Siirry suoraan sisältöön

KESÄOPINTO Sosiaali- ja terveydenhuollon palvelujärjestelmä (2 op)

Toteutuksen tunnus: 7K00FN22-3034

Toteutuksen perustiedot


Ilmoittautumisaika

14.03.2024 - 10.05.2024

Ajoitus

13.05.2024 - 31.07.2024

Laajuus

2 op

Toteutustapa

Lähiopetus

Yksikkö

Sosiaali- ja terveysala

Toimipiste

TAMK Pääkampus

Opetuskielet

  • Suomi

Paikat

0 - 60

Koulutus

  • Terveydenhoitajan tutkinto-ohjelma
  • Sairaanhoitajan tutkinto-ohjelma
  • Kätilön tutkinto-ohjelma
  • Ensihoitajan tutkinto-ohjelma

Opettaja

  • Nina Smolander

Vastuuhenkilö

Nina Smolander

Tavoitteet (OJ)

- Opintojakson suoritettuaan opiskelijalla on tutkimukseen perustuva kokonaiskäsitys sosiaali- ja terveydenhuollon toimintajärjestelmästä politiikan, käytännön ja käyttäjän tasoilla.
- Opiskelija tuntee hyvinvointivaltion toimintaperiaatteet sekä sosiaali- ja terveydenhuollon palvelujärjestelmää ohjaavan lainsäädännön ja poliittisen ohjauksen keskeiset periaatteet.
- Opiskelijalla on perusymmärrys sosiaali- ja terveydenhuollon palvelujärjestelmästä muuttuvassa toimintaympäristössä. Hän tietää erilaiset palvelujen tuottamisen tavat ja niitä säätelevät talouden reunaehdot.
- Opiskelijalla on ymmärrys erilaisista sosiaali- ja terveydenhuollon ammateista ja näiden monialaisesta työskentelystä asiakkaiden hyväksi.
- Opiskelija osaa tarkastella palvelujärjestelmän toimintaa asiakkaan näkökulmasta.

Sisältö (OJ)

- sosiaali- ja terveydenhuollon palvelujärjestelmän kokonaisuus
- kansallinen ja EU-tason säätely ja ohjaus
- palveluiden tuottaminen ja järjestäminen
- palvelujen integraatio ja monialainen työskentely
- asiakkaan rooli ja asema

Arviointikriteerit, tyydyttävä (1-2) (OJ)

Opiskelija osaa nimetä sosiaali- ja terveydenhuollon palvelujärjestelmän käsitteitä ja osaa kuvata järjestelmän toiminnan pääperiaatteita.

Arviointikriteerit, hyvä (3-4) (OJ)

Opiskelija osaa eritellä sosiaali- ja terveyspalvelujärjestelmän palvelujen järjestämistä ja vastuita organisaatioiden näkökulmasta

Arviointikriteerit, kiitettävä (5) (OJ)

Opiskelijan osaa kuvata ja eritellä sosiaali- ja terveydenhuollon palvelujärjestelmän palvelujen soveltuvuutta ja järjestämisen tapaa asiakkaan yksilöllisiä tarpeita vastaavasti.

Aika ja paikka

Opintojakso toteutetaan ajalla 13.05.2024 - 31.07.2024.
Orientaatio (läsnäolovelvollisuus) on etänä: Ma 13.5.2024 klo 16-17.30

Moduulien suoritusajankohdat:

Moduuli 1. Avoinna: Ma 13.5 – Ke 22.5. SOTE-uudistus (Ryhmätehtävä 1)
Moduuli 2. Avoinna: Ma 13.5 – Ke 29.5. Hyvinvointivaltion synty ja kehitys (Ryhmätehtävä 2)
Moduuli 3. Avoinna: Ma 13.5 – Ke 5.6. Sosiaali- ja terveyspolitiikan perusteet - Tavoitteena terveyden ja hyvinvoinnin edistäminen (Ryhmätehtävä 3, Itsenäinen tehtävä 1 ja yhden keskustelun kommentointi)
Moduuli 4. Avoinna: Ma 13.5 – Ke 12.6. Sote-uudistus: Pirkanmaan hyvinvointialue (Itsenäinen tehtävä 2 ja kahden keskustelun kommentointi)

Moduuli 5. Avoinna: Ma 13.5 – Ke 27.6. Sosiaali- ja terveyspalveluiden tuottaminen ja rahoitus (Itsenäinen tehtävä 3 ja 4)
Moduuli 6. Avoinna: Ma 13.5 – Ke 10.7. Sosiaali- ja terveysalan ammattien erityispiirteet ja ammattien viranomaisvalvonta (Itsenäinen tehtävä 5)
Moduuli 7. Avoinna: Ma 13.5 – Ke 31.7. Suomalainen digiasioijana (Itsenäinen tehtävä 6)
Moduuli 8. Avoinna: Ma 13.5 – Ke 31.7. Mitä opit? (Itsenäinen tehtävä 7, Essee)

Tenttien ja uusintatenttien ajankohdat

Opintojaksolla ei ole tenttiä.
Opintojakson suoritus koostuu itsenäisten ja pienryhmätehtävien tekemisestä (S) ja arvioitavasta reflektoivasta esseestä (1-5).
Opintojakson tehtävät on suoritettava moduulien aukioloajan aikana ja lopputehtävä palautettava Ke 31.7.2024 klo 20.00 mennessä.

Arviointiasteikko

0-5

Opiskelumuodot ja opetusmenetelmät

Sosiaali- ja terveydenhuollon palvelujärjestelmä -opintojakso toteutetaan verkkokurssina. Kurssiin liittyy orientaatioluento, joka on etänä ja on kurssin osallistujille läsnäolovelvollinen. Orientaatioluennolta poissaolleita ei hyväksytä osallistujiksi kurssille.

HUOM! opintojakso muodostuu 8 moduulista, jotka ovat avoinna tietyn ajanjakson (ks. alla Aika ja paikka) ja sulkeutuvat aikataulun mukaan klo 20.00. Moduuleita ei avata uudelleen niiden sulkeuduttua. Huomioithan oman tilanteesi ja ajankäyttösi mahdollisuudet, jotta pystyt opiskelemaan kurssin moduulit annetuissa aikarajoissa.

Opintojaksoon sisältyy pienryhmätehtäviä, itsenäisiä tehtäviä ja muiden tehtävien kommentointeja. Moduuleihin liittyvien tehtävien menetelmät ovat näkyvillä Aika ja paikka -osiossa.

HUOM! Mikäli ilmoittaudut tälle toteutukselle korvaamaan puuttuvia suorituksia, ota sähköpostitse yhteyttä kurssin opettajaan, nina.smolander@tuni.fi, ennen kurssin orientaatiota. Näin mm. ryhmäjaot voidaan tehdä ennen kurssin aloitusta oikein.

Oppimateriaalit

Opintojakson oppimismateriaali löytyy Moodle-alustalta, joka avautuu orientaatioon mennessä.

Opiskelijan ajankäyttö ja kuormitus

Opintojakson 2 op koostuvat opiskelijan itsenäisestä aineistoihin perehtymisestä, ryhmätehtävien ja itsenäisten tehtävien tekemisestä. 2 op = 54h opiskelijan työtä.

Sisällön jaksotus

Osa 1. Ryhmätehtävät moduuleissa 1-3.
Osa 2. Itsenäiset tehtävät moduuleissa 3-8
Osa 3. Essee, moduuli 8

Lisätietoja opiskelijoille

Opintojakso toteutetaan verkko-opintoina. Orientaatio toteutetaan etäopetuksena (läsnäolovelvollisuus).
Lue huolellisesti Opetusmenetelmät-osio ja pohdi henkilökohtaista opetussuunnitelmaasi, jotta pystyt suorittamaan kurssin moduulit annetuissa aikarajoissa.

Toteutussuunnitelma saattaa täydentyä vielä ennen kurssin alkua.