Siirry suoraan sisältöön

Sähkökoneet (5 op)

Toteutuksen tunnus: 5S00DY06-3003

Toteutuksen perustiedot


Ilmoittautumisaika

02.07.2023 - 03.09.2023

Ajoitus

28.08.2023 - 15.12.2023

Laajuus

5 op

Toteutustapa

Lähiopetus

Yksikkö

Sähkö- ja automaatiotekniikka

Toimipiste

TAMK Pääkampus

Opetuskielet

  • Suomi

Paikat

0 - 40

Koulutus

  • Sähkö- ja automaatiotekniikan tutkinto-ohjelma

Opettaja

  • Sami Heikkilä

Vastuuhenkilö

Jarkko Lehtonen

Ryhmät

  • 22I231A
    Sähkö- ja automaatiotekniikka

Tavoitteet (OJ)

Opiskelija tuntee
- muuntajan, epätahtikoneiden, tahtikoneiden, tasasähkökoneiden ja reluktanssikoneiden toiminnan sähköenergiantuotannossa ja -käytössä
- pyörivien sähkökoneiden valinta- ja mitoituskriteerit sekä keskeiset vaatimukset niiden kunnossapidolle
- sähköisten vastinpiirien hyödyntämisen mahdollisuudet sähkökoneiden toiminnallisuuden mallintamisessa ja simuloinnissa

Opiskelija osaa
- muuntajien, epätahtikoneiden, tahtikoneiden, tasasähkökoneiden ja reluktanssikoneiden rakenteet, sekä sähköiset ja sähkömekaaniset toimintaperiaatteet ja perusominaisuudet
- käsitellä laskennallisesti sähkökoneiden vastinpiirejä ja mallintaa vastinpiirien avulla sähkökoneiden staattisia käyttötilanteita

Sisältö (OJ)

Muuntajien, epätahtikoneiden, tahtikoneiden, tasasähkökoneiden ja reluktanssikoneiden toiminta sähköenergiantuotannossa ja -käytössä.

Sähkökoneiden rakenteet, toimintaperiaatteet, ominaisuudet, käytettävyys ja huolto, sekä koneiden toimintaa mallintavat vastinpiirit.

Esitietovaatimukset (OJ)

Tasasähköpiirien, vaihtosähköpiirien ja kolmivaihejärjestelmän osaaminen

Arviointikriteerit, tyydyttävä (1-2) (OJ)

Opiskelija tuntee sähkökoneiden rakenteet ja tietää sähkökoneiden sähköiset ja sähkömekaaniset toimintaperiaatteet sekä niiden perusominaisuudet. Opiskelija osaa sähkökoneiden vastinpiirien laskennallisen käsittelyn periaatteet ja tunnistaa niiden merkityksen.

Opiskelija tietää sähkökoneiden valinta- ja mitoituskriteerit, sekä tunnistaa erilaisten sähkökoneiden käytön teollisuudessa ja osana sähkönhuoltojärjestelmää.

Arviointikriteerit, hyvä (3-4) (OJ)

Opiskelija osaa sähkökoneiden rakenteet ja tuntee sähkökoneiden sähköiset ja sähkömekaaniset toimintaperiaatteet sekä niiden perusominaisuudet. Opiskelija osaa laskennallisesti käsitellä sähkökoneiden vastinpiirejä ja ymmärtää niiden merkityksen.

Opiskelija tuntee sähkökoneiden valinta- ja mitoituskriteerit, sekä erilaisten sähkökoneiden merkityksen teollisuudelle ja sähköhuollolle.

Arviointikriteerit, kiitettävä (5) (OJ)

Opiskelija sisäistää sähkökoneiden rakenteet ja ymmärtää sähkökoneiden sähköiset ja sähkömekaaniset toimintaperiaatteet sekä niiden perusominaisuudet. Opiskelija osaa laskennallisesti mallintaa sähkökoneiden staattisia käyttötilanteita koneiden vastinpiirejä soveltaen.

Opiskelija osaa soveltaen hyödyntää sähkökoneiden valinta- ja mitoituskriteereitä, sekä osaa arvioida erilaisten sähkökoneiden merkitystä teollisuudelle ja sähköhuollolle.

Arviointiasteikko

0-5