Juomatuotteiden gastronomia (5op)
Toteutuksen tunnus: 8T00GK74-3001
Toteutuksen perustiedot
- Ilmoittautumisaika
- 07.11.2025 - 01.01.2026
- Ilmoittautuminen toteutukselle on käynnissä.
- Ajoitus
- 01.01.2026 - 08.03.2026
- Toteutus ei ole vielä alkanut.
- Laajuus
- 5 op
- Virtuaaliosuus
- 3 op
- TKI-osuus
- 1 op
- Toteutustapa
- Monimuoto-opetus
- Yksikkö
- Restonomi
- Toimipiste
- TAMK Pääkampus
- Opetuskielet
- suomi
- Paikat
- 10 - 20
- Koulutus
- Palveluliiketoiminnan tutkinto-ohjelma
- Opettajat
- Arja Luiro
- Vastuuhenkilö
- Arja Luiro
- Ryhmät
-
24RESTOPalveluliiketoiminta 2024, päivätoteutus
- Opintojakso
- 8T00GK74
Osaamistavoitteet (Opintojakso)
Vastuullisuus, lainsäädäntö ja gastronomia ovat keskeisessä asemassa juomalistojen suunnittelussa, ruoan ja juoman yhdistämisessä sekä alan trendien huomioimisessa.
Opiskelija:
- toimii anniskeluun liittyvissä asioissa vastuullisesti ja alan lainsäädännön edellyttämällä tavalla
- tunnistaa erilaiset juomatyypit ja ymmärtää juomatuotealan kestävän kehityksen näkökulmia
- osaa asiakaslähtöisen juomalistasuunnittelun, tuotehinnoittelun
- osaa gastronomiset tarjoilutavat sekä ruoan ja juoman yhdistämisen pääperiaatteet
- tuntee paikalliset ja kansainväliset juomatrendit ja osaa suositella ja anniskella juomia liikeidean tavoitteiden mukaisesti
- huomioi juomatuotteiden allergeenit ja hyvän hygienian
Sisältö (Opintojakso)
MITÄ juomatuotteita anniskeluravintoloissa tarjotaan?
MIKSI gastronominen etiketti ja lainsäädäntö ohjaavat anniskelua ravintolassa?
MITEN ruokia ja juomia yhdistetään onnistuneesti?
MITEN juomatuotteita ja juomalistaa kehitetään alan trendit, vastuullisuus ja kannattavuus huomioiden?
Arviointikriteerit, tyydyttävä (1-2) (Opintojakso)
Opiskelija osaa määritellä juomatuotteisiin liittyvän peruskäsitteistön, anniskeluun liittyvän keskeisen lainsäädännön ja vastuullisuusnäkökohdat.
Opiskelija osaa luetella erilaiset juomatuotteet ja niiden tarjoilutavat.
Opiskelija tunnistaa gastronomisen etiketin osana juomien ja juomalistojen suunnittelua, hinnoittelua ja tarjoilua.
Opiskelija toimii tuettuna ja ohjatusti.
Arviointikriteerit, hyvä (3-4) (Opintojakso)
Opiskelija osaa juomatuotteiden erilaiset tyypit ja tietää juomiin liittyvän gastronomisen etiketin, kestävyysnäkökohtia ja lainsäädännön merkityksen.
Opiskelija suunnittelee, hinnoittelee, suosittelee ja tarjoilee juomia.
Opiskelija osaa yhdistää ruokia ja juomia keskenään erilaisissa liikeideoissa kannattavan liiketoiminnan periaatteiden mukaan. Opiskelija valitsee eri vaihtoehdoista sopivimman menettelytavan ja perustelee valintansa.
Arviointikriteerit, kiitettävä (5) (Opintojakso)
Opiskelija tuntee juomatuotteiden erilaiset tyypit, ymmärtää niihin liittyvän gastronomisen etiketin ja lainsäädännön merkityksen.
Opiskelija suunnittelee, hinnoittelee, suosittelee ja tarjoilee juomia asiakaslähtöisesti ja valintojaan perustellen.
Opiskelija yhdistää ruokia ja juomia keskenään gastronomisten periaatteiden mukaisesti liikeideaan soveltuen. Opiskelija etsii ja kokeilee erilaisia toimintatapoja ja vaihtoehtoja.
Opiskelija ymmärtää trendit, vastuullisuuden ja kannattavuuden osana juomatuote- ja -listasuunnittelua.
Opiskelijan pyrkii aktiivisesti edistämään kestävän kehityksen mukaista ja vastuullista toimintaa.
Aika ja paikka
Periodissa 3 maanantaisin klo 9-15. Resto Lab G0-08, G0-09 ja G0-10.
Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet
1. Juomalista-analyysi ja -trendit (tiimi-/paritehtävä, 0-5, 30 %)
2. Viinimaa ja tasting -tehtävä (tiimi-/paritehtävä, 0-5, 40 %)
2. Tentti (yksilö, 30 %)
4. Viinipäiväkirja (yksilö, hyväksytty/täydennettävä)
Opintosuorituskohtaiset arviointikriteerit löytyvät Moodlesta.
Arviointiasteikko
0-5
Opiskelumuodot ja opetusmenetelmät
Luennot
Harjoitukset
Tehtävät
Tentti
Oppimateriaalit
Sovitaan opintojakson aloituskerralla (Moodle).
Opiskelijan ajankäyttö ja kuormitus
Opintojakson laajuus on 5 op, joka tarkoittaa 135 h opiskelijan työtä. Työn kuormittavuus voi vaihdella osaamisestasi riippuen.
Lähiopetus 48, itsenäinen opiskelu 88 h.
Sisällön jaksotus
Opintojakson lähiopetus pidetään Resto Labin ravintolasalissa.pääsääntöisesti maanantaisin klo 9-15.
12.01.2026 09.00 - 15.00
19.01.2026 09.00 - 15.00
26.01.2026 09.00 - 15.00
02.02.2026 09.00 - 15.00
09.02.2026 09.00 - 15.00
16.02.2026 09.00 - 15.00
Toteutuksen valinnaiset suoritustavat
Ei valinnaisia suoritustapoja.
Harjoittelu- ja työelämäyhteistyö
Yhteistyö Pitkän päivän illan ja Olutravintola Konttorin kanssa.