Ilmanlaatu ja rakennusterveysLaajuus (5 op)
Tunnus: 5O00GW93
Laajuus
5 op
Osaamistavoitteet
Kurssin suoritettuaan opiskelija ymmärtää ja osaa mitata sekä analysoida terveyden kannalta merkittäviä ilman epäpuhtauksia ja niiden lähteitä sekä ulkona että sisätiloissa.
Kurssin suoritettuaan opiskelija
• ymmärtää ilmanlaadun käsitteet, standardit ja raja-arvot
• ymmärtää rakennusterveyteen ja ilmanlaatuun liittyviä fysikaalisia olosuhteita, kemiallisia ja biologisia epäpuhtauksia ja näihin vaikuttavia tekijöitä
• tuntee rakennusterveyden ja ilmanlaadun arvioinnissa käytettävät keskeiset tutkimus- ja mittausmenetelmät ja niihin liittyvän näytteenoton
• ymmärtää ilman ja rakennusten epäpuhtauksien terveysvaikutukset
• osaa laatia ja esittää tutkimusraportin mittauksista
Arviointikriteerit, tyydyttävä (1-2)
Opiskelija tuntee yleisimmät rakennusterveyteen ja ilmanlaatuun liittyvät käsitteet. Opiskelija tuntee sisäilmaston laatuluokituksen periaatteet. Opiskelija tietää yleisimmät ilmanlaatuun liittyvät kemialliset, mikrobiologiset ja fysikaaliset tekijät. Opiskelija tietää yleisimmät rakennusterveyden ja ilmanlaadun arvioinnissa käytettävät keskeiset tutkimus- ja mittausmenetelmät ja niihin liittyvän näytteenoton.
Arviointikriteerit, hyvä (3-4)
Opiskelija osaa selittää yleisimmät rakennusterveyteen ja ilmanlaatuun liittyvät käsitteet. Opiskelija tuntee sisäilmaston laatuluokituksen ja ymmärtää, miten lainsäädäntö ohjaa ilmanlaatua. Opiskelija osaa kuvata ilmanlaatuun liittyvät kemialliset, mikrobiologiset ja fysikaaliset tekijät ja niiden vaikutukset. Opiskelija osaa kuvata rakennusterveyden ja ilmanlaadun arvioinnissa käytettävät keskeiset tutkimus- ja mittausmenetelmät ja niihin liittyvän näytteenoton, ja ymmärtää näytteenottoon ja analyysimenetelmin liittyviä virhelähteitä.
Arviointikriteerit, kiitettävä (5)
Opiskelija osaa selittää rakennusterveyteen ja ilmanlaatuun liittyvät käsitteet ja sisäilmaston laatuluokituksen sekä tuntee näihin liittyvän keskeisen lainsäädännön. Opiskelija osaa selittää ilmanlaatuun liittyvät kemialliset, mikrobiologiset ja fysikaaliset tekijät ja ymmärtää, miten ne kokonaisuutena vaikuttavat ihmisten terveyteen ja rakennusterveyteen.
Opiskelija osaa selittää rakennusterveyden ja ilmanlaadun arvioinnissa käytettävät keskeiset tutkimus- ja mittausmenetelmät ja niihin liittyvän näytteenoton, osaa arvioida näytteiden ja analyysien laatutekijöitä ja saamiaan tuloksia kirjallisuuden ja ohjearvojen pohjalta.