Siirry suoraan sisältöön

Kestävät ruokavaliot (5op)

Toteutuksen tunnus: 8T00GK70-3001

Toteutuksen perustiedot


Ilmoittautumisaika
15.09.2025 - 15.10.2025
Ilmoittautuminen toteutukselle ei ole vielä alkanut.
Ajoitus
20.10.2025 - 11.12.2025
Toteutus ei ole vielä alkanut.
Laajuus
5 op
Toteutustapa
Lähiopetus
Yksikkö
Restonomi
Toimipiste
TAMK Pääkampus
Opetuskielet
suomi
Koulutus
Palveluliiketoiminnan tutkinto-ohjelma
Opettajat
Jaana Sahlsten
Vastuuhenkilö
Jaana Sahlsten
Ryhmät
24RESTO
Palveluliiketoiminta 2024, päivätoteutus
Luokittelu
CONTACT
Opintojakso
8T00GK70

Osaamistavoitteet (Opintojakso)

Ruokapalvelut ovat tärkeässä roolissa ihmisen ravitsemuksen tukemisessa sekä planetaarisen hyvinvoinnin toteutumisessa. Kestävän ruokavalion voi rakentaa monin eri tavoin ravitsemussuositukset ja kulttuuriset tekijät huomioiden.

Opiskelija:  
- ymmärtää ravitsemuksen merkityksen osana kokonaisvaltaista hyvinvointia 
- osaa soveltaa ravitsemussuosituksia ja toteuttaa erityisruokavalioita ruokapalvelujen tuottamisessa 
- ymmärtää, miten ruoka rakentaa yksilön identiteettiä 
- ymmärtää kestävän ja planetaarisen ruokavalion merkityksen hiilijalanjäljen pienentämisessä ja luonnon monimuotoisuuden säilyttämisessä 
- ennakoi kehittyvän teknologian mahdollistamia tulevaisuuden personoituja ruokavalioita 

Sisältö (Opintojakso)

MITÄ terveyttä edistävä kestävä ruokavalio ja ruokavalinnat tarkoittavat?  
MITEN ruokavalinnat rakentavat yksilön identiteettiä ja ovat tärkeitä huomioida toimialalla? 
MITEN kestävä ja terveellinen hyvinvointia tukeva ruokavalio toteutetaan osana ilmastotekoja ja luonnon monimuotoisuuden säilyttämisessä? 

Arviointikriteerit, tyydyttävä (1-2) (Opintojakso)

Opiskelija tunnistaa ja osaa nimetä ravitsemussuosituksia, erilaisia ruokavalioita ja niihin liittyviä käsitteitä. 
Opiskelija tunnistaa ruoan merkityksen osana yksilön identiteettiä. 
Opiskelija osaa kuvata ruokavalintojen kestävää kehitystä ja hyvinvointia lisäävät vaikutukset.  
Opiskelija osaa etsiä ja käyttää ravitsemukseen ja kestäviin ruokavalintoihin liittyvää tietoa. 

Arviointikriteerit, hyvä (3-4) (Opintojakso)

Opiskelija osaa jäsentää ja perustella kestävän ja terveellisen ruokavalion merkityksen asiakkaan ravitsemuksessa ja hyvinvoinnissa. 
Opiskelija osaa soveltaa ravitsemussuosituksia ja toteuttaa ruokavalioita asiakaslähtöisesti.  
Opiskelija osaa kuvata ja arvioida ruokavalintojen kestävää kehitystä ja hyvinvointia lisääviä vaikutuksia. 
Opiskelija osaa hankkia, arvioida ja käyttää ravitsemukseen ja kestäviin ruokavalintoihin liittyvää tietoa. 

Arviointikriteerit, kiitettävä (5) (Opintojakso)

Opiskelija ymmärtää terveellisen ja yksilöllisen ruokavalion merkityksen. Hän osaa suunnitella ja tuottaa niitä osana asiakaslähtöistä ruokapalvelua. 
Opiskelija ymmärtää ravitsemuksen, ruokavalioiden ja hyvinvoinnin moninaisuutta ja osaa ennakoida aihealueiden tulevaisuuskuvia kokonaisvaltaisesti.  
Opiskelija ymmärtää ruokavalintojen vaikutukset kestävän kehityksen ja hyvinvoinnin näkökulmista, ja osaa toimia niitä edistäen. 
Opiskelija osaa hankkia, arvioida ja käyttää ravitsemukseen ja kestäviin ruokavalintoihin liittyvää tietoa monipuolisesti ja kriittisesti. 

Tenttien ja uusintatenttien ajankohdat

Opintojakson tentin ajankohta ilmoitetaan opintojakson alussa.

Arviointiasteikko

0-5

Opiskelumuodot ja opetusmenetelmät

Luennot
Problem-based learning
Itsenäiset tehtävät
Tiimityöskentely

Oppimateriaalit

Haveri, H., Soisalo S., & Voutilainen, E. 2023. Planetaarinen ruokavalio & elämäntapa. 1. painos. Helsinki: Kustannus Oy Duodecim.

Muu lähdemateriaali ilmoitetaan opintojakson alussa.

Opiskelijan ajankäyttö ja kuormitus

Opintojakson laajuus on 5 op, joka tarkoittaa 135 h opiskelijan työtä. Opintojakson kuormittavuus voi kuitenkin vaihdella, esimerkiksi ennakko-osaamisestasi riippuen.

Toteutuksen valinnaiset suoritustavat

AHOT

Tee hyväksilukuhakemus 21.9.2025 mennessä Pakin eAHOT-järjestelmässä. Osoita hakemuksen käsittelijäksi Jaana Sahlsten.

Hakemusten perusteella hyväksytyt opiskelijat kutsutaan osoittamaan osaaminen kirjallisena AHOT-näyttönä, joka suoritetaan 29.9.-5.10.2025 EXAM-järjestelmässä.

Siirry alkuun