Pohjarakentamisen perusteet (5 op)
Toteutuksen tunnus: 5B00DE52-3002
Toteutuksen perustiedot
Ilmoittautumisaika
01.12.2022 - 17.01.2023
Ajoitus
09.01.2023 - 25.04.2023
Laajuus
5 op
Toteutustapa
Lähiopetus
Yksikkö
Rakennusmestari
Toimipiste
TAMK Pääkampus
Opetuskielet
- Suomi
Koulutus
- Rakennusalan työnjohdon tutkinto-ohjelma
Opettaja
- Jarno Oravasaari
- Saija Jokinen
- Anne Hämäläinen
Vastuuhenkilö
Hannu Kauranen
Pienryhmät
- Ryhmä 1 (Koko: 18. Avoin AMK: 0.)
- Ryhmä 2 (Koko: 18. Avoin AMK: 0.)
Ryhmät
-
22RMIRakennusalan työnjohto, infrarakentaminen
Pienryhmät
- Ryhmä 1
- Ryhmä 2
Tavoitteet (OJ)
Opiskelija tietää rakennuksen erilaiset perustamistavat: maan- ja kallion varaan perustaminen sekä paaluille perustaminen. Opiskelija tietää valintakriteerit, joiden perusteella tavanomaisen rakennuksen perustamistapa valitaan. Opiskelija tietää mitä kuivatus- ja routasuojaustoimenpiteitä perustusrakenteissa tarvitaan ja miten radon torjutaan. Opiskelija tietää tiivistämistöiden periaatteet ja osaa tulkita tiivistystöihin liittyviä laatuvaatimuksia ja mittaustuloksia.
Opiskelija tuntee yleisimmät paalutyypit, niiden käyttökohteet, asentamistavat ja koestusmenetelmät. Opiskelija osaa tunnistaa kaivantotöihin liittyvät riskit ja tietää miten riskejä hallitaan. Opiskelija tuntee erilaiset kaivantotyypit. Opiskelija tuntee pehmeikkörakentamisessa käytettävät menetelmät ja niiden käyttökohteet.
Sisältö (OJ)
Kurssilla käsitellään talonrakenteiden perustamistavat: maan- ja kallionvaraiset perustukset sekä paaluperustukset. Perehdytään talon perustusrakenteiden kuivatus- ja routasuojausratkaisuihin. Perehdytään tiivistystöiden työmenetelmiin ja laatuvaatimuksiin. Pehmeikkörakentamisen osalta käsitellään yleisimmät Suomessa käytössä olevat pohjanvahvistusmenetelmät.
Laboratoriotyöt: Tiivistysmenetelmät ja laadunvalvonta
Tenttien ja uusintatenttien ajankohdat
Tentti opintojakson päättyessä. Harjoitustehtävien palautuspäivämäärät sovitaan erikseen. Uusintatentit sovittaessa.
Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet
Opintojakson suorittamisessa edellytetään säännöllistä (vähintään 70 % tunneista ja verkko-opetuksesta) osallistumista oppitunneille. Lisäksi edellytetään harjoitustehtävien ja laboratorioselostusten tekemistä hyväksyttävästi. Laboratorioharjoituksessa on pakollinen läsnäolo. Korvaavia suorituksia ei tästä hyväksytä, vaan laboratorioharjoitukset suoritetaan mahdollisten poisjääntien takia seuraavien lukukausien toteutuksilla.
Arviointiasteikko
0-5
Opiskelumuodot ja opetusmenetelmät
lähiopetus, harjoitustehtävät, verkkotehtävät, laboratorioharjoitus, kotitehtävät
Oppimateriaalit
Jääskeläinen Raimo: Pohjarakennuksen perusteet, Tammertekniikka 2009. Jääskeläinen Raimo: Geotekniikka (soveltuvin osin). RATU-kortit ja MaaRYL pohjarakentamisen osalta. Tunneilla jaettava materiaali ja muu tunneilla nimettävä aineisto.
Opiskelijan ajankäyttö ja kuormitus
Opintojakson laajuus 5 op.Lähiopetus noin 40 h. Tämän lisäksi opiskelijan omalla ajalla tehtävät harjoitustyöt ja verkko-opinnot.
Sisällön jaksotus
Opintojakson aihepiirit:
1. Yleistä pohjarakentamisesta
2. Maanvarais- ja kallioperustukset
3. Kuivatus
4. Routasuojaus
5. Täyttö- ja tiivistystyöt
6. Paaluperustukset
7. Kaivannot (avokaivannot ja tukiseinät)
8. Maapohjan vahvistaminen
9. Vierailu työmaalle
Kurssilla käsitellään talonrakenteiden perustamistavat: maan- ja kallionvaraiset perustukset sekä paaluperustukset. Perehdytään talon perustusrakenteiden kuivatus- ja routasuojausratkaisuihin. Perehdytään tiivistystöiden työmenetelmiin ja laatuvaatimuksiin. Kaivantotöissä käsitellään avokaivantoihin liittyvät keskeiset tekijät sekä yleisimmät tukiseinätyypit, mukaan lukien putkijohtokaivannot. Pehmeikkörakentamisen osalta käsitellään yleisimmät Suomessa käytössä olevat pohjanvahvistusmenetelmät.
Laboratoriotyöt: Tiivistysmenetelmät ja laadunvalvonta
Toteutuksen valinnaiset suoritustavat
ei ole
Harjoittelu- ja työelämäyhteistyö
Opintojakson aikana mahdollinen työmaavierailu pohjarakennuskohteeseen.
Kansainvälisyys
ei ole