Siirry suoraan sisältöön

Seulonta (2 op)

Toteutuksen tunnus: TK00GB76-3002

Toteutuksen perustiedot


Ilmoittautumisaika

02.01.2024 - 31.01.2024

Ajoitus

01.02.2024 - 08.11.2024

Laajuus

2 op

Toteutustapa

Lähiopetus

Yksikkö

Täydennyskoulutus

Opetuskielet

  • Suomi

Koulutus

  • Täydennyskoulutus

Opettaja

  • Maija Koivunen
  • Raakel Viheroksa

Ryhmät

  • 24KULTRAHOI
    Kliininen ultraäänihoitaja: raskausseulonta

Tavoitteet (OJ)

Seulontaopintokokonaisuus on keskeinen kliinisen ultraäänihoitajan koulutuksessa. Tavoitteena on, että opiskelija tuntee seulontaa säätelevän lainsäädännön ja seulonnoille asetetut yleiset vaatimukset. Opiskelija perehtyy seulonnan eettisiin, juridisiin, psykologisiin ja sosiaalisiin näkökulmiin sekä huomioi nämä toimintansa perusteena.

Menetelmät:
• Luennot
• Ryhmätyöskentely
• Itsenäiset tehtävät

Yleistä seulonnoista (0.25 op)
Tavoitteet: Opiskelija tuntee seulonnan kansanterveydelliset lähtökohdat, seulontojen historian, seulontojen rekisteröinnin ja tilastoinnin keskeiset periaatteet. Opiskelija perehtyy seulontojen kustannus-, vaikuttavuus- ja taloudellisuus näkökohtiin yksilön ja yhteiskunnan kannalta. Opiskelija tietää Suomessa yleisimmät seulottavat sairaudet ja niiden seulontaohjelmat pääpiirteittäin.

Seulontojen eettiset, juridiset ja psykososiaaliset kysymykset (0.5op)
Tavoitteet: Opiskelija perehtyy seulontojen mukana tuomia eettisiin kysymyksiin. Hän tunnistaa sikiöseulonnoille ominaiset eettiset kysymykset raskaana oleva naisen ja perheen, seulontojen tekijän sekä yhteiskunnan kannalta ja huomio nämä toiminnassaan. Opiskelija tuntee seulontoja ohjaavan lainsäädännön, sekä laeista seuranneet velvoitteet kunnille. Opiskelija perehtyy seulontojen valtakunnalliseen ohjaus- ja seurantajärjestelmään. Opiskelija ymmärtää seulontojen aiheuttamia psykososiaalisia kysymyksiä ja löytää keinoja potilaiden auttamiseksi näitä kysymyksiä kohdatessaan.

Seulonnan periaatteet (0.5 op)
Tavoitteet: Opiskelija tuntee seulontaa ohjaavat periaatteet ja STM:n seulonnoille asettamat kansalliset kriteerit. Opiskelija perehtyy seulontamenetelmiltä vaadittuihin ominaisuuksiin sekä tuntee sikiön rakenne- ja kromosomipoikkeavuuksien seulonnan erityispiirteet.

Seulontaprosessi ja - menetelmät (0.5 op)
Tavoitteet: Opiskelija tuntee seulontaprosessin, alkaen seulontojen järjestelyvastuussa olevien toimista seulontojen toteuttamiseksi aina seulontatulosten joukkoanalyysiin ja johtopäätösten vetämiseen jatkotoimien arvioinnissa kansallisella tasolla. Opiskelija tuntee seulontaprosessin vaiheet myös seulontoihin osallistuvan kannalta. Opiskelija tuntee keskeiset seulontamenetelmät pääpiirteittäin.

Raskausajan sikiöseulonnat (0.5 op)
Tavoitteet: Opiskelija tuntee raskausajan sikiöseulontamenetelmät ja seulontaprosessin ja perehtyy Suomen sikiöseulontakäytäntöihin. Opiskelija hallitsee kaikki seulonta-asetuksen mukaiset sikiöseulontamenetelmät ja osaa toteuttaa näitä työssään.

Laadunvarmistus sikiöseulonnoissa (0.25 op)
Tavoitteet: Opiskelija on sisäistänyt seulonnoille asetetut laatuvaatimukset ja on omaksunut ulkoisen ja sisäisen laadunvalvonnan merkityksen. Opiskelija tuntee seulonnassa käytetyt laadunvalvontamenetelmät ja pitää niitä luonnollisena osana sekä omaa että kollegojen työtä. Opiskelija ymmärtää konsultaation osana omana työtapaansa ja toimii tarvittaessa konsulttina kollegalleen.

Arviointiasteikko

0-5