TuotantotalousLaajuus (4 op)
Tunnus: 5P00GY35
Laajuus
4 op
Osaamistavoitteet
Opintojakson kehittää perusosaamista yrityksen liiketoiminnan ymmärtämisestä.
Opintojakson suoritettuaan opiskelija:
• osaa nimetä tuotantotalouden ja liiketoiminnan keskeiset käsitteet ja teoriat sekä osaa tarkastella niitä käytännön liiketoiminnassa biotuoteteollisuudessa
• osaa tulkita yrityksen toimintaa ja ratkaisuja yrityksen strategioiden ja kannattavuuden pohjalta
• osaa analysoida yrityksen kustannusrakennetta sekä yksinkertaisia hinnoittelu-, budjetointi-, kustannuslaskelmia sekä osaa keskeiset kannattavuuden tunnusluvut.
• osaa vertailla erilaisten investointien kannattavuutta.
• osaa määritellä yrityksen laatu- ja toiminnan ohjausjärjestelmien sisällön ja merkityksen yrityksen toiminnalle.
• osaa nimetä toimitusverkoston vaiheet.
Sisältö
Yritysmuodot
Yrityksen strategiat ja menestystekijät
Tuotantomenetelmät erilaisten tavaroiden ja palveluiden mukaan.
Laskentatoimen peruskäsitteet
Yrityksen kustannukset, tuottavuus ja kannattavuus
Budjetointi
Hinnoittelu- ja kustannuslaskelmat
Investoinnit ja investointilaskelmat
Laadun käsitteet
Keskeiset laatuteoriat, laadunhallintajärjestelmät ja laatustandardit
Laatutyökalujen käyttö laadunohjauksessa ja parantamisessa
SAP, TQM, Six Sigma, PDCA
Arviointikriteerit, tyydyttävä (1-2)
Opiskelija osaa tunnistaa ja määritellä tuotantotalouden ja liiketoiminnan keskeisimpiä teorioita sekä osaa nimetä siihen liittyviä peruskäsitteitä. Opiskelija osaa tarkastella niitä käytännön liiketoiminnassa biotuoteteollisuudessa.
Arviointikriteerit, hyvä (3-4)
Opiskelija osaa soveltaa tuotantotalouden ja liiketoiminnan keskeisimpiä teorioita sekä peruskäsitteitä. Opiskelija osaa vertailla yritysten toimintaa ja ratkaisuja sekä tarkastella niitä käytännön liiketoiminnassa biotuoteteollisuudessa. Opiskelija osaa hakea ja käyttää tietoa, joka liittyy biotuoteteollisuuden toimialaan.
Arviointikriteerit, kiitettävä (5)
Opiskelija osaa ymmärtää ja käyttää monipuolisesti tuotantotalouden ja liiketoiminnan keskeisimpiä teorioita, peruskäsitteitä ja kokonaisuuksia sekä hahmottaa niiden välisiä suhteita biotuotteiden toimialoilla. Opiskelija osaa monipuolisesti hakea ja yhdistää tietoa sekä analysoida biotuoteteollisuuden nykypäivää ja tulevaisuutta.