Siirry suoraan sisältöön

Valmistus- ja laatutekniikan perusteet ja raportointi (5 op)

Toteutuksen tunnus: 5K00DU88-3016

Toteutuksen perustiedot


Ilmoittautumisaika

02.07.2023 - 03.09.2023

Ajoitus

28.08.2023 - 22.12.2023

Laajuus

5 op

Toteutustapa

Lähiopetus

Yksikkö

Konetekniikka

Toimipiste

TAMK Pääkampus

Opetuskielet

  • Suomi

Koulutus

  • Konetekniikan tutkinto-ohjelma

Opettaja

  • Anne Leppänen
  • Pauliina Paukkala
  • Mika Moisio
  • Fysiikka Virtuaalihenkilö

Vastuuhenkilö

Pauliina Paukkala

Ryhmät

  • 23I112A
    Konetekniikka 2023

Tavoitteet (OJ)

Opiskelija:
• tuntee perusteet tärkeimmistä tuotantomuodoista ja valmistusmenetelmistä.
• saavuttaa valmiudet keskeisten valmistusteknisten ja niissä esiintyvien termien ymmärtämiselle.
• hahmottaa tuotantoautomaation merkityksen.
• tuntee tärkeimmät laatutekniikat periaatteellisella tasolla.
• tuntee yleisimmät konepajatekniset mittausmenetelmät sekä osaa suorittaa mittauksia perusmittavälineillä
• osaa arvioida omaa kirjallista viestintäosaamistaan
• ymmärtää, millaista on tarkoituksenmukainen viestintä
• ottaa huomioon vastaanottajan, tilanteen ja alansa vaatimukset
• työstää kohdeyleisölle kirjallisia esityksiä mittaustehtävistä
• käyttää puhe- ja kirjoitusviestinnässään tekniikan standardien ja kielenkäyttösuositusten mukaista kieltä
• raportoida insinöörimäisesti teknisiä mittauksia
• suorittaa ohjattuna konepajamittauksia
• laatia ohjattuna tehtävän mukaisen mittauspöytäkirjan
• laskea mittaustehtävän mukaiset virhearviot
• laatia ohjattuna normien mukaisen raportin (TAMKin raportointiohje)

Sisältö (OJ)

• Tuotantomuodot ja niiden ohjaus, keskeisimmät koneistus-hitsausmenetelmät, levytyöt, pinnoitusmenetelmät, kokoonpano, valmistuksen automatisointi,
• Laatutekniikat, mittaus, konepajan perusmittavälineet.
• Konepajatekniset mittaukset ja mittausepävarmuuden arviointi,raporttien laatiminen suoritetuista mittaustehtävistä, puheviestinnän perusteet
• Ryhmätyötaidot • oikeakielisyys • asiakirjaviestintä (TAMKin raportointiohje).

Arviointikriteerit, tyydyttävä (1-2) (OJ)

Osaa tunnistaa ja määritellä alaan liittyvät peruskäsitteistön. Suoriutuu annetuista tehtävistä ohjattuna/avustettuna. Tuntee erilaisia menettelytapoja, muttei välttämättä osaa perustella kaikkia valintojaan. Toimii ryhmän jäsenenä yhteisten ponnistelujen hyväksi. Tunnistaa vuorovaikutustaitonsa. Tunnistaa omalle alalle tärkeitä toimintatapoja. Ottaa vastuun omasta suoriutumisestaan ja osaa ottaa vastaan sekä antaa palautetta.

Arviointikriteerit, hyvä (3-4) (OJ)

Jäsentää alaan liittyvien käsitteiden väliset suhteet. Osaa valita eri vaihtoehdoista sopivimman menettelytavan sekä perustella valintansa. Osaa toimia yhteistyössä vastuullisesti ja on valmis kehittämään vuorovaikutustaitojaan. Tunnistaa ja noudattaa omalle alalle tärkeitä toimintatapoja. Ottaa vastuuta ja sitoutuu oman toiminnan lisäksi myös ryhmän toimintaan. Osaa antaa ja ottaa vastaan palautetta aktiivisesti ja rakentavasti.

Arviointikriteerit, kiitettävä (5) (OJ)

Ymmärtää laaja-alaisia kokonaisuuksia ja niiden välisiä suhteita. Osaa etsiä erilaisia toimintatapoja ja ratkaisuvaihtoehtoja, perustella valintojaan ja kokeilla uudenlaisia toimintamalleja. Arvioi erilaisia ratkaisuvaihtoehtoja ja yhdistelee erilaisia ratkaisuja luovasti tai mahdollisesti jopa innovoi uusia ratkaisuja.
Osaa toimia yhteistyössä vastuullisesti, joustavasti ja rakentavasti. Kehittää sekä omaa että ryhmän vuorovaikutusta. Toimii vastuullisesti ja sitoutuneesti yhteisön ja oman alan vaatimukset ja tarpeet huomioon ottaen. Käyttää rakentavaa palautetta systemaattisesti oman ja yhteisönsä ammatillisen kasvun välineenä.

Aika ja paikka

Lukujärjestyksen mukaisesti

Tenttien ja uusintatenttien ajankohdat

Valmistustekniikan osalta tentti sovitaan ryhmän kanssa opintojakson alussa.

Valmistustekniikan osalta uusintatentti järjestetään tarvittaessa. Ajankohta sovitaan joustavasti uusintatenttiin osallistujien kanssa.

Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet

harjoitustyöt, esitelmät
Valmistustekniikan osalta: tuntitehtävät, esitelmät, ryhmätehtävät, tentti
Laatutekniikan, mittauksen ja raportoinnin osalta: Tuntitehtävät, kotitehtävät, mittausharjoitukset (läsnäolovaatimus), raportointi, tentti

Arviointiasteikko

0-5

Opiskelumuodot ja opetusmenetelmät

Lähiopetus; harjoitukset, yhteistoiminnallinen oppiminen, harjoitustyöt, esitelmät

Oppimateriaalit

Esitellään kurssin alussa
Valmistustekniikan osalta:
Moodlen opintomateriaali
Valmistustekniika E.Ihalainen-K.Aaltonen et al. ja/tai
Konetekniikan perusteet T. Keinänen-P. Kärkkäinen

Opiskelijan ajankäyttö ja kuormitus

Opiskelijan tekemä työ 27h/op

Sisällön jaksotus

Laatutekniikka, mittaus ja raportointi 3,5 op
Valmistustekniikka 1,5 op

Toteutuksen valinnaiset suoritustavat

TAMK hyväksilukumenettelyn mukaan.

Arviointikriteerit - tyydyttävä (1-2) (Ei käytössä, kts Opintojakson Arviointikriteerit ylempänä)

Osaa tunnistaa ja määritellä alaan liittyvät peruskäsitteistön. Suoriutuu annetuista tehtävistä ohjattuna/avustettuna. Tuntee erilaisia menettelytapoja, muttei välttämättä osaa perustella kaikkia valintojaan. Toimii ryhmän jäsenenä yhteisten ponnistelujen hyväksi. Tunnistaa vuorovaikutustaitonsa. Tunnistaa omalle alalle tärkeitä toimintatapoja. Ottaa vastuun omasta suoriutumisestaan ja osaa ottaa vastaan sekä antaa palautetta.

Arviointikriteerit - hyvä (3-4) (Ei käytössä, kts Opintojakson Arviointikriteerit ylempänä)

Jäsentää alaan liittyvien käsitteiden väliset suhteet. Osaa valita eri vaihtoehdoista sopivimman menettelytavan sekä perustella valintansa. Osaa toimia yhteistyössä vastuullisesti ja on valmis kehittämään vuorovaikutustaitojaan. Tunnistaa ja noudattaa omalle alalle tärkeitä toimintatapoja. Ottaa vastuuta ja sitoutuu oman toiminnan lisäksi myös ryhmän toimintaan. Osaa antaa ja ottaa vastaan palautetta aktiivisesti ja rakentavasti.

Arviointikriteerit - kiitettävä (5) (Ei käytössä, kts Opintojakson Arviointikriteerit ylempänä)

Ymmärtää laaja-alaisia kokonaisuuksia ja niiden välisiä suhteita. Osaa etsiä erilaisia toimintatapoja ja ratkaisuvaihtoehtoja, perustella valintojaan ja kokeilla uudenlaisia toimintamalleja. Arvioi erilaisia ratkaisuvaihtoehtoja ja yhdistelee erilaisia ratkaisuja luovasti tai mahdollisesti jopa innovoi uusia ratkaisuja.
Osaa toimia yhteistyössä vastuullisesti, joustavasti ja rakentavasti. Kehittää sekä omaa että ryhmän vuorovaikutusta. Toimii vastuullisesti ja sitoutuneesti yhteisön ja oman alan vaatimukset ja tarpeet huomioon ottaen. Käyttää rakentavaa palautetta systemaattisesti oman ja yhteisönsä ammatillisen kasvun välineenä.