Siirry suoraan sisältöön

Energiatekniikka (3 op)

Toteutuksen tunnus: 5K00DK61-3013

Toteutuksen perustiedot


Ilmoittautumisaika

02.07.2024 - 30.08.2024

Ajoitus

02.09.2024 - 15.12.2024

Laajuus

3 op

Toteutustapa

Lähiopetus

Yksikkö

Konetekniikka

Toimipiste

TAMK Pääkampus

Opetuskielet

  • Suomi

Koulutus

  • Konetekniikan tutkinto-ohjelma

Opettaja

  • Sakari Lepola

Vastuuhenkilö

Sakari Lepola

Ryhmät

  • 22I111
    Konetekniikka, tuotekehitys

Tavoitteet (OJ)

Opintojakson käytyään opiskelijalla on perustiedot ja -taidot seuraavista asioista:
- Pumppujen ja toimilaitteiden valinta teollisuuden järjestelmiin
- putkivirtauksien painehäviöiden laskennasta
- energiajärjestelmät, energian tuotanto, siirtojärjestelmät ja käyttökohteet
- energian eri muodot ja muuntosuhteet, entalpia- ja hyötysuhdelaskenta
- ymmärtää ja osaa käyttää energiatekniikan työkaluja mm. höyrynpainetaulukot
- ymmärtää energiatehokkuuden parantamisen tavoitteet ja keinot
- tuntee energian tuotannon ja käytön ympäristövaikutukset ja kestävyystavoitteet

Sisältö (OJ)

Johtuminen, konvektio, säteily, yhdistetty lämmönsiirto, painehäviö ja taselaskenta. CO2 –laskenta. Laite-esimerkkeinä käytetään mm. höyryvoimalaitosta, vesivoimalaitosta, moottoreita, pumppuja ja puhaltimia.

Arviointikriteerit, tyydyttävä (1-2) (OJ)

Opiskelija osaa tunnistaa energian tuotanto- ja käyttömuotojen tärkeimmät periaatteet, peruskäsitteistön ja ilmiöt. Opiskelija on riittävän motivoitunut, että hän ottaa vastuun omasta suoriutumisestaan, osaa toimia ryhmässä sekä antaa ja vastaanottaa palautetta.

Arviointikriteerit, hyvä (3-4) (OJ)

Opiskelija tuntee hyvin energian tuotanto- ja käyttömuotojen tärkeimmät periaatteet, peruskäsitteistön ja ilmiöt, sekä kykenee perustelemaan ja soveltamaan oppimaansa. Opiskelija on selvästi motivoitunut, ottaa vastuuta omasta ja ryhmän suoriutumisesta sekä osaa rakentavasti antaa ja vastaanottaa palautetta.

Arviointikriteerit, kiitettävä (5) (OJ)

Opiskelija tietää ja ymmärtää laaja-alaisesti energian tuotanto- ja käyttömuotojen tärkeimmät periaatteet, peruskäsitteistön ja ilmiöt. Opiskelija osaa paitsi perustella ja soveltaa oppimaansa, myös kriittisesti arvioida omia ratkaisujaan. Opiskelija on erittäin motivoitunut, ottaa sitoutuneesti vastuuta omasta ja ryhmän suoriutumisesta sekä osaa hyödyntää palautetta systemaattisesti ammatillisen kasvun välineenä.

Aika ja paikka

SYKSYN 2024 KURSSIN TOTEUTUSTA KOSKEVAT HUOMAUTUKSET:
1. Koronapandemia vaikuttaa pääsääntöisesti ohitetulta, mutta flunssat ja influenssa jylläävät edelleen. Tule siis lähitunneille terveenä ja pikkunuhan sattuessa suojaa itsesi ja meidät muut maskilla ja hyvällä käsihygienialla.
2. Kurssi on suunniteltu pidettäväksi luokissa lähiopetuskerroilla, joihin osallistuminen on enemmän kuin suotavaa. Varsinkin ensimmäinen tapaamiskerta on suorastaan murskaavan välttämätön olla läsnä!
3. Kurssin henkilökohtainen loppuharjoitus ja tentti suoritetaan kurssin kuluessa sovittuna aikana. Kurssin varsinainen lopputentti suoritetaan verkossa, mahdollinen uusinta on paperitentti luokkatiloissa.

Tenttien ja uusintatenttien ajankohdat

Luento- tai TuniMoodlen ajoitettu etätentti. Uusintamahdollisuus TAMKin normaalien käytäntöjen mukaisesti mutta uusinta tapahtuu paperitenttinä myöhemmin ilmoitettavana ajankohtana.

Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet

Kurssin loppupuolella tentti kurssin opintosisällöstä, osallistuminen opetukseen ja palautetut harjoitustyöt ja/tai -tehtävät. Osallistuminen kurssilla muodostettavien työparien/pienryhmien työskentelyyn.

Arviointiasteikko

0-5

Opiskelumuodot ja opetusmenetelmät

Osin lähi- ja osin etäopetus; teoriapohjaa taustoittavat luennot, laskentaesimerkit ja suoritetut harjoitukset sekä pienryhmissä tehdyt ja esitetyt työt.

Oppimateriaalit

Kurssilla käydyt asiat perustuvat mm. kirjoihin Energiatekniikka, Jarmo Perttula ja Voimalaitostekniikka, Markku Huhtinen et al. Kurssilla laskettavat harjoituslaskut eivät tule yleiseen jakoon, joten opettajan johdolla tehtyjen harjoitustehtävien ratkaisut saa vain osallistumalla kulloinkin meneillä olevaan opetukseen.

Kurssin TuniMoodleosisossa julkaistaan kunkin lähi/etäopetussession luentodiat, joista selviää pääpiirteissään kullakin luentokerralla käsitellyt asiat. Kyseinen aineisto ei kuitenkaan sellaisenaan sovellu itseopiskeluun, aineistoa täydentävät opettajan luennoilla käsittelemät ja selventävät asiat.

Opiskelijan ajankäyttö ja kuormitus

Opiskelijan ajankäyttö 27 h/op.
Lähipetusta n. 35 tuntia (päiväopiskelijat)
Lähiopetusta n. 20 tuntia (monimuoto-opiskelijat)

Sisällön jaksotus

Opiskelija tuntee energiajärjestelmien (sähkön- ja lämmöntuotanto perusperiaatteet ja voimalaitostyypit.
- tuntee eri energiatuotantomuodot ja energian lähteet
- tuntee Suomen energiajärjestelmän sekä siihen vaikuttavat elementit (mm. EU:n energiapolitiikka, Suomen ilmasto- ja energiapolitiikka, globaali energiatalous), osaa laskea energian tuotantoon liittyviä taseita ja CO2 -päästöjä
- osaa laskea ja mitoittaa energian tuotantoa ja käyttöä
- tuntee ja osaa käyttää energiatekniikan työkaluja mm. höyrynpainetaulukot
- tuntee energian tuotannon ja käytön ympäristövaikutukset ja kestävyystavoitteet
- ymmärtää energiatehokkuuden parantamisen tavoitteet ja keinot
- hallitsee tarvittavat perustiedot lämpöenergian tuotantoon ja jakeluun liittyvissä insinöörin työtehtävissä ja tuntee lämpöenergian jakojärjestelmien komponenttien tehtävät pumput, putkistot ja erilaiset toimilaitteet
- ymmärtää lämmönjakelujärjestelmään kuuluvien komponenttien mitoituksen perusperiaatteet.

Toteutuksen valinnaiset suoritustavat

Ei valinnaisia suoritustapoja TAMKin toimesta, Muissa korkeakouluissa ja yliopistoissa suoritettujen energiatekniikan peruskurssien mahdolliset korvaavuudet selvitetään tapauskohtaisesti opiskelijan pyynnöstä.

Lisätietoja opiskelijoille

Edellä kuvattuun jaksotukseen sisältyy kurssin aikana laskuesimerkkejä, joiden ratkaisut saa parhaiten seuraamalla opetusta.