Johtamisoppi ja työlainsäädäntö (3 op)
Toteutuksen tunnus: 5K00DK63-3013
Toteutuksen perustiedot
Ilmoittautumisaika
18.11.2024 - 03.01.2025
Ajoitus
07.01.2025 - 25.05.2025
Laajuus
3 op
Toteutustapa
Lähiopetus
Yksikkö
Konetekniikka
Toimipiste
TAMK Pääkampus
Opetuskielet
- Suomi
Koulutus
- Konetekniikan tutkinto-ohjelma
Opettaja
- Sakari Lepola
Vastuuhenkilö
Sakari Lepola
Ryhmät
-
23AI112Konetekniikka 2023, monimuoto
Tavoitteet (OJ)
Opiskelija tuntee henkilöstöjohtamisen keskeiset periaatteet ja teoriat sekä hän ymmärtää työpsykologian keskeiset käsitteet sekä kansainvälisen ympäristön eri työkulttuuri eroavaisuudet. Opiskelija ymmärtää teollisen yksikön henkilöstön osaamisen, hyvinvoinnin ja toiminnan tuloksen välisen yhteyden, esim IoT / Big Datan hyödyntäminen toiminnan kehittämisessä..
Opiskelija tuntee yrityksen strategiaprosessin ja työkalut sekä ymmärtää strategian merkityksen yrityksen toiminnalle.
Opiskelija tuntee työyhteisön muutosprosessin periaatteet, osaa motivoida ja palkita teollisen yksikön työntekijöitä tarkoituksenmukaisella tavalla. Opiskelija osaa arvioida ja kehittää itseään esimiehenä huomioiden myös kestävän kehityksen (yhteiskuntavastuu).
Opiskelija tuntee oman toimialansa työlainsäädännön keskeisen sisällön, osaa laatia teollisuusyrityksen työntekijän työsopimuksen. Opiskelija tuntee henkilöstön rekrytointiprosessin ja irtisanomisprosessin eri vaiheet ja säännökset.
Sisältö (OJ)
Henkilöstöjohtaminen, strategiaprosessi, muutoksenhallinta, Itsensäjohtaminen, motivaatio, työlainsäädäntö, työsopimus
Arviointikriteerit, tyydyttävä (1-2) (OJ)
Opiskelija tunnistaa johtamisen ja esimietyön tärkeimmät peruskäsitteet ja vaatimukset. Opiskelija tiedostaa esimiehen toimiin liittyvät tärkeimmät työlainsäädännön lait ja suoriutuu annetuista tehtävistä, tarvittaessa avustettuna.
Arviointikriteerit, hyvä (3-4) (OJ)
Opiskelija tuntee esimiestyön ja johtamisen aihepiiriä hallitsevat lait, käsitteet ja toiminnot. Opiskelija suoriutuu itsenäisesti annetuista tehtävistä.
Arviointikriteerit, kiitettävä (5) (OJ)
Opiskelija hallitsee hyvin johtamisen ja esimiestyön sekä siihen liittyvän työlainsäädännön osa-alueet ja pystyy soveltamaan taitoaan erilaisiin aihepiirin tehtäviin.
Tenttien ja uusintatenttien ajankohdat
Opintojaksolla ei ole lainkaan pakollista tenttiä. Opintojakso suoritetaan a) tinkimättömällä osallistumisella oman ryhmän tehtävien suorittamiseen ja b) ryhmätöiden tuotosten ja käsiteltyjen aiheiden omien muistiinpanojen avulla tuotetulla henkilökohtaisella oppimispäiväkirjalla (portfolio), joka arvioidaan kohdan a) toteuduttua arvosanalla 1-5.
Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet
Kurssin kaikille luennoille (force majeure -varaus) ja kaikkiin ryhmätehtäviin osallistuminen tuottaa automaattisesti kurssin arvioinnin pohjaksi arvosanan 1. Opintojakson ajalta täytetään henkilökohtaista oppimispäiväkirjaa, joka palautetaan opintojakson päätyttyä. Oppimispäiväkirja arvioidaan arvosanalla 0-5. Ohjeet oppimispäiväkirjan kirjoittamiseen esitellään luennoilla ja ne löytyvät kurssin TuniMoodlesivuilta. Toteutuksen arvosana perustuu pääosin oppimispäiväkirjan arvosanaan.
Vapaaehtoiseen korotustenttiin osallistumisesta on mahdollista saada lisäpisteitä, joilla oppimispäiväkirjan arvosanaa ja siten toteutuksen arvosanaa voi korottaa.
Opintosuorituksen arviointi: kiitettävä (5), hyvä (3-4), tyydyttävä (1-2), hylätty (0). Arvioinnissa sovelletaan TAMKin yleisiä arviointikriteerejä: https://intra.tamk.fi/fi/web/tutkinto-opinto-opas/arviointi
Arviointiasteikko
Hyväksytty/hylätty
Opiskelumuodot ja opetusmenetelmät
- v. 2025 lähiopetuksena (tilanteen salliessa) toteutettavat luennot
- ryhmäkohtaiset tehtävät, joiden sisältö puretaan ja analysoidaan tunneilla
- itsenäinen opiskelu
- henkilökohtainen oppimispäiväkirja, portfolio, joka palautetaan kurssin lopussa
oppimisympäristö TuniMoodle
Oppimateriaalit
Kurssilla käsitellään useiden eri aihealueen kirjoittajien materiaalia, joista tehdään ryhmäkohtaisia palautuksia.
Opettajan materiaali jaetaan TuniMoodlen oppimisympäristössä
Opiskelijan ajankäyttö ja kuormitus
3 op:n suoritus vaatii yhteensä noin 81 tuntia työtä.
Sisällön jaksotus
Kukin luentokerta käsittelee yhtä teemaa. Lähiopetuskertojen/luentojen välisellä viikolla opiskelija tekee ryhmänsä kanssa seuraavaksi kerraksi osoitetun tehtävän. Arvan osuessa kohdalle tehtävä esitetään koko kurssille. Tehtävän suoritusta ei arvostella erikseen, mutta sen perusteella täytettävä oppimispäiväkirjan osuus on kurssin arvioinnin perusta. Opintojakson sisältö ja aikataulu sekä luentojen teemat esitellään ensimmäisellä luennolla ja kurssin edetessä TuniMoodlessa.
Toteutuksen valinnaiset suoritustavat
Ei ole
Lisätietoja opiskelijoille
KEVÄÄN 2025 KURSSIN TOTEUTUSTA KOSKEVAT HUOMAUTUKSET:
1. Koronapandemian on toistaiseksi selätetty, muta influenssat yms. saattavat vaikuttaa tilanteeseen. Vain terveenä lähiopetukseen!
2. Kohdassa yksi mainittujen mahdollisten erityistoimien vuoksi lähiopetus saatetaan joutua korvaamaan etäopetusmenetelmillä. Mahdolliset koronapandemiasta johtuvat erityistoimet vaikuttavat kurssin ohjelmaan, harjoitustöiden määrään ja arviointiin, kurssin loppukokeeseen ja siten myös kurssin arvosanan muodostukseen.
3. Tähän toteutussuunnitelmaan ennen kurssin aloitusta kirjattuja asioita ei ole mainittujen erityistoimien vuoksi muutettu eli kurssisuunnitelmaa toteutetaan kohdan yksi antaman viitekehyksen mukaisesti. 18.9.2024 Sakari Lepola