Siirry suoraan sisältöön

Taidot elämään -vahvoilla elämäntaidoilla kohti aikuisuutta (5 op)

Toteutuksen tunnus: 1L00FG10-3006

Toteutuksen perustiedot


Ilmoittautumisaika

02.12.2022 - 05.02.2023

Ajoitus

01.01.2023 - 28.04.2023

Laajuus

5 op

Virtuaaliosuus

2 op

Toteutustapa

60 % Lähiopetus, 40 % Verkossa tapahtuva opiskelu

Yksikkö

Pedagogiset ratkaisut ja kulttuuri

Toimipiste

TAMK Pääkampus

Opetuskielet

  • Suomi

Paikat

10 - 20

Opettaja

  • Kosti Nivalainen
  • Tuija Landström

Ryhmät

  • 22OPE
    22 opettajankoulutus

Tavoitteet (OJ)

Opiskelija
• tuntee sosiokulttuurisen innostamisen ja positiivisen pedagogiikan perusperiaatteet ja pystyy soveltamaan niitä omaan ohjaustyöhön
• osaa tunnistaa hahmottaa elämäntaitojen perusteet (itsetuntemus ja omat
vahvuudet, tunnetaidot, sosiaaliset taidot, tulevaisuustaidot, rahasuhdetaidot)
• osaa hyödyntää osallistavia ja toiminnallisia menetelmiä tutkintokoulutuksen valmentavan koulutuksen (TUVA- koulutus) oppimisympäristöissä
• kykenee suunnittelemaan ohjaustilanteet tavoite- ja tarvelähtöisesti
• osaa huomioida ohjaustilanteiden vastavuoroisuuden ja dialogisuuden
• tunnistaa ja kehittää omaan ohjaamisosaamistaan

Aika ja paikka

Taidot elämään – infotilaisuus 9.2.2023 klo 16.30 -18.00 TEAMS - yhteydellä
Koulutuspäivät:

to 23.2. klo 15.00. - 18.00. verkko-opetus (Tallenne tehdään)
pe 10.3. klo 17.00. – 20.30 lähiopetus/TAMK, Kuntokatu 3
la 11.3. klo 9.00. – 16.00 lähiopetus/TAMK, Kuntokatu 3

Koulutukseen kuuluu työpajojen ohjaamista toisen opiskelijan kanssa (5 x 90 min)
Coachien vertaistapaamiset 2 x 2 h. Niiden ajankohta sovitaan sitten, kun on tietoa siitä
miten coachaukset ajoittuvat. Opiskelijoilla on mahdollisuus osallistua TUVA-ryhmille järjes-tettäviin taidetyöpajoihin sekä dreamster -luennolle.


Tampereella ja coachaukset toteutetaan Tampereen seudulla Tredun ja mahdollisesti myös Porissa Winnovan TUVA - ryhmissä.

Arviointiasteikko

0-5

Opiskelumuodot ja opetusmenetelmät

Coachaustoiminta on osa Lasten ja nuorten säätiön Taidot elämään-hanketta. Lasten ja Nuorten säätiö toteuttaa yhteistyössä TAMKin kanssa Taidot elämään - ohjelman. Koulutus-ohjelman aikana sinulla on mahdollisuus tutustua nuorten erilaisiin oppimisympäristöihin, ope-tusmenetelmiin ja tukea heidän opiskelu- ja työelämävalmiuksiaan. Lisäksi opiskelijoille tar-joutuu mahdollisuus vahvistaa osaamistaan TUVA - nuorten ohjaamisesta.


TUVA-koulutus on suunnattu sekä oppivelvollisille että aikuisille, jotka tarvitsevat valmiuk-sia ja/tai ohjauksellista tukea siirtyäkseen lukiokoulutukseen tai ammatilliseen koulutukseen. TUVA-koulutuksen yleisenä tavoitteena on saavuttaa sellaiset opiskeluvalmiudet, joiden avul-la opiskelija voi hakeutua lukiokoulutukseen tai ammatilliseen koulutukseen ja suoriutua näis-tä opinnoista. Opiskeluvalmiuksilla voidaan tarkoittaa esimerkiksi opiskelu/tutkintokielen osaamista, soveltuvia opiskelutaitoja sekä elämänhallinnan taitoja. Lisäksi TUVA-koulutuksen aikana voi korottaa perusopetuksen arvosanoja, jos se on tarpeen halutun koulutuspaikan saamiseksi. Tämän lisäksi opiskelija voi suorittaa lukiokoulutuksen ja ammatillisen koulutuksen opintoja.

Näitä taitoja vahvistetaan Lasten ja nuorten säätiön Taidot elämään - ohjelmassa. Ammatti-korkeakoulujen kanssa tehtävä yhteistyö rakentuu coachauksen ympärille. Lasten ja nuorten säätiö valmentaa opiskelijoista coacheja, jotka toimivat TUVA-luokkalaisten tukijoina, ohjaajina ja kannustajina. Coachit ohjaavat nuorille toiminnallisia elämäntaito- ja työelämätaito- aiheisia oppitunteja (oppitunnit pääsääntöisesti arkisin klo 9.- 15.00).
Coachit avaavat näkökulmia, auttavat nuoria löytämään omia vahvuuksia ja etsivät heidän kanssaan uusia mahdollisuuksia ohjaamisen avulla. Ohjaaminen voi liittyä esimerkiksi opiskelu- tai työpaikan löytämiseen ja voi tarvittaessa olla myös henkilökohtaisempaa ohjausta ja pohdiskelua. Coachaamisessa on kyse toisen potentiaalin tunnistamisesta, tsemppaamisesta ja oppimisen tukemisesta:

• Coachaus on avointa, tavoitteellista toimintaa ja yhdessäkokemista.
• Coachit ohjaavat TUVA-luokissa työpajoja (5 x 90 min.).
• Tunnit koostuvat toiminnallisista, ryhmäyttävistä harjoitteista.

Harjoittelu- ja työelämäyhteistyö

Lasten ja nuorten säätiö valmentaa opiskelijoista coacheja, jotka toimivat TUVA-luokkalaisten tukijoina, ohjaaji-na ja kannustajina. Coachit ohjaavat nuorille toiminnallisia elämäntaito- ja työelämätaito- ai-heisia oppitunteja (oppitunnit pääsääntöisesti arkisin klo 9.- 15.00).
Coachit avaavat näkökulmia, auttavat nuoria löytämään omia vahvuuksia ja etsivät heidän kanssaan uusia mahdollisuuksia ohjaamisen avulla. Ohjaaminen voi liittyä esimerkiksi opiske-lu- tai työpaikan löytämiseen ja voi tarvittaessa olla myös henkilökohtaisempaa ohjausta ja pohdiskelua. Coachaamisessa on kyse toisen potentiaalin tunnistamisesta, tsemppaamisesta ja oppimisen tukemisesta:

• Coachaus on avointa, tavoitteellista toimintaa ja yhdessäkokemista.
• Coachit ohjaavat TUVA-luokissa työpajoja (5 x 90 min.).
• Tunnit koostuvat toiminnallisista, ryhmäyttävistä harjoitteista.

Otteita edelliseen koulutukseen osallistuneiden opiskelijoiden palautteista:

Koulutuspäivä oli mielenkiintoinen, eikä päivä tuntunut lainkaan pitkältä vaikka olikin työviikon päätteeksi lauantaina. Coachtunnit antoi hyvää kokemusta toimia niin ammattikoulussa, josta ei ollut aiempia kokemuksia, kuin todella erilaisista lähtökohdista tulevien nuorten kanssa. Itse koin näiden antavan arvokasta kokemusta ja näkemystä opettajaopintoihin liittyen. (opettaja-opiskelijan palaute)

Valma-ohjaukset olivat minulle ensimmäinen kokemus nuorten opettamisesta/ ohjaamisesta. Aiemmin olen ohjannut ja opettanut/ kouluttanut aikuisia ja pieniä lapsia. Kokemus oli hyvä ja antoi varmuutta toimia nuorten kanssa. Opettajuudessa kehityin erityisesti toiminnallisten me-netelmien käytössä, jotka olivat minulle ennen Valma-ohjauksia vieraampia. Uskalsin heittäy-tyä ja huomata, että tärkeintä on olla läsnä ja tarvittaessa pitää osata myös joustaa. (opetta-jaopiskelijan palaute)

Lisätietoja opiskelijoille

Lisätietoa ilmoittautumisesta ja toteutuksesta sekä koulutuksesta

TAMK, ammatillinen opettajankoulutus lehtori Kosti Nivalaiselta (kosti.nivalainen@tuni.fi jaja Lasten ja nuorten säätiön projektivastaavalta Anna Jussilaiselta
(anna.jussilaineni@nuori.fi) Ks. http://www.nuori.fi/toiminta/taidot-elamaan/

Ks.
https://www.tuni.fi/fi/ajankohtaista/nuori-voi-coachin-avulla-loytaa-oman-suuntansa-elamassa-ja-taidot-unelmiensa

https://yle.fi/uutiset/3-11747430