Siirry suoraan sisältöön

Hitsaus-ja levytyötekniikka & Valimotekniikka (4 op)

Toteutuksen tunnus: 5K00DL19-3003

Toteutuksen perustiedot


Ilmoittautumisaika

12.12.2023 - 08.01.2024

Ajoitus

08.01.2024 - 30.04.2024

Laajuus

4 op

Toteutustapa

Lähiopetus

Yksikkö

Konetekniikka

Toimipiste

TAMK Pääkampus

Opetuskielet

  • Suomi

Koulutus

  • Konetekniikan tutkinto-ohjelma

Opettaja

  • Sakari Lepola

Vastuuhenkilö

Sakari Lepola

Ryhmät

  • 21I160
    Konetekniikka, tuotantotekniikka

Tavoitteet (OJ)

Opiskelija osaa vertailla hitsausta ja valamista taloudellisen valmistusmenetelmän löytämiseksi. Opiskelija tuntee eri hitsaus- ja valumenetelmät sekä niissä käytettävät materiaalit ja osaa valita niistä käyttötarkoitukseen sopivimman. Opiskelija tuntee suurlujuusterästen tarjoamat mahdollisuudet ja tunnistaa niiden hitsattavuuteen vaikuttavat tekijät.Opiskelija osaa suunnitella komponentin sopivaksi kyseiseen hitsaus/valumenetelmään.

Kyseisellä toteutuksella harjoitustyöt ja kurssimateriaali rakentuu käytössä olevan PDM-järjestelmän ympärille, ja robottihitsausharjoituksen yhteydessä tutkitaan hitsausparametrien etäluentaa ja siihen liittyvää diagnostiikkaa. Hitsaus- ja valumateriaalien valinnassa ja kappaleiden muotoilussa kiinnitetään huomiota keveyteen, käytettävyyteen ja modulaarisuuteen.

Sisältö (OJ)

Hitsauksen ja valamisen vertailu taloudellisen valmistusmenetelmän löytämiseksi ja oikean menetelmän valinta. Eri hitsaus- ja valumenetelmät sekä niissä käytettävät materiaalit. Suurlujuusterästen tarjoamat mahdollisuudet ja niiden hitsattavuuteen vaikuttavat tekijät. Komponentin suunnittelu sopivaksi kyseiseen hitsaus/valumenetelmään.

Arviointikriteerit, tyydyttävä (1-2) (OJ)

Opiskelija osaa tunnistaa ja vertailla hitsausta ja valamista taloudellisen valmistusmenetelmän löytämiseksi. Opiskelija tuntee eri hitsaus- ja valumenetelmät sekä niissä käytettävät materiaalit ja osaa valita niistä käyttötarkoitukseen sopivimman. Opiskelija tuntee suurlujuusterästen tarjoamat mahdollisuudet ja tunnistaa niiden hitsattavuuteen vaikuttavat tekijät.

Arviointikriteerit, hyvä (3-4) (OJ)

Opiskelija tuntee hyvin ja osaa robottihitsausharjoituksen avulla hitsausparametrien etäluennan ja siihen liittyvää diagnostiikkaa. Harjoitustöiden ja kurssimateriaalin käytössä opiskelija osaa hyödyntää PDM-järjestelmän käyttöä. Opiskelija kykenee selvittämään tarvittavia menetelmiä ja ratkaisemaan valmistukseen liittyviä ongelmia itsenäisesti yksinkertaisissa tapauksissa.

Arviointikriteerit, kiitettävä (5) (OJ)

Opiskelija ymmärtää ja osaa erinomaisesti hitsaus- ja valumateriaalien valinnassa ja kappaleiden muotoilussa kiinnittää huomiota keveyteen, käytettävyyteen ja modulaarisuuteen. Opiskelija tuntee hyvin kestävän kehityksen periaatteet. Opiskelija pystyy soveltamaan erinomaisia taitojaan erilaisten ongelmien selvittämisessä ja ratkaisemisessa itsenäisesti.

Aika ja paikka

Lukkarikoneessa julkaistut oppitunnit ja -oppituntien pitopaikka (ellei koronan vuoksi jouduta turvautumaan etäopetukseen, jolloin ohjeistus erikseen)

Tenttien ja uusintatenttien ajankohdat

Tentti kolmessa osassa opintojakson aikana. Osatenttien uusinta kerralla paperitenttinä.

Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet

Arviointi tunneilla esiteltyjen tehtävien, raportoinnin ja lopputentin perusteella.
Numerot 1-5 tehtävien ja tenttiosaamisen perusteella. Hylätty kurssisuoritus (0) erillisen selostuksen mukaan katso alempana.

Arviointiasteikko

0-5

Opiskelumuodot ja opetusmenetelmät

Lähiopetus (koronatilanteen salliessa), harjoitustehtävät ja mahdollinen Nordic Welding Expo -tapahtumaan (tai muu soveltuva) excursio ja siihen liittyvä tehtävä.

Oppimateriaalit

Teräsrakenteiden suunnitteluohjeita parempaan valmistettavuuteen (saatavana verkossa)
Euro-Inox: Ruostumattoman teräksen muovaamisen mahdollisuudet (saatavana verkossa)
Terästen hitsaus (OVAKO, saatavana verkossa)
Valuatlas (soveltuvin osin, saatavana verkossa)
Opettajan kokoama materiaali, joka julkaistaan kurssin edetessä Tunimoodlessa.

Opiskelijan ajankäyttö ja kuormitus

27h/op. joka koostuu lähitunneista, henkilökohtaisesta yhteisesti purettavasta harjoitustyöstä ja mahdollisesta hitsaustekniikan tms. kurssiin soveltuvaan excursioon liittyvästä raportoinnista.

Sisällön jaksotus

Liikkeelle lähdetään levytekniikan osuudesta, seuraavaksi hitsaustekniikan osuus ja lopuksi valutekniikan osuus. Valutekniikan osuuden yhteydessä lyhyt katsaus myös 3D-tulostusmenetelmiin ja edellisten yhdistelmiin.

Toteutuksen valinnaiset suoritustavat

Ei ole

Lisätietoja opiskelijoille

KEVÄÄN 2024 KURSSIN TOTEUTUSTA KOSKEVAT HUOMAUTUKSET:
1. Koronapandemian vuoksi Tampereen ammattikorkeakoulussa on ollut jo maaliskuusta 2020 lähtien erityistoimia, jotka saattavat edelleen jossain määrin vaikuttaa käytännössä tämän(kin) kurssin toteutuskertaan.
2. Kohdassa yksi mainittujen erityistoimien vuoksi on tätä laadittaessa tunnit varattu lähiopetukseen, mutta on silti mahdollista että kurssi joudutaan osittain tai kokonaan toteuttamaan etäopetusmenetelmillä. Nämä mahdolliset erityistoimet vaikuttavat kurssin alkuperäiseen ohjelmaan, harjoitustöiden määrään ja arviointiin, kurssin loppukokeeseen ja siten myös kurssin arvosanan muodostukseen.

Sakari Lepola