Kestävän liiketoiminnan kehittäminen palvelumuotoilun keinoin 2 (10 op)
Toteutuksen tunnus: C-02629-TO00BX63-3002
Toteutuksen perustiedot
- Ilmoittautumisaika
- 20.05.2024 - 25.09.2024
- Ilmoittautuminen toteutukselle on päättynyt.
- Ajoitus
- 11.09.2024 - 31.12.2024
- Toteutus on päättynyt.
- Laajuus
- 10 op
- Korkeakoulu
- Laurea-ammattikorkeakoulu, Laurea Verkkokampus
- Opetuskielet
- suomi
- Paikat
- 0 - 15
- Opintojakso
- C-02629-TO00BX63
Osaamistavoitteet (Opintojakso)
Opiskelija osaa - kehittää kestäviä palveluita ja liiketoimintaa kiertotalouden periaatteita hyödyntäen* - soveltaa palvelumuotoilun prosessia ja menetelmiä sekä kiertotalouden työkaluja liiketoiminnan kehittämisessä - ennakoida tulevaisuuden asiakastarpeita muuttuvassa toimintaympäristössä - suunnitella liiketoimintaa toimintaympäristön muutosten pohjalta **Tavoitteeseen lisätty ”palveluita.” Lisäys astuu voimaan 1.8.2024.
Aika ja paikka
Katso opinnon aikataulut Lukkarikoneesta osoitteesta https://lukkarit.laurea.fi. Laurea pidättää oikeudet muutoksiin.
Tenttien ja uusintatenttien ajankohdat
Tuntiaikataulu ja alustava tuntisisältö: 11.9. Orientaatio ja kiertotalousteema 2.10. Projektin kick-off, kehittämishaaste, johdanto Löydä- ja Määritä-vaiheisiin 9.10. Motivaatioprofiilit ja ohjaukset 16.10. Tulevaisuuden ennakointi 23.10. Tiimien itsenäinen työskentely 30.10. Johdanto Kehitä-ja Tuota-vaiheisiin 6.11. Ohjaukset 13.11. Tiimien itsenäinen työskentely 27.11. Valmistatuminen loppuesitykseen ja ohjauksia 4.12. Loppuesitykset; pitchaukset
Arviointiasteikko
H-5
Opiskelumuodot ja opetusmenetelmät
Tämä opintojakso toteutetaan verkkoympäristössä ajalla 11.9.-4.12.2024. Opintojakson materiaalit ja tehtävät ovat Canvasissa. Opintojaksolle hyväksyminen edellyttää, että Service Design / palvelumuotoilun ydinopinnot on suoritettu tai käynnissä. Opintojaksolla tehdään tehtäviä itsenäisesti sekä projektitiimissä. Opintojaksolla toteutetaan kestävän liiketoiminnan kehittämisprojekti Laurean avainkumppanille. Projektissa sovelletaan kiertotalouden, palvelumuotoilun ja tulevaisuusmuotoilun menetelmiä. Projektin osuus on 70% opintojakson kokonaisuudesta. Teoriaosuudessa (30%) perehdytään liiketoiminnan strategioihin, kestävän liiketoiminnan ja tulevaisuusmuotoilunmenetelmiin mm. skenaarioiden tai visiointimallien avulla.
Oppimateriaalit
The circular economy handbook : realizing the circular advantage. Lacy, Long & Spindler. Tehtävänä tulevaisuus : tulevaisuusmuotoilu päätöksenteossa. Minna Koskelo. Maailmanloppu peruttu. 7 väitettä kiertotaloudesta. Pasi Nokelainen. Canvas työtilan teoriasisältö ja artikkelit.
Opiskelijan ajankäyttö ja kuormitus
Tämä opintojakso on 10 op laajuinen vastaten noin 270 h opiskelua / opiskelija. Osa työstä tehdään henkilökohtaisesti ja osa tiimissä. Opintojakson tehtävät on jaksotettu palautettavaksi tasaisesti opintojakson ajan.
Sisällön jaksotus
Teoriaosuudessa (30%)perehdytään kestävän liiketoiminnan ja kiertotalouden sekä tulevaisuusmuotoilun menetelmiin. Projektissa (70%) sovelletaan kiertotalouden, palvelumuotoilun ja tulevaisuusmuotoilun menetelmiä. Opintojakson teemat /moduulit: Orientaatio -johdanto kestävään liiketoimintaan ja kiertotalouteen Tulevaisuusajattelu- ja muotoilu Liiketoiminnan strateginen suunnittelu Kiertotalousmuutoksen toteuttaminen ja kestävän liiketoiminnan kehittäminen Yllä oleviin teemoihin liittyvien työkalujen oppiminen soveltaen. Opintojaksolle hyväksyminen edellyttää, että Service Design / palvelumuotoilun ydinopinnot on suoritettu tai käynnissä. Tuntiaikataulu ja alustava tuntisisältö: katso tiedot Pakista/Lukkarikoneesta.
Toteutuksen valinnaiset suoritustavat
Osaamisen näyttö. Laurean tutkintosäännön mukaisesti kaikilla opiskelijoilla on oikeus osaamisensa näyttämiseen. Aloitteen hankitun osaamisen tunnistamisesta ja tunnustamisesta tekee opiskelija. Osaamisen tunnistaa ja tunnustaa moduulista tai opintojaksosta vastaava opettaja tai muu korkeakouluyksikön johtajan nimeämä henkilö. Arvioinnissa noudatetaan samaa arviointikriteeristöä ja arviointiasteikkoa kuin opintojaksolla. Katso lisätietoa opiskelijaintranetistä.
Harjoittelu- ja työelämäyhteistyö
Opintojaksolla tehdään toimeksiantajalle kehittämissuunnitelma tiimeissä. Toimeksiantajana on Laurean avainkumppaniyritys Starkki Oy. Kestävää kehitystä voidaan pitää tärkeimpänä tulevaisuuden työelämän yleisenä eli geneerisenä osaamisena. Tähän kuuluu esimerkiksi estävää kehitystä edistävien periaatteiden, käytäntöjen ja säädösten tunteminen, soveltaminen sekä noudattaminen. Tällaiseen arvioon päätyivät työelämän ja koulutuksen asiantuntijat tulevaisuuden osaamistarpeita kartoittavassa opetushallituksen Osaaminen 2035 -raportissa
Kansainvälisyys
-
Lisätietoja opiskelijoille
Opinto on vaatimuksiltaan amk-tutkintoon johtavan koulutuksen tasoa. Tutkintosäännön 18§ mukaisesti ”opiskelijan on oltava ensimmäisellä kontaktikerralla läsnä tai ilmoitettava poissaolostaan vastuuopettajalle. Ilmoittautuminen hylätään, mikäli opiskelija ei ilmoita poissaolostaan opinnon aloituskerralta. Hänen tilalleen voidaan ottaa jonossa oleva seuraava opiskelija. (Lauran tutkintosääntö.) Virtuaalitoteutuksilla voidaan edellyttää muunlaista aktiivisuuden osoitusta paikan vahvistamiseksi viikon sisällä toteutuksen alkamisesta (Opetuksesta vastavan vararehtorin päätös 7/2019). ”