Siirry suoraan sisältöön

Teknologiatalouden johtaminen (5 op)

Toteutuksen tunnus: 5J00GM94-3001

Toteutuksen perustiedot


Ilmoittautumisaika

30.05.2024 - 15.09.2024

Ajoitus

01.08.2024 - 31.07.2025

Laajuus

5 op

Toteutustapa

Lähiopetus

Yksikkö

Teollisuusteknologia

Opetuskielet

  • Suomi
  • Englanti

Koulutus

  • Teknologiaosaamisen johtamisen ylempi tutkinto-ohjelma

Opettaja

  • Matti Kivimäki

Vastuuhenkilö

Matti Kivimäki

Ryhmät

  • 24YTJ
    Teknologiaosaamisen johtaminen 2024 (insinöörit), ylempi amk

Tavoitteet (OJ)

Opiskelija osaa:
Opiskelja osaa:
· hakea kustannustiedot monimutkaisessa teknologiaympäristössä
· laskea halutun kustannuksen monimutkaisessa teknologiaympäristössä
· tarkastella ja työstää liiketoimintatietoa arvoverkkoskeemasta käsin
· hakea optimikustannustasoa ja parantaa kannattavuutta
· määrittää liiketoimintastrategian ja mittariston johdon työskentelyn tueksi
· tuottamansa tiedon perusteella artikuloida konkreettiset toimenpiteet organisaation johtamiseen, tiimissä tai itsenäisesti

Sisältö (OJ)

Opiskelija osaa käyttää johtamisessa sisäisen laskennan tunnuslukuja ja tietää, mitä sisäiseltä laskennalta tulee johtamisen näkökulmasta odottaa. Opiskelija osaa kannattavuus-, kustannustehokkuus- ja kateajattelun perusteet. Opiskelija osaa määritellä arvoverkon kustannuksen ja lisäarvon muodostuksen arvoverkossa. Opiskelija tuntee asiakkuuden hallinnan ja asiakaslähtöisen kustannusten ja lisäarvon muodostumisen periaatteet.
Aiheita:
Kustannushallinta
· kansantalouden ja makrotalouden trendejä yritystalouteen soveltaen
· tuotekustannus, omakustannusarvo ja sen tunnusluvut suunnittelussa ja päätöksenteossa monituoteympäristössä
· sisäinen laskenta ja johdon laskentatoimi
· tavoitekustannusajattelu tuotekehittelyssä ja tuotannossa
· budjetointi
· asiakaskannattavuus ja hinnoittelustrategiat
· systeemiajattelun hyödyntäminen talouden johtamisessa

Arviointikriteerit, tyydyttävä (1-2) (OJ)

Opiskelija ymmärtää sisäisen laskennan tunnuslukujen merkityksen ja osaa soveltaa niitä perustasolla johtamistyössään. Opiskelija tunnistaa kannattavuus-, kustannustehokkuus- ja kateajattelun perusteet, mutta niiden syvällisempi ymmärtäminen ja soveltaminen omassa työssä jäävät puutteellisiksi. Opiskelija pystyy selittämään arvoverkon kustannuksen ja lisäarvon muodostumisen periaatteet sekä perustietoisuuden tasolla asiakkuuden hallinnan ja asiakaslähtöisen kustannusten ja lisäarvon muodostumisen periaatteista.

Arviointikriteerit, hyvä (3-4) (OJ)

Opiskelija hallitsee sisäisen laskennan tunnusluvut ja osaa soveltaa niitä tehokkaasti johtamistyössään. Opiskelija osoittaa vahvaa ymmärrystä kannattavuus-, kustannustehokkuus- ja kateajattelun perusteista ja pystyy soveltamaan niitä omassa työssään sekä päätöksenteossa. Opiskelija osaa määritellä ja analysoida arvoverkon kustannuksen ja lisäarvon muodostumisen periaatteet ja käyttää niitä liiketoiminnan kehittämisessä. Opiskelija tuntee asiakkuuden hallinnan ja asiakaslähtöisen kustannusten ja lisäarvon muodostumisen periaatteet ja osaa soveltaa niitä käytännön tilanteisiin.

Arviointikriteerit, kiitettävä (5) (OJ)

Opiskelijalla on erinomainen hallinta sisäisen laskennan tunnusluvuista ja hän osaa soveltaa niitä tehokkaasti ja innovatiivisesti johtamistyössään. Opiskelija osoittaa syvällistä ymmärrystä kannattavuus-, kustannustehokkuus- ja kateajattelun perusteista ja kykenee luovaan ja analyyttiseen ongelmanratkaisuun näiden periaatteiden pohjalta. Opiskelija pystyy tarkasti määrittelemään ja analysoimaan arvoverkon kustannuksen ja lisäarvon muodostumisen periaatteet ja käyttämään niitä strategisessa päätöksenteossa ja liiketoiminnan kehittämisessä. Lisäksi opiskelija hallitsee asiakkuuden hallinnan ja asiakaslähtöisen kustannusten ja lisäarvon muodostumisen periaatteet ja pystyy innovatiivisesti soveltamaan niitä monimutkaisissa ja haastavissa käytännön tilanteissa.

Arviointiasteikko

0-5