmät
Sähköisen talotekniikan sovellusprojekti
Sähköjärjestelmien käyttö ja kunnossapito
Sähköjärjestelmien käyttöönotto, mittaukset ja sähköturvallisuusjohtaminen
Sähkömoottorikäytöt
Harjoittelu 3
Opinnäytetyö
Myytävät opinnot

Ei liitettyjä opintojaksoja

Luokittelemattomat
Integraalimuunnokset
Tietoverkkotekniikan perusteet
Yrittäjyysopinnot
Talotekniikan korjausrakentaminen
Talotekniikkaurakointi
Projektiopintojakso 1
Projektiopintojakso 2
MagiCAD for Revit-ohjelmiston perusteet
Insinöörimatematiikan valmentavat opinnot
Mekaniikka
Grundkurs i svenska för teknikbranschen
Sähkötekniikan perusteet
Vapaasti valittavat opinnot

Tampere3 yhteiset osaamiset

Etiikka

Opiskelija:
- ottaa vastuun omasta toiminnastaan ja sen seurauksista
- tietää hyvän tieteellisen käytännön periaatteet ja toimii niiden mukaisesti
- toimii alansa tutkimus- ja ammattieettisten periaatteiden mukaisesti
- soveltaa yhdenvertaisuuden, saavutettavuuden ja oikeudenmukaisuuden periaatteita
- kykenee vaikuttamaan yhteisössä ja yhteiskunnallisesti eettisiin arvoihin perustuen ja osaamistaan hyödyntäen

Talotekniikan ja teknisen dokumentoinnin perusteet
Mittaamisen ja raportoinnin perusteet
Kiinteistön sähköinen talotekniikka
Talotekniikan toteuttamisprosessi
Sähköjärjestelmien käyttöönotto, mittaukset ja sähköturvallisuusjohtaminen
Esimiestaidot ja johtaminen
Älykkäät energiaratkaisut ja elinkaaritalous
Opinnäytetyö
Kansainvälisyys ja globaali vastuu

Opiskelija:
- seuraa aktiivisesti alansa kansainvälistä kehitystä ja ymmärtää sen vaikutukset ja mahdollisuudet
- toimii kansainvälisissä toimintaympäristöissä ja kykenee kansainväliseen ja kulttuurienväliseen viestintään työtehtävissään ja toiminnan kehittämisessä
- ennakoi ja hyödyntää kansainvälisyyskehityksen vaikutuksia ja mahdollisuuksia työtehtävissään
- tunnistaa kestävään kehitykseen liittyviä paikallisia ja globaaleja kysymyksiä sekä niiden välisiä kytköksiä kestävän kehityksen ekologisella, sosiaalis-kulttuurisella ja taloudellisella ulottuvuudella
- suuntautuu tulevaisuuteen tunnistamalla päätösten ja valintojen seurauksia ja vaikutuksia kestävään kehitykseen
- tuntee omaan tieteenalaansa ja toimialaansa liittyviä kestävän kehityksen kysymyksiä ja tiedonmuodostuksen tapoja
- pystyy erittelemään ja tarkastelemaan kriittisesti kestävän kehityksen näkökohtia omalla alallaan ja poikkitieteellisesti sekä sitoutuneesti soveltamaan oppimaansa
- osaa toimia tavoitteellisesti ja organisoida toimintaa kestävää kehitystä edistävien ratkaisujen löytämiseksi ja toteuttamiseksi.

Svenska för teknikbranschen - skriftlig färdighet
Svenska för teknikbranschen - muntlig färdighet
Working English for Engineers
Technical English for Professionals
Esimiestaidot ja johtaminen
Oppimisen taidot ja kriittinen ajattelu

Opiskelija:
- arvioi ja kehittää osaamistaan ja oppimistapojaan
- jatkuvasti uudistaa osaamistaan
- kykenee ratkaisemaan eteen tulevia uusia ja monitahoisia ongelmia ja osaa tehdä päätöksiä ennakoimattomissakin tilanteissa
- hankkii, käsittelee, arvioi, analysoi ja käyttää tietoa monipuolisesti, kriittisesti ja eettisesti
- arvioi ja kehittää omaa tiedonhakuprosessiaan
- toimii yhteisöllisesti tiedonrakentamisessa ja ymmärtää tiedon jakamisen merkityksen oman osaamisen edistämisessä
- ymmärtää tieteellistä ajattelua, päättelyä ja selittämistä

Viestintä ja opiskelutaidot
Mittaamisen ja raportoinnin perusteet
Harjoittelun valmennus ja orientaatio
Asuinrakennuksen suunnitteluprojekti
Talous- ja johtamistaidot sekä yhteiskunnallinen ymmärrys

Opiskelija:
- omaa alansa kannalta riittävän talous- ja johtamisosaamisen ja valmiuden laajentaa tätä osaamista
- osaa johtaa omaa toimintaansa työelämässä tavoitteellisesti
- kykenee työn suunnitteluun, itsenäiseen työskentelyyn asiantuntijatehtävissä ja tarvittaessa toimimaan lähijohtajana
- opiskelija ymmärtää talouden ja johtamisen merkityksen omalla alallaan ja sen, miten talouden ja johtamisen kautta rakennetaan kilpailukykyä omalla alalla
- opiskelija ymmärtää oman työnsä merkityksen yhteiskunnallisessa kontekstissa ja pystyy osallistumaan oman alansa yhteiskunnalliseen keskusteluun

Yritystalous
Talotekniikan toteuttamisprosessi
Esimiestaidot ja johtaminen
Yrittäjyysopinnot
Tietotekniikka- ja digitaidot

Opiskelija:
- osaa hyödyntää tieto- ja viestintätekniikkaa
- ymmärtää digitalisaation merkityksen omalla alallaan ja hyödyntää alansa digitaalisia toimintaympäristöjä
- edistää alansa digitaalisten toimintaympäristöjen kehitystä
- tuntee digitaalisiin ympäristöihin liittyviä riskejä ja ottaa ne huomioon omassa toiminnassaan

Viestintä ja opiskelutaidot
Talotekniikan ja teknisen dokumentoinnin perusteet
Sähkötekninen dokumentointi, peruskytkennät ja sähkötyöturvallisuus
Tietomallipohjainen suunnitteluprojekti
Tietoverkkotekniikan perusteet
Työyhteisötaidot

Opiskelija:
- kykenee toimimaan työyhteisön jäsenenä ja edistämään yhteisön ja itsensä työhyvinvointia
- ottaa työskentelyssään huomioon monenlaiset toimijat
- toimii tarkoituksenmukaisesti monimutkaisissa tilanteissa
- ymmärtää verkostojen merkityksen työelämässä ja omaa kyvyn kehittää omia verkostojaan

Viestintä ja opiskelutaidot
Talotekniikan ja teknisen dokumentoinnin perusteet
Harjoittelun valmennus ja orientaatio
Harjoittelu 1
Asuinrakennuksen suunnitteluprojekti
Harjoittelu 2
Talotekniikan projektityöt
Harjoittelu 3
Yrittäjyysopinnot
Uuden kehittäminen ja innovointi

Opiskelija:
- toteuttaa tutkimus- ja kehittämistoimintaa soveltaen alan olemassa olevaa tietoa ja menetelmiä sekä tuottaa alalle uutta tietoa ja menetelmiä
- etsii sekä luo uusia asiakaslähtöisiä, kestäviä ja taloudellisesti kannattavia ratkaisuja
- ajattelee luovasti ja näkee vaihtoehtoisia ratkaisukeskeisiä tapoja toimia erilaisissa työelämän sekä poikkitieteellisissä tilanteissa
- ymmärtää globaalien koko ihmiskuntaa koskevien ongelmien merkityksen sekä kehittämis- ja innovaatiotoiminnan tärkeyden niiden ratkaisemisessa
- omaa valmiuksia yrittäjyyteen

Talotekniikan projektityöt
Vuorovaikutus- ja viestintätaidot

Opiskelija:
- toimii työelämän viestintä- ja vuorovaikutustilanteissa tehtävän edellyttämällä tavalla osana yhteisöä, kuten tiimiä tai projektiryhmää
- pystyy käymään rakentavaa ja asiantuntevaa yhteiskunnallista keskustelua
- pystyy keskustelemaan tutkitusta tiedosta sekä ymmärtää erilaisten esitysten ja mediatekstien statuksen
- kykenee viestimään ja toimimaan eri kulttuureista tulevien ihmisten kanssa ja hallitsee oman alansa työtehtävissä tarvittavan kielitaidon
- hallitsee vähintään yhden vieraan kielen tasolla, joka mahdollistaa oman alan kehityksen seuraamisen ja kansainvälisessä ympäristössä toimimisen

Viestintä ja opiskelutaidot
Talotekniikan ja teknisen dokumentoinnin perusteet
Asuinrakennuksen suunnitteluprojekti
Tietomallipohjainen suunnitteluprojekti
Sähköisen talotekniikan sovellusprojekti
Talotekniikan projektityöt
Projektiopintojakso 2
Opinnäytetyö
Luokittelemattomat
Geometria ja vektorilaskenta
Funktiot ja matriisit
Lämpö- ja virtausoppi
Differentiaalilaskenta
Integraalilaskenta
Sähköstatiikka ja virtapiirit, magnetismi
Virtapiirit 1
Elektroniikan ja digitaalitekniikan perusteet
Virtapiirit 2
Fysiikan laboratoriotyöt
Lämpötekniikka, värähdys- ja aaltoliike
Integraalimuunnokset
Talotekniikka asuinrakennuksessa
Sähkövoimatekniikka
Rakennustekniikka
Kiinteistön sähköenergiajärjestelmät
Valaistussuunnittelu ja ohjaukset
Tietotekniset järjestelmät
Rakennusautomaatiojärjestelmät ja väylätekniikka
Rakennusautomaatio osana talotekniikkaa
Sähköjärjestelmien käyttö ja kunnossapito
Sähkömoottorikäytöt
Talotekniikan korjausrakentaminen
Talotekniikkaurakointi
Projektiopintojakso 1
Sähkönjakeluverkot
Kiinteistöautomaatioprojekti
Talotekniikan ajankohtaiskysymykset
Sähköverkkojen laboratoriotyöt
MagiCAD for Revit-ohjelmiston perusteet
Insinöörimatematiikan valmentavat opinnot
Mekaniikka
Grundkurs i svenska för teknikbranschen
Talotekniikan työkurssi
Sähkötekniikan perusteet
Vapaasti valittavat opinnot

Tunnus Opinnon nimi Laajuus (op)
19I254-1001
Tekniikan perusosaaminen

(Valitaan kaikki)

9
5N00EG72 Geometria ja vektorilaskenta 3
5N00EG73 Funktiot ja matriisit 3
5N00EI68 Lämpö- ja virtausoppi 3
19I254-1003
Talotekniikan työkalut

(Valitaan kaikki)

10
5T00EE81 Viestintä ja opiskelutaidot 5
5T00EE85 Talotekniikan ja teknisen dokumentoinnin perusteet 5
19I254-1004
Insinöörin perusosaaminen

(Valitaan kaikki)

16
5N00EG74 Differentiaalilaskenta 3
5N00EG75 Integraalilaskenta 3
5N00EI69 Sähköstatiikka ja virtapiirit, magnetismi 3
5N00EI71 Mittaamisen ja raportoinnin perusteet 3
5N00EK77 Svenska för teknikbranschen - skriftlig färdighet 2
5N00EK78 Svenska för teknikbranschen - muntlig färdighet 2
19I254-1005
Sähkötekniikan perusosaaminen

(Valitaan kaikki)

20
5T00EE99 Sähkötekninen dokumentointi, peruskytkennät ja sähkötyöturvallisuus 5
5T00EF01 Virtapiirit 1 5
5T00EF03 Elektroniikan ja digitaalitekniikan perusteet 5
5T00EH60 Harjoittelun valmennus ja orientaatio 5
19I254-1006
Sähköinsinööriosaaminen 1

(Valitaan kaikki)

22
5T00EF09 Virtapiirit 2 5
5N00EI72 Fysiikan laboratoriotyöt 3
5N00EW01 Lämpötekniikka, värähdys- ja aaltoliike 3
5N00EG76 Integraalimuunnokset 3
5T00EF17 Harjoittelu 1 8
19I254-1007
Talotekniikan ratkaisut asuinrakennuksessa

(Valitaan kaikki)

13
5T00EF21 Asuinrakennuksen suunnitteluprojekti 5
5T00EF23 Talotekniikka asuinrakennuksessa 5
5N00EK81 Working English for Engineers 3
19I254-1009
Sähköinen talotekniikka asuinkiinteistössä

(Valitaan kaikki)

10
5T00EF27 Kiinteistön sähköinen talotekniikka 5
5T00EF29 Tietomallipohjainen suunnitteluprojekti 5
19I254-1010
Sähköinsinööriosaaminen 2

(Valitaan kaikki)

15
5T00EF33 Sähkövoimatekniikka 5
5T00EH88 Rakennustekniikka 5
5T00EQ02 Tietoverkkotekniikan perusteet 5
19I254-1011
Insinööri työelämässä 1

(Valitaan kaikki)

16
5T00EF39 Yritystalous 5
5T00EF55 Harjoittelu 2 8
5T00EI32 Talotekniikan toteuttamisprosessi 3
19I254-1012
Sähköinen talotekniikka toimitiloissa

(Valitaan kaikki)

19
5T00EF43 Kiinteistön sähköenergiajärjestelmät 5
5T00EF45 Valaistussuunnittelu ja ohjaukset 5
5T00EF47 Tietotekniset järjestelmät 4
5T00EH98 Rakennusautomaatiojärjestelmät ja väylätekniikka 5
19I254-1013
Kiinteistöjen säätö ja ohjaus

(Valitaan kaikki)

15
5T00EI12 Rakennusautomaatio osana talotekniikkaa 5
5T00EF53 Sähköisen talotekniikan sovellusprojekti 5
19I254-1028
Projekti

(Valitaan kaikki)

5
5T00EI58 Talotekniikan projektityöt 5
19I254-1015
Sähköisen talotekniikan käyttöönotto ja käyttö

(Valitaan kaikki)

15
5T00EF57 Sähköjärjestelmien käyttö ja kunnossapito 5
5T00EF59 Sähköjärjestelmien käyttöönotto, mittaukset ja sähköturvallisuusjohtaminen 5
5T00EF61 Sähkömoottorikäytöt 5
19I254-1016
Talotekniikan insinööri työelämässä

(Valitaan kaikki)

20
5N00EK80 Technical English for Professionals 3
5T00EI22 Esimiestaidot ja johtaminen 3
3T00EF83 Harjoittelu 3 9
5T00EF93 Älykkäät energiaratkaisut ja elinkaaritalous 5
19I254-1017
Täydentävät tai syventävät opinnot 1

(Valitaan yksi)

5
5T00EI26 Yrittäjyysopinnot 5
5T00EF79 Talotekniikan korjausrakentaminen 5
5T00EI30 Talotekniikkaurakointi 5
5T00EP99 Projektiopintojakso 1 5
19I254-1018
Sähkövoimatekniikan opinnot

(Valitaan opintopisteitä: 5)

0 - 5
5S00EF69 Sähkönjakeluverkot 5
19I254-1023
Täydentävä/syventävät opinnot 2

(Valitaan yksi)

5
5T00EF87 Kiinteistöautomaatioprojekti 5
5T00EF91 Talotekniikan ajankohtaiskysymykset 5
5T00EQ00 Projektiopintojakso 2 5
5T00EF67 Sähköverkkojen laboratoriotyöt 5
19I254-1031
MAB.ENSS-M20 Kestävä energiajärjestelmä ja yhteiskunta

(Valitaan opintopisteitä: 5)

5
19I254-1026
Talotekniikan opinnäytetyö

(Valitaan kaikki)

15
5T00EF97 Opinnäytetyö 15
19I254-1027
Vapaasti valittavat opinnot

(Valitaan opintopisteitä: 15)

15
5T00HH08 MagiCAD for Revit-ohjelmiston perusteet 2
19I254-1002
Tekniikan valmentavat opinnot

(Valitaan erillisten kriteerien mukaan: 12)

0 - 12
5N00EG71 Insinöörimatematiikan valmentavat opinnot 3
5N00EI67 Mekaniikka 3
5N00EK79 Grundkurs i svenska för teknikbranschen 3
5T00EE79 Talotekniikan työkurssi 3
5S00EV44 Sähkötekniikan perusteet 5
5T00EF99 Vapaasti valittavat opinnot 15