SähköajoneuvotekniikkaLaajuus (5 op)
Tunnus: 5C00GO29
Laajuus
5 op
Osaamistavoitteet
Opintojakson tavoitteena on perehtyä yleisesti ympäristöystävällisiin sähköajoneuvoihin ja erilaisiin hybridiajoneuvoihin sekä niissä käytettyihin voimansiirtorakenteisiin. Opintojaksolla käsitellään myös sähköistyvän liikenteen tuoma muutos ajoneuvokantaan sekä alan teknologian kehityssuunnat tulevaisuudessa.
Opintojakson suoritettuaan opiskelija
· tietää sähköisten voimansiirtojärjestelmien perusteet, komponentit ja niiden sovelluskohteet
· tietää energiataloudellisuuden perusteet erilaisissa ajoneuvoissa ja työkoneissa
· osaa laskea sähköisen ajoneuvon teho- ja energiatarpeen sekä mitoittaa tätä vastaavat komponentit
· osaa soveltaa oppimiaan tietoja ja taitoja ajoneuvojen ja työkoneiden suunnittelussa, jälkimarkkinoinnissa sekä huolto- ja kunnossapitotoiminnassa.
Sisältö
Opintojakson ydinsisältöjä ovat sähköiset tehosiirtojärjestelmät, energiavarastot, teho-ohjaimet, sähkökoneet sekä latauksen-, huollon- ja kunnossapidon perusteet. Järjestelmätason osalta opintojaksossa käydään läpi tekniikoiden sovellettavuutta erilaisissa ajoneuvoissa ja työkoneissa sekä hybridiratkaisuissa. Keskeisenä tavoitteena on saavuttaa ymmärrys sähköisten voimansiirtojärjestelmien teknis-taloudellisesta käytettävyydestä sekä energiataloudesta erilaisissa liikkuvissa sovelluskohteissa.
Arviointikriteerit, tyydyttävä (1-2)
Ymmärtää perusasiat sähkö- ja hybriditekniikasta ajoneuvoissa ja työkoneissa. Tunnistaa omalla alalle tärkeitä toimintatapoja.
Arviointikriteerit, hyvä (3-4)
Ymmärtää sähkötekniikan perusasiat ja osaa soveltaa ohjattuna sähkö- ja hybriditekniikaa erilaisissa sovelluskohteissa. Osaa toimia yhteistyössä vastuullisesti ja on valmis kehittämään vuorovaikutustaitojaan.
Arviointikriteerit, kiitettävä (5)
Ymmärtää laaja-alaisesti sähkötekniikan perusasiat. Osaa valita ja mitoittaa ajoneuvon sähköisen voimansiirron komponentit erilaisiin käyttökohteisiin. Osaa toimia yhteistyössä vastuullisesti, joustavasti ja rakentavasti. Kehittää sekä omaa että ryhmän vuorovaikutusta.