Infektioiden ehkäisy (2 op)
Toteutuksen tunnus: 7K00FK76-3030
Toteutuksen perustiedot
- Ilmoittautumisaika
- 09.12.2023 - 07.01.2024
- Ilmoittautuminen toteutukselle on päättynyt.
- Ajoitus
- 08.01.2024 - 25.02.2024
- Toteutus on päättynyt.
- Laajuus
- 2 op
- Toteutustapa
- Lähiopetus
- Yksikkö
- Sairaanhoitaja
- Toimipiste
- TAMK Pääkampus
- Opetuskielet
- suomi
- Paikat
- 0 - 52
- Koulutus
- Sairaanhoitajan tutkinto-ohjelma
- Opettajat
- Minna Talvitie
- Gitte Taulo
- Tarja Friman
- Vastuuhenkilö
- Gitte Taulo
- Ryhmät
-
24SH1ASairaanhoitajan tutkinto-ohjelma, 24SH1A
- Luokittelu
- ONLINE
- Opintojakso
- 7K00FK76
Osaamistavoitteet (Opintojakso)
Opiskelija
- ymmärtää infektioiden ehkäisyn perusteet laaja-alaisesti erilaisissa hoitotyön toimintaympäristöissä
- osaa terveyden kannalta keskeiset mikrobiryhmät ja osaa soveltaa tietämystään terveyden ylläpitämisessä ja sairauksien ehkäisemisessä
- osaa soveltaa ja arvioida aseptisen työskentelyn periaatteita erilaisissa hoitotyön toimintaympäristöissä sekä perustella toimintaa näyttöön perustuvalla hoitotyöllä
Sisältö (Opintojakso)
- hoitotyön kannalta keskeiset mikrobit, niiden tartuntatiet ja –tavat
- aseptiikan ja mikrobiologian peruskäsitteet
- mikrobien merkitys infektioiden ehkäisyssä ja mikrobien lisääntyminen
- aseptinen työskentely erilaisissa hoitotyön ympäristöissä
- henkilö- ja käsihygienian merkitys aseptisessa työskentelyssä
- erilaiset suojaimet ja niiden oikeanlainen käyttö
- tavanomaisten varotoimien ja erilaisten eristysvarotoimien käyttö hoitotyössä
- hoitoon liittyvät infektiot ja niiden ennaltaehkäisy
- infektioiden ehkäisyyn liittyvä kirjaaminen hoitotyössä
Arviointikriteerit, tyydyttävä (1-2) (Opintojakso)
Opiskelija
- tietää keskeiset infektioiden ehkäisyn perusteet
- tunnistaa terveyden kannalta keskeiset mikrobiryhmät ja tietää niiden leviämisen perusteet
- osaa työskennellä aseptisten periaatteiden mukaisesti potilasturvallisuutta vaarantamatta
Arviointikriteerit, hyvä (3-4) (Opintojakso)
Opiskelija
- on jäsentynyt kuva infektioiden ehkäisyn perusteista
- osaa terveyden kannalta keskeiset mikrobiryhmät ja ymmärtää niiden leviämisen merkityksen terveyden ylläpitämisessä ja sairauksien ehkäisemisessä
- osaa työskennellä aseptisen työskentelyn periaatteita noudattaen sekä perustella toimintaansa
Arviointikriteerit, kiitettävä (5) (Opintojakso)
Opiskelija
- ymmärtää infektioiden ehkäisyn perusteet laaja-alaisesti erilaisissa hoitotyön toimintaympäristöissä
- osaa terveyden kannalta keskeiset mikrobiryhmät ja osaa soveltaa tietämystään terveyden ylläpitämisessä ja sairauksien ehkäisemisessä
- osaa soveltaa ja arvioida aseptisen työskentelyn periaatteita erilaisissa hoitotyön toimintaympäristöissä sekä perustella toimintaa näyttöön perustuvalla hoitotyöllä
Tenttien ja uusintatenttien ajankohdat
Aseptiikka koe tenttiterraariossa viikoilla 4-5 , kokeen tarkistusaika alkaa tentin sulkeuduttua
1. uusinta viikko ? ja 2. uusinta viikko ? , uusinnoista ilmoitetaan moodle-uutisten kautta
Mikrobiologian koe Examissa viikolla 6
1. uusintakoe vko 10
2. uusintakoe vko 16
Korotustenttimahdollisuus kevätlukukauden aikana, kun opiskelijalla on jo suoritus koko opintojaksosta. Korotustentissä on tehdään yksi koe, jossa sekä aseptiikka että mikrobiologia ovat yhdessä. Molemmista osioista on oltava vähintään 50% oikein ja kokonaisarvosana koostuu yhteispistepäärästä, jossa arviointi hyväksytty alkaa 50%. Ota ajoissa yhteyttä toteutuksen vastuuopettajaan, mikäli haluat korottaa arvosanaasi.
Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet
Aseptiikka koe, läpipääsyyn 50% oltava oikein
Mikrobiologian koe, läpipääsyyn 50% oltava oikein
Opetussuunnitelman mukaiset arviointikriteerit
Arviointiasteikko
0-5
Opiskelumuodot ja opetusmenetelmät
Luennot
Verkkoluennot
Itsenäinen opiskelu
Oppimateriaalit
Aseptiikan koemateriaali
Luennot ja opettajan osoittama muu materiaali esimerkiksi opetusvideot
Aseptiikan koekirjallisuus:
Anttila V-J, Kanerva M, Kuronen M., Kurvinen T., Lyytikäinen O., Rantala A., Vuento R. ja Ylipalosaari P. 2018. Hoitoon liittyvien infektioiden torjunta. Juvenes. Helsinki, sivut 15-165, 326-407, 410-557
Duodecim oppiportti: verkkokurssit Infektioiden torjunta https://www.oppiportti.fi/op/dvk00036
Tavanomaiset varotoimet infektioiden torjunnassa https://www.oppiportti.fi/op/dvk00140
http://www.tays.fi/fi-FI/Ohjeet/Sairaalahygieniaohjeisto PSHP:n hygieniaohjeet
Mikrobiologian koemateriaali:
Luennot ja muu opettajan osoittama materiaali
Mikrobiologian koekirjallisuus
Karhumäki E., Jonsson A. ja Saros M. 2021 Mikrobit hoitotyön haasteena. Sivut 11-64 ja 110-192
Opiskelijan ajankäyttö ja kuormitus
Opiskelijan laskennallinen kuormittavuus 54 tuntia
Orientaatio 1 tunti
Aseptiikka opetusta 7 tuntia + koe 2 tuntia
MIKROBIOLOGIA:
Opintojakson laajuus on 1 op eli 27 h opiskelijan työtä.
Kontaktiopetus 3 x 2 h. Itsenäistä opiskelua, tentti ja tenttiin valmistautumista 21 h.
Sisällön jaksotus
-
Toteutuksen valinnaiset suoritustavat
Ei ole
Kansainvälisyys
-
Lisätietoja opiskelijoille
Läsnäolo opintojakson orientaatiotunneilla pakollinen ja vahvistaa osallistumisen opintojaksolle. Poissaolijat poistetaan toteutukselta. Orientaatio 9.1.2024
Mikrobiologiasta tarkempi orientaatio ensimmäisellä mikrobiologian tunnilla 22.1.2024
Sisältö:
-keskeiset mikrobit ja niiden tartuntatiet ja –tavat
-aseptiikan peruskäsitteet
- aseptiikkaan liittyvä lainsäädäntö
-aseptinen työskentely ja siihen liittyvät toimet
-henkilöhygienia
-käsihygienia
-henkilösuojaimet
- varotoimiluokat
Arviointikriteerit - tyydyttävä (1-2) (Ei käytössä, kts Opintojakson Arviointikriteerit ylempänä)
Englanniksi
The student
- knows the basics of infection prevention
- recognizes the microbial groups that are essential for health and knows the basics of their spreading
- is able to work according to aseptic principles without endangering patient safety.
Arviointikriteerit - hyvä (3-4) (Ei käytössä, kts Opintojakson Arviointikriteerit ylempänä)
Englanniksi
The student
- has a structured picture of the basics of infection prevention
- knows the microbial groups that are essential for health and understands the importance of their spreading in maintaining health and preventing illness
- is able to work according to aseptic principals and justify their activities.
Arviointikriteerit - kiitettävä (5) (Ei käytössä, kts Opintojakson Arviointikriteerit ylempänä)
Englanniksi
The student
- understands comprehensively the basics of infection prevention in various nursing environments
- knows the microbial groups that are essential to health and is able to apply knowledge in maintaining health and preventing illness
- is able to apply and evaluate the principles of aseptic work in different nursing environments and is able to justify the activity with evidence-based practice.