Siirry suoraan sisältöön

Talotekniikan perusteet (3 op)

Toteutuksen tunnus: 5B00FB11-3004

Toteutuksen perustiedot


Ilmoittautumisaika

02.12.2023 - 15.02.2024

Ajoitus

01.01.2024 - 30.04.2024

Laajuus

3 op

Toteutustapa

Lähiopetus

Yksikkö

Rakennusarkkitehti

Toimipiste

TAMK Pääkampus

Opetuskielet

  • Suomi

Koulutus

  • Rakennusarkkitehdin tutkinto-ohjelma

Opettaja

  • Eero Kulmala
  • Timo Lähteenmäki
  • Talotekniikka Virtuaalihenkilö

Vastuuhenkilö

Minna Nyström-Järvinen

Ryhmät

  • 22I800
    Rakennusarkkitehti

Tavoitteet (OJ)

Opiskelija osaa
• selvittää tilojen käyttäjien ja yhdyskunnan perustarpeita, joita voidaan tyydyttää taloteknisillä järjestelmillä
• tunnistaa suunnitteluprosessin eri vaiheiden olennaisissa tavoitteissa talotekniikan osuuden ja tarvittavan tiedonvaihdon sekä toimia yhteistoiminnallisesti (yhteistyö, yhteensovittaminen) suunnitteluryhmässä
• tunnistaa keskeiset talotekniset järjestelmät ja niiden toimintaperiaatteet ( lämmitys-, ilmanvaihto-, vesi- ja viemäri- ja sähkö järjestelmät sekä näiden liittymät yhdyskunnan verkostoihin)
• tulkita talotekniikan suunnitelmia eli tuntee terminologian ja piirustusmerkit ja osaa hahmottaa suunnitelmista tilatarpeita ym, jotka vaikuttavat muuhun suunnitteluun, rakentamiseen ja tilojen ylläpitoon

Sisältö (OJ)

Talotekniikka osana kestävää rakentamista ja rooli osana rakennettua ympäristöä, sisäolosuhteiden mahdollistajana ja talotekniikan merkitys toiminnallisuudelle ja turvallisuudelle, keskeinen lainsäädäntö, talotekniikan perusjärjestelmät, niiden tunnistaminen, dokumentaatio, tilatarpeet ja visuaalinen vaikutus. Valaistustekniikan perusteet, laskenta ja simulointi, energiaviisaat ratkaisut, energiatehokkuus ja eri osa-alueiden vaikutus, aukotuksen vaikutus ja aurinkosuojaus, energiajärjestelmän muutos ja tulevaisuuden energiaratkaisut. Suunnittelun yhteensovittaminen.

Arviointikriteerit, tyydyttävä (1-2) (OJ)

Opiskelija osaa nimetä rakennuksen tärkeimpiä taloteknisiä järjestelmiä ja käyttötarkoituksia. Opiskelija tunnistaa taloteknisten suunnitelmien tärkeimmät piirrosmerkit ja tulkitsee yksinkertaisia taloteknisiä suunnitelmia tyydyttävästi. Opiskelija tunnistaa taloteknisten järjestelmien pääkomponentteja. Opiskelija osaa nimetä taloteknisiä järjestelmiä koskevia säädöksiä.

Arviointikriteerit, hyvä (3-4) (OJ)

The student knows how to name the most important technical building systems and uses of the building. The student recognizes the most important drawing symbols of building technical plans and interprets simple building technical plans satisfactorily. The student recognizes the main components of building technical systems. The student knows how to name regulations concerning building technical systems.

Arviointikriteerit, kiitettävä (5) (OJ)

Opiskelija osaa nimetä kattavasti rakennuksen talotekniset järjestelmät ja kuvailla niiden toimintaperiaatteita. Opiskelija osaa tulkita kattavasti taloteknisiä piirrosmerkkejä ja suunnitelmia ja pystyy arvioimaan järjestelmien energiataloudellisuutta. Opiskelija osaa soveltaa talotekniikan mahdollisuuksia arkkitehtuurin osana.

Arviointiasteikko

0-5