Siirry suoraan sisältöön

Sikiötutkimusopinnot (10 op)

Toteutuksen tunnus: TK00GB78-3002

Toteutuksen perustiedot


Ilmoittautumisaika

02.01.2024 - 31.01.2024

Ajoitus

01.02.2024 - 08.11.2024

Laajuus

10 op

Toteutustapa

Lähiopetus

Yksikkö

Täydennyskoulutus

Opetuskielet

  • Suomi

Koulutus

  • Täydennyskoulutus

Opettaja

  • Maija Koivunen
  • Raakel Viheroksa

Ryhmät

  • 24KULTRAHOI
    Kliininen ultraäänihoitaja: raskausseulonta

Tavoitteet (OJ)

Tavoitteet: Opiskelija saa valmiudet raskauden ultraääniseulontatutkimusten itsenäiseen suorittamiseen. Hän oppii tarkastelemaan kriittisesti omia ultraäänitaitojaan ja vahvistuu ultraääniosaamisessaan. Opiskelija syventää ja laajentaa aikaisemmissa opinnoissa ja työelämässä saamiaan valmiuksiaan sekä omaksuu dialogisen työskentelyn osaksi omaa ultraäänityöskentelytapaansa.

Menetelmät:
• Luennot
• Ryhmätyöskentely
• Itsenäiset tehtävä
• Työpajatyöskentely
• Kliininen harjoittelu
• Näyttökokeet

Ultraäänifysiikka ja laiteoppi (0.5op)
Tavoitteet: Opiskelija laajentaa ja/tai syventää sekä kehittää ultraäänifysiikan tietämystään ja osaa soveltaa periaatteita toimintaansa. Hän ymmärtää dopplertekniikan perusteet, mittaustekniikan ja löydösten kliinisen merkityksen. Opiskelija sisäistää ultraäänilaitteistoa ohjaavat kansalliset ja kansainväliset suositukset.
Opiskelija laajentaa ja/tai syventää sekä kehittää laiteopin tietämystään ja osaa soveltaa periaatteita toimintaansa. Hän hallitsee ultraäänilaitteen turvallisen käytön, teknisen laadunvarmistuksen ja kehittyy arvioimaan työvälineiden, tulosten ja oman työn laatua työssään.

Tutkimusten laadunarviointi (0.5op)
Tavoitteet: Opiskelija perehtyy sikiöseulontojen laadunarviointimenetelmiin. Hän harjaantuu jatkuvaan laadunarviointiin omassa toiminnassaan ja osallistuu yhteisiin sisäisiin laadunarviointeihin. Hän tuntee myös ulkoisen laadunarvioinnin ja mieltää sen merkityksen omassa ja työyksikkönsä toiminnassa.

Kliininen harjoittelu (6.5 op)
Tavoitteet: Opiskelija omaksuu tarvittavat tiedot ja taidot alkuraskauden -, varhaisraskauden yleisen ultraäänitutkimuksen sekä rakenneultraäänitutkimusten tekemiseen. Opiskelija harjaantuu tekemään mahdollisuuksien ja työyksikön vaatimusten mukaan 3.trimesterin ultraäänitutkimuksia. Opiskelija tunnistaa ja hallitsee oman vastuualueensa seulontaprosessissa ja osaa luotettavasti toimia näiden vaatimusten mukaisesti. Hän oppii käyttämään konsultaatiota tarvittaessa tutkimuksia tehdessään.
Opiskelija tekee kliinisen harjoittelun aikana, ennen näyttökoetta, vähintään 50 itsenäistä alkuraskauden ultraäänitutkimusta ja 100 rakenneultraäänitutkimusta.

Näyttökokeet (0 op)
Tavoitteet: Opiskelija suoriutuu näyttökokeista niille asetettujen kriteereiden (sikiöseulonta-asetus) mukaisesti.
Näyttökokeet annetaan erillisen sovitun aikataulun mukaisesti. Näyttökokeet ottavat vastaan sikiöseulontoihin perehtyneet erikoislääkärit. Näyttökokeet annetaan Tays Äitiysultran tiloissa.

Ergonomia ja työturvallisuus (1op)
Tavoitteet: Opiskelija perehtyy ergonomisiin toimintatapoihin ja toteuttaa niitä työssään. Opiskelija perehtyy oman organisaatioonsa/työyksikkönsä työsuojelu- ja työturvallisuusohjeisiin. Opiskelija osaa tunnistaa työsuojelun- ja työturvallisuus näkökohdat omassa työskentelyssään ja tietää oman vastuunsa näiden näkökohtien suhteen.

Potilasturvallisuus (1 op)
Tavoitteet: Opiskelija tunnistaa potilasturvallisuuden keskeisimmät asiat sikiötutkimuksissa ja noudattaa niitä. Opiskelija osaa toimia mahdollisten haitta- ja vaaratapahtumien sattuessa. Opiskelija perehtyy Haipro-järjestelmään ja perehtyy oman organisaationsa/yksikkönsä potilasturvallisuusohjeisiin.

Arviointiasteikko

0-5