Siirry suoraan sisältöön

Paikalleen mittaus ja tietomallintaminenLaajuus (5 op)

Tunnus: 5B00GT34

Laajuus

5 op

Osaamistavoitteet

Opiskelija osaa tehdä tarkkavaaituksen, takymetrillä tehtävät mittaukset kuten kartoitus- ja paikalleenmittauksen (peruspulttimittaus) maastotietokoneen avulla sekä jonomittauksen.
Opiskelija ymmärtää tieto- ja tuotemallinnuksen rakentamisen koko elinkaaren näkökulmasta ja sen tuomat hyödyt. Opiskelija tietää sekä osaa kuinka suunnittelussa tuotettu malli laaditaan ja viedään työmaan toteutukseen saakka. Opiskelija osaa tehdä määräluetteloita, simulaatioita ja hallita projektia yhdessä suunnittelijoiden kanssa tietomallin pohjalta.

Sisältö

Tarkkavaaitus, kartoitus ja paikalleenmittaus maastotietokoneen avulla, jonomittaus, julkisivumittaus,satelliittipaikannus, sähköiset kuvat sekä cad-piirtäminen ja näiden yhdistäminen mittauksiin. Massalaskenta.
BIM rakentamisen prosessin laadun ja tehokkuuden parantajana. Mallin laadinta ja hyödyntäminen eri tavoin.

Arviointikriteerit, tyydyttävä (1-2)

Opiskelija osaa tuottaa omista mittauksista tai valmiista mittausaineistoista 3D-win ohjelmalla maastomalli piirustuksia, asemapiirustuksia, pintavaaituskuvia, korkeuskäyriä, tarkemittauskuvia sekä ohjelmallisen graafisen geodeettisen laskennan. Hän osaa suorittaa taulukkolaskentaohjelmalla geodeettisia peruslaskutoimituksia sekä hallitsee niiden käsinlaskennalliset taidot. Hän osaaa myös tarkkavaaituksessa tarvittavat laskennat ja virhetulkinnat. Kaikki harjoitustyöt tehty huolellisesti asiallisin nimiöin varustettuna, palautettu ajallaan oikein järjesteltynä sekä annetulla kansilehdellä varustettuna sekä aktiivinen tuntiosallistuminen (yli 50%). Tässä arvioinnissa sallitaan jonkin mainitun osa-alueen (paitsi osallistuminen) puutteelinen esitys, joka arvioidaan tapauskohtaisesti. Lisäksi opiskelijalle sallitaan puutteellinen kyky esittää tekemänsä työt siistissä ja asiallisessa ulkoasussa.

Arviointikriteerit, hyvä (3-4)

Opiskelija osaa tuottaa omista mittauksista tai valmiista mittausaineistoista 3D-win ohjelmalla maastomalli piirustuksia, asemapiirustuksia, pintavaaituskuvia, korkeuskäyriä, tarkemittauskuvia sekä ohjelmallisen graafisen geodeettisen laskennan. Hän osaa suorittaa taulukkolaskentaohjelmalla geodeettisia peruslaskutoimituksia sekä hallitsee niiden käsinlaskennalliset taidot. Hän osaaa myös tarkkavaaituksessa tarvittavat laskennat ja virhetulkinnat. Kaikki harjoitustyöt tehty huolellisesti asiallisin nimiöin varustettuna, palautettu ajallaan oikein järjesteltynä sekä annetulla kansilehdellä varustettuna sekä aktiivinen tuntiosallistuminen (yli 60%). Tässä arvioinnissa sallitaan jonkin mainitun osa-alueen puutteelinen esitys, joka arvioidaan tapauskohtaisesti.

Arviointikriteerit, kiitettävä (5)

Opiskelija osaa tuottaa omista mittauksista tai valmiista mittausaineistoista 3D-win ohjelmalla maastomalli piirustuksia, asemapiirustuksia, pintavaaituskuvia, korkeuskäyriä, tarkemittauskuvia sekä ohjelmallisen graafisen geodeettisen laskennan. Hän osaa suorittaa taulukkolaskentaohjelmalla geodeettisia peruslaskutoimituksia sekä hallitsee niiden käsinlaskennalliset taidot. Hän osaa myös tarkkavaaituksessa tarvittavat laskennat ja virhetulkinnat. Kaikki harjoitustyöt tehty huolellisesti asiallisin nimiöin varustettuna, palautettu ajallaan oikein järjesteltynä sekä annetulla kansilehdellä varustettuna sekä aktiivinen tuntiosallistuminen (yli 80%). Hän osaa soveltaa osaamistaan vastaavissa työelämän tehtävissä ja sovelluksissa.