Siirry suoraan sisältöön

Funktiot ja matriisit (3 op)

Toteutuksen tunnus: 5N00EG73-3113

Toteutuksen perustiedot


Ilmoittautumisaika

01.06.2023 - 17.09.2023

Ajoitus

17.08.2023 - 29.10.2023

Laajuus

3 op

Virtuaaliosuus

3 op

Toteutustapa

Etäopetus

Toimipiste

TAMK Pääkampus

Opetuskielet

  • Suomi

Paikat

0 - 80

Opettaja

  • Pia Ruokonen-Kaukolinna

Vastuuhenkilö

Pia Ruokonen-Kaukolinna

Ryhmät

  • AVOINAMK
    Avoin amk
  • 23AI371
    Kiinteistönpitotekniikka ja korjausrakentaminen, monimuoto
  • 23YIRAKE
    Rakentaminen, ylempi amk

Tavoitteet (OJ)

Opiskelija
- ymmärtää funktion peruskäsitteen ja tunnistaa erilaisten funktioiden tyypilliset ominaisuudet
- osaa ratkaista perusfunktioihin liittyviä yhtälöitä ja soveltaa niitä tekniikan ongelmissa ja tunnistaa niiden kuvaajat
- osaa tunnistaa alkeisfunktioiden kuvaajat
- osaa suorittaa matriisien peruslaskutoimituksia ja soveltaa niitä käytännön ongelmissa

Sisältö (OJ)

Funktion peruskäsitteet. Polynomi-, rationaali-, potenssi-, eksponentti-, logaritmi- ja trigonometriset funktiot, niiden kuvaajat ja yhtälöt. Matriisien perusoperaatiot, lineaarinen yhtälöryhmä matriisimuodossa.

Esitietovaatimukset (OJ)

Insinöörimatematiikan valmentavat opinnot tai vastaavat tiedot.

Arviointikriteerit, tyydyttävä (1-2) (OJ)

Opiskelija ymmärtää matriisien ja funktioiden peruskäsitteet ja tunnistaa eri tyyppisten funktioiden kuvaajia. Lisäksi hän osaa ratkaista eri funktioihin liittyviä yhtälöitä ja yksinkertaisia sovelluksia, jotka ovat käsiteltyjen tehtävien kaltaisia. Ratkaisujen perusteluissa ja matemaattisissa käsitteissä ja merkinnöissä voi olla vielä haparointia. Opiskelija ottaa vastuun omasta opiskelustaan ja suoriutuu tehtävistä ryhmän tukemana.

Arviointikriteerit, hyvä (3-4) (OJ)

Edellisten lisäksi opiskelija osaa soveltaa opintojakson asioita erilaisiin tilanteisiin ja osaa perustella ratkaisut. Matemaattisia merkintöjä ja käsitteitä käytetään pääsääntöisesti oikein. Opiskelija suoriutuu annetuista tehtävistä itsenäisesti ja ottaa vastuun myös ryhmän suoriutumisesta.

Arviointikriteerit, kiitettävä (5) (OJ)

Edellisten lisäksi opiskelijalla on kokonaisvaltainen käsitys opintojakson asioista ja hän osaa soveltaa niitä vaikeampiin ongelmiin. Opiskelijalla on taito esittää ja perustella loogisesti valitut ratkaisut. Ratkaisut esitetään selkeästi ja matemaattisia käsitteitä käytetään täsmällisesti. Opiskelija on erittäin motivoitunut ja ottaa sitoutuneesti vastuuta omasta ja ryhmän suoriutumisesta.

Aika ja paikka

Aloitusinfo keskiviikkona 16.8. klo 18.15 Katso Zoom-linkki Moodlesta. Opettaja laittaa vielä ennen kurssin alkua sähköpostia ilmoittautuneille.

Itsenäinen opiskelu viikoittain annetusta aiheesta, opettaja tavattavissa kerran viikossa Zoomin kautta (to klo 18.15-19) ja silloin voi kysyä viikon aiheesta ja viikkotehtävistä. Kurssin lopussa koe.

Tamkin tutkinto-opiskelijat sekä Avoimen AMKin polkuopiskelijat tekevät kurssin kokeen koululla. Muilla tarvittessa valvottu etäkoe Moodlen ja zoomin avulla. Opiskelijalla on oltava kamera ja mikrofoni kokeen aikana käytössä. Myös EXAMin käyttö kokeen tekemiseen on mahdollista.

Tenttien ja uusintatenttien ajankohdat

Opintojakson koe pidetään lauantaina 14.10.2023 klo 8.00 -11.00. Luokkatila ilmoitetaan myöhemmin.

Tamkin tutkinto-opiskelijoilla ja Avoimen AMKIn polkuopiskelijoilla
1. uusintakoe 22.11.2023 klo 17 - 20, luokkatilat B4-18 ja B4-27.
2. uusintakoe 12.12.2023 klo 17 - 20, luokkatilat B4-18 ja B4-27.

Muille uusinta-ajat sovitaan erikseen tarpeen mukaan.

Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet

Opintojakso arvioidaan asteikolla 0-5. Opintojakso suoritetaan tekemällä viikottaisia harjoitustehtäviä, automaattisesti arvioitavia tehtäviä (nettitehtävät) ja loppukokeella. Viikoittaisilla harjoitustehtävillä ja nettitehtävillä voi koota 1/3 kokonaispisteistä sekä loput 2/3 loppukokeella. Hyväksyttyyn suoritukseen riittää 1/3 kokonaispisteistä. Kokeiden arvostelussa otetaan huomioon paitsi ratkaisun oikeellisuus myös ratkaisutapa ja esitystavan selkeys.
Jos arvosanaan 0 vaaditaan, että opiskelija on tehnyt suoritteita koko kurssin ajan.

Arviointiasteikko

0-5

Opiskelumuodot ja opetusmenetelmät

Verkkokurssi: Itsenäinen opiskelu, videomateriaalit, palautettavat viikkotehtävät, automaattisesti arvioitavat tehtävät (Stack-tehtävät), viikoittain opettajan kontaktitunti etänä, Koe kurssin lopussa. (Tamkin tutkinto-opiskelijoilla ja Avoimen AMKIn polkuopiskelijoilla koe koululla. Muilla tarvittaessa valvottu etäkoe)

Yleisperiaate kurssilla on se, että viikoittain avautuu itseopiskeltava aihe ja siihen kotitehtävät, joita on kahdenlaisia (perinteiset paperille tehtävät harjoitukset ja Stack-tehtävät). Käytössä on runsaasti videomateriaalia. Kerran viikossa on aina vapaaehtoinen viikkotapaaminen zoomin kautta ja siellä käydään tarvittaessa kotitehtäviä läpi sekä voi muutoinkin kysellä epäselvistä asioista.

Oppimateriaalit

Opintojakson oppimateriaalina on sähköistä oppimateriaalia ja opetusvideoita, jotka opiskelija löytää kurssin Moodle-alustalta
Opintojakson oppimateriaalina on sähköistä oppimateriaalia, opetusvideoita ja STACK-tehtäviä, jotka opiskelija löytää kurssin Moodle-alustalta

Kaavasto: Tammertekniikan Tekniikan kaavasto tai MAOL
Laskinsuositus: TI-nspire CX CAS/ TI-nspire CX II CAS -laskin.

Opiskelijan ajankäyttö ja kuormitus

Opiskelijan keskimääräinen työmäärä on 80 h, joka koostuu:
- itsenäisestä työskentelystä (mm. teorian ja harjoitusten opiskelu oppimateriaalin ja opetusvideoiden avulla, viikkotehtävät, nettitehtävät)
-viikoittaisista tapaamisista torstaisin klo 18.15-19, jossa opettajalta voi Zoomin kautta kysyä viikon aiheesta (ei pakollinen)
-kokeesta

Sisällön jaksotus

- Funktioiden peruskäsitteet ja tekniikan sovellusten kannalta keskeisimpien funktioiden kuvaajia
- polynomifunktiot (erityisesti suora ja paraabeli)
- eksponentti- ja logaritmifunktiot sekä -yhtälöt
- sinikäyrä
- matriisien perusoperaatiot ja matriisien sovelluksia

Lisätietoja opiskelijoille

Kurssin aloitus on keskiviikkona 16.8.2023 klo 18.15 (Huom! aika muuttunut aiemmin ilmoitetusta TAMKin tietojärjestelmien huolton vuoksi). Tällöin pidetään kurssin aloitusinfo, joka myös nauhoitetaan. Osallistuminen siihen ei ole pakollista. Opintojaksoon on Moodle-toteutus. Tarvittavat linkit lähetetään sähköpostiin viimeistään 2 päivää ennen kurssin alkua.

Kurssiarvioinnissa käytetään jatkuvaa arviointia, jossa osa kurssipisteistä kerätään kurssin suorituksen aikana ja loput kokeella. Tästä syystä kurssilla edetään tietyssä viikkorytmissä ja osa tehtävistä on palautettavissa ainoistaan kyseisellä viikolla. Kurssille voi ilmoittautua ja tulla mukaan vielä aloituksen jälkeen, mutta kaikkia tehtäväpisteitä ei pysty keräämään enää jälkikäteen.