Siirry suoraan sisältöön

Lämpötekniikka, värähdys- ja aaltoliike (3 op)

Toteutuksen tunnus: 5N00EW01-3006

Toteutuksen perustiedot


Ilmoittautumisaika

02.07.2024 - 31.07.2024

Ajoitus

01.08.2024 - 31.12.2024

Laajuus

3 op

Toteutustapa

Lähiopetus

Yksikkö

Talotekniikka

Toimipiste

TAMK Pääkampus

Opetuskielet

  • Suomi

Koulutus

  • Talotekniikan tutkinto-ohjelma, Sähköinen talotekniikka

Opettaja

  • Jari Puranen

Vastuuhenkilö

Jari Puranen

Ryhmät

  • 23I254
    Sähköinen talotekniikka

Tavoitteet (OJ)

Opiskelija osaa
soveltaa lämmönsiirron mekanismien laskentamalleja talotekniikan järjestelmien lämpöteknisen toiminnan kuvaamiseen
lämpöpumppujen ja kylmälaitteiden toimintaperiaatteen ja niihin liittyvän teholaskennan
mallintaa äänen etenemistä ilmassa ja rakenteessa ja tuntee ääniopin peruskäsitteet

Sisältö (OJ)

Kylmätekniikan perusteet, lämpöpumpun, jääkaapin ja pakastimen toimintaperiaatteet. Kylmä-, lämpö- ja kompressoritehojen laskenta, kylmä- ja lämpökerroin. Lämmönsiirron mekanismit (johtuminen, konvektio, säteily) ja niihin liittyvät laskentamallit. Lämpötilaprofiilin laskenta ja yksinkertaiset tehomitoitukset taloteknisiin järjestelmiin, esimerkiksi lattialämmityksen tai sähköisen ikkunalämmityksen laskennallinen tarkastelu. Aalto- ja värähdysliikkeen perusilmiöt, seisovat mekaaniset aallot, äänitekniikan perusteet, ihmisen kuuloaistin toiminta, äänen intensiteetti- ja painetaso, äänen vaimeneminen ja ääneneristävyys, A-painotus.

Arviointikriteerit, tyydyttävä (1-2) (OJ)

Opiskelija osaa ratkaista esimerkkien kaltaisia ongelmia. Laskennassa tai muussa arvioitavassa suorituksessa saattaa olla virheitä tai opiskelija ei pysty tekemään tehtäviä annetussa aikataulussa. Opiskelija saattaa tarvita suoritukseensa erityistä tukea. Opiskelija osaa käsitellä talotekniikan alan lämpöteknisiä aiheita, kuten lämpöpumpun toimintaa ja lämmönsiirtoa. Opiskelija tuntee ääniopin peruskäsitteet.

Arviointikriteerit, hyvä (3-4) (OJ)

Opiskelija osaa soveltaa oppimaansa laajemmin muihinkin kuin esimerkkien kaltaisiin ongelmiin. Laskennassa tai muussa arvioitavassa suorituksessa on vain vähäisiä virheitä, ja opiskelija käyttää sujuvasti oikeita käsitteitä. Opiskelija kykenee itsenäiseen työhön ja pystyy kriittisesti arvioimaan saamiensa tulosten oikeellisuutta.

Arviointikriteerit, kiitettävä (5) (OJ)

Opiskelija osoittaa perehtymistään aiheeseen oman ammattiaineensa kautta esimerkiksi pohtimalla laskennallisten tulosten merkitystä käytännössä tai vertaamalla niitä käytännön lukuarvoihin. Opiskelija osaa täsmällisesti perustella ratkaisunsa sanallisesti ja opiskelijan tuottama laskenta tai muu arvioitava esitys on virheetöntä.

Arviointiasteikko

0-5