Siirry suoraan sisältöön

CAD suunnittelu 2 (4 op)

Toteutuksen tunnus: 5K00DK05-3017

Toteutuksen perustiedot


Ilmoittautumisaika

22.11.2023 - 05.01.2024

Ajoitus

01.01.2024 - 31.07.2024

Laajuus

4 op

Toteutustapa

Lähiopetus

Yksikkö

Konetekniikka

Toimipiste

TAMK Pääkampus

Opetuskielet

  • Suomi

Koulutus

  • Konetekniikan tutkinto-ohjelma

Opettaja

  • Juuso Huhtiniemi

Vastuuhenkilö

Juuso Huhtiniemi

Pienryhmät

  • Pienryhmä 1 (Koko: 20. Avoin AMK: 0.)
  • Pienryhmä 2 (Koko: 20. Avoin AMK: 0.)

Ryhmät

  • 23I112A
    Konetekniikka 2023

Pienryhmät

  • Pienryhmä 1
  • Pienryhmä 2

Tavoitteet (OJ)

Opiskelija osaa käyttää tehokkaasti 3D-suunnitteluohjelmaa ja siihen integroitua PDM-järjestelmää. Opiskelija pystyy käyttämään monipuolisesti eri mallinnusmahdollisuuksia ja tunnistaa mm. alikokoonpanojen merkityksen tuotteen rakenteen hallinnassa. Opiskelija osaa käyttää suunnitteluohjelmassa olevia lisämoduuleja lujuuslaskentaan, visualisointiin ja pintamallinukseen.
Opiskelija osaa käyttää geometrisiä toleransseja, pintamerkintöjä ja hitsausmerkintöjä siten että tuotteet on tarkoituksen mukaisia ja valmistettavissa kustannustehokkaasti. Opiskelija tunnistaa uusien tekniikoiden, mm. virtuaalitodellisuuden ja laserskannauksen tarjoamat mahdollisuudet ja osaa hyödyntää niitä suunnitteluprosessissa.

Sisältö (OJ)

Opintojaksolla parannetaan ja laajennetaan mallinnuksessa käytettäviä vaihtoehtoja (Loft, Surface, Shell jne) . Kurssilla käytetään hyväksi tietokoneavusteinen suunnittelu 1 tehtyjä malleja, ja pyritään rakentamaan osin samoja komponentteja käyttävä tuoteperhe, jonka osia optimoidaan SolidWorks-Simulation ohjelmalla. Tuotteessa käytetään ns. Advanced Mate-komentoja jolla voidaan luoda erilaisia liikkuvia konstruktiota. Valmista tuoteperhettä tutkitaan virtuaalisesti (HTC Vive) mm. optimaalisen ergonomian löytämiseksi. Lopuksi tuote visualisoidaan visualisointiohjelmalla.

Lisätiedot (OJ)

Suunnitteluohjelmana käytetään SolidWorks-ohjelmistoa ja siihen integroitua Simulation ja Visualize-lisäosia, sekä PDM-järjestelmänä SolidworksPDM-ohjelmaa.

Arviointikriteerit, tyydyttävä (1-2) (OJ)

Opiskelija tuottaa 3-uloitteista geometriaa itsenäisesti, ja toimivaa tuoterakennetta attribuuttitietoineen tarvittaessa avustettuna. Opiskelija osaa käyttää ja tunnistaa kirjastokomponenttien tarjoaman hyödyn ja osaa avustettuna rakentaa niistä toimivia konstruktioita. Opiskelija osaa lisätä yleisempiä käytössä olevia piirustusmerkkejä, ja tuottaa ohjatusti lujuuslaskentadataa ja visualisointikuvia. Opiskelija tunnistaa avustettuna virtuaalitodellisuuden ja laserskannauksen tarjoamat hyödyt.

Arviointikriteerit, hyvä (3-4) (OJ)

Opiskelija tuottaa 3-uloitteista geometriaa tehokkaasti ja toimivaa tuoterakennetta alikokoonpanoineen ja attribuuttitietoineen itsenäisesti. Opiskelija käyttää kirjastokomponentteja itsenäisesti ja tuottaa niistä toimivia konstruktioita. Opiskelija osaa käyttää lähes kaikkia käytössä olevia piirustusmerkkejä ns. hyvää suunnittelua noudattaen, ja tuottaa itsenäisesti lujuuslaskentadataa ja visualisointikuvia ja tehdä niiden pohjalta oletuksia ja päätöksiä konstruktion muuttamiseksi. Opiskelija tunnistaa virtuaalitodellisuuden ja laserskannauksen tarjoamat hyödyt ja osaa käyttää saatua dataa suunnitteluprosessin aikana.

Arviointikriteerit, kiitettävä (5) (OJ)

Opiskelija tuottaa 3-uloitteista geometriaa tehokkaasti ja virheettömästi. Opiskelija tunnistaa ja käyttää eri alikokoonpanoja tehokkaasti täydellisen tuoterakenteen attribuutttitietoineen saavuttamiseksi. Opiskelija käyttää kirjastokomponentteja itsenäisesti ja tarvittaessa valitsee ja etsii uusia kirjastokomponentteja optimaalisen konstruktion saavuttamiseksi. Opiskelija osaa käyttää lähes kaikkia käytössä olevia piirustusmerkkejä ns. erinomaista suunnittelua noudattaen, ja tuottaa itsenäisesti lujuuslaskentadataa ja visualisointikuvia ja tehdä niiden pohjalta oikeita ja toimivia oletuksia ja päätöksiä. Opiskelija ymmärtää virtuaalitodellisuuden ja laserskannauksen tarjoamat hyödyt ja osaa käyttää saatua dataa tehokkaasti suunnitteluprosessin aikana.

Aika ja paikka

Lukujärjestyksen mukaan

Tenttien ja uusintatenttien ajankohdat

Toteutuksella ei pidetä tenttiä, vaan palautukset PDM-järjestelmään. Korotus- ja uusintatilanteessa koe

Arviointiasteikko

0-5

Opiskelumuodot ja opetusmenetelmät

Luennot, harjoitukset, omatoimityöskentely

Lisätietoja opiskelijoille

CAD2-kurssille osallistuminen vaatii CAD1-kurssin suorittamista tai vastaavia tietoja.