Siirry suoraan sisältöön

Koneenosaopin perusteet (5 op)

Toteutuksen tunnus: 5K00DU91-3018

Toteutuksen perustiedot


Ilmoittautumisaika

02.12.2023 - 14.01.2024

Ajoitus

08.01.2024 - 15.04.2024

Laajuus

5 op

Toteutustapa

Lähiopetus

Yksikkö

Konetekniikka

Toimipiste

TAMK Pääkampus

Opetuskielet

  • Suomi

Koulutus

  • Konetekniikan tutkinto-ohjelma

Opettaja

  • Ari-Jaakko Notko

Vastuuhenkilö

Mikko Ukonaho

Ryhmät

  • 22I112B
    Konetekniikka 2022

Tavoitteet (OJ)

Opiskelija tuntee ja osaa mitoittaa koneenrakennuksen tärkeimpiä koneenosia ja välityksiä, kuten laakerit ja lieriöpyöräparin. Opiskelija osaa suunnitella ja mitoittaa joitakin tavanomaisia liitoksia, kuten ruuvi- ja kiilaliitokset. Opiskelija ymmärtää suunnittelun vaikutuksen koneen ominaisuuksiin sekä standardien merkityksen valintamitoituksessa ja osaa hyödyntää eri valmistajien luetteloita sekä valmisohjelmia.

Sisältö (OJ)

Koneenrakennuksen tyypillisimmät koneenosat; laakerit ja hammasvaihteet. Koneenrakennuksen tyypillisimmät liitokset; Akseli-napaliitokset, ruuviliitos ja hitsausliitos. Koneenrakennuksen tyypillisimmät välitykset; hammasvaihteet. Vierintälaakerointi. Kitka, kuluminen ja voitelu.

Arviointikriteerit, tyydyttävä (1-2) (OJ)

Opiskelija tunnistaa koneenrakennuksen eräitä tärkeimpiä koneenosia ja liitoksia, kuten laakerit ja kiilaliitoksen sekä osaa ohjattuna mitoittaa niitä yksinkertaisiin kohteisiin. Opiskelija tiedostaa suunnittelun vaikutuksen koneen ominaisuuksiin sekä standardien merkityksen valintamitoituksessa. Opiskelija on vain jonkin verran motivoitunut, ottaa vastuun omasta suoriutumisestaan, osaa toimia ryhmässä sekä antaa ja vastaanottaa palautetta.

Arviointikriteerit, hyvä (3-4) (OJ)

Opiskelija tuntee hyvin koneenrakennuksen eräitä tärkeimpiä koneenosia ja liitoksia, kuten laakerit ja kiilaliitoksen sekä osaa itsenäisesti mitoittaa niitä tavanomaisiin kohteisiin. Opiskelija ymmärtää ja osaa kuvata suunnittelun vaikutuksen koneen ominaisuuksiin sekä huomioi oikeat standardit valintamitoituksessa. Opiskelija on selvästi motivoitunut, ottaa vastuuta omasta ja ryhmän suoriutumisesta sekä osaa rakentavasti antaa ja vastaanottaa palautetta.

Arviointikriteerit, kiitettävä (5) (OJ)

Opiskelija tietää ja ymmärtää laaja-alaisesti koneenrakennuksen eräitä tärkeimpiä koneenosia ja liitoksia, kuten laakerit ja kiilaliitoksen sekä osaa soveltavasti mitoittaa niitä myös vaativiin kohteisiin. Opiskelija osaa perustellusti kuvata eri ratkaisuvaihtoehtojen ja suunnittelun vaikutuksen koneen ominaisuuksiin sekä soveltaa oikeita standardeja valintamitoituksessa. Opiskelija on erittäin motivoitunut, ottaa sitoutuneesti vastuuta omasta ja ryhmän suoriutumisesta sekä osaa hyödyntää palautetta systemaattisesti ammatillisen kasvun välineenä.

Arviointiasteikko

0-5

Opiskelumuodot ja opetusmenetelmät

lähiopetus, harjoitustehtävät , oppimistehtävät

Oppimateriaalit

Oppikirja: Björk & al., Koneenosien suunnittelu, Sanoma Pro, 2014.
Muu materiaali: Luennolla ja verkossa opintojaksoon sivulla jaettava materiaali. Opintojaksoon liittyvää materiaalia Moodlessa.

Sisällön jaksotus

Suoritus koostuu luennoista ja laskuharjoituksista, oppimistehtävistä
Oppimistehtävät: Opintojakson kuluessa jaetaan 6 oppimistehtävää. Ratkaisut on palautettava arvioitavaksi sovittuun päivämäärään mennessä, jonka jälkeen palautettuja ratkaisuja ei arvioida. Oppimistehtävien raportin palautus Moodleen pdf muodossa. Raportti tehdään joko laskentaan käytetyllä ohjelmistolla (esim. Mathcad, Smath, Maxima) tai tekstinkäsittely ohjelmalla. Oikeasta ratkaisusta saa 4 p ja oppimistehtävistä voi saada yhteensä max 24 p. Oppimistehtävien hyväksytty suoritus edellyttää, että opiskelija saa niistä yhteensä vähintään 10 p.

Lisätietoja opiskelijoille

Ari Notko +358 50 3473 324
F2-27
ari.notko@tuni.fi