Siirry suoraan sisältöön

Televisiojournalismi (5 op)

Toteutuksen tunnus: 2E00EW59-3004

Toteutuksen perustiedot


Ilmoittautumisaika

21.07.2023 - 31.08.2023

Ajoitus

22.08.2023 - 30.09.2023

Laajuus

5 op

Virtuaaliosuus

1 op

TKI-osuus

1 op

Toteutustapa

80 % Lähiopetus, 20 % Etäopetus

Yksikkö

Media-ala

Toimipiste

TAMK Mediapolis

Opetuskielet

  • Suomi

Paikat

40 - 55

Koulutus

  • Media-alan tutkinto-ohjelma

Opettaja

  • Pertti Näränen
  • Janne Heinonen
  • Media-ala Virtuaalihenkilö

Vastuuhenkilö

Pertti Näränen

Ryhmät

  • 22MA
    Medianomi (AMK) 2022

Tavoitteet (OJ)

Opiskelija osaa erotella television ei-fiktiivisiä lajityyppejä ja juttutyyppejä. Hän osaa ideoida, visualisoida ja toteuttaa haastatteluja ja TV-spiikkejä. Hän pystyy toteuttamaan lyhyitä TV-juttuja ammattielämää vastaavissa työryhmissä ja aikatauluissa. Hän tuntee TV-tuotantojen tyypilliset työkalut ja osaa niiden peruskäytön. Opiskelija tuntee journalismia koskevan lainsäädännön ja eettisen ohjeiston pääpiirteet ja osaa hakea niistä lisätietoa. Hän osaa kehittää tiedonhaun taitojaan.

Sisältö (OJ)

Luentoja, esimerkkiaineistoja ja harjoituksia television faktatuotannosta. Journalismin lait ja etiikka. Tuotantokaluston käyttäminen ja haastattelutilanteet. Journalistisia harjoitusjuttuja ja inserttejä televisio- tai nettikäyttöä varten.

Esitietovaatimukset (OJ)

Media-alan tutkinto-ohjelman 1. vuoden opinnot tai vastaavat pohjatiedot ja -taidot.

Arviointikriteerit, tyydyttävä (1-2) (OJ)

Opiskelija on mukana opetuksessa ja tekee itsenäisesti ja ryhmän jäsenenä annetut tehtävät tyydyttävästi ja ilman merkittäviä aikatauluongelmia. Tekniikan ja työvälineiden valinnassa ja hallinnassa on puutteita suhteessa resursseihin ja ilmaisuun. Harjoitustöiden sisältö on osin ulkokohtaista ja teemaan perehtymisessä on puutteita.

Arviointikriteerit, hyvä (3-4) (OJ)

Opiskelija osallistuu opetukseen ja journalististen harjoitusten tekemiseen itsenäisesti ja osana työryhmää. Hän osoittaa harjoitustöissä osaavansa käyttää tv-tuotannoissa käytettyjä työkaluja tarkoituksenmukaisella tavalla saaden aikaan tilaajan ja kohdeyleisön tarpeet huomioivan teoksen.
Tekniikan ja työvälineiden valinta ja hallinta on tarkoituksenmukaista suhteessa resursseihin ja laatu on hyvä suhteessa oppimistavoitteisiin. Harjoitustöistä välittyy perehtyminen valittuun teemaan ja sisältö noudattaa eettisiä periaatteita.

Arviointikriteerit, kiitettävä (5) (OJ)

Opiskelija osallistuu opetukseen aktiivisesti sekä itsenäisesti että työryhmän jäsenenä ja suoriutuu annetuista tehtävistä erinomaisesti. Tekniikan ja työvälineiden valinta ja hallinta on luovaa, monipuolista ja ammattimaista suhteessa resursseihin. Harjoitustöiden sisältö on kiinnostava ja puhutteleva kohdeyleisölle ja se noudattaa tilaajan tarpeita ja jopa ylittää ne. Sisältö on luovaa ja omaperäistä ja se noudattaa eettisiä periaatteita. Opiskelija tuntee journalismia koskevan lainsäädännön ja eettisen ohjeiston pääpiirteet ja osaa hakea niistä lisätietoa.

Aika ja paikka

Opetusta ja projektityötä ti-ke-to klo 9-15 viikot 34-35, insertin tuotanto ja palaute vko 36.

Avaus ti 22.8. klo 13-16 (Kino) - Syksyn TV-kokonaisuuden Yleisradio-yhteistyön kuvaus. TV-kokonaisuuden historiaa. Ensimmäisen jakson tehtävien esittely. Työryhmien muodostaminen.

Arviointiasteikko

0-5

Opiskelumuodot ja opetusmenetelmät

Luentoja, harjoitustöitä, kirjallisia tehtäviä ja uutisinsertti-harjoitus.

Oppimateriaalit

Moodlen linkit ja oheisaineistot.

Sisällön jaksotus

Ti 22.8. klo 13-16 (Kino) avaus, syksyn kokonaisuuden esittely ja työryhmiin jako.
Ke 23.8. klo 13-16 (Kino) Journalismin lakeja ja etiikkaa (Näränen).
To 24.8. klo 9-12 (30015+30016) Uutisinserttitehtävän pohjustus + aiheiden ideointia työryhmissä
Ti 29.8. klo 9-12 (20064) Toimittaja Matias Väänänen: Uutis- ja mediatoimittajan työ käytännössä.
29.8. tarvittaessa Canon XF405 ja sen peruskäyttö, editin huomioon ottaminen + nopean workflow'n perusteet. Tarkentuu tarpeen mukaan.
Ke 30.8 klo 10-15 (Kino) Helena Ruohotie esittelee dokumentaarisen TV-tuotantonsa vaiheet ja pilotin.
To 31.8. klo 10:15-13 toimituskokous (20064): käsitellään uutisinserttien ideat, näkökulmat ja haastateltavat. Iltapäivällä aiheiden jatkokehittelyä ym. esituotantoa työryhmissä.
Vk 36. uutisinserttien (n. 1 min) tuotanto työryhmissä. Käytössä kolme kuvauskalustoa. Tuottajat koordinoivat kalustojen aikataulutuksen. Käsikirjoittajat miettivät myös uutisjuonnot (tekstinä).
To 7.9. klo 10:15 alkaen (20064) uutisinserttien katselut ja palautteet. Iltapäivällä orientoitumista seuraavaan jaksoon ja henkilölähtöisen insertin tekemiseen.
Ti 12.9. dokumenttituottaja Iikka Vehkalahden vierailuluento (Kino) yhdessä vanhempien opiskelijoiden kanssa. HUOM: ALKAMISAIKA JA KESTO VARMISTUU
Pe 15.9. klo 15:30-17 Yle Perjantain suoran lähetyksen seuraaminen, GLiveLab. Paikalle saavuttava klo 16 mennessä.