Siirry suoraan sisältöön

Rakennetekniikan perusteet (5 op)

Toteutuksen tunnus: T300DI09-3018

Toteutuksen perustiedot


Ilmoittautumisaika

01.07.2023 - 24.09.2023

Ajoitus

04.09.2023 - 21.12.2023

Laajuus

5 op

Toteutustapa

Lähiopetus

Yksikkö

Rakennustekniikka

Toimipiste

TAMK Pääkampus

Opetuskielet

  • Suomi

Koulutus

  • Rakennustekniikan tutkinto-ohjelma

Opettaja

  • Juha Niemi

Vastuuhenkilö

Juha Niemi

Ryhmät

  • 22RTB
    Rakennustekniikka

Tavoitteet (OJ)

Opiskelija tietää rakenteiden yleiset suunnitteluperusteet ja tuntee rakennesuunnittelijan roolin rakennushankkeessa. Opiskelija tietää rakennusten yleisimmät runkotyypit ja rakenneratkaisut. Opiskelija osaa määrittää rakennuksiin kohdistuvat kuormitukset ja kuormitusyhdistelmät sekä ymmärtää rakenteellisen varmuuden muodostumisperiaatteen. Opiskelija tietää yleisimmät jäykistysmenetelmät ja ymmärtää runkorakenteiden jäykistyksen toimintaperiaatteet. Opiskelija tietää keskeisimpien runkomateriaalien lujuustekniset ominaisuudet. Opiskelija osaa mitoittaa yksinkertaisimmat betoni-, puu- ja teräspalkit taivutukselle ja leikkaukselle murtorajatilassa. Hän osaa myös nurjahdusmitoituksen perusteet. Hän ymmärtää murtumistarkastelun ja käyttörajatilatarkastelun erot. Opiskelija tuntee rakenteiden suunnittelussa käytettävät piirustusmerkinnät.

Sisältö (OJ)

Rakennesuunnittelun perusteet ja tehtäväkenttä, lait ja säännöstö, runkoratkaisut ja rakennemallit, kuormat ja kuormitusyhdistely, rakenteellinen varmuus, materiaalien lujuustekniset ominaisuudet, betoni-, puu- ja teräsrakenteiden sekä muurattujen rakenteiden suunnittelun perusteet, jäykistysmenetelmät ja jäykistyksen periaatteet, piirustusmerkinnät ja rakennesuunnitelmien sisältö, paloturvallisuuden osatekijät.

Arviointikriteerit, tyydyttävä (1-2) (OJ)

Opiskelija osaa tunnistaa ja määritellä opintojaksoon sisältyvät perusasiat ja ratkaista yksinkertaisia sovelluksia, jotka ovat käsiteltyjen tehtävien kaltaisia.

Arviointikriteerit, hyvä (3-4) (OJ)

Edellisen lisäksi opiskelija osaa valita soveltaen ja vertaillen eri vaihtoehdoista sopivimman menettelytavan ja perustella valintansa.

Arviointikriteerit, kiitettävä (5) (OJ)

Edellisen lisäksi opiskelijalla on kokonaisvaltainen käsitys opintojakson asioista ja niiden käytöstä ongelmien ratkaisuun sekä taito esittää, analysoida ja perustella loogisesti ratkaisumenetelmiä.

Tenttien ja uusintatenttien ajankohdat

Ensimmäinen välikoe pidetään puuosiosta loka-marraskuun vaihteessa 2023. Toinen välikoe pidetään teräs- ja teräsbetoniosiosta joulukuussa 2023. Uusinnat ja korotukset sovitaan erikseen.

Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet

Sisällöstä on noin 3/5 puuta, 1/5 terästä, 1/5 teräsbetonia. Ensimmäinen välikoe pidetään puuosiosta loka-marraskuun vaihteessa 2023. Toinen välikoe pidetään teräs- ja teräsbetoniosiosta joulukuussa 2023. Kaikkien materiaalien kokeet pitää suorittaa hyväksytysti (= vähintään 1/3 osan oikeellisuus). Eri materiaalien painoarvo kokonaisarvosanaan painottuu sisältöosuuksien suhteessa.
Puuosuudessa tehdään palautettava harjoitustehtävä, jonka viimeinen palautuspäivä annetaan harjoitustehtävän yhteydessä. Puurakenteiden työ arvioidaan asteikolla 0-6. Töistä pitää suoriutua hyväksytysti (= vähintään 1/3 osan oikeellisuus kokonaismaksipistemäärästä). Harjoitustöillä voi maksimissaan saada 0,5 arvosanayksikön korotuksen opintojakson kokonaistenttiarvosanaan. Myöhästyneitä töitä ei oteta vastaan. Jos henkilöllä on ennen välikoetta ko. välikoeaihepiirin kuuluvan asiasisällön lähiopetustunneista vähintään 66% läsnäolo, hänen kokeensa arvioidaan.
Jos jokin materiaalitentti (puu, teräs tai teräsbetoni) ei tule hyväksytysti suoritettua, vain sen voi uusia uusintakokeessa, mutta silloin sen osan maksimiarvosana on 3. Uusinnassa voi uusia myös koko opintojakson, jolloin tentin maksimiarvosana on 5.

Arviointiasteikko

0-5

Opiskelumuodot ja opetusmenetelmät

lähiopetus
demonstraatiot
harjoitukset
tentti
ongelmalähtöinen opiskelu
harjoitustyö

Oppimateriaalit

Tunneilla jaettava materiaali
Sähköisessä muodossa:
-Puurakenteiden lyhennetty suunnitteluohje
-Teräsrakenteet 2013-sähköinen materiaali
-Teräsbetonirakenteet pruju

Opiskelijan ajankäyttö ja kuormitus

Lähiopetusta 50h. Itsenäistä opiskelua 50h.

Sisällön jaksotus

Sisällöstä on noin 3/5 puuta, 1/5 terästä, 1/5 teräsbetonia.

Toteutuksen valinnaiset suoritustavat

Ei ole

Harjoittelu- ja työelämäyhteistyö

Opintojaksolla opiskellaan juuri olennaisimpia asioita rakennesuunnittelijalta vaadittavien käytännön työelämätaitojen osalta.

Kansainvälisyys

Ei ole