Siirry suoraan sisältöön

Sähkötekniikka (5 op)

Toteutuksen tunnus: 5K00DK43-3020

Toteutuksen perustiedot


Ilmoittautumisaika

18.11.2024 - 11.01.2025

Ajoitus

07.01.2025 - 24.05.2025

Laajuus

5 op

Toteutustapa

Lähiopetus

Yksikkö

Konetekniikka

Toimipiste

TAMK Pääkampus

Opetuskielet

  • Suomi

Koulutus

  • Konetekniikan tutkinto-ohjelma

Opettaja

  • Heikki Tarkiainen

Vastuuhenkilö

Heikki Tarkiainen

Ryhmät

  • 24AI112
    Konetekniikka 2024, monimuoto

Tavoitteet (OJ)

Opiskelija osaa:
- tasasähkötekniikan perusteet
- vaihtosähkötekniikan perusteet
- tehdä laboraatiokytkentöjä
- suorittaa ja tulkita sähkötekniikan erilaisia mittauksia (jännite, virranvoimakkuus, näennäisteho, pätöteho, loisteho, tehokerroin)
- laskea teoreettisen sähkötekniikan laskuja tehollisarvoilla, kompleksiluvuilla ja osoitinlaskennalla
Opiskelija hallitsee sähkötyöturvallisuuteen liittyvät perusasiat ja osaa valita joitakin sähkölaitteita tavallisimpiin sovelluksiin.

Sisältö (OJ)

Sähkötekniikan peruskäsitteet, sähkövirtapiirit, sähkölähteet, sähköstatiikka ja kondensaattorin toiminta. Tasasähköpiirit, vaihtosähköpiirit, magnetismi ja kolmivaiheiset vaihtosähköpiirit. Sähkön käyttömahdollisuudet konetekniikassa. Sähkötyöturvallisuus ja sähkömittaustekniikan perusteet.

Lisätiedot (OJ)

Opetusmenetelmät: Tietokoneavusteiset laboratorioharjoitukset ClassAct oppimisympäristössä.
Laboratoriotyöskentely sähkötekniikan laboratoriossa.
Aktivoiva luento, demonstraatiot, esitelmät, opetuskeskustelu, Itsenäinen opiskelu/etätehtävät, harjoitukset, harjoitustyöt, raportti/työselostus, tentti, Ryhmäopiskelu, itsenäinen verkko-opiskelu, kenttätyöskentely (sis. opintoretket), laboratoriotyöskentely/työpajatyöskentely, ohjattu verkko-opiskelu, projektityöskentely, ryhmätentti ja seminaari.
Kirjallisuus:
Jaakko Ahoranta: Sähkötekniikan ja elektroniikan perusteet
Lauri Aura, Antti J. Tonteri: Teoreettinen sähkötekniikka ja sähkökoneiden perusteet
Timo Lehmusvuori, Nori El Mahboul: Teoreettinen sähkötekniikka

Arviointikriteerit, tyydyttävä (1-2) (OJ)

Opiskelija tuntee vaihtosähkötekniikan ja kolmivaihetekniikan käsitteet. Opiskelija tuntee peruskomponentit ja niiden käyttäytymisen vaihtosähköpiireissä. Opiskelija osaa käyttää impedanssi- ja tehokolmiota. Opiskelija suoriutuu käytännön tehtävistä ryhmän tukemana. Opiskelija on läsnä tunneilla sovitun vähimmäismäärän.

Arviointikriteerit, hyvä (3-4) (OJ)

Opiskelija osaa käyttää sujuvasti perusmittalaitteita. Hän tuntee piirilaskentatekniikan perusteet ja ymmärtää sähkötekniikan peruskomponenttien käyttäytymisen ja tehtävät vaihtosähköpiireissä. Hän osaa soveltaa osoitinlaskentaa yksinkertaisissa komponenttien sarjakytkennöissä ja tuntee kolmivaihetekniikan tehokomponentit. Hän suoriutuu annetuista tehtävistä itsenäisesti. Hän on aktiivinen jäsen ryhmässä työskenneltäessä.

Arviointikriteerit, kiitettävä (5) (OJ)

Opiskelija suoriutuu myös vaativimmista piirilaskentatehtävistä. Hän ymmärtää osoitinlaskennan periaatteen ja osaa sujuvasti soveltaa osoitinlaskentaa komponenttien sarjakytkennöissä. Hän tietää kolmivaihetekniikan tehokomponentit, ymmärtää niiden merkityksen sekä loistehon kompensoinnin tarkoituksen. Hän käyttää sujuvasti perusmittalaitteita ja osaa tehdä valintoja laitetekniikoiden välillä. Hän innostaa ja auttaa muita ryhmän jäseniä.

Arviointiasteikko

0-5