Mikrobiologia (3 op)
Toteutuksen tunnus: 5O00GX03-3001
Toteutuksen perustiedot
Ilmoittautumisaika
22.11.2024 - 08.01.2025
Ajoitus
01.01.2025 - 31.07.2025
Laajuus
3 op
Toteutustapa
Lähiopetus
Yksikkö
Laboratoriotekniikka
Toimipiste
TAMK Pääkampus
Opetuskielet
- Suomi
Koulutus
- Laboratoriotekniikan tutkinto-ohjelma
Opettaja
- Mirja Niskanen
Vastuuhenkilö
Eeva-Leena Tuominen
Ryhmät
-
24LATELaboratoriotekniikka 2024
Tavoitteet (OJ)
Opintojaksolla perehdytään mikrobiologian perusteisiin ja mikrobiologisiin analyysimenetelmiin.
Opintojakson suoritettuaan opiskelija
• tietää pro- ja eukaryoottisolun rakenteen
• ymmärtää mikrobien tärkeimpiä ominaisuuksia, kasvua ja ravinto- ja elinolosuhdevaatimuksia, ja osaa niiden perusteella tehdä päätelmiä mikrobien kasvatuksesta
• ymmärtää mikrobien merkityksen terveyden, ympäristön sekä teollisen tuotannon kannalta
• tuntee tärkeimmät mikrobiologisessa työskentelyssä käytettävät näytteen valmistus-, viljely- ja mikrobien tunnistusmenetelmät sekä sterilointitekniikat
Arviointikriteerit, tyydyttävä (1-2) (OJ)
Opiskelija osaa tunnistaa ja määritellä tärkeimmät prokaryootti- ja eukaryoottisolujen rakenteet. Opiskelija osaa perusteet mikrobien kasvun, ravinnon- ja elinolosuhteiden vaatimuksista ja osaa kuvata mikrobien tärkeimpiä perusominaisuuksia. Opiskelija tietää perustasolla mikrobien merkityksen terveyden, ympäristön sekä teollisen tuotannon kannalta. Opiskelija tietää mikrobiologisessa työskentelyssä käytettyjen menetelmien perusperiaatteet.
Arviointikriteerit, hyvä (3-4) (OJ)
Opiskelija osaa kuvata pro- ja eukaryoottisolun rakenteen, soluorganellit ja niiden tärkeimmät tehtävät. Opiskelija osaa tunnistaa ja selittää mikrobien kasvun, ravinnon- ja elinolosuhteiden vaatimuksia ja osaa kuvata mikrobien tärkeimpiä ominaisuuksia. Opiskelija osaa selittää mikrobien merkityksen terveyden, ympäristön sekä teollisen tuotannon kannalta. Opiskelija hallitsee mikrobiologisessa työskentelyssä käytettyjen menetelmien periaatteet.
Arviointikriteerit, kiitettävä (5) (OJ)
Opiskelija osaa selittää yksityiskohtaisesti pro- ja eukaryoottisolun rakenteen. Opiskelija osaa tunnistaa ja selittää yksityiskohtaisesti mikrobien kasvun, ravinnon- ja elinolosuhteiden vaatimuksia sekä kuvata mikrobien tärkeimpiä ominaisuuksia, ja niiden perusteella tehdä päätelmiä mikrobien kasvatuksesta. Opiskelija osaa selittää perusteellisesti mikrobien merkityksen terveyden, ympäristön sekä teollisen tuotannon kannalta. Opiskelija osoittaa hallitsevansa kattavasti mikrobiologisessa työskentelyssä käytettyjen menetelmien periaatteet. Opiskelijalle on muodostunut hyvä kokonaiskuva mikrobien ominaisuuksista ja toiminnasta.
Aika ja paikka
Lukujärjestyksen ilmoittamina ajankohtina.
Tenttien ja uusintatenttien ajankohdat
Tentti 4.2.2024
1. uusintatentti/korotustentti 21.2.2024
2. uusintatentti (ei arvosanan korotuksia) Examissa, sovittava erikseen opettajan kanssa
Huomioi, että 4. periodissa olevalle Mikrobiologian laboratoriotyöt -kurssille ei voi osallistua, ellei mikrobiologian teoriakurssi ole tätä ennen hyväksytysti suoritettu.
Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet
Hyväksytysti suoritettu tentti (70%), hyväksytysti suoritettu ryhmätyö ja esitys (30%), itse- ja vertaisarvioinnit.
Arviointiasteikko
0-5
Opiskelumuodot ja opetusmenetelmät
Lähiopetus, tunti- ja kotitehtävät, ryhmätyö ja esitys sekä tentti.
Oppimateriaalit
Moodlen materiaali
Lisämateriaalina jokin yleisen mikrobiologian oppikirja, esim.
- Willey, Sherwood, Woolverton, Prescott: Prescott’s Principles of Microbiology, McGraw-Hill
- Willey, Sherwood, Woolverton: Prescott's Microbiology, McGraw-Hill
- Willey, Sherwood, Woolverton: Prescott, Harley, and Klein’s Microbiology, McGraw-Hill
- Bauman: Microbiology with Diseases by Taxonomy, Pearson
- Madigan, Bender, Buckley, Sattley, and Stahl: Brock Biology of Microorganisms, Pearson
- Tortora, Funke, Case: Microbiology. An Introduction, Pearson
Opiskelijan ajankäyttö ja kuormitus
Lähiopetus 27 h. Itsenäistä opiskelua n. 54 h.
Sisällön jaksotus
Kuvattu tarkemmin Moodlessa.
Toteutuksen valinnaiset suoritustavat
-
Harjoittelu- ja työelämäyhteistyö
-
Kansainvälisyys
-
Lisätietoja opiskelijoille
-