Biokemia ja solubiologia (5 op)
Toteutuksen tunnus: 7B00GQ09-3003
Toteutuksen perustiedot
Ilmoittautumisaika
02.01.2025 - 27.01.2025
Ajoitus
02.01.2025 - 19.12.2025
Laajuus
5 op
Toteutustapa
Lähiopetus
Yksikkö
Bioanalyytikko
Toimipiste
TAMK Pääkampus
Opetuskielet
- Suomi
Koulutus
- Bioanalyytikon tutkinto-ohjelma
Opettaja
- Marika Toivonen
- Tuuli Välineva
Vastuuhenkilö
Kirsi Mansikkamäki
Ryhmät
-
25BASJBioanalyytikot kevät 2025 Seinäjoki
Tavoitteet (OJ)
Opintojakson tavoitteena on, että opiskelija oppii perusteet biokemiasta ja solubiologiasta.
Opintojakson suoritettuaan opiskelija:
• kuvaa solun rakenteen ja soluorganellit ja määritelee niiden tehtävät
• osaa selittää biokemiallisten yhdisteryhmien rakennepiirteet, ominaisuudet ja tehtävät
• osaa selittää geneettisen tiedon siirron periaatteen ja tietää mitä sen reaktioissa tapahtuu
• kuvaa entsyymien toiminnan periaatteet ja merkityksen elintoiminnoille
• osaa selittää solun aineenvaihdunnan periaatteet ja tuntee tärkeimmät aineenvaihduntareitit ja niiden merkityksen solun toiminnan kannalta
• osaa selittää solusyklin, solun jakaantumisen, solun kasvun ja erilaistumisen, solukuoleman ja solujen välisen viestinnän periaatteet
Sisältö (OJ)
• Solun rakenne
• Biokemialliset yhdisteryhmät ja tärkeimmät yksittäiset molekyylit
• Geneettisen tiedonsiirron reaktiot
• Entsyymien toiminta
• Keskeinen aineenvaihdunta (lähinnä energia-aineenvaihdunta)
• Solusykli, solun jakaantuminen, kasvu, erilaistuminen, solukuolema ja solusignalointi
Arviointikriteerit, tyydyttävä (1-2) (OJ)
Opiskelija osaa tunnistaa tärkeimmät solun rakenteet ja tietää niiden tehtävät. Opiskelija osaa nimetä biokemialliset yhdisteryhmät, ja tietää niiden perusrakenteen ja tärkeimmät tehtävät solussa. Opiskelija tietää geneettisen tiedon siirron periaatteen, ja osaa perustasolla kertoa siirron eri reaktioista. Opiskelija tuntee entsyymien toiminnan ja solun aineenvaihdunnan perusperiaatteet ja osaa nimetä tärkeimpiä aineenvaihduntareittejä. Opiskelija osaa perustasolla kuvata solun toimintaa, ja tietää perusteet solusyklistä, solunjakaantumisesta, solun kasvusta ja erilaistumisesta, solukuolemasta ja solujen välisestä viestinnästä.
Arviointikriteerit, hyvä (3-4) (OJ)
Opiskelija osaa kuvata tärkeimmät solun rakenteet ja selittää niiden tehtävät. Opiskelija osaa nimetä ja kuvailla biokemialliset yhdisteryhmät, ja selittää niiden perusrakenteen ja tärkeimmät tehtävät solussa. Opiskelija osaa selittää geneettisen tiedon siirron periaatteen, ja selittää, mitä siirron eri reaktioissa tapahtuu. Opiskelija osaa kuvata entsyymien toiminnan periaatteet ja merkityksen. Opiskelija osaa selittää aineenvaihdunnan periaatteet ja tuntee tärkeimmät reaktioreitit. Opiskelija osaa kuvata solun toimintaa, ja osaa selittää solusyklin, solunjakaantumisen, solun kasvun ja erilaistumisen, solukuoleman ja solujen välisen viestinnän periaatteet. Opiskelijalle on muodostunut kokonaiskuva solun toiminnasta.
Arviointikriteerit, kiitettävä (5) (OJ)
Opiskelija osaa selittää yksityiskohtaisesti solun rakenteen, soluorganellit ja niiden tehtävät. Opiskelija osaa nimetä ja kuvailla biokemialliset yhdisteryhmät, ja selittää niiden rakennetta ja tehtäviä monipuolisesti. Opiskelija osaa selittää biomolekyylien merkityksen elintoiminnoille. Opiskelija osaa selittää geneettisen tiedon siirron periaatteen ja osaa kuvata sen reaktiot yksityiskohtaisesti. Opiskelija osaa selittää entsyymien toimintamekanismin, merkityksen sekä tietää entsyymisäätelyn perusperiaatteita. Opiskelija osaa selittää aineenvaihdunnan periaatteet, tuntee tärkeimmät reaktioreitit ja ymmärtää, miten ne ovat vuorovaikutuksessa keskenään. Opiskelija osaa kuvata solun toimintaa, ja selittää solusyklin, solunjakaantumisen, solun kasvun ja erilaistumisen, solukuoleman ja solujen välisen viestinnän mekanismeja monipuolisesti. Opiskelijalle on muodostunut hyvä kokonaiskuva solun toiminnasta.
Arviointiasteikko
0-5