Siirry suoraan sisältöön

Pohjarakentamisen perusteet (5 op)

Toteutuksen tunnus: T300DH68-3020

Toteutuksen perustiedot


Ilmoittautumisaika

01.07.2023 - 17.09.2023

Ajoitus

01.08.2023 - 31.12.2023

Laajuus

5 op

Toteutustapa

Lähiopetus

Yksikkö

Rakennustekniikka

Toimipiste

TAMK Pääkampus

Opetuskielet

  • Suomi

Koulutus

  • Rakennustekniikan tutkinto-ohjelma

Opettaja

  • Jarno Oravasaari
  • Saija Jokinen

Vastuuhenkilö

Anne Hämäläinen

Pienryhmät

  • Ryhmä 1 (Koko: 0. Avoin AMK: 0.)
  • Ryhmä 2 (Koko: 0. Avoin AMK: 0.)

Ryhmät

  • 22RTD
    Rakennustekniikka

Pienryhmät

  • Ryhmä 1
  • Ryhmä 2

Tavoitteet (OJ)

Opiskelija osaa kuvata rakennuksen erilaiset perustamistavat: maan- ja kallion varaan perustaminen sekä paaluille perustaminen. Opiskelija osaa valita tavanomaisen rakennuksen perustamistavat. Opiskelija osaa mitoittaa tavanomaisen rakennuksen maanvaraisen perustuksen eurokoodien mukaisesti. Opiskelija osaa selittää perustusrakenteissa tarvittavia kuivatus- ja routasuojaustoimenpiteitä ja radon-torjunnan menetelmiä. Opiskelija tuntee talon maa- ja pohjarakenteisiin liittyvät laatukäsitteet ja osaa käyttää niitä työn laadunmukaisuuden arviointiin. Opiskelija osaa kuvata yleisimmät paalutyypit, niiden käyttökohteet, asentamistavat, mitoitusperiaatteet ja koestusmenetelmät. Opiskelija osaa selittää kaivantotöihin liittyvien riskien syyt ja tietää keinoja, miten riskejä hallitaan. Opiskelija osaa kuvata erilaiset kaivantotyypit ja niiden käyttökohteet. Opiskelija osaa kuvata yleisimmät pohjanvahvistusmenetelmät.

Sisältö (OJ)

Maanvaraiset perustamistavat, kallion varaan perustaminen. Tavanomaisen maanvaraisen perustuksen mitoitus (kantokestävyys ja painumat) eurokoodien mukaisesti. Talon maa- ja pohjarakenteiden laatuvaatimukset. Tiivistystyöt ja tiiviyden laadunvalvontamenetelmät. Paalutyypit, paalujen asennus, mitoitus ja koestaminen. Rakennuksen kuivatusrakenteiden suunnittelu, routasuojauksen suunnittelu, radon. Luiskatut kaivannot, tuetut kaivannot. Pohjanvahvistusmenetelmät yleisellä tasolla.

Esitietovaatimukset (OJ)

Geotekniikan perusteet

Arviointikriteerit, tyydyttävä (1-2) (OJ)

Opiskelija tunnistaa ja osaa määritellä rakennuksen erilaiset perustamistavat. Lisäksi opiskelija tunnistaa tärkeimmät perustusrakenteisiin liittyvät kuivatus- ja routasuojaustoimenpiteet.

Arviointikriteerit, hyvä (3-4) (OJ)

Peruskäsitteiden tunnistamisen lisäksi opiskelija osaa mitoittaa ohjatusti/ ohjeiden avulla yksinkertaisen maanvaraisen anturaperustuksen ja tunnistaa tärkeimmät laatukriteerit liittyen talonrakennuksen perustustöihin.

Arviointikriteerit, kiitettävä (5) (OJ)

Edellisten lisäksi opiskelijalla on hyvä ymmärrys tekijöistä, jotka vaikuttavat rakennuksen perustamistavan valintaan ja talon maarakenteiden laatuvaatimusten käytäntöihin. Opiskelija osaa myös arvioida pohjarakennuksen työvaiheisiin liittyviä riskejä ja tietää keinoja, miten riskejä hallitaan.

Arviointiasteikko

0-5