Siirry suoraan sisältöön

Lujuusopin jatkokurssi (5 op)

Toteutuksen tunnus: 5K00DK97-3004

Toteutuksen perustiedot


Ilmoittautumisaika

02.07.2024 - 15.09.2024

Ajoitus

02.09.2024 - 06.12.2024

Laajuus

5 op

Toteutustapa

Lähiopetus

Yksikkö

Konetekniikka

Toimipiste

TAMK Pääkampus

Opetuskielet

  • Suomi

Koulutus

  • Konetekniikan tutkinto-ohjelma

Opettaja

  • Ari-Jaakko Notko

Vastuuhenkilö

Ari-Jaakko Notko

Ryhmät

  • 22I111
    Konetekniikka, tuotekehitys

Tavoitteet (OJ)

Opiskelja osaa mitoittaa koneiden osia, liitoksia ja rakenteita.
Osaa lujuusopin yleisen teorian ja tärkeimmät erityisteoriat ja osaa soveltaa niitä koneiden lujuuslaskentatehtäviin. Hallitsee kiinteän kappaleen lujuusopillista käyttäytymistä kuvaavien lait ja tuntee lujuusopin tärkeimmät erityisteoriat. Osaa lineaarisen kimmoteorian perusyhtälöjärjestelmän ja sen ratkaisumenetelmät. Osaa levy- ja laattateorian perusteet, kuorien kalvoteoria ja lujuusopin energiaperiaatteet. Opiskelija osaa käyttää lujuusopillisten mittausten tuloksia mitoituksen lähtökohtana. Opiskelija osaa luujuusopillisten mittausten perusteet ja osaa soveltaa mittaustuloksia analyyttiseten yhtälöiden kanssa rakenteiden mitoituksen perusteina.

Sisältö (OJ)

Koneenosien liitosten ja mitoitus. Lineaarisen kimmoteorian perusyhtälöjärjestelmä ja sen ratkaisumenetelmät. Levy- ja laattateorian perusteet. Kuorien kalvoteoria. Lujuusopin energiaperiaatteet. Lujuusopilliset mittaukset.

Esitietovaatimukset (OJ)

Hallitsee lujuusopin ja statiikan perusosaamiset

Arviointikriteerit, tyydyttävä (1-2) (OJ)

Opiskelija tunnistaa Lujuusopin tärkeimmät peruskäsitteet ja suureet. Opiskelija tiedostaa lujuusopillisen mitoituksen tilaa hallitsevat peruskäsitteet ja -lait ja suoriutuu annetuista laskutehtävistä, tarvittaessa avustettuna. Opiskelija ymmärtää jännityselementtikäsitteen ja osaa sen avulla laskea pääjännitykset sekä -suunnat ohjelmistoja käyttäen. Opiskelija ymmärtää jännitys- ja muodonmuutostilojen yhteyden.

Arviointikriteerit, hyvä (3-4) (OJ)

Opiskelija tuntee lujuusopillista käyttäytymistä hallitsevat lait ja suoriutuu itsenäisesti annetuista tehtävistä. Opiskelija kykenee selvittämään ja laskemaan merkittävät lujuusopilliset suureet ja mitoittamaan koneen rakenteita ja osia. Opiskelija pystyy avustetusti suunnittelemaan rakenteiden lujuusopillisten (venymäliuska) mittaukset. Opiskelija tuntee lujuusopin perusyhtälöt ja niiden ratkaisumenetelmiä. Opiskelija osaa soveltaa erityistapausten valmiita ratkaisuja.

Arviointikriteerit, kiitettävä (5) (OJ)

Opiskelija hallitsee hyvin kaikki mitoitukseen liittyvät lujuusopin osa-alueet ja pystyy soveltamaan taitoaan erilaisten rakenteiden kuormitustilanteiden selvittämisessä sekä rasitusten laskennassa. Opiskelija pystyy suunnittelemaan rakenteiden lujuusopillisten (venymäliuska) mittaukset. Opiskelija hallitsee lujuusopin erityisteoriat ja pystyy ratkaisemaan perustapauksien differentiaaliyhtälöitä itsenäisesti. Opiskelija pystyy soveltamaan erityisteorioita itsenäisesti eteen tulevissa lujuuslaskelmissa.

Arviointiasteikko

0-5