Kiertotalous korjausrakentamishankkeiden johtamisessa (5 op)
Toteutuksen tunnus: TK00HG10-3001
Toteutuksen perustiedot
Ilmoittautumisaika
02.11.2024 - 31.12.2024
Ajoitus
13.01.2025 - 30.04.2025
Laajuus
5 op
Virtuaaliosuus
5 op
Toteutustapa
Verkossa tapahtuva opiskelu
Toimipiste
TAMK Pääkampus
Opetuskielet
- Suomi
Paikat
0 - 50
Opettaja
- Jarno Oravasaari
- Tytti Kaitala
- Mauri Laasonen
- Pyry Harsunen
- Arttu Lehtonen
Tavoitteet (OJ)
Kurssin tavoitteina on, että oppilas oppii tuntemaan korjausrakentamistoiminnan perusteet, keskeiset toimintatavat, tavanomaiset vaurioitumisilmiöt ja korjausratkaisut sekä osaa viedä rakentamisen kiertotalouden osaksi korjausrakennusprosessia. Tavoitteen on oppia tuntemaan ja hyödyntämään kiertotalouden palveluita siten, että pystyy johtamaan kierrätystoimintaa korjausrakennushankkeessa ja edistämään rakennusosien ehjänä kierrättämistä. Kurssin tavoitteena on saada eri taustoilla osallistuville henkilöille lähtökohdaksi yhteinen korjausrakentamisen ja kiertotalouden käsitteistö.
Sisältö (OJ)
Kurssi koostuu viidestä teemasta, josta kolme keskittyy korjausrakentamisen keskeisiin käsitteisiin ja kaksi kiertotalouteen.
Korjausrakentamisen teemat ovat: 1) Rakenteiden rasitustekijät, vaurioitumisilmiöt ja -mekanismit sekä vaurioitumiseen liittyvä rakennusfysiikka 2) Korjattavan rakennuskannan historia, tyypilliset rakennetyypit eri aikakausina, vanhat rakennusosat ja tekninen vanheneminen. Opintojaksolla pääpaino on 1900-luvun rakennuskannassa. 3) Kuntotutkimukset ja mittaukset, sisäilmatutkimukset sekä niiden perusteella tehtävät korjaussuunnitelmat, erityisesti betonikorjaukset. Lähtötietojen epävarmuuden kuten esimerkiksi mittavirheiden vaikutukset suunnitelmiin.
Kierotalouden teemoissa keskitytään rakennusosien ehjänä kierrättämisen edistämiseen. Siihen kuuluvat teemat ovat: 4) Kiertotalouden aiheuttamat muutokset rakentamisen prosesseihin. Jätehierarkia, ehjänä kierrättämisen edellytykset ja prosessit. Markkinoiden kypsyys ehjänä kierrättämiselle. 5) Rakennusalan kiertotalouspalvelut, joita on saatavilla tai joita pitäisi kehittää, kuten esimerkiksi kiertotalouskonsultointi, purkukartoitus ja sen sisältö, tiedonhallinta, markkinapaikat rakennusosille ja maamateriaaleille, rakennusten purkaminen sekä materiaalien lajittelu ja teollinen käsittely. Kierrätyksen taloudelliset ja ympäristön kuormitusta arvioivat mittarit.
Toteutukseen kuuluu harjoitustehtäviä sekä orientoiva kirjoitustehtävä, jolla kartoitetaan osallistujien lähtökohtia.
Esitietovaatimukset (OJ)
Parhaat edellytykset kiertotalouden vaatimusten ymmärtämiselle on henkilöillä, joilla on rakennusalan pohjakoulutus ja kokemusta korjausrakentamisesta. Vaikka muodollisia koulutusvaatimuksia ei ole, kurssilla ei käsitellä rakentamisen perusteita.
Arviointikriteerit, tyydyttävä (1-2) (OJ)
Opiskelija omaa korjausrakentamiseen liittyvät perustiedot. Perustietojen osaamisessa voi olla pieniä puutteita. Tällöin opiskelija tuntee korjausrakentamistoiminnan perusteet ja keskeisimmät toimintatavat sekä kaikkein tavanomaisimmat rasitustekijät, vaurioitumisilmiöt ja korjausratkaisut. Opiskelija osaa nimetä keskeisimmät kiertotalouspalvelut ja suunnitella korjaushankkeen kierrätyksen toteutusta. Hän pystyy tuomaan rakennusprosessiin mukaan kiertotalouden kannalta keskeisimmät elementit.
Arviointikriteerit, hyvä (3-4) (OJ)
Opiskelija omaa korjausrakentamiseen liittyvät perustiedot. Opiskelija osaa tehdä tavanomaisia analyysejä ja johtopäätöksiä perustietoihin nojautuen. Tällöin opiskelija tuntee korjausrakentamistoimintaa ja toimintatapoja sekä tavanomaiset rasitustekijät, vaurioitumisilmiöt ja korjausratkaisut.
Opiskelija tuntee kiertotalouspalvelujen sisällöt ja toteutusvaihtoehdot. Hän osaa sovittaa kiertotalouden osaksi erilaisia korjausrakennushankkeita ja pystyy edistämään rakennusosien ehjänä kierrättämistä
Arviointikriteerit, kiitettävä (5) (OJ)
Opiskelija omaa monipuolisesti korjausrakentamiseen liittyvät tiedot ja käsitteet. Opiskelija osaa tehdä monipuolisia analyysejä ja johtopäätöksiä omaksumiinsa asioihin nojautuen. Tällöin opiskelija tuntee monipuolisesti korjausrakentamistoimintaa ja toimintatapoja sekä monipuolisesti rasitustekijöitä, vaurioitumisilmiöitä ja korjausratkaisuja. Opiskelijalla on kokonaisvaltainen käsitys kiertotalouden toteuttamisesta ja hän pystyy ottamaan vastuuta kierrätyksen suunnittelusta ja toteuttamisesta rakennusprosessin kaikissa vaiheissa. Hän pystyy analysoimaan eri toteutusvaihtoehtoja erilaisiin asiakastarpeisiin useasta eri näkökulmasta.
Aika ja paikka
Verkkokurssi 13.1.2025-30.4.2025
Tenttien ja uusintatenttien ajankohdat
Verkossa tehtävät tentit kurssin Moodle sivuilla esitettävinä aikoina.
Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet
Kurssiarvosana annetaan hyväksytysti suoritettujen tenttien arvosanojen keskiarvona. Hyväksyminen edellyttää myös Moodle sivuilla olevien tehtävien tekoa.
Arviointiasteikko
0-5
Opiskelumuodot ja opetusmenetelmät
Itsenäinen opiskelu, harjoituset, ryhmätyöt, ongelmalähtöinen opiskelu
Oppimateriaalit
Luentoaineisto ja aineistossa mainittu lähdekirjallisuus.
Opiskelijan ajankäyttö ja kuormitus
5 opintopisteen kurssin suoritus vastaa 135 tunnin itseopiskelua.
Sisällön jaksotus
Kurssin suoritus on jaettu kahteen osaa: korjausrakentaminen ja kiertotalous.
Harjoittelu- ja työelämäyhteistyö
Aineisto ja tehtävät ovat esimerkkejä todellisista kohteista.
Kansainvälisyys
Lähdeaineistoon ja tehtäviin voidaan sisällyttää ulkomaisia kierrätyskäytäntöjä kuvaavia artikkeleita ja
verkkosivuja.