Siirry suoraan sisältöön

Työkoneen ohjausjärjestelmätLaajuus (5 op)

Tunnus: 5C00GO34

Laajuus

5 op

Osaamistavoitteet

Opintojakson tavoitteena on perehtyä erilaisten työkoneiden ohjausjärjestelmien taustoihin, tarkoituksiin ja tehtäviin. Käsiteltävinä aihealueina on mm. työkoneiden tyypillisten ohjausjärjestelmien käyttö- ja sovelluskohteiden tunnistaminen sekä anturit ja toimilaitteet.

Opintojaksolla opiskelija oppii soveltamaan erilaisia antureita ja toimilaitteita työkoneiden ohjausjärjestelmissä. Hän oppii suunnittelemaan ja määrittämään työkoneille tyypillisiä ohjausjärjestelmiä ja sen avulla toteutettuja toiminnallisia sekvenssejä.

Opiskelija tuntee koneturvallisuuden perusteet ja osaa ottaa koneturvallisuuden huomioon työkoneiden ohjausjärjestelmien suunnittelussa.

Opiskelija pystyy suunnittelemaan ja toteuttamaan työkoneiden ohjausjärjestelmän ohjelmiston sekä testaamaan ja käyttöönottomaan järjestelmän.

Opintojakson suoritettuaan opiskelija
-tuntee erilaisten työkoneiden tyypillisimpiä sovelluskohteita
-kykenee selvittämään työkoneen ohjausjärjestelmään liittyviä antureita ja toimilaitteita
-pystyy suunnittelemaan ja toteuttamaan työkoneisiin tyyppillisen ohjausjärjestelmän ja –sekvenssin
-tuntee koneturvallisuuden perusteet ja pystyy huomioimaan sen periaatteet työkoneiden ohjausjärjestelmän suunnittelussa ja toteutuksella
-osaa soveltaa oppimaansa yksinkertaisen ohjausjärjestelmän suunnitteluun ja toteutukseen
-pystyy kuvaamaan ja dokumentoimaan työkoneisiin liittyvän ohjausjärjestelmän rakenteen ja toiminnallisuuden
-opiskelija osaa raportoida työnsä tuloksista.

Sisältö

Opintojakson ydinsisältöjä ovat työkoneiden ohjausjärjestelmät sekä työkoneissa käytettävien antureiden ja toimilaitteiden käyttökohteet. Opittua sovelletaan käytännössä ohjausjärjestelmän suunnittelussa ja toteutuksessa erillisissä harjoituksissa. Opetus sisältää teoriaopetusta, käytännön harjoitteita sekä harjoitustöitä ja näyttökokeita.

Arviointikriteerit, tyydyttävä (1-2)

Ymmärtää perusasiat työkoneiden ohjausjärjestelmistä, antureista ja toimilaitteista. Tunnistaa omalle alalle tärkeitä toimintatapoja.

Arviointikriteerit, hyvä (3-4)

Ymmärtää perusasiat työkoneiden ohjausjärjestelmistä, antureista ja toimilaitteista. Osaa soveltaa ohjattuna aiheeseen liittyviä teknisiä ratkaisija erilaisissa sovelluskohteista.

Arviointikriteerit, kiitettävä (5)

Ymmärtää laaja-alaisesti perusasiat työkoneiden ohjausjärjestelmistä, antureista ja toimilaitteista. Osaa valita ja mitoittaa ohjausjärjestelmän komponentit ja toimilaitteet erilaisiin käyttökohteisiin. Osaa toimia yhteistyössä vastuullisesti, joustavasti ja rakentavasti. Kehittää sekä omaa että ryhmän vuorovaikutusta.