Siirry suoraan sisältöön

Koneenosaopin perusteet (5 op)

Toteutuksen tunnus: 5K00DU91-3019

Toteutuksen perustiedot


Ilmoittautumisaika

02.12.2023 - 14.01.2024

Ajoitus

08.01.2024 - 30.04.2024

Laajuus

5 op

Toteutustapa

Lähiopetus

Yksikkö

Autotekniikka

Toimipiste

TAMK Pääkampus

Opetuskielet

  • Suomi

Koulutus

  • Konetekniikan tutkinto-ohjelma

Opettaja

  • Aki Martikainen

Vastuuhenkilö

Aki Martikainen

Ryhmät

  • 22I131
    Autotekniikka, auto- ja työkonetekniikka
  • 22I228A
    Autotekniikka, älykkäät koneet

Tavoitteet (OJ)

Opiskelija tuntee ja osaa mitoittaa koneenrakennuksen tärkeimpiä koneenosia ja välityksiä, kuten laakerit ja lieriöpyöräparin. Opiskelija osaa suunnitella ja mitoittaa joitakin tavanomaisia liitoksia, kuten ruuvi- ja kiilaliitokset. Opiskelija ymmärtää suunnittelun vaikutuksen koneen ominaisuuksiin sekä standardien merkityksen valintamitoituksessa ja osaa hyödyntää eri valmistajien luetteloita sekä valmisohjelmia.

Sisältö (OJ)

Koneenrakennuksen tyypillisimmät koneenosat; laakerit ja hammasvaihteet. Koneenrakennuksen tyypillisimmät liitokset; Akseli-napaliitokset, ruuviliitos ja hitsausliitos. Koneenrakennuksen tyypillisimmät välitykset; hammasvaihteet. Vierintälaakerointi. Kitka, kuluminen ja voitelu.

Arviointikriteerit, tyydyttävä (1-2) (OJ)

Opiskelija tunnistaa koneenrakennuksen eräitä tärkeimpiä koneenosia ja liitoksia, kuten laakerit ja kiilaliitoksen sekä osaa ohjattuna mitoittaa niitä yksinkertaisiin kohteisiin. Opiskelija tiedostaa suunnittelun vaikutuksen koneen ominaisuuksiin sekä standardien merkityksen valintamitoituksessa. Opiskelija on vain jonkin verran motivoitunut, ottaa vastuun omasta suoriutumisestaan, osaa toimia ryhmässä sekä antaa ja vastaanottaa palautetta.

Arviointikriteerit, hyvä (3-4) (OJ)

Opiskelija tuntee hyvin koneenrakennuksen eräitä tärkeimpiä koneenosia ja liitoksia, kuten laakerit ja kiilaliitoksen sekä osaa itsenäisesti mitoittaa niitä tavanomaisiin kohteisiin. Opiskelija ymmärtää ja osaa kuvata suunnittelun vaikutuksen koneen ominaisuuksiin sekä huomioi oikeat standardit valintamitoituksessa. Opiskelija on selvästi motivoitunut, ottaa vastuuta omasta ja ryhmän suoriutumisesta sekä osaa rakentavasti antaa ja vastaanottaa palautetta.

Arviointikriteerit, kiitettävä (5) (OJ)

Opiskelija tietää ja ymmärtää laaja-alaisesti koneenrakennuksen eräitä tärkeimpiä koneenosia ja liitoksia, kuten laakerit ja kiilaliitoksen sekä osaa soveltavasti mitoittaa niitä myös vaativiin kohteisiin. Opiskelija osaa perustellusti kuvata eri ratkaisuvaihtoehtojen ja suunnittelun vaikutuksen koneen ominaisuuksiin sekä soveltaa oikeita standardeja valintamitoituksessa. Opiskelija on erittäin motivoitunut, ottaa sitoutuneesti vastuuta omasta ja ryhmän suoriutumisesta sekä osaa hyödyntää palautetta systemaattisesti ammatillisen kasvun välineenä.

Tenttien ja uusintatenttien ajankohdat

Ei tenttiä, tarvittaessa sovitaan erikseen.

Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet

Arvosana 0-5 muodostuu oppimistehtävien muodossa palautetusta harjoitustyöraportista.

Arviointiasteikko

0-5

Opiskelumuodot ja opetusmenetelmät

Lähiopetus (ei läsnäolovelvoitetta), oppimistehtävistä koostuva harjoitustyö.

Oppimateriaalit

Oppikirja: Björk & al., Koneenosien suunnittelu, Sanoma Pro, 2014.
Muu materiaali jaetaan Moodlessa.

Opiskelijan ajankäyttö ja kuormitus

Harjoitustyöt ja omatoiminen opiskelu vaativat reilusti aikaa myös lukkarin tuntien ulkopuolelta.

Sisällön jaksotus

Opintojakso on jaettu kokonaisuuksiksi yleisimpien koneenosien mukaan. Pääosin joka toinen kerta on teoriaa, joka toinen laskuharjoituksia. Harjoitustyössä sovelletaan useaa kokonaisuutta ryhmätyönä toteutettavissa oppimistehtävissä.

Toteutuksen valinnaiset suoritustavat

Ei ole.

Harjoittelu- ja työelämäyhteistyö

Ei ole.

Kansainvälisyys

Ei ole.