Siirry suoraan sisältöön

Elementtimenetelmän perusteet (5 op)

Toteutuksen tunnus: 5K00DL23-3006

Toteutuksen perustiedot


Ilmoittautumisaika

02.12.2023 - 21.01.2024

Ajoitus

12.01.2024 - 03.05.2024

Laajuus

5 op

Toteutustapa

Lähiopetus

Yksikkö

Konetekniikka

Toimipiste

TAMK Pääkampus

Opetuskielet

  • Suomi

Paikat

0 - 40

Koulutus

  • Konetekniikan tutkinto-ohjelma

Opettaja

  • Mikko Ukonaho

Vastuuhenkilö

Mikko Ukonaho

Ryhmät

  • 22AI112P
    Konetekniikka 2022, monimuoto

Tavoitteet (OJ)

Ymmärtää elementtimenetelmän teoriataustan ja osaa suorittaa rakenteiden ja koneenosien lujuusanalyyseja elementtimenetelmäohjelmistolla staattisessa kuormitustilanteessa. Osaa elementtimenetelmän peruskäsitteet, tuntee tärkeimmät elementtityypit, osaa hyödyntää FEM-laskennasta saatavia tuloksia ja tietää tyypillisen FEM-ohjelmiston rakenteen. Osaa ristikko- ja kehärakenteiden suoran elementtimenetelmän teorian ja saa kokemusta elementtimenetelmän soveltamisesta kaksi- ja kolmiulotteisiin solidirakenteisiin.

Sisältö (OJ)

Elementtimenetelmän peruskäsitteet, elementtityypit ja FEM-laskennasta saatavat tulokset. Tyypillisen FEM-ohjelmiston rakenne ja toimintatapa. Ristikko- ja kehärakenteiden suora elementtimenetelmä. FEM-ohjelman käyttöharjoituksia.

Esitietovaatimukset (OJ)

Lujuusopin, dynamiikan ja statiikan perustiedot, lujuusopin erityisteorioiden hallinta.

Arviointikriteerit, tyydyttävä (1-2) (OJ)

Opiskelija tuntee elementtimenetelmän perusajatukset. Opiskelija tuntee ristikko- ja kehärakenteiden elementtimenetelmän teorian. Opiskelija osaa ohjatusti ratkaista rakenteiden ja koneenosien laskentatehtäviä lineaarisen statiikan elementtimenetelmällä. Opiskelija tunnistaa elementtimenetelmän rajoitteet ja niiden vaikutuksen. Opiskelija on jonkin verran motivoitunut, ottaa vastuun suoriutumisestaan, osaa toimia ryhmässä sekä antaa ja vastaanottaa palautetta.

Arviointikriteerit, hyvä (3-4) (OJ)

Opiskelija tuntee hyvin elementtimenetelmän perusajatukset. Opiskelija ymmärtää ristikko- ja kehärakenteiden elementtimenetelmän teorian. Opiskelija osaa itsenäisesti ratkaista rakenteiden ja koneenosien laskentatehtäviä lineaarisen statiikan elementtimenetelmällä. Opiskelija ymmärtää elementtimenetelmän rajoitteet ja osaa kuvata niiden vaikutuksen. Opiskelija on motivoitunut, ottaa vastuuta omasta ja ryhmän suoriutumisesta sekä osaa rakentavasti antaa ja vastaanottaa palautetta.

Arviointikriteerit, kiitettävä (5) (OJ)

Opiskelija osaa elementtimenetelmän perusajatukset. Opiskelija osaa ristikko- ja kehärakenteiden elementtimenetelmän teorian ja osaa soveltaa sitä käytäntöön. Opiskelija osaa itsenäisesti ratkaista rakenteiden ja koneenosien laskentatehtäviä lineaarisen statiikan elementtimenetelmällä. Opiskelija ymmärtää elementtimenetelmän rajoitteet ja osaa perustellusti kuvata niiden vaikutuksen. Opiskelija on erittäin motivoitunut, ottaa sitoutuneesti vastuuta omasta ja ryhmän suoriutumisesta sekä osaa hyödyntää palautetta systemaattisesti ammatillisen kasvun välineenä.

Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet

Oppimistehtävät: Opintojaksoon sisältyy kolme elementtimenetelmä ohjelmistolla tehtävää oppimistehtävää, joista maksimi yhteispistemäärä on 30 p.
Tentti: Opintojaksolla ei järjestetä tenttiä. Tentin/välikokeet korvaavat Moodle-tehtävät. Tehtäviä on yhteensä 5 kpl.

Minimisuoritus:
Oppimistehtävät 10p
Moodletehtävät 8p

Arviointiasteikko

0-5

Opiskelumuodot ja opetusmenetelmät

lähiopetus
harjoitukset
harjoitustyö

Oppimateriaalit

Luentomonisteet: Moodle
Salmi, Kuula: Rakenteiden mekaniikka, 2012

Sisällön jaksotus

Aikataulun mukaisesti teoriatunnit ja tietokoneella tehtävät harjoitukset.

Teoriatunnit: Elementtimenetelmän perusajatukset. Ristikko- ja kehärakenteiden elementtimenetelmä.
Harjoitukset: FEM-ohjelmiston rakenne, toimintatapa ja käyttö lujuuslaskentaan.

Lisätietoja opiskelijoille

mikko.ukonaho@tuni.fi
050-4314020
F2-12