Siirry suoraan sisältöön

LujuusoppiLaajuus (4 op)

Tunnus: 5R00GQ46

Laajuus

4 op

Osaamistavoitteet

Opintojakson jälkeen opiskelija osaa laskea ulkoisten kuormitusten aiheuttamat normaalijännitys-, leikkausjännitys- ja taivutusjännitysjakautumat säännöllisen muotoisille poikkileikkauksille. Lisäksi opiskelija osaa laskea normaalivoiman ja taivutusmomentin aiheuttamat muodonmuutokset säännöllisen muotoisille poikkileikkauksille.
Hän ymmärtää rasituksen, jännityksen ja muodonmuutoksen väliset riippuvuudet. Opiskelija tuntee rakenteen poikkileikkauksen muodon, koon ja materiaalin vaikutukset jännityksiin ja muodonmuutoksiin, sekä osaa laskea redusoidun poikkileikkauksen lujuusopilliset suureet. Opiskelija osaa laskea suoran sauvan jännitykset ja muodonmuutokset taivutukselle ja leikkaukselle sekä mitoittaa nurjahdussauvan.

Sisältö

Lujuusopin peruskäsitteet, materiaaliopin perusteet. Hooken laki, kimmo- ja plastisuusteoria ja sallitut jännitykset. Poikkipinnan geometrian suureet. Rasitusmuotojen jännitykset ja muodonmuutokset.
Mitoitus normaalivoimalle, taivutukselle, leikkaukselle.
Yleinen stabiliteetin hallinta, nurjahdusmitoitus, lommahduksen ja kiepahduksen periaatteet.
Harjoitustyö.

Arviointikriteerit, tyydyttävä (1-2)

Opiskelija osaa laskea vedon, puristuksen, taivutuksen ja leikkauksen aiheuttamat jännitykset suorakaidepoikkileikkauksille. Hän ymmärtää nurjauduspituuden vaikutuksen nurjahduskapasiteettiin. Hän osaa laskea suorakaidepoikkileikkausen poikkileikkaussuureet.

Arviointikriteerit, hyvä (3-4)

Opiskelija osaa laskea vedon, puristuksen, taivutuksen ja leikkauksen aiheuttamat jännitykset tavanomaisille symmetrisille poikkileikkauksille. Hän osaa laskea sauvan nurjahduskapasiteettin. Hän osaa laskea symmetristen poikkileikkausten poikkileikkaussuureet. Opiskelija osaa laskea normaalivoiman ja taivutuksen aiheuttamat muodonmuutokset.

Arviointikriteerit, kiitettävä (5)

Opiskelija osaa laskea vedon, puristuksen, taivutuksen ja leikkauksen aiheuttamat jännitykset myös epäsymmetrisille poikkileikkauksille. Hän osaa laskea sauvan nurjahduskapasiteettin. Hän osaa laskea epäsymmetristen poikkileikkausten poikkileikkaussuureet. Opiskelija osaa laskea normaalivoiman ja taivutuksen aiheuttamat muodonmuutokset.