Siirry suoraan sisältöön

3D Tuotesuunnittelu (5 op)

Toteutuksen tunnus: 5K00GF39-3002

Toteutuksen perustiedot


Ilmoittautumisaika

02.07.2024 - 27.08.2024

Ajoitus

01.09.2024 - 31.12.2024

Laajuus

5 op

Toteutustapa

Lähiopetus

Yksikkö

Konetekniikka

Toimipiste

TAMK Pääkampus

Opetuskielet

  • Suomi

Koulutus

  • Konetekniikan tutkinto-ohjelma

Opettaja

  • Juuso Huhtiniemi

Vastuuhenkilö

Juuso Huhtiniemi

Ryhmät

  • 24I112B
    Konetekniikka 2024

Tavoitteet (OJ)

Opiskelija osaa käyttää tehokkaasti 3D-suunnitteluohjelmaa ja siihen integroitua PDM-järjestelmää. Opiskelija pystyy käyttämään monipuolisesti eri mallinnusmahdollisuuksia ja tunnistaa mm. alikokoonpanojen merkityksen tuotteen rakenteen hallinnassa. Opiskelija osaa käyttää suunnitteluohjelmassa olevia lisämoduuleja lujuuslaskentaan, visualisointiin, mallipohjaiseen mitoittamiseen ja pintamallinnukseen. Opiskelija tunnistaa tuotteen eri suunnittelun ”tilat” ja ymmärtää peruskäsitteet ja toiminnot PDM/PLM-järjestelmästä.

Opiskelija osaa käyttää geometrisiä toleransseja, pintamerkintöjä ja hitsausmerkintöjä siten että tuotteet ovat tarkoituksen mukaisia ja valmistettavissa kustannustehokkaasti. Opiskelija tunnistaa ja osaa valita oikean pintakäsittelyn ja materiaalin tuotteeseen ja tunnistaa uusien tekniikoiden, mm. virtuaalitodellisuuden ja laserskannauksen tarjoamat mahdollisuudet ja osaa hyödyntää niitä suunnitteluprosessissa. Opiskelija osaa määrittää ja laskea tuotteen hiilidioksidipäästöt PDM-järjestelmään integroidulla sovelluksella sekä SolidWorks-suunnitteluohjelmassa olevalla Sustainability-lisäosalla.

Sisältö (OJ)

Kurssilla rakennetaan modulaarinen, valmiskomponentteja käyttävä tuoteperhe, jonka osia optimoidaan SolidWorks-Simulation ohjelmalla.

Tuotteessa käytetään mm. Advanced Mate-komentoja jolla voidaan luoda erilaisia liikkuvia konstruktiota ja tutkia komponenttien mahdollisia törmäyksiä. Alirakenteista ja osista tuotetaan standardin mukaisia hitsaus- koneistus ja kokoonpanopiirustuksia ja harjoitellaan niissä käytettävien piirustusmerkkien käyttöä. Valmista tuoteperhettä tutkitaan virtuaalisesti VR-sovelluksilla mm. optimaalisen ergonomian löytämiseksi. Lopuksi tuote visualisoidaan visualisointiohjelmalla.

Lisätiedot (OJ)

Suunnitteluohjelmana käytetään SolidWorks-ohjelmistoa ja siihen integroitua Simulation ja Visualize-lisäosia, sekä PDM/PLM-järjestelmänä WindChill-ohjelmaa.
Varataan opettajalle oikeus vaihtaa opintojaksolla käytettyjä ohjelmistoja.

Arviointikriteerit, tyydyttävä (1-2) (OJ)

Opiskelija tuottaa 3-uloitteista geometriaa itsenäisesti, ja toimivaa tuoterakennetta PDM/PLM-ympäristössä attribuuttitietoineen tarvittaessa avustettuna. Opiskelija osaa käyttää ja tunnistaa kirjastokomponenttien tarjoaman hyödyn ja osaa avustettuna rakentaa niistä toimivia konstruktioita. Opiskelija osaa lisätä yleisempiä käytössä olevia piirustusmerkkejä, ja tuottaa ohjatusti lujuuslaskentadataa ja visualisointikuvia. Opiskelija tunnistaa avustettuna virtuaalitodellisuuden ja laserskannauksen tarjoamat hyödyt.

Arviointikriteerit, hyvä (3-4) (OJ)

Opiskelija tuottaa 3-uloitteista geometriaa tehokkaasti ja toimivaa tuoterakennetta alikokoonpanoineen ja attribuuttitietoineen itsenäisesti PDM/PLM-ympäristössä. Opiskelija käyttää kirjastokomponentteja itsenäisesti ja tuottaa niistä toimivia konstruktioita. Opiskelija osaa käyttää lähes kaikkia käytössä olevia piirustusmerkkejä ns. hyvää suunnittelua noudattaen, ja tuottaa itsenäisesti lujuuslaskentadataa ja visualisointikuvia ja tehdä niiden pohjalta oletuksia ja päätöksiä konstruktion muuttamiseksi. Opiskelija tunnistaa virtuaalitodellisuuden ja laserskannauksen tarjoamat hyödyt ja osaa käyttää saatua dataa suunnitteluprosessin aikana.

Arviointikriteerit, kiitettävä (5) (OJ)

Opiskelija tuottaa 3-uloitteista geometriaa tehokkaasti ja virheettömästi. Opiskelija tunnistaa ja käyttää eri alikokoonpanoja tehokkaasti täydellisen tuoterakenteen attribuutttitietoineen saavuttamiseksi PDM/PLM-ympäristössä. Opiskelija käyttää kirjastokomponentteja itsenäisesti ja tarvittaessa valitsee ja etsii uusia kirjastokomponentteja optimaalisen konstruktion saavuttamiseksi. Opiskelija osaa käyttää lähes kaikkia käytössä olevia piirustusmerkkejä ns. erinomaista suunnittelua noudattaen, ja tuottaa itsenäisesti lujuuslaskentadataa ja visualisointikuvia ja tehdä niiden pohjalta oikeita ja toimivia oletuksia ja päätöksiä. Opiskelija ymmärtää virtuaalitodellisuuden ja laserskannauksen tarjoamat hyödyt ja osaa käyttää saatua dataa tehokkaasti suunnitteluprosessin aikana.

Arviointiasteikko

0-5