Siirry suoraan sisältöön

Ajoneuvosuunnittelu (5 op)

Toteutuksen tunnus: 5C00ES88-3003

Toteutuksen perustiedot


Ilmoittautumisaika

02.12.2023 - 21.01.2024

Ajoitus

01.01.2024 - 26.04.2024

Laajuus

5 op

Toteutustapa

Lähiopetus

Yksikkö

Autotekniikka

Toimipiste

TAMK Pääkampus

Opetuskielet

  • Suomi

Koulutus

  • Ajoneuvotekniikan tutkinto-ohjelma, vuosina 2014-2018 aloittaneet

Opettaja

  • Jari Seppälä
  • Aki Martikainen

Vastuuhenkilö

Jari Seppälä

Ryhmät

  • 21I131
    Autotekniikka, auto- ja työkonetekniikka

Tavoitteet (OJ)

Opiskelija perehtyy ympäristöystävälliseen suunnitteluun ajoneuvotekniikassa.

Opiskelija osaa:
- mitoittaa ja valita ajoneuvon ja tehonsiirron keskeisiä osia kuten akselikytkimet ja jarrut sekä hihnavälitykset
- standardiperusteisen mitoitustavan ja osaa itse mitoittamiaan, sekä valmistajien luetteloista valitsemiaan osia käyttäen muodostaa suurempia kokonaisuuksia
- mitoittaa komponentteja ja käyttöjä, kuten moottori-kytkin-vaihde-käytöt
- mitoittaa ajoneuvoyhdistelmän vetolaitteet, akselit ja jarrut.

Opintojaksoon kuuluu luentoja, suunnitteluharjoituksia, oppimistehtäviä ja itsenäistä työskentelyä.

Sisältö (OJ)

Tehonsiirron osien, välitysten ja liitosten valinta ja mitoitus. Standardiperusteinen mitoitustapa. Akselikytkimet ja jarrut. Ketju- ja hammashihnavälitykset. Akseli-napa-liitokset(profiiliakselit) sekä akselien liitokset (kytkimet ja nivelakselit).

Ajoneuvoyhdistelmän vetolaitteiden, akseleiden ja paineilmajarrujen mitotoitus ja suunnittelu.

Esitietovaatimukset (OJ)

Koneenosaopin perustiedot, lujuusopin, ajodynamiikan ja statiikan perustiedot. Suositeellaan vahvasti myös elementtimenelmän perusteiden suorittamista vähintään samaan aikaan.

Arviointikriteerit, tyydyttävä (1-2) (OJ)

Opiskelija tunnistaa koneenrakennuksen ja tehonsiirron eräitä keskeisiä koneenosia, liitoksia ja välityksiä, kuten akselikytkimet, jarrut ja ketjuvälitykset sekä osaa ohjattuna mitoittaa niitä yksinkertaisiin kohteisiin. Opiskelija tiedostaa standardien merkityksen valintamitoituksessa ja osaa ohjattuna itse mitoittamiaan sekä valmistajien luetteloista valitsemiaan koneenosia käyttäen muodostaa suurempia kokonaisuuksia, komponentteja ja käyttöjä, kuten moottori-kytkin-vaihde-käytöt. Opiskelija on vain jonkin verran motivoitunut, ottaa vastuun omasta suoriutumisestaan, osaa toimia ryhmässä sekä antaa ja vastaanottaa palautetta.

Arviointikriteerit, hyvä (3-4) (OJ)

Opiskelija tuntee hyvin koneenrakennuksen ja tehonsiirron keskeisiä koneenosia, liitoksia ja välityksiä, kuten akselikytkimet, jarrut ja ketjuvälitykset sekä osaa itsenäisesti mitoittaa niitä tavanomaisiin kohteisiin. Opiskelija huomioi oikeat standardit valintamitoituksessa ja osaa itsenäisesti itse mitoittamiaan sekä valmistajien luetteloista valitsemiaan koneenosia käyttäen muodostaa suurempia kokonaisuuksia, komponentteja ja käyttöjä, kuten moottori-kytkin-vaihde-käytöt. Opiskelija on selvästi motivoitunut, ottaa vastuuta omasta ja ryhmän suoriutumisesta sekä osaa rakentavasti antaa ja vastaanottaa palautetta.

Arviointikriteerit, kiitettävä (5) (OJ)

Opiskelija tietää ja ymmärtää laaja-alaisesti koneenrakennuksen ja tehonsiirron keskeisiä koneenosia, liitoksia ja välityksiä, kuten akselikytkimet, jarrut ja ketjuvälitykset sekä osaa soveltavasti mitoittaa niitä myös vaativiin kohteisiin. Opiskelija huomioi perustellusti oikeat standardit ja eri ratkaisuvaihtoehdot valintamitoituksessa ja osaa itsenäisesti itse mitoittamiaan sekä valmistajien luetteloista valitsemiaan koneenosia käyttäen muodostaa suurempia kokonaisuuksia, komponentteja ja käyttöjä, kuten moottori-kytkin-vaihde-käytöt. Opiskelija on erittäin motivoitunut, ottaa sitoutuneesti vastuuta omasta ja ryhmän suoriutumisesta sekä osaa hyödyntää palautetta systemaattisesti ammatillisen kasvun välineenä.

Tenttien ja uusintatenttien ajankohdat

Kurssilla ei järjestetä tenttiä

Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet

Osasuoritusten maksimipistemäärät ovat

Myös opintojaksopalaute on pakollinen osasuoritus!

Arviointiasteikko

0-5

Opiskelumuodot ja opetusmenetelmät

Lähiopetus|harjoitukset|harjoitustyöt

Oppimateriaalit

Oppikirja: Björk & al., Koneenosien suunnittelu, WSOY, 2014.
Oppikirja: M Airila, K Ekman & al., Koneenosien suunnittelu, SWOY, 1997
Muu materiaali: Luennolla ja verkossa kurssin sivulla jaettava materiaali. Kurssiin liittyvää materiaalia Moodlessa

Opiskelijan ajankäyttö ja kuormitus

Koneosaopin osuus:
Suoritus koostuu luennoista ja laskuharjoituksista sekä oppimistehtävistä. Mahdolliset laboratoriotyöt antavat lisäpisteitä.
Oppimistehtävät: Opintojakson kuluessa jaetaan 3 oppimistehtävää. Ratkaisut on palautettava arvioitavaksi sovittuun päivämäärään mennessä, jonka jälkeen palautettuja ratkaisuja ei arvioida. Oppimistehtävistä voi saada yhteensä 18p. Hyväksytty suoritus edellyttää, että opiskelija saa niistä vähintään 4,5 p.

Toteutuksen valinnaiset suoritustavat

Opiskelijakohtainen