Siirry suoraan sisältöön

Infran pohjarakenteet (3 op)

Toteutuksen tunnus: T300FK47-3002

Toteutuksen perustiedot


Ilmoittautumisaika

01.12.2023 - 15.01.2024

Ajoitus

01.01.2024 - 31.05.2024

Laajuus

3 op

Toteutustapa

Lähiopetus

Yksikkö

Rakennustekniikka

Toimipiste

TAMK Pääkampus

Opetuskielet

  • Suomi

Koulutus

  • Rakennustekniikan tutkinto-ohjelma

Opettaja

  • Teemu Röman
  • Saija Jokinen

Vastuuhenkilö

Hannu Kauranen

Ryhmät

  • 21I351
    Infrarakentaminen

Tavoitteet (OJ)

Opiskelija osaa valita vaihtoehdot tierakenteen perustamistavaksi pehmeikköolosuhteissa. Opiskelija osaa laskea tiepenkereen stabiliteetin ja painuman laskentaohjelmalla. Opiskelija osaa mitoittaa yleisimmät pohjanvahvistusmenetelmät, kuten massanvaihdon, keventeet, syvästabiloinnin, esikuormitusrakenteen ja paalulaatan geoteknisen osuuden. Opiskelija osaa vertailla pohjanvahvistusmenetelmiä keskenään kustannusten kannalta. Opiskelija tietää, mitä pohjatutkimusmenetelmiä pehmeikkörakentamisessa käytetään ja mitä tietoja eri tutkimusmenetelmillä maaperästä saadaan. Opiskelija osaa tulkita pohjatutkimustuloksia siten, että pystyy määrittelemään niiden avulla geoteknisen laskentamallin. Opiskelija osaa laskea putkijohtokaivannon stabiliteetin ja osaa määritellä menetelmät, joilla stabiliteettia voidaan parantaa.

Sisältö (OJ)

Tien (tai yleensä infrarakenteen) perustamistapaan vaikuttavat tekijät. Stabiliteetti- ja painumalaskelmien teoreettiset lähtökohdat ja laskelmat. Yleisimmät Suomessa käytettävät pohjanvahvistusmenetelmät ja niiden mitoitus. Pohjatutkimusmenetelmät ja niiden tulosten tulkinta. Putkijohtokaivantojen stabiliteetti ja kaivantotyön turvallisuus. Geocalc –laskentaohjelman käyttö.

Arviointikriteerit, tyydyttävä (1-2) (OJ)

Osaa itsenäisesti laskea esimerkin mukaisia laskutehtäviä. Tietää yleisimmät pohjanvahvistusmenetelmät ja tietää tärkeimmät mitoitusperusteet pehmeikölle rakennettaessa. Tuntee yleisimmät pohjatutkimusmenetelmät. Tietää putkijohtokaivannon kestävyyteen vaikuttavat tekijät.

Arviointikriteerit, hyvä (3-4) (OJ)

Osaa soveltaa laskutehtävissä oppimiaan riippuvuussuhteita. Osaa itsenäisesti tarkastella eri pohjanvahvistusvaihtoehtoja annettujen lähtötietojen pohjalta. Ymmärtää pohjanvahvistusmenetelmien valintaperusteet stabiliteetin ja painuman. Osaa tulkita yleisimpiä pohjatutkimusmenetelmiä. Osaa laskea putkijohtokaivannon stabiliteetin

Arviointikriteerit, kiitettävä (5) (OJ)

Ymmärtää riippuvuussuhteiden taustalla olevat ilmiöt ja pysyy itsenäisesti hakemaan tietoa ja soveltaa laskentamenetelmiä. Osaa arvioida pohjatutkimuksia ja osaa tulkita tutkimustuloksista mitoitusparametrit. Osaa soveltaa ohjekirjallisuutta itsenäisesti eri mitoitustilanteisiin.

Arviointiasteikko

0-5