Skip to main content

Infection Control (2 cr)

Code: 7K00DX23-3010

General information


Enrolment period
10.06.2020 - 31.08.2020
Registration for the implementation has ended.
Timing
01.08.2020 - 19.10.2020
Implementation has ended.
Credits
2 cr
Mode of delivery
Contact learning
Unit
Nursing
Campus
TAMK Main Campus
Teaching languages
Finnish
Seats
0 - 52
Degree programmes
Degree Programme in Nursing and Health Care, Nursing
Teachers
Gitte Taulo
Marja Kuparinen
Person in charge
Gitte Taulo
Course
7K00DX23

Objectives (course unit)

The student
- knows the most common microbes and communicable diseases
- is able to work according to aseptic principles, improving patient safety.

Content (course unit)

- essential microbes in nursing, their transmission vectors basic concepts of asepsis
- aseptic practice in various nursing environments
- the importance of personal and hand hygiene in aseptic working
- different types of protection and using them properly
- use of the conventional precautions and different isolation measures in nursing care
- treatment-related infections and their prevention

Assessment criteria, satisfactory (1-2) (course unit)

The student
- knows the basics of infection prevention
- recognizes the microbial groups that are essential for health and knows the basics of their spreading
- is able to work according to aseptic principles without endangering patient safety.

Assessment criteria, good (3-4) (course unit)

The student
- has a structured picture of the basics of infection prevention
- knows the microbial groups that are essential for health and understands the importance of their spreading in maintaining health and preventing illness
- is able to apply the principles of aseptic practice in different nursing environments and justify their activities.

Assessment criteria, excellent (5) (course unit)

The student
- understands comprehensively the basics of infection prevention in various nursing environments
- knows the microbial groups that are essential to health and understands the importance of their proliferation in maintaining health and preventing illness
- is able to apply and evaluate the principles of aseptic work in different nursing environments and is able to justify the activity with evidence-based practice.

Exam schedules

Koe tenttiterraariossa vko 40 -41 (28.9. - 10.10.)
1. uusinta tenttiterraariossa vk 47 ( 16. - 21. 11.)
2. uusinta tenttiterraariossa vk 51 ( 14. - 19.12.)
linkit koeajan varauksiin tulevat opintojakson tabulaan
Korotustentti yleisenä korotusaikana keväällä 2021, ota ajoissa yhteyttä vastuuopettajaan

Assessment methods and criteria

Aseptiikan ja mikrobiologian yhteinen koe, 70 % oikein alimpaan hyväksyttyyn suoritukseen

Assessment scale

0-5

Teaching methods

Toteutuu verkko-opetuksena
Verkko-kurssit
Itsenäinen opiskelu

Learning materials

Aseptiikan koemateriaali
Luennot ja opettajan osoittama muu materiaali esimerkiksi opetusvideot
Aseptiikan koekirjallisuus:
Anttila V-J, Kanerva M, Kuronen M., Kurvinen T., Lyytikäinen O., Rantala A., Vuento R. ja Ylipalosaari P. 2018. Hoitoon liittyvien infektioiden torjunta. Juvenes. Helsinki, sivut 15-165, 326-407, 410-557
Duodecim oppiportti: verkkokurssit Infektioiden torjunta https://www.oppiportti.fi/op/dvk00036
Tavanomaiset varotoimet infektioiden torjunnassa https://www.oppiportti.fi/op/dvk00140
http://www.tays.fi/fi-FI/Ohjeet/Sairaalahygieniaohjeisto PSHP:n hygieniaohjeet
Mikrobiologian koemateriaali:
Luennot ja muu opettajan osoittama materiaali
Mikrobilogian koekirjallisuus
Eliisa Karhumäki; Anne Jonsson; Marita Saros, 2016. Mikrobit hoitotyön haasteena. Edita Publishing Oy sivut 11-63, 104-175

Student workload

Verkko-opetusta yhteensä 16 tuntia
Itsenäistä opiskelua 38 tuntia

Completion alternatives

Ei ole

Further information

Läsnäolo opintojakson orientaatiotunnilla 1.9.. 2020 vahvistaa osallistumisen opintojaksolle.
Sisältö:
-keskeiset mikrobit ja niiden tartuntatiet ja –tavat
-aseptiikan peruskäsitteet
-aseptinen työskentely:
-henkilöhygienia
-käsihygienia
-suojaimet
-tavanomaiset varotoimet
-eristystoimet
-hoitoon liittyvät infektiot ja niiden ennaltaehkäisy

Go back to top of page