Siirry suoraan sisältöön

Seksuaalisuutta loukkaavaa väkivaltaa kokeneen hoito (5 op)

Toteutuksen tunnus: 7K00ET55-3011

Toteutuksen perustiedot


Ilmoittautumisaika

23.01.2024 - 11.03.2024

Ajoitus

11.03.2024 - 10.05.2024

Laajuus

5 op

Virtuaaliosuus

5 op

Toteutustapa

Etäopetus

Toimipiste

TAMK Pääkampus

Opetuskielet

  • Suomi

Paikat

0 - 100

Opettaja

  • Raakel Viheroksa

Vastuuhenkilö

Raakel Viheroksa

Ryhmät

  • 24CAMPUSONLINE
    CAMPUSONLINE
  • VAPAA
    Vapaasti valittavat opinnot

Tavoitteet (OJ)

- Opiskelija ymmärtää, mitä on seksuaalisuutta loukkaava väkivalta ja sen eri ulottuvuudet.
- Opiskelija on tietoinen seksuaalisuutta loukkaavaa väkivaltaa koskevasta lainsäädännöstä sekä rikosprosessin kulusta.
- Opiskelija tuntee seksuaalista väkivaltaa kohdanneen hoidon periaatteet ja tietää seksuaalisuutta loukkaavan väkivallan vaikutukset ja seuraukset sitä kohdanneelle.
- Opiskelija tietää sensitiivisen asiakastyön periaatteet.
- Opiskelija tietää keskeiset asiat seksuaalisuutta loukkaavaa väkivaltaa kohdanneen asiakkaan hoidossa ja niiden vaikutusten huomioimisen myös työntekijän näkökulmasta, sekä työntekijän jaksamiseen ja työhyvinvointiin liittyvät periaatteet.
- Opiskelija tuntee seksuaalisuutta loukkaavaan väkivallan ehkäisyn periaatteet sekä ennaltaehkäisyssä käytettäviä seksuaalikasvatuksen periaatteita, menetelmiä sekä seksuaalikasvatuksen eettisen säännöstön.

Sisältö (OJ)

- Seksuaalisuutta loukkaava väkivalta, siihen liittyvät käsitteet sekä väkivallan yleisyys.
- Seksuaalisuutta loukkaavaan väkivaltaan liittyvä lainsäädäntö ja rikosprosessi.
- Seksuaalisuutta loukkaavan väkivallan seuraukset väkivaltaa kohdanneelle sekä väkivaltaa kohdanneen sensitiivinen hoito ja siinä huomioitavat asiat.
- Työntekijän osaaminen, jaksaminen ja työnhyvinvointi
- Seksuaalisuutta loukkaavan väkivallan ehkäisy ja siinä käytettäviä menetelmiä.

Aika ja paikka

Opintojakso alkaa 11.3. 2024 ja päättyy 29.4.2024 . Opintojaksolla on tehtäväkohtainen palautusaikataulu. Palautukseen annettu määräaika on ehdoton. Opiskelija tippuu kurssilta, jos tehtävän palautus ei ole tullut annettuun määräaikaan mennessä. Opintojakso toteutuu Savonian-moodle alustalla, johon opiskelija kirjautuu oman organisaationsa HAKA-tunnisteilla.

Tenttien ja uusintatenttien ajankohdat

Ei tenttiä. Kurssi suoritetaan kokonaan verkossa. Kurssi koostuu viidestä eri teemasta, jotka tulevat kaikki olla hyväksytysti suoritettu kokonaisuoritusmerkinnän saamiseksi.
Tehtävät tulee olla palautettuna määräpäivään mennessä, muutoin kurssilla eteneminen estyy. Annetussa tehtäväkohtaisissa aikatauluissa pysyminen on ehdoton. Myöhästyneitä tehtäviä ei arvioida.

HUOM! Tehtävä 1 (yksi) on palautettava 25.3.2024 mennessä, jotta voit jatkaa opintojaksolla.
Muut tehtävät voit aloittaa heti tämän jälkeen ja palauttaa viimeistään tehtävässä annettuna ajankohtana. Katso tarkemmat tehtävien ohjeistukset Savonian Moodlesta kohdasta 6.
Kaikkien tehtävien mahdolliset täydennykset ja korjaukset tulee olla tehtynä viimeistään pe 3.5.2024.

Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet

Arviointi perustuu ohjeiden mukaisesti annettuihin verkkotehtäviin. Tehtävät tulee olla palautettuna annetussa aikataulussa. Aikataulu on ehdoton.
Jokaisen teeman tehtävälle oma palautuspäivämäärä, minkä tiedot löytyvät kurssialustalta kurssin alkaessa. Viimeisen tehtävän palautus sulkeutuu 29.4. klo 23.59, jolloin opintojakson opiskelu päättyy. Tehtävien täydennysten osalta noudatetaan ko.tehtävän opettajan antamaa aikataulua. Annettu tehtävien palautusaikataulu on ehdoton. Myöhässä olevia tehtäviä ei arvioida.

Opintojakson tehtävien arviointi ja arvosanojen tallennus opintorekisteriin 10.5.2024 mennessä.

Arviointiasteikko

Hyväksytty/hylätty

Opiskelumuodot ja opetusmenetelmät

Itsenäinen opiskelu: verkkoluentojen käyttö ja aineistoihin perehtyminen, verkkotehtävien suorittaminen annettujen kriteerien pohjalta, pienryhmätyöskentely verkossa.
Opintojakso koostuu viidestä eri teemasta. Yhden teeman tehtävät toteutuvat ryhmätyönä, muut tehtävät ovat yksilötehtäviä.

Opintojakso toteutuu Savonian-moodle alustalla, johon opiskelija kirjautuu oman organisaationsa HAKA-tunnisteilla. Verkko-osoite:https://moodle.savonia.fi/course/view.php?id=395
Kurssiavain: kevät24seksuaalisuus

Oppimateriaalit

Kurssiin liittyvä oppimateriaali ja muu kirjallisuus on esitetty kukin teeman oppimistehtävien yteydessä.

Opiskelijan ajankäyttö ja kuormitus

Opintojakso on 5op:n laajuinen eli käsittää 135h opiskelijan itsenäistä työtä. Opintojakso koostuu viidestä teemasta, joissa jokaisessa on oma tehtävänsä. Opintojaksolla on tehtäväkohtainen palautusaikataulu. Tehtävien palautukseen annettu määräaika on ehdoton. Opiskelija tippuu kurssilta, jos tehtävän palautus ei ole tullut tehtäväkohtaisesti annettuun määräaikaan mennessä.

Sisällön jaksotus

- Opintojakso alkaa ja ensimmäinen tehtävä avautuu 11.3.2024. Opintojakso päättyy 29.4.2024. Ensimmäisen tehtävän palautus määräajassa varmistaa paikan kurssin jatkamiselle. Ryhmätehtävää varten pienryhmäjako tehdään ensimmäisen tehtävän palautusajankohdan jälkeen. Jos ensimmäisen tehtävän palautus ei toteudu määräajassa, opiskelijan tippuu kurssilta.
- Muiden tehtävien palautusalustat sulkeutuvat portaittain ja nämä aikataulut ovat myös ehdottomia. Aikataulut löytyvät kurssin moodle-oppimisalustalta. Viimeisen tehtävän palautusalusta sulkeutuu 29.4.2024 klo 23.59, jolloin opintojakson opiskelu päättyy.
- Opintojakson tehtävien arviointi ja arvosanojen tallennus opintorekisteriin tapahtuu 10.5.2024 mennessä.

Opintojakson teemat:
- Seksuaalisuutta loukkaava väkivalta, siihen liittyvät käsitteet sekä väkivallan yleisyys.
- Seksuaalisuutta loukkaavaan väkivaltaan liittyvä lainsäädäntö ja rikosprosessi.
- Seksuaalisuutta loukkaavan väkivallan seuraukset väkivaltaa kohdanneelle sekä väkivaltaa
kohdanneen sensitiivinen hoito ja siinä huomioitavat asiat.
- Työntekijän osaaminen, jaksaminen ja työnhyvinvointi
- Seksuaalisuutta loukkaavan väkivallan ehkäisy ja siinä käytettäviä menetelmiä.


Huomioitavaa! Jokainen opiskelija tarkastaa oman tehtävän asetukset ja että linkit toimivat.
Kurssi suoritetaan kokonaan verkossa. Kurssi toteutetaan yhteistyössä viiden ammattikorkeakoulun kanssa. Kurssi koostuu viidestä eri osa-alueesta/teemasta, joista jokaisesta on oma tehtävänsä ja annettu aikataulu tehtävien tekoon.

Muut tehtävät avautuvat tehtäväksi, kun ensimmäinen tehtävä on palautettu määräaikaan mennessä. Tehtävien palautus on tapahduttava annetussa aikataulussa, joustot aikataulussa ei ole mahdollisia ja tehtävien osalta ei ole mahdollista saada lisäaikaa. Myöhästyneitä tehtäviä ei tarkisteta. Jos yhdenkin tehtävän palautus myöhästyy annetusta aikataulusta, kurssin jatkaminen ei ole enää mahdollista ja kurssi keskeytyy,. Tehtävien palautukseen annettu määräaika on siis ehdoton.
Jos määräaikaan mennessä palautettu tehtävä vaatii täydennystä, ko.tehtävästä vastaava opettaja antaan tämän osalta uuden määräajan palautukselle.

Pienryhmäjako: Ensimmäisen tehtävän palautuksen jälkeen kurssin opettaja laatii määräaikaan mennessä tulleiden palautusten pohjalta pienryhmät ryhmätehtävään liittyen.

Vastuuopettajana Tamk:n osalta: lehtori Raakel Viheroksa

Opintojakso verkkoalustana toimii Savonian moodle-alusta. Moodle avautuu kurssiin orientoitumista ja tutustumista varten viikkoa ennen opintojen alkamista.

Toteutuksen valinnaiset suoritustavat

Muut suoritustavat eivät ole mahdollisia.

Arviointikriteerit - hyväksytty/hylätty (Ei käytössä, kts Opintojakson Arviointikriteerit ylempänä)

Arvosana kurssilla: Hyväksytty / hylätty.

Tehtäväkohtaiset arviointikriteerit on esitetty kunkin aihealueen/teeman tehtävien yhteydessä. Aiheeseen liittyviä teemoja kurssilla on viisi. Jokaisen teeman osalta on oma viimeinen tehtävän palatuspäivä, mikä on ehdoton. Jos opiskelija ei ole palauttanut tehtäväänsä määräaikaan mennessä, hän jää kurssilta pois. Myöhästyneitä tehtäviä ei tarkasteta.

Tehtävä1 hyväksytyn kriteerit: Opiskelija on avannut seksuaalisuutta sekä seksuaalisuutta loukkaavan väkivallan käsitteitä ja siihen liittyvää ilmiötä laajasti. Esitetty tieto on näyttöön perustuvaa. Lähteet ovat ajantasaisia ja luotettavia. Lähdemerkinnät on tehty kirjallisen työn ohjeistuksen mukaisesti.

Tehtävä 2 hyväksytyn kriteerit: Opiskelija osoittaa tehtävässää perehtyneisyyttä rikosprosessin kulkuun. Hän kuvaa seksuaalisen väkivallan asianomistajan rikosprosessin kulun kattavasti ja huomioiden auttamistahot. Esitetty tieto on asianmukaista, näyttöön perustuvaa ja pohjautuu suomen rikoslakeihin, asetuksiin sekä sosiaali- ja terveydenhuollon palvelujärjestelmiin. Lähteet ovat ajantasaisia ja luotettavia. Lähdemerkinnät on tehty kirjallisen työn ohjeistuksen mukaisesti.

Tehtävä 3 hyväksytyn kriteerit: Opiskelija on osallistunut aktiivisesti verkkokeskusteluun ja tuonut siinä esille omaa pohdintaa sekä näyttöön perustuvaa tietoa. Hän on avannut vähintään yhden keskustelun annetuista aiheista ja kommentoinut vähintään kolmea muuta keskustelua. Keskustelu muiden osallistujien kesken on ammatillista ja osoittaa perehtyneisyyttä asiaan.

Tehtävä 4 hyväksytyn kriteerit: Opiskelijat osoittavat tehtävässään että sisällölliset ja menetelmälliset valinnat perutuvat tutkittuun näyttöön. Opiskelija on toiminut ryhmän jäsenenä aktiivisesti ja tasavertaisesti osallistuen. Käytetyt lähteet ovat ajantasaisia ja luotettavia. Lähdemerkinnät on tehty kirjallisen työn ohjeistuksen mukaisesti.

Tehtävä 5 hyväksytyn kriteerit: Opiskelija osoittaa tehtävässään perehtyneisyytensä seksuaalisuutta loukkaavan väkivaltatyön työntekijän osaamiselle asetettuihin vaatimuksiin. Opiskelija pohtii omia asenteita ja arvojaan suhteessa seksuaaliväkivaltaan sekä rooliaan ja jaksamistaan auttajana. Opiskelija osoittaa syvää reflektointia omasta oppimisen prosessista. Lähteet ovat ajantasaisia ja luotettavia. Lähdemerkinnät on tehty kirjallisen työn ohjeistuksen mukaisesti.