Siirry suoraan sisältöön

SkenaariotLaajuus (5 op)

Tunnus: 8T00FW17

Laajuus

5 op

Osaamistavoitteet

Opiskelija: 
− ymmärtää ennakoinnin merkityksen toimialalla.
− tunnistaa ja osaa jäsentää alan toimintaympäristöön liittyviä muutosvoimia ja systeemisiä viheliäisiä ongelmia, sekä niiden keskinäisiä riippuvuuksia.
− ymmärtää miksi planetaaristen reunaehtojen ylittymiseen ja siten ruokamurrokseen, kuluttamisen murrokseen ja työn murrokseen on välttämätöntä sopeutua.
− osaa kuvailla ja soveltaa erilaisia menetelmiä ja tuottaa vaihtoehtoisia tulevaisuuskuvia, kehityspolkuja ja tarkoituksenmukaisia skenaarioita.
− tunnistaa toimintaympäristön murrokseen sopeutumisen keinoja ja tuntee vastuunsa toimijana palveluliiketoiminnan alalla.

Sisältö

MIKSI tulevaisuusajattelua, ennakointia ja tulevaisuuden tekoja tarvitaan restonomin toimialalla?
MITÄ skenaariotyöskentely on ja miten skenaariotyöskentelyä voidaan toteuttaa toimialan ilmiöiden, heikkojen signaalien, trendien ja megatrendien ennakoinnissa?
MITEN tulevaisuustietoa voidaan hyödyntää toimintaympäristön murrokseen sopeutumisessa ja vastuullisen liiketoiminnan kehittämisessä?
MITEN hyödynnän kertynyttä osaamistani ja rakennan tulevaisuuden urapolkuani?

Arviointikriteerit, tyydyttävä (1-2)

Opiskelija tunnistaa ja nimeää tulevaisuusajattelun ja ennakoinnin keskeisiä käsitteitä ja osa-alueita.
Opiskelija tunnistaa tulevaisuusajatteluun liittyvää teoriaa ja tietoa.
Opiskelija toimii tiimin jäsenenä skenaariotyöskentelyssä ja ottaa vastuun omasta suoriutumisestaan. Hän tunnistaa omalle alalle tärkeitä toimintatapoja. Hän tunnistaa omaa osaamistaan ja osaa viestiä siitä.

Arviointikriteerit, hyvä (3-4)

Opiskelija jäsentää tulevaisuusajattelun ja ennakoinnin osa-alueet ja osaa yhdistää ne kokonaisuudeksi. Hän määrittelee aihepiiriin liittyvät käsitteet.
Opiskelija osaa etsiä ja hyödyntää tulevaisuussuuntautunutta tietoa ja teoriaa.
Opiskelija osaa skenaariotyöskentelyn prosessin ja osaa tuottaa tarkoituksenmukaisia skenaarioita.
Opiskelija tunnistaa ruokajärjestelmän viheliäisiä ongelmia ja niiden merkityksen alan tulevaisuudelle
Opiskelija toimii vastuullisesti, sekä tunnistaa ja noudattaa omalle alalle tärkeitä toimintatapoja.
Opiskelija osaa hyödyntää omaa osaamistaan tarkoituksenmukaisesti.

Arviointikriteerit, kiitettävä (5)

Opiskelija ymmärtää tulevaisuusajattelun ja ennakoinnin merkityksen vastuullisen liiketoiminnan strategisen johtamisen kokonaisuudessa.
Opiskelija osaa hankkia, kriittisesti arvioida sekä tarkoituksenmukaisesti soveltaa oman alansa kansallista ja kansainvälistä tulevaisuussuuntautunutta tietoperustaa ja perehtyä siihen monipuolisesti.
Opiskelija ymmärtää skenaariotyöskentelyn prosessin. Opiskelija kykenee soveltamaan tulevaisuustietoa skenaariotyöskentelyssä ja osaa tuottaa kiinnostavia skenaarioita.
Opiskelija pystyy arvioimaan ja kommentoimaan tulevaisuuden kannalta tärkeitä oman alan kehitystrendejä.
Opiskelija kykenee analysoimaan ruokajärjestelmän viheliäisiä ongelmia, suhteuttamaan niitä oman alan tulevaisuusskenaarioihin ja toimimaan proaktiivisesti kestävyysmurroksessa.
Opiskelija toimii vastuullisesti ja sitoutuneesti yhteisön ja oman alan vaatimukset ja tarpeet huomioon ottaen. Opiskelija osaa hyödyntää ja markkinoida omaa osaamistaan.