Siirry suoraan sisältöön

Energiamarkkinat ja energian varastointiLaajuus (5 op)

Tunnus: 5S00GY74

Laajuus

5 op

Osaamistavoitteet

Energia- ja sähkömarkkinat ovat murroksessa, jossa energian varastoinin merkitys ja tarve on nousut yhä tärkeämpään rooliin,

Opiskelija oppii
• ymmärtämään energiamarkkinoiden lainalaisuudet ja toimintaperiaateet.
• luokitelemaan erilaiset suuren kokoluokan energian varastoinnin teknologiat ja tuntee niiden tekniset ominaispiirteet.
• tunnistamaan energian varastoinnin sovelluskohteet moderneissa energiajärjestelmissä.

Sisältö

• Energiamarkkinoiden toimintaperiaatteet
• Suuren kokoluokan energiavarastoteknologiat: akku, superkondensaattori, vety ja polttokennot, pumppuvoimalaitos, sähköenergian varastointi lämmöksi, älykkään sähköverkon teknologiat ja ICT-järjestelmät.
• Suuren kokoluokan energian varastoinnin sovelluskohteet ja tekniikoiden hyödyntäminen sähköenergiajärjestelmissä: sähköverkon tehoreservijärjestelmä, kysyntäjousto, sähköajoneuvojen lataaminen, sähköverkon piikkitehojen tasaaminen, sääriippuvan sähköntuotannon puskurivarasto, energiavarasto osana kiinteistön sähköjärjestelmää.

Arviointikriteerit, tyydyttävä (1-2)

Opiskelija tuntee energiavarastoinin perustoiminnat ja ymmärtää energiamarkkinoiden perusperiaatteet.

Arviointikriteerit, hyvä (3-4)

Opiskelijalla tunnistaa energiamarkkinoiden lainalaisuudet. Hän osaa energiavaraston mitoittamisen ja valinnan periaatteet.

Arviointikriteerit, kiitettävä (5)

Opiskelijalla on kokonaisvaltainen käsitys energiamarkkinoista ja siinä toimivien osapuolten tehtävistä ja velvollisuuksiista. Hän osaa valita ja mitoittaa energiavaraston osaksi sähköjärjestelmää erilaisissa tilanteissa.