Siirry suoraan sisältöön

Säätö-, servo- ja mikro-ohjaintekniikka (5 op)

Toteutuksen tunnus: 5K00DL39-3003

Toteutuksen perustiedot


Ilmoittautumisaika

02.07.2024 - 01.09.2024

Ajoitus

01.09.2024 - 22.12.2024

Laajuus

5 op

Toteutustapa

Lähiopetus

Yksikkö

Konetekniikka

Toimipiste

TAMK Pääkampus

Opetuskielet

  • Suomi

Koulutus

  • Konetekniikan tutkinto-ohjelma

Opettaja

  • Ville Jouppila
  • Mikko Korpela

Vastuuhenkilö

Ville Jouppila

Ryhmät

  • 21I190
    Konetekniikka, koneautomaatio

Tavoitteet (OJ)

Opiskelija osaa mitoittaa ja valita servojärjestelmän komponentit tyypillisiin koneautomaation sovelluksiin.
Opiskelija hallitsee säätötekniikan perusteet.
Opiskelija osaa hyödyntää mallinnus- ja simulointiohjelmistoa servo- ja säätöjärjestelmän suunnittelussa ja analysoinnissa. Opiskelija osaa suunnitella perussäätörakenteen servojärjestelmään.Opiskelija ymmärtää kestävän kehityksen merkityksen koneautomaation servojärjestelmien suunnittelussa.
Opiskelija ymmärtää kustannustehokkuuden, laadun ja turvallisuuden merkityksen koneautomaation liikehallintasovelluksissa.

Sisältö (OJ)

Opintojaksolla käsitellään servojärjestelmien rakenne ja erilaiset toteutusvaihtoehdot koneautomaation liikehallintajärjestelmiin. Opintojaksolla opitaan dynaamisten järjestelmien matemaattinen mallinnus differentiaaliyhtälöiden perusteella. Lisäksi opitaan muodostamaan järjestelmästä taajuustason malli Laplace-muunnoksen avulla. Opintojaksolla käydään läpi säätötekniikan perusteita, dynaamisen järjestelmän analysointimenetelmiä sekä servojärjestelmien tyypillisiä säädinrakenteita.
Opintojaksolla mitoitetaan servojärjestelmä ja hyödynnetään simulointiohjelmistoa järjestelmän matemaattisessa mallinnuksessa sekä suunnitellaan järjestelmään säädin.

Lisätiedot (OJ)

Kirjallisuus:
Jari Savolainen, Reijo Vaittinen: Säätötekniikan perusteita

Arviointikriteerit, tyydyttävä (1-2) (OJ)

Opiskelija hallitsee säätö- ja servotekniikan perusteet välttävästi. Opiskelija osaa mitoittaa yksinkertaisen servojärjestelmän ja valita siihen komponentit, tarvittaessa avustetusti. Opiskelija osaa hyödyntää mallinnus- ja simulointiohjelmistoa avustetusti servojärjestelmien analysoinnissa. Osaa virittää säätimen yksinkertaiseen järjestelmään.

Arviointikriteerit, hyvä (3-4) (OJ)

Opiskelija hallitsee säätö- ja servotekniikan perusteet hyvin. Opiskelija osaa mitoittaa yksinkertaisen servojärjestelmän ja valita siihen komponentit itsenäisesti. Opiskelija osaa hyödyntää mallinnus- ja simulointiohjelmistoa servojärjestelmien analysoinnissa ja osaa virittää säätimen tyypilliseen servojärjestelmään.

Arviointikriteerit, kiitettävä (5) (OJ)

Opiskelija hallitsee säätö- ja servotekniikan perusteet erinomaisesti. Opiskelija osaa mitoittaa haastavan servojärjestelmän ja valita siihen komponentit itsenäisesti. Opiskelija osaa hyödyntää monipuolisesti mallinnus- ja simulointiohjelmistoa servojärjestelmien analysoinnissa ja osaa virittää säätimen tyypilliseen servojärjestelmään. Opiskelija kykenee soveltamaan taitojaan koneautomaation liikkeenhallintajärjestelmissä.

Arviointiasteikko

0-5