Siirry suoraan sisältöön

Talon pohjarakenteet (5 op)

Toteutuksen tunnus: T300FK50-3004

Toteutuksen perustiedot


Ilmoittautumisaika

02.07.2024 - 15.09.2024

Ajoitus

02.09.2024 - 16.12.2024

Laajuus

5 op

Toteutustapa

Lähiopetus

Yksikkö

Rakennustekniikka

Toimipiste

TAMK Pääkampus

Opetuskielet

  • Suomi

Koulutus

  • Rakennustekniikan tutkinto-ohjelma

Opettaja

  • Saija Jokinen

Vastuuhenkilö

Saija Jokinen

Ryhmät

  • 22I311
    Talonrakennustekniikka

Tavoitteet (OJ)

Opiskelija osaa laatia rakennuksen perustamiseen liittyvät suunnitelmat tavanomaisessa kohteessa: opiskelija osaa mitoittaa maanvaraisen perustuksen geoteknisen kestävyyden ja määritellä tarvittavat routasuojaus- ja kuivatusrakenteet ja laatia niihin liittyvät piirustukset. Opiskelija osaa tulkita pohjatutkimustuloksia siten, että kykenee määrittelemään suunnitteluparametrit tavanomaisen rakenteen perustuksen mitoittamiseksi. Opiskelija osaa laskea kulmatukimuurin kanto- ja liukumiskestävyyden tavanomaisissa olosuhteissa. Opiskelija osaa valita oikean tukipaalutyypin rakenteen kuormien perusteella. Opiskelija osaa luetella menetelmät, joilla tukipaalun geotekninen kestävyys määritellään. Opiskelija osaa mitoittaa kitkapaalun kestävyyden pohjatutkimustulosten perusteella. Opiskelija osaa laskea vapaasti seisovan ja yhdeltä tasolta tuetun tukiseinän rasitukset helpoissa pohjaolosuhteissa. Opiskelija osaa mitoittaa pihan päällysrakenteen ja laatia pihan tasauspiirustuksen.

Sisältö (OJ)

Maanvaraiset perustukset: pysty- ja vaakakuormitetut rakenteet. Pohjatutkimustulosten tulkinta tavanomaisissa olosuhteissa. Rakennuksen routasuojaus- ja salaojasuunnitelmien ja piirustusten laatiminen. Kulmatukimuurin geotekninen mitoitus. Vapaasti seisovan ja yhdeltä tasolta tuetun tukiseinän rasitusten määrittäminen. Paaluperustusten suunnitteluperiaatteet ja paalujen kestävyyden varmistaminen, kitkapaalun mitoitus. Pihan päällysrakenteiden kantavuus- ja routamitoitus, pihan kuivatussuunnittelu ja tasauspiirustuksen laatiminen.

Arviointikriteerit, tyydyttävä (1-2) (OJ)

Osaa itsenäisesti laskea esimerkin mukaisia laskutehtäviä. Tietää maanvaraisen perustuksen mitoitustilanteet. Tietää routa- ja salaojasuunnitelmien periaatteet. Tietää periaatteet paalujen kestävyyden varmistamisesta. Tietää pihan suunnittelun keskeiset periaatteet.

Arviointikriteerit, hyvä (3-4) (OJ)

Osaa itsenäisesti laskea mitoitustehtäviä annetuilla lähtötiedoilla. Osaa mitoittaa maanvaraisen perustuksen tavanomaisissa olosuhteissa. Osaa laatia routa- ja salaojasuunnitelman. Osaa ohjeiden mukaan laskea tukiseinärakenteen rasitukset helpoissa olosuhteissa. Osaa määritellä tukipaalun kestävyyden esimerkkien avulla. Osaa periaatteet pihan suunnittelusta.

Arviointikriteerit, kiitettävä (5) (OJ)

Osaa soveltaa kurssilla käsiteltyjä mitoitustilanteita myös todellisissa projekteissa. Osaa laatia perustussuunnitelmia ja esittää ne oikeilla teknisillä periaatteilla (piirustukset ja raportointi). Osaa tulkita pohjatutkimuksia tavanomaisissa kohteissa ja osaa määritellä suunnitteluparametrit niiden avulla.

Arviointiasteikko

0-5