Siirry suoraan sisältöön

Tekniikan suomen kieli ja raportointi (3 op)

Toteutuksen tunnus: 5N00EK88-3019

Toteutuksen perustiedot


Ilmoittautumisaika

07.06.2024 - 30.08.2024

Ajoitus

02.09.2024 - 31.12.2024

Laajuus

3 op

Toteutustapa

Lähiopetus

Yksikkö

TAMK Kielet ja viestintä

Toimipiste

TAMK Pääkampus

Opetuskielet

  • Suomi

Koulutus

  • Ajoneuvotekniikan tutkinto-ohjelma, vuosina 2014-2018 aloittaneet
  • Bachelor's Degree Programme in Environmental Engineering
  • Avoin ammattikorkeakoulu
  • Bachelor's Degree Programme in Textile and Material Engineering

Opettaja

  • Johanna Granlund

Vastuuhenkilö

Johanna Granlund

Ryhmät

  • 22AI112P
    Konetekniikka 2022, monimuoto

Tavoitteet (OJ)

Kurssi on tarkoitettu suomenkieltä äidinkielenään käyttäville opiskelijoille.

Suoritettuaan kurssin opiskelija ymmärtää viestintätaitojen merkityksen osana ammattitaitoaan ja osaa arvioida omaa viestintäosaamistaan ja haluaa kehittää suomen kielen ja viestinnän taitojaan osana omaa ammattitaitoaan. Opiskelija osaa antaa ja vastaanottaa palautetta ja osaa hyödyntää saamaansa palautetta. Opiskelija ymmärtää tarkoituksenmukaisen ammatillisen viestinnän periaatteet, mm. aikataulujen noudattamisen. Opiskelija tuntee oman alansa olennaisimpia tekstilajeja niihin liittyvine kielenkäyttösuosituksineen, osaa viestiä asiantuntijana jäsentyneesti, ymmärrettävästi ja vakuuttavasti ja osaa hankkia ja käyttää alansa tietoa kriittisesti. Opiskelija hallitsee raportoinnin käytänteet: rakenne, lähteiden merkintä, referointi, visuaalinen havainnollistus, tyyli, oikeakielisyys, sekä toimii ammatillisissa viestintätilanteissa vastuullisesti ja sovittujen toimintatapojen mukaisesti. Opiskelija osaa ottaa huomioon vastaanottajan, tilanteen ja alansa vaatimukset.

Sisältö (OJ)

Raportoinnin käytänteet: rakenne, lähteiden merkintä, referointi, visuaalinen havainnollistus, tyyli; oman alan opinnäytetöihin tutustuminen; tiedote; työnhakuasiakirjat; käyttö- ja toimintaohjeet; sähköpostiviestintä; virkakielen piirteitä; tekstinhuoltoa.

Esitietovaatimukset (OJ)

Ei ennakkovaatimuksia

Lisätiedot (OJ)

Opintojakso on tarkoitettu suomea äidinkielenään puhuville opiskelijoille. Vaihtoehtoista suoritustapaa ei ole. Riittävä suomen kielen taito.

Arviointikriteerit, tyydyttävä (1-2) (OJ)

Opiskelija kirjoittaa ymmärrettävästi raportointimallia jäljitellen. Tekstin rakentaminen ja sisällön argumentointi on hapuilevaa, ja kielen muoto- ja tyyli- ja oikeakielisyysseikoissa on runsaasti huomautettavaa. Hän on kyennyt tekemään kaikki kurssitehtävänsä.

Arviointikriteerit, hyvä (3-4) (OJ)

Opiskelija viestii kirjoittaen jäsentyneesti ja havainnollisesti. Olennainen tieto välittyy selkeästi, ja teksti on melko virheetöntä ja noudattelee asettelultaan täysin raportointimallia. Opiskelija osaa esittää asiat erotellen omat näkemyksensä lähteistä hankkimistaan tiedoista niin, että referointi niveltyy luontevasti muuhun tekstiin. Opiskelija suorittaa kaikki tehtävät aikataulun mukaisesti. Hän osoittaa aktiivisuutta ja perustelee näkemyksensä. Hänen tekstinsä ovat annettujen ohjeiden mukaan tilanteen ja vastaanottajan huomioivia ja rakenteeltaan toimivia.

Arviointikriteerit, kiitettävä (5) (OJ)

Opiskelija viestii vakuuttavasti, perustellen näkemyksensä monipuolisesti. Hänen tekstinsä olennainen tieto on erinomaisesti jäsennelty sekä tiivistetty. Teksti on virheetöntä sekä täysin raportointiohjeiden mukaista ja tyyli hallittua. Hän osallistuu lähiopetukseen aktiivisesti ja rakentavasti.

Tenttien ja uusintatenttien ajankohdat

Toteutuksella ei ole tenttiä.

Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet

kurssitehtävien suorittaminen ajallaan
raportti
työpajoihin osallistuminen

Arviointiasteikko

0-5

Opiskelumuodot ja opetusmenetelmät

etätapaamiset lukujärjestyksen mukaan
kirjoitustehtävät ja muut harjoitukset
kirjoittamisen työpajat

Oppimateriaalit

TAMKin kirjallisen raportoinnin ohje
opettajan materiaali Tabulassa
verkkotehtävät

Opiskelijan ajankäyttö ja kuormitus

etäopetustunnit lukujärjestyksen mukaisesti
palautekerroille osallistuminen
Aikataulu esitellään kurssin alussa ja sitä muokataan tarvittaessa.

Toteutuksen valinnaiset suoritustavat

ei ole

Arviointikriteerit - hylätty (0) (Ei käytössä, kts Opintojakson Arviointikriteerit ylempänä)

Opiskelija ei ole palauttanut hyväksyttyä raporttia.
Opiskelija ei tunne tai osaa käyttää TAMKin Kirjallisen raportoinnin ohjetta ja/tai raporttipohjaa. Kielessä on merkittäviä puutteita, jotka haittaavat luettavuutta ja ymmärrettävyyttä.

Arviointikriteerit - tyydyttävä (1-2) (Ei käytössä, kts Opintojakson Arviointikriteerit ylempänä)

Opiskelija viestii ymmärrettävästi ja asiatyylisesti jäljitellen malleja ja ohjeita. Opiskelija löytää lähteitä, joskin niiden käyttö ja referointi on vähäistä ja ohjeiden vastaista. Väitteiden perusteleminen puuttuu kokonaan tai on vaatimatonta. Tekstin rakentaminen on hapuilevaa, ja kielen muoto- ja tyyliseikoissa on huomautettavaa.

Arviointikriteerit - hyvä (3-4) (Ei käytössä, kts Opintojakson Arviointikriteerit ylempänä)

Opiskelija viestii esityksissään jäsentyneesti ja havainnollisesti. Esitetyt näkemykset on perusteltu, ja lähteet valittu tarkoituksenmukaisesti, lähteet on merkitty ohjeistuksen mukaisesti. Referointi niveltyy luontevasti muuhun tekstiin. Olennainen tieto välittyy selkeästi, ja tekstit ovat melko virheettömiä.

Arviointikriteerit - kiitettävä (5) (Ei käytössä, kts Opintojakson Arviointikriteerit ylempänä)

Opiskelija viestii esityksissään vakuuttavasti perustellen näkemyksensä monipuolisesti. Hän käyttää lähteitä arvioivasti ja kommentoiden. Laadittujen tekstien olennainen tieto on erinomaisesti jäsennelty ja tiivistetty. Tekstin kieli ja tyyli on hallittua, ohjeistusta noudattelevaa ja liki virheetöntä.