Siirry suoraan sisältöön

AutosähkötekniikkaLaajuus (5 op)

Tunnus: 5C00GO24

Laajuus

5 op

Osaamistavoitteet

Opiskelija tuntee ajoneuvojen sähkötekniikkaa monipuolisella tavalla.

Opiskelija tutustuvat autosähkötekniikan peruskäsitteisiin ja laitetekniikkaan. Osaavat lukea ja suunnitella piirikaavioita, mitoittaa peruskomponentteja ja johtoja, sekä etsiä ja tunnistaa keskeiset vikatyypit

Sisältö

Perinteinen autosähkötekniikka: Latausärjestelmä, käynnistysjärjestelmä, sytytysjärjestelmä, akut, releet, sähkömoottorit, valaistus, toimilaitteet, johdotustekniikka.
Ajoneuvojen ja työkoneiden anturitekniikka. Autosähkötekniikan kytkentäkaaviot. Sähköajoneuvotekniikan turvallisuus ja korjatavuus. Vianetsintä.

Arviointikriteerit, tyydyttävä (1-2)

Osaa tunnistaa ja määritellä ajoneuvoissa käytettäviä sähkökomponentteja. Tuntee erilaisia anturityyppejä ja toimilaitteita muttei osaa perustella valintojaan. Tunnistaa perus sähkökaavion merkinnät. Toimii ryhmässä. Tunnistaa vuorovaikutustaitonsa. Tunnistaa omalle alalle tärkeitä toimintatapoja.

Arviointikriteerit, hyvä (3-4)

Osaa jäsentää eri sähköjärjestelmän komponenttien ominaisuuksia suhteessa toisiinsa. Osaa valita eri anturit ja toimilaitteet ajoneuvoon sopivimman ja perustella valintansa. Osaa lukea sähkökaavioita ja ohjelmakaavioita. Osaa toimia yhteistyössä vastuullisesti ja on valmis kehittämään vuorovaikutustaitojaan.

Arviointikriteerit, kiitettävä (5)

Ymmärtää laaja-alaisesti ajoneuvoissa käytettävien sähkökomponenttien toiminnan. Osaa valita juuri tiettyyn ajoneuvon soveltuvan anturityypin. Osaa lukea ja laatia sähkökaavioita, sekä suunnitella johtosarjoja. Osaa toimia yhteistyössä vastuullisesti, joustavasti ja rakentavasti. Kehittää sekä omaa että ryhmän vuorovaikutustaitoja.